30 Ağustos 2015, Pazar 09:42:24

Pilotun atlayışı dünya rekoru getirdi

Kaptan Pilot Kaan Özenmiş, ABD’nin İllinois eyaletinde gerçekleştirilen Vertical World Record ya da diğer adıyla World Headdown Formation Record (Dünya Başaşağı Formasyon /Tutuşma Rekoru) atlayışıyla hem en büyük hayalini gerçekleştirdi hem de tarihe geçti.
  • ne rekoru kırmıs aga? resimde 500 tane adam var en hizli bu mu dusmus, allahume sallı alemsiniz ya. gorende felix baumgartner sanıcak turistik atlayis yapan adami.
  • Yine bir gün atlıyorum
  • Helal olsun kardeşim
  • pilotlar: oh be dünya varmış püfür püfür, daralmıştık kutu gibi kokpitte :)
  • Isi olmayan bakkal, oturur ......larini tartar
  • Kusura bakmayın ama yazdıklarınız çok ayıp. Kaptanımız gayet efendi, saygılı bir kişidir. Ayrıca haber aynı olabilir ama içeriği farklı. Bu haberde kendisiyle röportaj yapılmış. Birşeyleri okumak zorunda değilsiniz. Sayfa yönetimi bugünün boş geçmemesi adına bu haberi paylaşmış olabilir. Kaldı ki; haber kelimesi kelimesine aynı olsaydı bile bunu dile getirmek yine saygı çerçevesinde olmalı.
  • http://www.airporthaber.com/dhmi-haberleri/shui-ogrencileri-dhmi-kadrolarini-geri-istiyor.html
  • Çok zekisin. Ne işin var bu sitede. Biz pilotlar senin gibi üstün zekalıları....
  • KAAN KAPTANI ŞAHSEN TANIRIM,PROFESYONELLİĞİ,ÇALIŞKANLIĞI VE EFENDİLİĞİYLE TANIYAN HERKESİN SAYGI VE SEVGİSİİ KAZANMIŞ BİR ARKADAŞIMIZDIR. İLK VE TEK TÜRK OLARAK BAŞARDIĞI BU BÜYÜK REKORUN HAYALİNİ BİLE KURAMAYACAK,HAYAL ETSE BİLE CESARET EDEMEYECEK ZAVALLI VE KÖTÜ NİYETLİ İNSANLARIN HASETLİK DOLU YAZILARI ONU HİÇ ETKİLEMEYECEKTİR.YENİBAŞARILARINI BEKLİYORUZ KARDEŞİM,SENİNLE GURUR DUYUYORUZ. KISKANÇLIKLA DOLU,İNSANLARIN BAŞARILARINI KÜÇÜMSEMEK YERİNE ÖNCE HAYAL EDİN,SONRA CESARET EDİN SONRADA ÇOK ÇALIŞIN,164 DEĞİL 264 KİŞİYLE REKOR KIRIN YADA HERHANGİ BİR KONUDA ÜLKEMİZİ DÜNYADA TEMSİL EDİN.
  • Ayyyy baydı bu haber artık pilot görmek istemiyorum.

Kaptan Pilot Kaan Özenmiş, ABD’nin İllinois eyaletinde gerçekleştirilen Vertical World Record ya da diğer adıyla World Headdown Formation Record (Dünya Başaşağı Formasyon /Tutuşma Rekoru) atlayışıyla hem en büyük hayalini gerçekleştirdi hem de tarihe geçti. Rekorun ardından gelen tebrik mesajları ise başarılı pilotu yeni hedefler belirlemeye sevk etti. Pilotluğu sağlık ve şartlar (yaş haddi) elverdikçe sürdürmeyi amaçlayan Özenmiş, yerel ve ulusal alanda düzenlenecek organizasyonlarda yeni atlayış rekorları kırmak üzere çalışmalarına ağırlık vereceğini dile getiriyor.

