22 Nisan 2008, Salı 07:21:38

"Rusya, uçağımızı düşürdü!"

Gürcistan Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Abhazya'da hafta sonunda keşif uçuşu yapan bir insansız Gürcü uçağını düşürdüğünü iddia etti.

Bakanlığın açıklamasında uçağın MIG-29 tipi bir Rus savaş uçağından açılan ateşle düşürüldüğü ve bunu kanıtlayan görüntüler olduğu belirtildi.

Rusya iddiaları "saçma" olarak niteledi.

Ayrıklıkçı Abhaz liderler ise "casus" uçağı kendi güçlerinin düşürdüğünü savundu.

Rusya'nın Tiflis Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak protesto notası verildi.

Gürcistan ayrıca uçağın düşürülmesiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin özel toplantı yapmasını istedi.

Gürcistan, Rusya'yı Gürcistan'ın sınırları içinde yer alan Abhazya'daki ''ayrılıkçı'' güçlere destek ve silah yardımında bulunmakla suçluyor.

Moskova geçen hafta Abhazya ve başka bir ayrılıkçı bölge olan Güney Osetya ile daha sıkı bağlar kuracağını açıklamış, bu açıklama iki ülke ilişkilerindeki gerginliği daha da artırmıştı.

Rusya, amacının bu bölgelerde çoğunluğu oluşturan Rus vatandaşlarının haklarını korumak olduğunu savunmuştu. Tiflis ise Moskova'nın bu bölgeleri ilhak etmeye çalıştığını savundu.

1990'ların başındaki çatışmaların ardından, Gürcistan'dan ayrılmaya çalışan Abhazya ve Osetya'ya BM barış gücü ve Rus askerleri gönderilmişti.

Bu ay başında NATO, Gürcistan'ı üyelik eylem planına dahil etmemiş, ancak Tiflis'e ileride üye olacağı güvencesi vermişti.

Rusya ise NATO'nun Gürcistan'ı da içine alacak şekilde genişlemesini doğrudan tehdit sayacağını duyurmuştu.


Kaynak: BBC

"Rusya, uçağımızı düşürdü!"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000