16 Eylül 2021, Perşembe 17:45:43

Rolls-Royce'un elektrikli uçağı gökyüzüyle buluştu

İngiliz motor şirketi Rolls-Royce tarafından geliştirilen tamamen elektrikli uçak “Spirit of Innovation” tarihi uçuşunu gerçekleştirdi.
  • Pilot meslekdaşlarım, bu bir test uçağı. Ayrıca, elektrikli itki ve batarya teknolojisi emekleme döneminde. Şu anda "Asla yolcu taşıyamayacaklar" demek, küçücük bir çocuğa bakıp da "Asla adam olamayacak" demek gibi bir şey. Elektrikli, 10-20 yolcu kapasiteli yolcu uçakları 200 Nm menzilde üç liman olan megapollerde(Biri Departure, ikincisi Arrival, üçüncüsü Altarnate) limandan limana çok ucuza çok süratli taşımacılık imkanı sağlayacak. Örneğin İzmit'te oturup da "Otoyol trafiği ve tren kalabalığını çekmek istemiyorum." diyip helikoptere atlayıp gelen yoksa, işte bu onu sağlayacak. Cengiz Topel'den kalkıp Atatürk'e İstanbul'a Gökçen'e gidebilecek. Elektrikli yolcu uçakları işte bu boşluğu dolduracak. Helikopterle gidilmek istenen, trafiği kitli, ancak çok kısa mesafelerde turboprop ve türbin motorlu uçakla hesaplı olmayan boşluğu dolduracak. Bu da size benden bir iyilik olsun. Yazı yazmam buralarda çünkü.
  • Bataryası hiç bitmeyen uçak yapar hem de yerli ve milli dünya da gıpta eder,kıskanır...
  • İyide elektrikli uçak yapmakta hiçbir zorluk yok ki. İçten yanmalı motorlara göre çok daha basit hatta. Buradaki sorun batarya teknolojisinin çok yetersiz olması. Yeterli enerji sağlayamadıktan sonra istediğin kadar elektrikli uçak yap. ancak 15 dakika havada kalırsın.
  • yolcu taşımacılığı boyutuna asla gelmeyecek elektrikli uçaklar. bataryalar çok ağır. tek kullanımlık kargo konteynırı boyutunda bataryalar olmadıkça elektriğin küçük uçaklar dışında havacılıkta bir geleceği yok. airbus bile hidrojene dayalı yeni bir yakıt üzerine çalışma başlatmıştı. bu denemeler tarihte yerlerini alacak ama gelecek bunların üzerine olmayacak.

İngiliz motor şirketi Rolls-Royce tarafından geliştirilen tamamen elektrikli uçak “Spirit of Innovation” tarihi uçuşunu gerçekleştirdi. Yaklaşık 15 dakika süren uçuşla uçağın elektrik gücü ve tahrik sistemi hakkında önemli performans verileri toplanacak ve yoğun bir uçuş testi aşamasına başlanacak.

Rolls-Royce’un tamamen elektrikli “Spirit of Innovation” uçağı ilk uçuşunu tamamladı. Şimdiye kadar bir uçağa monte edilmiş en güçlü bataryaya sahip olan “Spirit of Innovation”, 400kW (500+hp) elektrikli güç aktarma grubundan aldığı güçle 15 Temmuz çarşamba günü yerel saatle 14:56’da gökyüzüyle buluştu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, gerçekleştirilen bu uçuş, uçağın dünya rekoru girişimine yönelik önemli bir adım olmakla birlikte, havacılık endüstrisini karbondan arındırma yolculuğunda da bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’na ait ve QinetiQ tarafından yönetilen, uzun bir test uçuşu geçmişine sahip Boscombe Down test sahasından havalanan uçak, yaklaşık 15 dakika süren uçuşunu gerçekleştirdi. Bu ilk uçuş sayesinde Rolls-Royce havalanan uçağın elektrik gücü ve tahrik sistemi hakkında önemli performans verilerini toplayacak ve yoğun bir uçuş testi aşamasına başlayacak.

Kısaca ACCEL olarak adlandırılan (Accelerating the Electrification of Flight – Uçuş Elektrifikasyonunu Hızlandırma) programının ana ortakları arasında YASA adlı elektrikli motor ve kontrolör üreticisi ve Electroflight adlı havacılık start-up’ı yer alıyor. ACCEL ekibi, Birleşik Krallık Hükûmeti’nin sosyal mesafe ve diğer sağlıkla ilgili düzenlemelerine uygun hareket ederek inovasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Spirit of Innovation takes to the skies from Rolls-Royce on Vimeo.

Rolls-Royce'un elektrikli uçağı gökyüzüyle buluştu

Yorumlar

Yeni Teknoloji ~ 3 yıl önce
Pilot meslekdaşlarım, bu bir test uçağı. Ayrıca, elektrikli itki ve batarya teknolojisi emekleme döneminde. Şu anda "Asla yolcu taşıyamayacaklar" demek, küçücük bir çocuğa bakıp da "Asla adam olamayacak" demek gibi bir şey. Elektrikli, 10-20 yolcu kapasiteli yolcu uçakları 200 Nm menzilde üç liman olan megapollerde(Biri Departure, ikincisi Arrival, üçüncüsü Altarnate) limandan limana çok ucuza çok süratli taşımacılık imkanı sağlayacak. Örneğin İzmit'te oturup da "Otoyol trafiği ve tren kalabalığını çekmek istemiyorum." diyip helikoptere atlayıp gelen yoksa, işte bu onu sağlayacak. Cengiz Topel'den kalkıp Atatürk'e İstanbul'a Gökçen'e gidebilecek. Elektrikli yolcu uçakları işte bu boşluğu dolduracak. Helikopterle gidilmek istenen, trafiği kitli, ancak çok kısa mesafelerde turboprop ve türbin motorlu uçakla hesaplı olmayan boşluğu dolduracak. Bu da size benden bir iyilik olsun. Yazı yazmam buralarda çünkü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
temel ~ 3 yıl önce
Bataryası hiç bitmeyen uçak yapar hem de yerli ve milli dünya da gıpta eder,kıskanır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
15 dakika mı? ~ 3 yıl önce
İyide elektrikli uçak yapmakta hiçbir zorluk yok ki. İçten yanmalı motorlara göre çok daha basit hatta. Buradaki sorun batarya teknolojisinin çok yetersiz olması. Yeterli enerji sağlayamadıktan sonra istediğin kadar elektrikli uçak yap. ancak 15 dakika havada kalırsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
imkansız ~ 3 yıl önce
yolcu taşımacılığı boyutuna asla gelmeyecek elektrikli uçaklar. bataryalar çok ağır. tek kullanımlık kargo konteynırı boyutunda bataryalar olmadıkça elektriğin küçük uçaklar dışında havacılıkta bir geleceği yok. airbus bile hidrojene dayalı yeni bir yakıt üzerine çalışma başlatmıştı. bu denemeler tarihte yerlerini alacak ama gelecek bunların üzerine olmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000