Genelde, başarılı kişiler için söylenen, ‘Büyük adam olacağı küçüklüğünden belliydi’ şeklindeki sözler, bugünlerde Rekortmen Kaan Özenmiş’e sıkça söyleniyor. Daha küçük yaşlarda gökyüzü tutkusuna yenik düşen Özenmiş, Ankara’da ortaokul son sınıfta okurken ailesinden gizli gittiği paraşüt kulesinden atlayış yapmaya başlamış. 15 yaşında ise THK planörüyle (motorsuz uçak) uçmaya başlayan genç havacı, uçaktan ilk atlayışını da 1991’de gerçekleştirmiş. Özenmiş, bir süre ara vermek zorunda kaldığı atlayışlara ise son 6 yılda ağırlık verip rekor atlayışa hazırlanmış. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında 2 binin üzerinde atlayış gerçekleştiren Özenmiş, geçen ay ise Dünya Başaşağı Formasyon/Tutuşma Rekoru atlayışında yer alarak Türkiye tarihinde serbest paraşütçülük alanında (Skydiving) bir dünya rekoruna giren ve dünya rekortmeni unvanı alan ilk serbest paraşütçü olmayı başardı.

Türk Hava Yolları’nda (THY), 11 yıldır görev yapan ve son 5 yıldır da kaptan pilot olarak uçuşlarını sürdüren Kaan Özenmiş, uçuş ve atlayışın farklı duygular hissettirdiğini ancak ikisinin de yüksek motivasyon ve disiplin gerektirdiğini söylüyor. ‘Takım ruhu’ dendiğinde bu tür büyük organizasyonlarda sergilenen performansı gösterebileceğine dikkat çeken Boeing 777-300 ER tipi uçağın kaptan pilotu, özellikle rekor atlayışta ortaya konan yüksek disiplin ve konsantrasyonun başarı ve mükemmeliyeti getirdiğini ifade ediyor.

HERŞEY 55 SANİYEDE OLUYOR!

Rekor atlayış, 31 Temmuz’da ABD’nin İllinois eyaletinde düzenlenen organizasyonda 164 paraşütçünün ‘el ele tutuşması’ ile gerçekleştirildi. Önce 7 paraşütçü atma uçağı, kolda (birbirine yanaşık düzende) 20 bin feet’e tırmandı. Sonra da, bir uçaktaki 20 kişiden 10’u, aynı James Bond filmlerindeki gibi uçağın dışında atlayış sinyali geldikten sonra kendisini boşluğa bıraktı. Ardından diğer 10 kişi atlayış yaptı ve 20 paraşütçü, uçağı ortalama 4 saniyede terk etti. Diğer uçaktan atlayanlar ise ‘taban’ (merkezdeki) grup etrafında belirlenen sıra ve şekilde yerini alıp, tutması gereken kişinin elini veya kolunu tutarak rekoru gerçekleştirdi. Gelen onayın ardından da, en dıştaki gruplar 7500 feette, ortadakiler 6500 feette, en içteki gruplar da 5500 feette de formasyondan uzaklaşıp paraşütlerini açmaya başlayarak rekor atlayış tamamlandı. Uçaktan ilk paraşütçünün çıkması ile formasyonun dağılmaya başlaması arasında ise sadece 55 saniye süre geçti.

EN ZORU BAŞ AŞAĞI DÜŞÜŞ!

Atlayışlarda yüzüstü, sırtüstü, oturarak/başyukarı ve başaşağı şeklinde temel düşüş pozisyonları bulunuyor. Bunların arasında en dengesiz ve düşüş hızı yüksek olanı ise başaşağı (head down) düşüş olarak gösteriliyor. Öğrenmesi ve uygulaması en zor başaşağı düşüşte,  saatte 280 kilometre hıza ulaşılıyor. Her 3 yılda bir düzenlenen baş aşağı formasyon rekor denemesine ise kişiye özel gönderilen davetiye ile katılabiliyorsunuz. Bu davetiyelerin verileceği paraşütçüler, 3. yılda düzenlenen seçme kamplarında belirleniyor. 3 gün süren kamplarda, organizasyonda görevli ve serbest paraşütte dünyaca tanınan kişiler tarafından değerlendirmeye tabi tutuluyor. Değerlendirme formu ve karnesi en iyi olanlar ise rekor denemesi atlayışı için davetiye almaya hak kazanıyor.

