03 Haziran 2020, Çarşamba 09:34:56

Rusya'dan Türkiye'ye sürpriz TF-X teklifi

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, 5. nesil Milli Muharip Uçağı TF-X'in üretilmesi konusunda Rusya'nın Türkiye'ye yardım edebileceğini belirtti.
  • Türkiye kendine guvenmeli kendi ucagini sadece kendisi yapmalı başkasının yardımıyla bu ucak yerli olmaz guvenli olmaz
  • Yorumlar cehalet kokuyo be Burnumun diregi kiraldi
  • Gizli olur, hele bi uçağı yapalım, geliştirelim, "anti" sini üretelim ondan sonra "anti" olmayanını satarız ya da geliştirme aşamasına dahil ederiz isteyenleri
  • Burun kısmı F16 ya, kuyruk kısmı biraz F35 biraz F22 çokça da F18 i andıran acaip bir şey tasarlamışlar. Bu ülkede bunu test edecek doğru düzgün bir rüzgar tüneli bile yok iken neyin kafasını yaşıyorlar? Buna inanacak tonla insanın olması ise ayrı bir ironi. ABD hiç sen onun sistemlerini kullanıyorken sırlarının senin elinle aşığa çıkmasına izin verir mi?
  • Diğer ülkenin yıllardır yaptığını şimdi onlar mı yapıyor acaba? Siz üretmeyin! Bir veririz... Ortak iş paylaşım demek hem acaba Türkiye kendi uçağının sırrını paylaşmak ister mi?
  • Bu ortaklık sadece siyasi amaçla olur, yoksa Türkiye'nin F16 ve f35 üretimlerinden belli bir tecrübesi ve altyapısi var.
  • 5. Nesil uçak ıran suudi ve katar ve halk bankası ile yapılacak. Adıda milli hacı fiş fis yallah olacak
  • Ilk donem Endustrinin kurulusu ve gelistirilmesi Rus lar sayesinde olmustur
  • Yoksa kendilerini düşündükleri için değil!!!
  • bence hazir 4000 tane su-57 alalim. 2000 tanesini batiya 2000 tanesini de doguya koyalim. ve hatta 300 tane de kibris icin alalim. yani bize 4300 tane yeterdede artar.

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, 5. nesil Milli Muharip Uçağı TF-X'in üretilmesi konusunda Rusya'nın Türkiye'ye yardım edebileceğini belirtti. Rus uzman Rojin ise, bu işbirliğinin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin çifte fayda elde edeceğini söyledi.

Şugayev, Ekotürk kanalına verdiği demeçte Rusya'nın TF-X'in üretimi alanında Türkiye'yle işbirliği yapma imkanı gördüğünü kaydederek, "Rusya'nın yeni hava araçları geliştirme ve üretme alanındaki denetimi dikkate alındığında, burada teknolojik destek sunabileceğimiz ilgi çekici alanlar var. Uçak motorları, uçak yönetim sistemleri, uçak ergonomisi, uçak ekipmanları, pilotların güvenlik araçları gibi alanlarda önerebileceğimiz şeyler var ve bu tür konular istişare edildi" dedi.

Şugayev, Türkiye'nin TF-X uçaklarını üretip dünya pazarına sunması halinde TF-X ile Rus 5. nesil savaş uçağı Su-57'lerin rekabete girebileceğinin de altını çizdi.

'ABD'nin F-35 kararı Türkiye'yi alternatif arayışına soktu'

Sputnik'e konuşan Rusya Askeri ve Politik Gazetecilik Merkezi uzmanı Boris Rojin, ABD'nin F-35'leri göndermeme kararı alması sonrası Türkiye'nin en yeni avcı uçakları almak için alternatif arayışına girdiğini söyledi.

Rojin, "Türkiye, uzun süre F-35 programında yer aldı, programa yatırım yaptı ama proje donduruldu ve muhtemelen bu uçakları alamayacak. Şu anda Türkiye, ABD'den F-35 alınmaması halinde 4++ veya 5+ nesli modern uçakları kimden alacağı sorusu üzerine düşünüyor" diye konuştu.

