01 Mart 2013, Cuma 08:22:55

"PİLOTUN MÜDAHALE ETMESİ ÇOK ZOR"

Mısır'ın güneyindeki Luksor kentinde meydana gelen balon faciasında 18'i turist, biri Mısırlı 19 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından gözler balon turlarına çevrildi. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turiste balon turu yaptıran balon pilotu Mahmut Uluer, Mısır'daki kazayı değerlendirdi.
  • Borusu patlayan propan tanki ates almaz. Basincla delikten fiskiran gazi atese veremezsiniz, isterseniz deneyin. Burada yazilanda yanlislik var. Benim okudugum, ruzgarla alevin balonun ceperini atese verdigi idi.
  • Otobüs şöförünün oğlu pilot ve öğretmen olmuş bilgi veriyor.Nerde TÜRK HAVA KURUMU NUN HOCALARI...Ayaklar baş olmuş memlekete bakın.....neye müdahale edemiyor çok basit ve kolay bir yolu var yanan Balon Propan tüplerini söndürmenin...Çok kolay ama UÇUŞ OKULUNDAN GELMEYİNCE olmuyor bu işler...Propan tüpünü söndürmüş bir Pilotla karşılaştınızmı sayın ÖĞRETMEN PİLOT....Orası Mısır olanak ve imkan yok itmiş bir ülke şuan.Ama KAPODAKYA BÖYLE BİR FACİAYI TÜPTEN DEĞİL BELKİ AMA YOĞUN BALON TRAFİĞİNDEN YAŞAYACAK MERAK ETMEYİN...Elinizde adam gibi nitelikli personel yok 3-5 THK Hocasından başka...Yakında Yörüngeyi delen ilk BALON PİLOTU da bizden çıkacak...
  • Balon Tehikeli falan değil,Pilot eğer yakıt tankının valfini kapatmış olsaydı ve balonu yere indirmiş olsaydı bu kadar insan ölmezdi,bir de Pilot yolcuları bırakıp neden aşağı atlamış hiç kimse ondan bahsetmiyor,demeki balon'da problem yok gene insanda var,eğitim eksikliği burada gene ön plana çıkıyor,yapacak bir şey yok demenin anlamıda yok,yapacak çok şey var aslında,
  • Bir pilot olarak hep söylemişimdir. Bu balon turları tehlikeli, başınıza ne geleceği belli olmaz. Özelllikle bizimki de dahil olmak üzere birçok az gelişmiş ülkede niteliksiz personel yapıyor bu işleri. Bir bu bir de yamaç paraşütü, kimseye tavsiye etmem.

Dünyada sıcak hava balon turlarının yapıldığı en önemli merkez olan Kapadokya bölgesinde, uzun yıllardır görev yapan Öğretmen Pilot ve Anatolian Ballons Genel Müdürü Mahmut Uluer, balon uçuşlarının dünyanın en güvenli hava ulaşım araçlarından biri olduğunu ve Mısır’da meydana gelen kazanın bugüne kadar yaşanan en ciddi balon kazası olduğunu söyledi.

Mısır’da meydana gelen kazadaki balon ile Kapadokya’da kullanılan balonların sıcak hava balonu olduğunu kaydeden Uluer, “Bu balonların içerisinde Helyum ve Nitrojen gibi bir gaz yok. Tamamen sıcak hava ile uçan balonlar. Biz sadece balonun kubbe kısmında bulunan havayı sepetimizde bulunan propan gazı ile ısıtıyoruz, ısınan hava genleşip yükseliyor ve bu şekilde balonun uçmasını sağlıyor. Dolayısıyla balonun içerisinde bulunan şey sıcak hava” dedi.

Mısır’da meydana gelen kazanın görüntülerini defalarca izlediğini kaydeden Uluer, yapılan uygulamada balonun inişi esnasında yer ekibinin tutması için balon pilotlarının bir halat bıraktığını ve bu halatı yer ekibinin arazi aracına bağlayarak balonu sabitlediğini, Mısır’da meydana gelen kazada ise bu halatın yere bırakılması esnasında halatın yakıt hortumunu koparttığını ve bu şekilde tüplerdeki gazın alev aldığını söyledi.

Zarar gören yakıt hortumundan sızan gazın alev almasıyla tüplerin infilak ettiğini ve balonda bu şekilde bir yangın çıktığını tahmin ettiklerini ifade eden Uluer, “Eğer olay söylenildiği gibi bu şekilde gerçekleştiyse bir hata var gibi görünüyor. Bu şekilde cereyan eden bir olaya pilotun müdahale etmesi çok zor. Çünkü basıncı oldukça yüksek olan propan gazı kullanılıyor. Bu gaz oldukça güçlü ve yanıcı” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden birisi olan Kapadokya bölgesinde, uzun yıllardır düzenlenen sıcak hava balon turlarına her yıl yaklaşık 900 bin turist katılıyor. Özellikle yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdikleri turlarda, turistler metrelerce yükseklikten peribacalarını görme şansını yakalıyor.

"PİLOTUN MÜDAHALE ETMESİ ÇOK ZOR"

Yorumlar

bir yanlislik ~ 11 yıl önce
Borusu patlayan propan tanki ates almaz. Basincla delikten fiskiran gazi atese veremezsiniz, isterseniz deneyin. Burada yazilanda yanlislik var. Benim okudugum, ruzgarla alevin balonun ceperini atese verdigi idi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAPATAN BALON ~ 11 yıl önce
Otobüs şöförünün oğlu pilot ve öğretmen olmuş bilgi veriyor.Nerde TÜRK HAVA KURUMU NUN HOCALARI...Ayaklar baş olmuş memlekete bakın.....neye müdahale edemiyor çok basit ve kolay bir yolu var yanan Balon Propan tüplerini söndürmenin...Çok kolay ama UÇUŞ OKULUNDAN GELMEYİNCE olmuyor bu işler...Propan tüpünü söndürmüş bir Pilotla karşılaştınızmı sayın ÖĞRETMEN PİLOT....Orası Mısır olanak ve imkan yok itmiş bir ülke şuan.Ama KAPODAKYA BÖYLE BİR FACİAYI TÜPTEN DEĞİL BELKİ AMA YOĞUN BALON TRAFİĞİNDEN YAŞAYACAK MERAK ETMEYİN...Elinizde adam gibi nitelikli personel yok 3-5 THK Hocasından başka...Yakında Yörüngeyi delen ilk BALON PİLOTU da bizden çıkacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış ~ 11 yıl önce
Balon Tehikeli falan değil,Pilot eğer yakıt tankının valfini kapatmış olsaydı ve balonu yere indirmiş olsaydı bu kadar insan ölmezdi,bir de Pilot yolcuları bırakıp neden aşağı atlamış hiç kimse ondan bahsetmiyor,demeki balon'da problem yok gene insanda var,eğitim eksikliği burada gene ön plana çıkıyor,yapacak bir şey yok demenin anlamıda yok,yapacak çok şey var aslında,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tehlikeli ~ 11 yıl önce
Bir pilot olarak hep söylemişimdir. Bu balon turları tehlikeli, başınıza ne geleceği belli olmaz. Özelllikle bizimki de dahil olmak üzere birçok az gelişmiş ülkede niteliksiz personel yapıyor bu işleri. Bir bu bir de yamaç paraşütü, kimseye tavsiye etmem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000