23 Şubat 2009, Pazartesi 08:15:16

Rüyaların uçağı Dreamliner...

Boeing’in yeni uçağı 787 Dreamliner’ın bu yıl ilk uçuşunu yapması bekleniyor. Plastiğe benzer bir maddeden yapılan Dreamliner, daha hafif olmasının yanı sıra çok daha dayanıklı...
  • walla inanın tebrik etmek gerekiyor bu adamaları.biz ne yapıyoruz hala ne kadar boş iş varsa ne kadar gereksiz siyaset malzemesi varsa onlarla uğraşıyoruz.bırakalım bu işleri bakın bunlarda yapılabiliniyormuş.memleket elden gitmez korkmayın:::))))))))
  • %50 si kompozit , %20 si alüminyum , %15 i titanyum , %10 u çelik ve diğer kalan kısımları değişik maddelerden oluşuyor..
  • elalem aya ciksin biz hala nelerle ugrasalim.yazik ki bu memlekete Nuri Demirag gibi bir evladina sahip cikamadi Atamla beraber kemikleri sizlar simdi.Helal olsun calisip ureteni bir gun insallah uretime onem veren insalar bizim basimizada nasib olur.Her naneye yorum yapan arkadaslari bu haberede yorum yapmaya beklerdim sayet 1792 kisi oleee okumus herhalde bu haberi kimbilir ne dusunerek.
  • Gelsin artık.. Beklentilerim inanılmaz bir uçak olması yönünde.. Zaten görünüş ve ihtişamı ile bunu belli ediyor. Ancak bazı sorunları varmış ve şuan için uçuşunda aksaklıkları bulunmaktaymış. Yinede FOREVER BOEING

Boeing’in Seattle’da bulunan devasa Everett tesislerinde mühendislerin 10 yıl boyunca müşteri talepleri doğrultusunda tasarlayarak hayata geçirdikleri, “oyunu değiştiren uçak” olarak nitelendirilen ve neredeyse tamamına yakını kompozit malzemeden yapılan 787 Dreamliner, şimdiden 58 Havayolu şirketinden 879 sipariş almış bulunuyor. Boeing’in “Yeni dünya için yeni uçak” sloganını kullandığı 787’den, şimdiye kadar 4 adet üretilmiş durumda.

Kompozit gövde ve kanatlar sayesinde daha hafif olan uçağın piyeseye üç ayrı versiyonunun sürülmesi bekleniyor. Eski tip alüminyum uçaklara nazaran plastiğe benzeyen bir maddeden yapılan 787 Dreamliner, kullanılan uçaklara göre çok daha hafif olmasının yanı sıra çok daha dayanıklı.

Uçak bu sayede yüzde 20 yakıt tasarrufu, yüzde 20 daha az emisyon sağlıyor. Üstelik bakım süresi ise diğer uçaklara oranla daha uzun. Yeni motor teknolojisi sayesinde uçak yaklaşık 16 bin km. yakıt ikmali yapmadan yol alabilecek. Yeni motorlar çok daha sessiz olarak üretildi.

Dev uçakla taşınıyor

Baş üstü bagajları yeni dizayn ile daha geniş bir görünüme kavuşturulmuş olan uçağın pencereleri standart camlardan iki kat daha büyük. Perdeler elektronik sistemle çalışıyor. Ayrıca camlar tehlikeli ultraviyole ışınlarına karşı korumalı özelliğe sahip. Kabin ekibi uçağın bulunduğu yerden tek tuşla bütün uçağın camlarını kapatıp açabiliyor.

Dreamline’ın bir çok parçası dünyanın çeşitli ülkelerinde 17 ayrı tedarikçide üretiliyor. Bu parçaların Everett tesislerine taşınmasında güçlükler yaşanacağı için Boeing mühendisleri yeni bir nakliye uçağı geliştirerek adına da “Dreamlifter” koymuşlar.

Kulaklar tıkanmayacak

787’de, kabin içi havalandırma da komple değiştirilerek daha nemli ve rahat bir ortam oluşturulmuş. Uçağın kompozit yapısı sayesinde eskiye oranla içeriye daha fazla nem verilirken, yolcuların rahat nefes alması ve daha az yorulması sağlanıyor. Ayrıca filtre sistemiyle uçağın içindeki zararlı gazlar ortadan kaldırılıyor. Uçağın yapımında kullanılan malzemeden ötürü kabin irtifası eskiye oranla daha yüksek tutularak yolcuların kulak tıkanmalarının önüne geçileceği belirtiliyor.

Önceden seçme şansı

Alıcı firma, koltukların renklerinden döşemesine, koltuk arası genişliğinden, mutfak boyutlarına, yerdeki halıdan kullanılacak tekstile kadar her şeyi önceden seçebiliyor. Dizayn ve döşeme için o kadar ayrıntılı bir çalışma yapılmış ki, tuvaletlerde kullanılan klozetleri taharet musluklu veya musluksuz olarak da seçebiliyorsunuz.

50 Türk çalışıyor

Pegasus Havayolları’nın satın aldığı Boeing 737-800 tipi uçaklardan dördüncüsü olan “Ece” adlı uçağı teslim almak üzere gittiğimiz dünyanın en büyük uçak üreticisinden biri olan Boeing’in Seattle’daki merkezi, 1968‘de kurulmaya başlanmış. Everett fabrikası yaklaşık 10 stadyum büyüklüğünde dünyanın en büyük kapalı alan fabrikası. Boeing’in Everett tesislerinde aralarında 50 Türk’ün de bulunduğu yaklaşık 76 bin kişi çalışıyor.

Pegasus ailesine katılacak olan 737 serisinin üretildiği Renton tesislerinde ise 10 günde bir uçak fabrikadan çıkarak teslime hazırlanıyor. Bu arada 777 tipi uçakta biraz uzaktan da olsa Türkiye’den TAİ’nin ürettiği küçük bir parçayı görmek hepimize gurur verdi.

Rüyaların uçağı Dreamliner...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
walla inanın tebrik etmek gerekiyor bu adamaları.biz ne yapıyoruz hala ne kadar boş iş varsa ne kadar gereksiz siyaset malzemesi varsa onlarla uğraşıyoruz.bırakalım bu işleri bakın bunlarda yapılabiliniyormuş.memleket elden gitmez korkmayın:::))))))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
%50 si kompozit , %20 si alüminyum , %15 i titanyum , %10 u çelik ve diğer kalan kısımları değişik maddelerden oluşuyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
elalem aya ciksin biz hala nelerle ugrasalim.yazik ki bu memlekete Nuri Demirag gibi bir evladina sahip cikamadi Atamla beraber kemikleri sizlar simdi.Helal olsun calisip ureteni bir gun insallah uretime onem veren insalar bizim basimizada nasib olur.Her naneye yorum yapan arkadaslari bu haberede yorum yapmaya beklerdim sayet 1792 kisi oleee okumus herhalde bu haberi kimbilir ne dusunerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Gelsin artık.. Beklentilerim inanılmaz bir uçak olması yönünde.. Zaten görünüş ve ihtişamı ile bunu belli ediyor. Ancak bazı sorunları varmış ve şuan için uçuşunda aksaklıkları bulunmaktaymış. Yinede FOREVER BOEING

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000