23 Mart 2022, Çarşamba 21:59:24

Sabiha Gökçen'de facianın eşiğinden dönüldü

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda iki uçak birbirine yakın geçti, saniyelerle facianın eşiğinden dönüldü.
  • Netflixde mi takılıyordu acaba
  • Eğer yaklaşan trafik "request radar vectors unable to stabilize" dedikten sonra yerdekine kalkış verdiyse ATC hatalıdır, ayrıca 10 yıldır 2.pist yapılacak oraya neden yapılmıyor ? Asıl soru budur.
  • saw birinin başını yiyecek, demedi demeyin.
  • Kalkış yapan uçak alçak irtifada kalır, pasgeçme rotasını temizledikten sonra tırmanışa devam eder. Pas geçen uçak yükdek irtifada kalkış yapan uçağın üzerinden bir irtifada kalarak kendisi için belirlenmiş bir rotada devam eder. SID ve APPROCH buna göre çizilir herkes prosedürü uygular kimsenin başı ağrımaz.
  • Ağzı olan konuşmuş yine.tek pisti olan yoğun bir meydanda olağan durumlar malesef.trafikler tcas almiyor,kontrolor rapor etmiyor, ancak artık haberlere düştüğü için rapor edilmek zorunda...olayın detaylarını bilmeden yorum yapan herkes işgüzar..gerçekten dağılın..
  • Hava trafik hatalıdır.çalışan kontrolör her iki iniş arasındaki gerekli ayırma sağlanmadan araya kalkış almış olabilir.veya kalkış trafiği geç bi şekilde ruleye (kalkış koşusuna)başlamışsa kalkışı iptal edip iniş trafiğine pas geçme talimatı verebilirdi.böylelikle airmiss yaşanmazdı.çünkü iniş trafikleri son yaklaşmada rüzgar kırılması,unstabil approach(yüksek kalma) ihtimali dolayısıyla ki buna piste herhangi bir fodi girme ihtimalinide dahil edebiliriz pas geçme ihtimali vardır.yeteli ayırma olmadan kalkış talimatı vermek büyük risktir.Galiba bu olayda her ne kadar boardta çalışan rate li kontrolör sorumlu olsada supervisor konumunda olan ve trafiği gözlemlemesi gereken ekip şefide sorumludur.
  • Birincisi uçaklar gökçen kulede değil İstanbul yaklaşma kontrolündedir. İkincisi öyle facialık bir durum görünmüyor, pass geçenle kalkan uçak arasında böyle yakınlaşma olabilir. Ses kayıtları dinlenmeden bir uygunsuzluk olup olmadığı bilinemez. Son olarak Pilot hatası yada ATC hatası olsun olmasın bu tür olaylar raporlanmalı ki, bir uygunsuzluk varsa gerekli düzenlemeler yapılsın. Dağılabilirsiniz.
  • Kırımsal emniyet in devresi, kankisiyse daha önceki örnekte olduğu gibi VİP filoya atanır olay kapanır. Thy de bu durumlarda sonuç bellidir. Akademi 2 densen insan bile yaralansa olayı kapatır ödüllendirirler çünkü tüm kurumsal emniyet akademi2 nin çöplüğü
  • Sabiha Gökçen havaalanında Az kalsın Ana Haberlere çıkacaktık. Uçak pistin sonunda çok zor durdu ve nerdeyse pistten çıkacaktık
  • Tek sorumlu kule Sen hava sahsını kordine etmek için oradasın
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda iki uçak birbirine yakın geçti, saniyelerle facianın eşiğinden dönüldü.

Anadolujet' e ait TK7740 sefer sayılı uçak bugün saat 11.00 sıralarında Duseldorf'a gitmek üzere havalandı.

TC-JFR tescilli Boeing 737-800 tipi uçak 2 bin 375 feet İrtifada tırmanışına devam ederken yürekler ağızlara geldi. 
 
Gaziantep-Sabiha Gökçen seferini yapan TC-JFU tescilli Boeing 737-800 tipi uçağın pilotu inişten son anda vazgeçip pisti pas geçmeye karar verince aynı İrtifada uçaklar birbirine oldukça yaklaştı. Kalkış yapan uçak iniş için alçalan bir başka uçakla çarpışmaktan saniyelerle kurtuldu.

Havadaki bu tehlikeli yakınlaşma sonrası Gaziantep uçağı bir sonraki denemede inişini yaptı. Duseldorf uçağı da seferine devam etti.