Mustafa Gün / Zaman





Pilotun atlayışı dünya rekoru getirdi

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
ne rekoru kırmıs aga? resimde 500 tane adam var en hizli bu mu dusmus, allahume sallı alemsiniz ya. gorende felix baumgartner sanıcak turistik atlayis yapan adami.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!'! ~ 9 yıl önce
Yine bir gün atlıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal ~ 9 yıl önce
Helal olsun kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
outside ~ 9 yıl önce
pilotlar: oh be dünya varmış püfür püfür, daralmıştık kutu gibi kokpitte :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 ~ 9 yıl önce
Isi olmayan bakkal, oturur ......larini tartar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mirella ~ 9 yıl önce
Hayret bişeysiniz ya ne alakası var şimdi? fazla aylak olup yaptığınızı belli etmek içinse tamam, milletin keyfine limon sıkmayın..
meliha ~ 9 yıl önce
noldu canım kıskandınmı
777 ~ 9 yıl önce
Cok kiskandim ayol
777 ~ 9 yıl önce
Iste vizyon! Eskiden varmiydi bukadar pilot ihtiyaci? Hamdolsun THY nin vizyonunu genislettiler, dunya lideri yaptilar. Eski mudurler raki sofralarindan kalkamadiklari icin herhangibir gelisme kaydedemedi THY!!
Ayıp! ~ 9 yıl önce
Kusura bakmayın ama yazdıklarınız çok ayıp. Kaptanımız gayet efendi, saygılı bir kişidir. Ayrıca haber aynı olabilir ama içeriği farklı. Bu haberde kendisiyle röportaj yapılmış. Birşeyleri okumak zorunda değilsiniz. Sayfa yönetimi bugünün boş geçmemesi adına bu haberi paylaşmış olabilir. Kaldı ki; haber kelimesi kelimesine aynı olsaydı bile bunu dile getirmek yine saygı çerçevesinde olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
imzalayalım ~ 9 yıl önce
http://www.airporthaber.com/dhmi-haberleri/shui-ogrencileri-dhmi-kadrolarini-geri-istiyor.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bücürük'e ~ 9 yıl önce
Çok zekisin. Ne işin var bu sitede. Biz pilotlar senin gibi üstün zekalıları....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yavuz ~ 9 yıl önce
KAAN KAPTANI ŞAHSEN TANIRIM,PROFESYONELLİĞİ,ÇALIŞKANLIĞI VE EFENDİLİĞİYLE TANIYAN HERKESİN SAYGI VE SEVGİSİİ KAZANMIŞ BİR ARKADAŞIMIZDIR. İLK VE TEK TÜRK OLARAK BAŞARDIĞI BU BÜYÜK REKORUN HAYALİNİ BİLE KURAMAYACAK,HAYAL ETSE BİLE CESARET EDEMEYECEK ZAVALLI VE KÖTÜ NİYETLİ İNSANLARIN HASETLİK DOLU YAZILARI ONU HİÇ ETKİLEMEYECEKTİR.YENİBAŞARILARINI BEKLİYORUZ KARDEŞİM,SENİNLE GURUR DUYUYORUZ. KISKANÇLIKLA DOLU,İNSANLARIN BAŞARILARINI KÜÇÜMSEMEK YERİNE ÖNCE HAYAL EDİN,SONRA CESARET EDİN SONRADA ÇOK ÇALIŞIN,164 DEĞİL 264 KİŞİYLE REKOR KIRIN YADA HERHANGİ BİR KONUDA ÜLKEMİZİ DÜNYADA TEMSİL EDİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bücürük ~ 9 yıl önce
Ayyyy baydı bu haber artık pilot görmek istemiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 9 yıl önce
o zaman bu sitede ne işin var güzelim

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000