03 Ağustos 2011, Çarşamba 08:08:33

RUSYA'DAN RAPORA TEPKİ

Rusya, ülkenin batısında geçtiğimiz yıl meydana gelen Polonya devlet başkanlığının bir uçağının düştüğü kazayla ilgili Varşova'nın yayımladığı, Rus trafik kontrollerinin kılavuzluğu düzgün yapmadığı ve hatalı iniş talimatı verdiğine ilişkin resmi kaza raporunu reddetti.
  • 1. MAK (rusca Ulusrararasi Havacilik Komisyonu) bir rus komitesi degil, ICAO'da kayitli ulusrararasi kuruldur. MAK'in vardigi sonuclara inanmamasi ve onda suphelenmesi anlamsizdir. MAK'in raporu en resmi ve en dogru bir sey. 2. Inis sirasinda kokpitte alkollu polonya hava kuvvetleri komutani bulunuyordu. 3. Kontrollor tarafindan verilen emniyetli yuksekligi 100 metreydi, "100 metreden pas etmege hazir olun" diye komanda verildi. Buna ragmen, kaptan pilot 100 metrede yeri gormeyince inise devam etti. Bantta ikinci pilot'un "yukseklik 100, 90, 80, 70, 60..." sesi var. Bu da yetmedi. Kaptan, yeri gormek icin alcalma hizini arttirmis bile... Yani bu kaza pilotaj hatasinin (havaalaninda ucagini mutlaka indirmek isteginin) sonucudur.
  • Bu uçak pisti 2 kere pas geçmişti yanlış hatırlamıyorsam. Eğer öyle ise, pilotlar ilk denemeden sonra kulenin verdiği bilgilerin yanlış olduğunu anlamış olmalılardı. Okuduğum haberler nezlinde ben de bu raporu gerçekçi bulmadım. Diğer taraftan Polonya devlet başkanını taşıyan pilotların Rusya'nın idda ettiği gibi deneyimsiz olduklarını da hiç sanmıyorum. Hele hele Tu-154 gibi bir uçağın pilotlarının deneyimsiz olmaları zor.
Rusya'nın kazayı soruşturan havacılık komitesinin başkanı Aleksey Morozov, düzenlediği basın toplantısında, hava kontrollerinin uçak mürettebatına tam kılavuzluk yaptığında ısrar etti.

Morozov ayrıca Polonyalı müfettişlerin iddialarının aksine havaalanının radar ve ışıklarının normal çalıştığını savunarak, teçhizatlarda bazı kusurlar ve kontrol odasında bazı uçuş parametrelerinin eksik olduğunu kabul etmekle birlikte bunların kazaya bir etkisi olmadığını vurguladı.

Kazaya ilişkin kendi komitesinin vardığı sonuçları yeniden doğrulayan Morozov, uçak mürettebatının umutsuz bir iniş hamlesi sırasında emniyetli yüksekliğin altında alçalması nedeniyle kazanın olduğunu söyledi.

Morozov, Rus komitesinin, Polonyalı yetkililerin mürettebata baskı yaptığı düşüncesini de yineledi.

Polonya uçağının 10 Nisan 2010'da Moskova'nın 360 kilometre güneybatısında Smolensk kenti yakınındaki çok gelişmemiş olan havaalanına yoğun siste düşmesi sonucu Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynksi ve diğer 95 üst düzey yetkili hayatını kaybetmişti.

Varşova'nın cuma günü yayımladığı raporda, Tu-154 tipi uçağın, üçe parçalanıp düşmesinden önceki anlarda pilotların sandığından yaklaşık 60 metre aşağıda uçtuğunun tespit ettiği edildiği kaydedilmişti.

Polonya'nın soruşturma komisyonu, Rus hava trafik kontrolörlerinin uçağın doğru rotada alçaldığını teyit etmesinin pilotların uygun iniş yaptığını sanmayı sürdürmesine neden olduğunu belirtmişti.

Uçağın düştüğü havaalanındaki iniş pistinin aydınlatmasının yetersiz oluşunun da kazanın meydana gelmesinde bir etmen olduğuna da değinilen Varşova'nın raporunda, Polonyalı yetkililerin de pilotlara Tupolev 154 tipi uçağı uçurmak için yeterli eğitimin verilmemiş olması dahil kazanın meydana gelmesinde bir dizi hatasının bulunduğu da kaydedilmişti.

(Star Gazete)
RUSYA'DAN RAPORA TEPKİ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
1. MAK (rusca Ulusrararasi Havacilik Komisyonu) bir rus komitesi degil, ICAO'da kayitli ulusrararasi kuruldur. MAK'in vardigi sonuclara inanmamasi ve onda suphelenmesi anlamsizdir. MAK'in raporu en resmi ve en dogru bir sey. 2. Inis sirasinda kokpitte alkollu polonya hava kuvvetleri komutani bulunuyordu. 3. Kontrollor tarafindan verilen emniyetli yuksekligi 100 metreydi, "100 metreden pas etmege hazir olun" diye komanda verildi. Buna ragmen, kaptan pilot 100 metrede yeri gormeyince inise devam etti. Bantta ikinci pilot'un "yukseklik 100, 90, 80, 70, 60..." sesi var. Bu da yetmedi. Kaptan, yeri gormek icin alcalma hizini arttirmis bile... Yani bu kaza pilotaj hatasinin (havaalaninda ucagini mutlaka indirmek isteginin) sonucudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu uçak pisti 2 kere pas geçmişti yanlış hatırlamıyorsam. Eğer öyle ise, pilotlar ilk denemeden sonra kulenin verdiği bilgilerin yanlış olduğunu anlamış olmalılardı. Okuduğum haberler nezlinde ben de bu raporu gerçekçi bulmadım. Diğer taraftan Polonya devlet başkanını taşıyan pilotların Rusya'nın idda ettiği gibi deneyimsiz olduklarını da hiç sanmıyorum. Hele hele Tu-154 gibi bir uçağın pilotlarının deneyimsiz olmaları zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000