25 Eylül 2013, Çarşamba 16:54:33

REZERVASYONLAR FULL UÇAKLAR BOŞ

Venezuela'da vatandaşlar, hükümetin uyguladığı sıkı döviz politikasını uçak bileti rezervasyonu ile aşmaya çalışıyor.
  • Demek ki neymiş, devletin müdahale ettiği ekonomik modellerin gerçek hayatta var olabilme şansı yokmuş. Sen dünyadaki sayılı petrol üreticilerinin başında gel ama 2. bir Küba olma yolunda emin adımlarla ilerle, breh breh...
  • hiç bir şey anlamadım :)

Hugo Chavez'in 2003'de uygulamaya koyduğu döviz kontrolü uygulamasından 10 sene sonra ülkede resmi ve kara borsa döviz oranları arasındaki farklılık tavan yaptı.

Amerikan doları karaborsada hükümetin belirlediği 6.3 Bolivar'ın yedi kat üzerinde alıcı bulabilirken, ancak Venezuelalılar’ın devletin belirlediği fiyat üzerinden alabileceği dolar sınırlı. Bununla birlikte hükümet yurt dışına seyahat edenlere 3 bin dolara kadar döviz alma hakkı tanıyor. Vatandaşlar ise, kara borsadan yüksek fiyattan döviz almak yerine uçak bileti alıyor.

Bu yüzden ucuz ve yakın mesafe uçuşların yapıldığı hatlarda tüm rezervasyonlar aylar öncesinde doluyor. Bu nedenle hava yolu şirketlerinin tüm uçuş rezervasyonları aylar öncesinden yapılmış olmasına karşın uçaklar koltukların yarısı boş olarak havalanıyor. Ayrıca yurt dışına uçanlar da alışveriş yapmak yerine kredi kartlarını kullanarak ülkeye dolaylı şekilde döviz sokup, bunu karaborsada fahiş fiyatlardan satabiliyorlar.

Venezuelalı bir emekli, Avrupa gezisi sırasında kaldığı otelde pos cihazından her gün 1000 dolar çektirdiğini belirterek, dönüşünde sattığı dolarla hem seyahat ve konaklama masrafını karşıladığını, hem de akrabalarına hediye alma fırsatı bulduğunu söyledi.Bazı Venezuelalılar ise, ülke dışına çıkma ihtiyacı bile hissetmeden yurt dışında yaşayan yakınına kredi kartını göndererek bu işlemi yapabiliyor.

REZERVASYONLAR FULL UÇAKLAR BOŞ

Yorumlar

Ekonomi ~ 11 yıl önce
Demek ki neymiş, devletin müdahale ettiği ekonomik modellerin gerçek hayatta var olabilme şansı yokmuş. Sen dünyadaki sayılı petrol üreticilerinin başında gel ama 2. bir Küba olma yolunda emin adımlarla ilerle, breh breh...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nk ~ 11 yıl önce
hiç bir şey anlamadım :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000