29 Haziran 2009, Pazartesi 08:01:09

Profesörden çılgın uçuş denemesi

Güneş enerjisiyle çalışan ve teorik olarak geceleri de uçabilen bir uçakla Dünya'nın çevresini dolaşacağını açıklayan Piccard, şaşkınlık yarattı.
  • Saatte 70 km hız yapan uçağa uçak denilirse bu bir devrim. Acaba bu devrim hangi hava koşullarında sihrini sürdürmeye devam edecek ? Alternatif enerji adına çalışmalar umut verici, ama henüz sonuçlar gerçekçi ve tatminkar değil..

Bilim ve havacılıkta yeni ufuklar açacağını söyleyen Piccard, 66 milyon avroluk projesini dün İsviçre askeri hava üssünde tanıttı.

"Dün bu bir hayaldi. Bugün ise bir uçak. Yarın da yenilenebilir enerjinin bir temsilcisi olacak" diye konuşan İsviçreli maceracı, bir Airbus A340'ın kanat genişliğine sahip olan, bir aile aracı ağırlığındati ve bir scooter'ın motor gücüne sahip olan uçağını görücüye çıkardı.

Dubendorf havaalanındaki törene aralarında Monaco Prensi Albert ve İsviçre Ulaştırma Bakanı Moritz Leuenberger gibi önemli isimlerin de bulunduğu 800 havacılık meraklısı katıldı.

Solar Impulse, ilk deneme uçuşunu bu sonbaharda bir psikiyatrist olan ve altı yıllık araştırmalarını hayata geçirecek olan 51 yaşındaki Piccard ile yapacak.

İlk deneme uçuşu kısa mesafeli olacak ve bu uçuşlarda dört motorun kapasiteleri test edilecek. Daha sonra Piccard'ın ortağı Andre Borschberg'in uçağın gecede havada kalabilmesini sağlayan lityum polimer pillerin yeterli miktarda enerji depolayıp depolamadığını ve bunu sağlayan karbonfiber yapıların dayanıklılığını kontrol edecek.

Planın tamamen yolunda gitmesi halinde maksimum 8 bin 500 metre irtifada uçabilen ve maksimum saatte 70 kilometre hız yapabilen prototip uçak 2012'de dünya etrafında dönmek üzere nihai versiyonuna bürünecek.

Piccard, başarılı olmaları halinde tarih yazacaklarını ve yenilenebilir enerjinin potansiyelini göstereceklerini söylüyor: "Bir uçak yakıt olmadan sadece güneş enerjisiyle uçabilirse, aynı şeyin motorlu taşıtlar, ısıtma ve soğutma sistemleriyle, bilgisayarlar için geçerli olamayacağını kimse iddia edemeyecektir."

Güneş enerjisiyle uçmak her ne kadar şimdilik kulağa korkutucu gelse de, İsviçreli araştırmacılar başarılı olursa bilim dünyasında bir çığır açacakları muhakkak.

(Gazeteport)

Profesörden çılgın uçuş denemesi

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Saatte 70 km hız yapan uçağa uçak denilirse bu bir devrim. Acaba bu devrim hangi hava koşullarında sihrini sürdürmeye devam edecek ? Alternatif enerji adına çalışmalar umut verici, ama henüz sonuçlar gerçekçi ve tatminkar değil..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000