'Türkiye kendi askeri sanayi kompleksini geliştirmek istiyor'

En yeni avcı uçakları alımında Türkiye'nin öncelikli olarak uçak teknolojilerini elde etmeye ilgi gösterdiğini söyleyen Rojin, "Türkiye'nin ilgisini hem araçların kendisi hem de ortak üretimde elde edebilecekleri ve Türk askeri havacılık sanayisini geliştirebilecekleri teknolojiler çekiyor. S-400 örneğinde de aynısı oldu. Türkiye, Rusya'dan sadece sistemleri değil, kendi sanayisini oluşturmak için sistemlerin üretimiyle ilişkili bazı teknolojileri de vermesini istedi. Bu, Türkiye'nin yurtdışı tedarik bağımlılığını azaltmak için kendi askeri sanayi kompleksini geliştirme amacıyla izlediği politikanın bir parçası" ifadelerini kullandı.

'Rusya, uçakların yanı sıra üretim teknolojilerini de verirse...' 

Rojin, Rusya ile Türkiye arasında havacılık alanındaki olası işbirliği hakkındaki görüşlerini ise şöyle aktardı:

"Türkiye'nin ilgisini başta uçakların elektronik sistemleri olmak üzere motorlar çekiyor. Daha önce belirli aksamları yurtdışından almak zorunda kaldı ve bundan dolayı bazı yedek parçaları kendi üretemiyor. Eğer Rusya, sadece uçakları vermekle kalmayıp belirli üretim teknolojilerini de verirse, bu Türkiye için elbette çifte fayda olacak. Yani hem araçları ve aksamları hem de yerelde üretim imkanını elde etmiş olacak. ABD'liler, Türkiye'nin araç ve aksam konusunda dışarıya bağlı olması için Ankara'yı bu konuda kısıtlamaya çalışıyor. Rusya, sözleşme sonrası bakım hizmetleri konusunda daha geniş bir seçenek sunabilir ve böylece Türkiye, hem ekonomik hem de teknolojik fayda sağlayabilir."

'ABD'nin F-35 yaklaşımı,Türkiye'yi bağımlılıktan kurtulma düşüncesine itti'

ABD'nin F-35 konusundaki yaklaşımının son derece açık şekilde görüldüğüne de işaret eden Rus uzman, bu yaklaşımın Türkiye'yi tek taraflı dış tedarik bağımlılığından kurtulma ve kendi havacılık sektörünü geliştirme düşüncesine ittiğini vurguladı.

Rojin, Rusya ve Türkiye'nin en yeni avcı uçakları alanında işbirliği yapmaları halinde Washington'un ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası aracılığıyla Ankara'ya baskı uygulama olasılığının yüksek olduğunun altını çizdi.

Rusya'dan Türkiye'ye sürpriz TF-X teklifi

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

L.dogan ~ 4 yıl önce
Türkiye kendine guvenmeli kendi ucagini sadece kendisi yapmalı başkasının yardımıyla bu ucak yerli olmaz guvenli olmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eyüp ~ 3 yıl önce
Tüm avrupa beraber teknoloji bilgilerini paylaşıyorlar. Airbus, Euro-Fighter ve daha başka Türkiye neden Rus teknolojiden ve bilgilerden fayda görmesin?
Bosver ~ 4 yıl önce
Yorumlar cehalet kokuyo be Burnumun diregi kiraldi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Silah dediğin ~ 4 yıl önce
Gizli olur, hele bi uçağı yapalım, geliştirelim, "anti" sini üretelim ondan sonra "anti" olmayanını satarız ya da geliştirme aşamasına dahil ederiz isteyenleri

