15 Şubat 2018, Perşembe 09:34:05

Pilotun son sözleri ortaya çıktı

İstanbul’da TV kulesine çarpıp düşen helikopterin ses kayıt ve uçuş kayıt cihazı verileri ortaya çıktı. ‘Hayalet kule’ye karşı uyarının olmadığı son anlarda pilotlardan Ahmet Bulut’un “Buralarda bir yerde kule olacaktı” sözleri dikkat çekti.
  • Ben hala anlamış değilim. Ahlden kalkan helikopter bozüyük’e gidiyor ve beylikdüzü ne alaka?
  • Yazık kule neyapsın? Şimdide kule mi hatalı oldu! VFR dediğin kuleden ve buluttan uzak durmaktır.
  • 257 m altında ne işin var IMC hava şartlarında ?? Kalkış değil...İniş değil
  • Allah rahmet etsin sahiplerine sabırlar versin. kalanlara da ders almayı nasip etsin
  • Sayın Cumhurbaşkanımızın, evinden SAW'a giderken kullandığı güzergahtaki Çamlıca tepesine yeni yapılan Kule ve TEM bağlantı yolunun yanındaki yüksek Emaar binasının GPS cihazlarına kaydı yapıldı mı acaba ?

İstanbul’da TV kulesine çarpıp düşen helikopterin ses kayıt ve uçuş kayıt cihazı verileri ortaya çıktı. ‘Hayalet kule’ye karşı uyarının olmadığı son anlarda pilotlardan Ahmet Bulut’un “Buralarda bir yerde kule olacaktı” sözleri dikkat çekti.

İstanbul’da Atatürk Havalimanı’ndan 10 Mart 2017’de kalkıp Bozüyük’e doğru giden Eczacıbaşı Grubu’na ait Skorsky S76 tipi helikopter, Beylikdüzü’ndeki 257 metrelik televizyon kulesine çarptıktan sonra yere çakılmışı. Kazada iki pilot ile 4’ü Rus 5 yolcu hayatını kaybetmişti. TV kulesinin ise GPS cihazlarında yükseklik engeli olarak işaretlenmediği ortaya çıkmıştı. TV kulesi, KARAR’ın “Rota’da hayalet kule” manşetiyle duyurduğu olaydan kısa süre sonra GPS cihazlarında yükseklik engeli olarak işaretlendi. Kazanın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu inceleme yaparken, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı.

Karar, kazanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına giren çarpıcı bilgilere ulaştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’nun, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilettiği kokpit ses kayıt cihazı ile uçuş verileri kayıt cihazı verilerinde kazadan hemen önce neler yaşandığı ortaya çıktı. Buna göre, uçuş verilerinde helikopterin kalkıştan kaza yaşanana kadar 4 dakika 45 saniye uçtuğu görüldü. Bu sürenin 4 dakika 15 saniyelik bölümünde herhangi bir anormallik olmadığı saptandı. Son 30 saniyede ise görerek uçuş yapan helikopterin bulutiçi olmamak için havacılık kuralları gereği rotanın hafif solundan gittiği tespit edildi.

Kokpit ses kayıt cihazı verilerine göre pilotlardan Alaattin Nacar ile Ahmet Bulut’un E-5 karayolunu gördükleri konuşmalara yansıdı. Pilotlardan Nacar’ın bölgede kule olduğunu bildiği için “E-5’in solunda kalalım” dediği dikkat çekti. Kazanın son 15 saniyesinde pilotlardan Bulut’un da “Buralarda bir yerde kule olacaktı” dediği sırada yükseklik engelinden bir ikaz gelmediği için kazanın yaşandığı ortaya çıktı. Kazaya TV kulesinin engel veri tabanında olmamasının yol açtığı kaydedilirken, kulenin anteninde de kurallara uygun bir sis çakarının yer almadığı iddia edildi.

Pilotun son sözleri ortaya çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Harekat ~ 6 yıl önce
Ben hala anlamış değilim. Ahlden kalkan helikopter bozüyük’e gidiyor ve beylikdüzü ne alaka?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlayana ~ 6 yıl önce
Anlaman için daha bir fırın ekmek yemen lazım. Mahalle arasında bisiklet sürmüyorsun, kafana göre istediğin rotadan gidemezsin. Senin haritada en kısa gördüğün yol daha büyük hava araçları için ayrılmış olabilir mi bir düşün.
Anlayana yazan arkadaşa ~ 6 yıl önce
Hakikaten bu işlerden hiç anlamıyorsun değil mi :)))))) Daha neden bahsedildiğini bile anladığından emin değilim
? ~ 6 yıl önce
Tutarsızlıklarla dolu bir yazı olmuş,
Yazık kulecim ~ 6 yıl önce
Yazık kule neyapsın? Şimdide kule mi hatalı oldu! VFR dediğin kuleden ve buluttan uzak durmaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmaz olsun ~ 6 yıl önce
Madem görerek uçuşta da ihtiyaç yok, ne diye var bu kuleciler. O transponder code lar niye bağlanıyor? O önlerindeki radar scope' undan evlilik programı mı seyrediyorlar, yoksa işleri güçleri Pilotların aldığı paraya gıybet nisbet yapmak mı? Olmaz olsunlar o zaman.
Olmaz olsun olmasın ~ 6 yıl önce
Radar hizmeti veren bir tane meydan kontrol ünitesi örneği verebilir misin? Çok merak ettim neredeymiş. Bugün de troll besledik çok şükür. Ama suç sende değil. Kamuyonu aydınlatmayan o kurumda belki suçluluk psikolojisidir.
imc ~ 6 yıl önce
257 m altında ne işin var IMC hava şartlarında ?? Kalkış değil...İniş değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acaba ~ 6 yıl önce
bulut?
khan ~ 6 yıl önce
Vayyy imc ne onu da bilirmiş, yürü be kim tutar seni.
IMC ci kardeş ~ 6 yıl önce
Rahmetliler VMC yi muhafaza etmek için, buluta girmemek için alçak uçarken kaza oluyor. Sadece yer görüşü yetmiyor tabiiki...
Kafa kalın ~ 6 yıl önce
Öğrendiğin tek şey VFR uçuşta 1500 feet 5000 metre kriteri ise, arazi yükseltisinin değişkenliğini anlatmak için sana kule girdisi bile yeterli olmaz. Tek derdi iniş kalkış hattının ihlal edilmemesine odaklanmış, dünya yansa umursamaz zihniyetteki hava trafiğini kontrol ettiğini sanan amatör kontrolörler oldukça böyle abuk sorular son bulmaz.
ecel ~ 6 yıl önce
Allah rahmet etsin sahiplerine sabırlar versin. kalanlara da ders almayı nasip etsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sürücü ~ 6 yıl önce
Sayın Cumhurbaşkanımızın, evinden SAW'a giderken kullandığı güzergahtaki Çamlıca tepesine yeni yapılan Kule ve TEM bağlantı yolunun yanındaki yüksek Emaar binasının GPS cihazlarına kaydı yapıldı mı acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum ~ 6 yıl önce
Niye beğenmiyorsunuz yanıtı, canınızı mı sıktı?
Çok bilen ~ 6 yıl önce
İnş yapılmadı hacım . aydınlık günler yakın : )

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000