25 Ağustos 2009, Salı 07:47:34

Ramazan topuna uçak engeli

Ramazan'da iftar vakitlerini bildirmek için başvurulan iftar topu geleneği giderek terk ediliyor. Nedeni ise şehir üzerinde uçuş yapan kuşlar ve uçaklar...

Bazı belediyeler barut yerine ses bombası kullanarak da olsa iftar topu geleneğini sürdürüyor. Ancak bazıları, kuşların sesinden rahatsız olması ve uçaklar için tehlike oluşturması gerekçeleriyle artık iftarda top atmıyor. İstanbul'da bu yıl sadece Arnavutköy ve Sultanbeyli belediyeleri top atışı yapıyor. Diğer belediyeler ise çeşitli nedenlerden dolayı geleneğe son verdi. Fatih Belediyesi, bu zamanın kuşların yumurtlama dönemi olduğu ve top sesinden rahatsız olup kaçmamaları için sadece Ramazan'ın birinci günü top atışı yaptı. Pendik Belediyesi, havaalanı bölgesinde ve uçakların uçuş güzergahında olduğu için Ramazan'da top atışı yapmıyor. Esenyurt, Beyoğlu, Üsküdar, Ümraniye gibi belediyeler daha önceki yıllarda top atmalarına rağmen talebin olmaması, güvenlik ve ses kirliliği gibi gerekçelerle bu sene top atışı yapmıyor. Bazı belediyeler ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte top atışı geleneğine son verdi. Eskiden ezan sesinin her yerde duyulamamasından dolayı topun atıldığını belirten belediyeler, şimdi Ramazan topuna ihtiyaç duyulmadığını ifade ediyor. Arnavutköy ve Sultanbeyli belediyeleri, geleneği yaşatmak için top atışı yapacak. Sultanbeyli Belediyesi, geleneksel olarak kullanılan barut toplarının yerine Ramazan boyunca belediye önünden ses bombası atacak. Geçen senelerde de top atışı yapan Sultanbeyli Belediyesi, arabalı demir toplardan çok daha güvenli olduğu için ses bombalarını tercih ettiklerini belirtiyor. Yüksek ses çıkartan kimyasal maddelerden oluşan ve fiyatları 10 TL olan ses bombalarını Arnavutköy Belediyesi de kullanacak.

İstanbul'da Ramazan topları atılmasa da ülkenin çeşitli yerlerinde hâlâ top atma geleneği yaşatılıyor. Havai Fişek Üreticileri Satıcıları ve Atıcıları Derneği (HÜSAD) Başkanı Arif Coşkun, daha çok Erzurum, Ankara, Adana gibi illere ses bombalarını sattıklarını vurguladı. Coşkun "Anadolu şehirleri Ramazan toplarına daha çok talep gösteriyor. Belediyeler genelde 35 ses bombası satın alıyor. Bazı belediyeler, bayramın birinci ve ikinci günlerinde dahi Ramazan topu atıyor." şeklinde konuştu.
 
(Zaman)

Ramazan topuna uçak engeli

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000