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İroni ~ 4 yıl önce
Burun kısmı F16 ya, kuyruk kısmı biraz F35 biraz F22 çokça da F18 i andıran acaip bir şey tasarlamışlar. Bu ülkede bunu test edecek doğru düzgün bir rüzgar tüneli bile yok iken neyin kafasını yaşıyorlar? Buna inanacak tonla insanın olması ise ayrı bir ironi. ABD hiç sen onun sistemlerini kullanıyorken sırlarının senin elinle aşığa çıkmasına izin verir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet ~ 4 yıl önce
Sizin öneriniz nedir Türkiye nasıl bir yol izlemeli
Cinyour ~ 4 yıl önce
Rüzgar tüneli yapıldı kardeş gözünü aç
Dogru ~ 4 yıl önce
Katılıyorum. malesef olaya gerçekçi bakan ve değerlendiren bir yorum
Emperor ~ 4 yıl önce
Tabi canim sihalari tihalarida uretemiyorduk . Devam edin siz
Falcon ~ 4 yıl önce
Hepiniz uçak mühendisi oldunuz bravo. YouTube da iki tane video seyreden kendini cihan alimi zannedeyor.
Volkan ~ 4 yıl önce
Ben ülkeme milleyime inanıyorum kardeşim. Bundan 10 yıl önce sizin gibi kıt beyinliler Türkiye iha siha yapamaz diyorlardı... sonuç ortada MMu yapılır sen de gene boş boş konuşmaya devam edersin.
Uslanbe ~ 4 yıl önce
Bu ülkedeki rüzgar tünelini bile bilebilecek hatta mokap hakkinda yorumu internetten okudugun iki uc uçak modeli üzerinden verebilecek görüş acisi seni ileriye götürmez bu ülkede 3 sene once insansız hava araçlarını nasil kullanacağını tartışılirdı simdi dunyada male sınıfında rekabet edecek firmalarımız var kimse cikipta bu ulkenin mühendisleri,beyinleriyle alay edecek konumda zannetmesin kendini nice canlar verildi bu projeler icin.
Xxx ~ 4 yıl önce
Tünel inşaatı var bu alanda kullanılacak
Türk ~ 4 yıl önce
Emeklemeden yürünmez. Rüzgar tüneli yoksa yapılır. İhtiyaç bazen sonradan anlaşılır ve giderilir. O yok bu yok mantığıyla hiçbir iş yapılmaz. Ayrıca tunel konusunda bu aralar hızlı bir çalışmanın yapıldığını çok yakından biliyorum çünkü tünelde çalışmak üzere iş mülakatına bizat davet edildim. Artık birbirimize güvenelim. İçimizdeki fransızları azaltalım.
Sıra bunlara geldi ~ 4 yıl önce
Diğer ülkenin yıllardır yaptığını şimdi onlar mı yapıyor acaba? Siz üretmeyin! Bir veririz... Ortak iş paylaşım demek hem acaba Türkiye kendi uçağının sırrını paylaşmak ister mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ortaklık ~ 4 yıl önce
Bu ortaklık sadece siyasi amaçla olur, yoksa Türkiye'nin F16 ve f35 üretimlerinden belli bir tecrübesi ve altyapısi var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bulundu ~ 4 yıl önce
5. Nesil uçak ıran suudi ve katar ve halk bankası ile yapılacak. Adıda milli hacı fiş fis yallah olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mankurt ~ 4 yıl önce
Savunma sanayinde yapılan bunca başarılı işlere rağmen hala böyle ezik yorumları görünce bende "Yallah hadi ordan" diyorum.
Ulkemizde ~ 4 yıl önce
Ilk donem Endustrinin kurulusu ve gelistirilmesi Rus lar sayesinde olmustur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tabi tabi ~ 4 yıl önce
Yoksa kendilerini düşündükleri için değil!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hazor ~ 4 yıl önce
bence hazir 4000 tane su-57 alalim. 2000 tanesini batiya 2000 tanesini de doguya koyalim. ve hatta 300 tane de kibris icin alalim. yani bize 4300 tane yeterdede artar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mehmet can ~ 4 yıl önce
Boncuk mu aliyorsun kardeş ?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000