Olaydan sonra hava Trafik Kontrolörleri konuyu rapor etti. SHGM tarafından  soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

Sabiha Gökçen'de facianın eşiğinden dönüldü

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Atc ~ 2 yıl önce
Netflixde mi takılıyordu acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 2 yıl önce
Ne alakası var , atc sihirbaz mı , kolay mı sanıyorsunuz siz . Öyle atıp tutmak kolay.
Kaslı ATC ~ 2 yıl önce
Eğer yaklaşan trafik "request radar vectors unable to stabilize" dedikten sonra yerdekine kalkış verdiyse ATC hatalıdır, ayrıca 10 yıldır 2.pist yapılacak oraya neden yapılmıyor ? Asıl soru budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerek yok ~ 2 yıl önce
Ne gerek var , havalikanina bile gereknyoktu
bir bilen ~ 2 yıl önce
saw birinin başını yiyecek, demedi demeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demek ki ~ 2 yıl önce
Kalkış yapan uçak alçak irtifada kalır, pasgeçme rotasını temizledikten sonra tırmanışa devam eder. Pas geçen uçak yükdek irtifada kalkış yapan uçağın üzerinden bir irtifada kalarak kendisi için belirlenmiş bir rotada devam eder. SID ve APPROCH buna göre çizilir herkes prosedürü uygular kimsenin başı ağrımaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 2 yıl önce
Ağzı olan konuşmuş yine.tek pisti olan yoğun bir meydanda olağan durumlar malesef.trafikler tcas almiyor,kontrolor rapor etmiyor, ancak artık haberlere düştüğü için rapor edilmek zorunda...olayın detaylarını bilmeden yorum yapan herkes işgüzar..gerçekten dağılın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atco saw ~ 2 yıl önce
Hava trafik hatalıdır.çalışan kontrolör her iki iniş arasındaki gerekli ayırma sağlanmadan araya kalkış almış olabilir.veya kalkış trafiği geç bi şekilde ruleye (kalkış koşusuna)başlamışsa kalkışı iptal edip iniş trafiğine pas geçme talimatı verebilirdi.böylelikle airmiss yaşanmazdı.çünkü iniş trafikleri son yaklaşmada rüzgar kırılması,unstabil approach(yüksek kalma) ihtimali dolayısıyla ki buna piste herhangi bir fodi girme ihtimalinide dahil edebiliriz pas geçme ihtimali vardır.yeteli ayırma olmadan kalkış talimatı vermek büyük risktir.Galiba bu olayda her ne kadar boardta çalışan rate li kontrolör sorumlu olsada supervisor konumunda olan ve trafiği gözlemlemesi gereken ekip şefide sorumludur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 2 yıl önce
Yeterli ayırma olup olmadığını bilmiyorsun ama kontrolör hatalıdır diye basliyorsun.bilip bilmeden kimsenin günahına girme
Bilir kişi ~ 2 yıl önce
Birincisi uçaklar gökçen kulede değil İstanbul yaklaşma kontrolündedir. İkincisi öyle facialık bir durum görünmüyor, pass geçenle kalkan uçak arasında böyle yakınlaşma olabilir. Ses kayıtları dinlenmeden bir uygunsuzluk olup olmadığı bilinemez. Son olarak Pilot hatası yada ATC hatası olsun olmasın bu tür olaylar raporlanmalı ki, bir uygunsuzluk varsa gerekli düzenlemeler yapılsın. Dağılabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kurumsal Emniyet ~ 2 yıl önce
Kırımsal emniyet in devresi, kankisiyse daha önceki örnekte olduğu gibi VİP filoya atanır olay kapanır. Thy de bu durumlarda sonuç bellidir. Akademi 2 densen insan bile yaralansa olayı kapatır ödüllendirirler çünkü tüm kurumsal emniyet akademi2 nin çöplüğü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçen hafta Cuma günü ~ 2 yıl önce
Sabiha Gökçen havaalanında Az kalsın Ana Haberlere çıkacaktık. Uçak pistin sonunda çok zor durdu ve nerdeyse pistten çıkacaktık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
738 ~ 2 yıl önce
Sana öyle gelmiştir
Sorumlu ~ 2 yıl önce
Tek sorumlu kule Sen hava sahsını kordine etmek için oradasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 2 yıl önce
Ağzı olan konuşuyor, bilip bilmeden yorum yapmayın

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000