09 Haziran 2021, Çarşamba 09:27:04

Sabiha Gökçen Havalimanı Pisti Meclis Gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, 2014 yılında ihale edilen fakat geride kalan 7 yılda tamamlanamayan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist projesinin akıbetini Meclis gündemine taşıdı.
  • Pist çalışması bu sekil devam ederse ancak 2023 yılında açılır
  • Keşke kazayı yaşayan kaptan pilot konuşsa da kim haklı kim suçlu çıksa ortaya
  • Dürüstçe “Açıyormuş gibi yapacağız ama açmayacağız” deseler helal olsun derim en azından dürüstlüklerine
  • 4 tane kamyon çalışıyorlarmış gibi sabahtan akşama tur atıyor,görüyoruz yukardan
  • Bi gitsinlerde 2 tane kurban keseceğim söz !
  • Arff Victor Hugo baba itfaiye
  • Ne zaman dhmi'ye bağlanacak,bilginiz var mı?
  • Pist sonunda ucurumun işi nedir. Kimse buna değinmiyor.
  • Ceteler ve hertur uckagitlari gunluk hayatimizin parcasi oldu
  • Herşeyi de pandemiye bağlıyorlar artık. 2017 de bitmesi gerekiyordu pandemi 2020 de başladı.pandemiden dolayı gecikti diyor utanmadan!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, 2014 yılında ihale edilen fakat geride kalan 7 yılda tamamlanamayan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist projesinin akıbetini Meclis gündemine taşıdı. Emecan’ın soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle proje sürecinde aksaklıklar meydana geldiğini, işin bitim tarihinin 28 Aralık 2021 olarak revize edildiğini söyledi.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; Her gün binlerce kişinin seyahat ettiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist yapım işi 2014 yılında ihale edildi ve 20 Mayıs 2015 tarihinde yapım için sözleşme imzalandı. Söz konusu sözleşmeye göre ikinci pist yapım işinin 21 Haziran 2017 tarihinde bitirilmesi planlandı. Bu tarihe kadar tamamlanamayan yapım işi, süre uzatımı çerçevesinde 24 Haziran 2019’a ötelendi. Bu ötelemenin üzerinden iki yılın üzerinde zaman geçmesine rağmen ikinci pist hâlen tamamlanmadı.

ESKİ BAKAN TURAN ‘PİSTİN YORULDUĞUNU’ SÖYLEMİŞTİ

Yoğun uçuş trafiğine sahip havalimanında geride kalan zamanda kaza da yaşandı. Pegasus Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferi yapan Boeing 737 tipi uçak, 5 Şubat 2020 tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanı'na inerken pistten çıktı. Kazada üç kişi hayatını kaybederken, 180 kişi de yaralandı. Uçağın kaptan pilotu M. A. 24 Şubat 2020 tarihinde çıkarıldığı mahkemece "Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçlamasıyla tutuklandı.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’na yönelttiği soru önergesinde kazaya da değinen CHP’li Emecan, kazanın ardından dönemin Ulaştırma Bakanı Cavit Turan’ın yaptığı açıklamaları hatırlattı. Dönemin Bakanı Turan yaptığı açıklamada Sabiha Gökçen Havalimanı'nın durumuna dair, "Sabiha Gökçen'in trafiği giderek artıyor. Ancak Sabiha Gökçen'de bir pistimiz var. Bu pistimiz çok yoruldu. Uçuşların olmadığı saatlerde, hemen hemen her gece piste bakım yapılıyor" ifadelerini kullanmış, yeni pistin açılmasının ardından eski pistin de bakıma alınacağını söylemişti.

KARAİSMAİLOĞLU: COVİD-19 PANDEMİSİ NEDENİYLE PROJE SÜRECİNDE AKSAKLIKLAR OLDU

Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist projesinin akıbetine ilişkin CHP’li Emecan, “Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ikinci pistin yapımı hangi aşamadadır” ve “Söz konusu pistin tamamlanamamasından kaynaklı kamunun uğradığı bir zarar bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.  İkinci pistin yapım projesinin pandemi nedeniyle aksadığını, süre uzatımından dolayı maliyet artışının oluşmadığını belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu yanıtında şu ifadelere yer verdi:

“Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında imzalanan ‘Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı II. Pist ve Mütemmimleri İnşaatının Gerçekleştirilmesine İlişkin Protokol’ kapsamında; 1. Etap işleri ve II. Etap İşleri üstyapı imalatları bulunmakta olup, Covid-19 pandemisi nedeniyle proje süresinde aksaklıklar meydana gelmiş ve buna bağlı olarak işin bitim tarihi 28.12.2021 olarak revize edilmiştir. Süre uzatımından ötürü maliyet artışı oluşmamıştır.”

'BİLGİLERİN HEAŞ’TAN ALINMASI DAHA UYGUN'

CHP’li Emecan’ın ikinci pistin akıbetine ilişkin sorularının yanı sıra, “Yaşanan gecikme nedeniyle yüklenici firmaya herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır?”, “Yüklenici firmanın gerekli zemin etütlerini yapmadığı ve bu nedenle yaşanan teknik aksaklıklar sebebiyle pistin açılma sürecinin uzadığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?” ve “Söz konusu iddialar doğru ise yüklenici firma hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır?” soruları da önergesinde yer aldı.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu yanıtının devamında şu ifadeleri kullandı: “Diğer taraftan; Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletme kullanım hakkı, Savunma Sanayi Başkanlığı'na bağlı Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) uhdesinde olup, söz konusu faaliyetlere ilişkin bilgilerin adı geçen kuruluştan alınmasının daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

Sabiha Gökçen Havalimanı Pisti Meclis Gündeminde

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Saw ~ 3 yıl önce
Pist çalışması bu sekil devam ederse ancak 2023 yılında açılır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Keşke ~ 3 yıl önce
Keşke kazayı yaşayan kaptan pilot konuşsa da kim haklı kim suçlu çıksa ortaya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 3 yıl önce
Dürüstçe “Açıyormuş gibi yapacağız ama açmayacağız” deseler helal olsun derim en azından dürüstlüklerine

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalan ~ 3 yıl önce
4 tane kamyon çalışıyorlarmış gibi sabahtan akşama tur atıyor,görüyoruz yukardan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pandemi ~ 3 yıl önce
Bi gitsinlerde 2 tane kurban keseceğim söz !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 3 yıl önce
Arff Victor Hugo baba itfaiye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burası ~ 3 yıl önce
Ne zaman dhmi'ye bağlanacak,bilginiz var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçurum ~ 3 yıl önce
Pist sonunda ucurumun işi nedir. Kimse buna değinmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heh heh ~ 3 yıl önce
Ceteler ve hertur uckagitlari gunluk hayatimizin parcasi oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pandemi? ~ 3 yıl önce
Herşeyi de pandemiye bağlıyorlar artık. 2017 de bitmesi gerekiyordu pandemi 2020 de başladı.pandemiden dolayı gecikti diyor utanmadan!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000