07 Mart 2011, Pazartesi 17:32:03

PİLOTLUK HAYALLERİ ZEHİR OLDU

2006 yılında kurulan Met Air Pilot Eğitim Akademisi A.Ş'ye pilot olmak için başvuran 16 kursiyer 40 ile 55 bin dolar arasında değişen kurs ücretlerini ödeyip pilotluk belgelerini alamadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
  • haram zıkkım olsun aldıkları para garibanın hakkını yiyip alt larındaki arabalarla karıyla kızla hava hatan şerefsizler .o garibanların parasını yedininiz haram zıkkım olsun
  • 380 kaptanligi... lafla ucuyor arkadas..
  • kaç sene geçti bi çözümü yoksa verin devleti AİHM ye bakalım orda çözülüyomu çözülmüyomu bu mahkeme.zaten adamlarda bekliyo türkiye alehine karar vermek için çare bu.butür arkadaşlarda tavsiyem elimizin altında internet var girin bakın sahiplerine google dan sahtekarmı değillermi.
  • Herkes aynı yolun yolcusu ama sektörün gercekleri insanı insanlıktan cıkarıyor şu ölümlü dünyada insanlar kime neye güvenecegini bilmez durumda fırtınaya kapılmış durumdalar.Durum bu TK yada shyo ya giremeyip durumu olanlar mecbur bu çarktan geçecek onun için iyi seçmek araştırmak lazım.Kaldıki iş mezun olduktan sonra başlıyor.Met gibi öğrenci ve çalışanlarının emeğini çalanların keyfi gün gelir biter hesabını bir şekilde çekerler bu dünyanın kuralı bu.Mağdurlara geçmiş olsun ve başka yerlerde tekrarlanmaması için yetkili kurumların işini layıkı ile yapması dileğiyle.
  • Med air'den mezun olupta Emirateste A380 pilotu olan kişiye hitaben yazıyorum. Canım kardeşim az biraz gerçekçi ol! ufak at civcivler yesin demesinler sonra. Hayır birşey yazıyorsun bari katkıda bulun, yazdığın yorum kuş misali havada tur atıyor. A380 ile holda çok girmiş olacaksın ki başın dönüyor sanıyorum.
  • UTAN BE ARKADAŞIM DEDİM KONUYA ÇÜNKÜ TARKİME LAF ATAN ARKADAŞIM HANGİ UÇUŞ OKULUNDA ÇALIŞIYOR TAHMİN EDEBİLİYORUM.KARŞISINDA TEK RAKİP TARKİMİ GÖRDÜĞÜ İÇİN SANIRIM BÖLE İTAFLARDA BULUNUYOR.AMA BİLMİYOR SANKİ MED AIR,DUHA VE SON OLARAK SİNDEL MAĞDURLARININ KALAN EĞİTİMLERİNİ NEREDE BİTİRİP LİSANSLARINI ALIP İŞE BAŞLADIKLARINI.YAYINLANAN RESİMDEKİ MAĞDURLARDAN KAÇ TANESİ TARKİMDE EĞİTİMİNİ ALMIŞ YADA TAMAMLAMIŞ BİR ARAŞTIR İSTERSEN.TARKİM HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ SOR İSTERSEN ÖYLE KONUŞ.BOŞ LAFA GEREK YOK ARKADAŞIM.TARKİM ŞUAN EN İYİ OKUL.MEZUNLARINA BAK,EĞİTİM KADROSUNA BAK.MEZUN OLAMAYAN,PARASINI KAPTIRAN VARMI BUGÜNE KADAR BİR ARAŞTIR ZAHMET OLMAZSA.15.YILI VE HALA AYAKTA.İLERİYUE DOĞRUDA GİDİYOR HERZAMAN.
  • bu sektör ne berbat halde. Uçuş okulu parayı kapıp kaçar havayolu keza Türk havacılık tarihinde kelebek gibi kurulmuş ne çok gelgeç şirket var. Bu sektörün sahibi kim SHGM nin olduğunu düşünmüyorum. SHGM ye gittiğinizde personelinden kurumun ne halde olduğunu görüyorsunuz. Her sektör bir noktadan devlete bağlı hiçbiri bu durumda değil.
  • tarkimde bir ay sonra bol demedi demeyin gerci oğrenciside kalmamış da
  • emirates A380 kaptan pilotuyum..dünyada tek emırates garantılı iş okulu.....
  • çok üzücü bir haber gerçekten..insanların hayalleri ve ümitleriyle oynayan bu insancıklara yazıklar olsun...fakat havacılıkta bir gerçek varki oda torpilli kaptan ve asker bebelerinin bu sektörü ne hale getirdikleridir...yazıklar olsun
Bunun üzerine Met Air'in 4 yetkisilisine dolandırıcılıktan 80 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşmasında 16 mağdur genç hayalimiz pilot olmaktı ancak hayallerimizi çaldılar diyerek isyan etti.

Pilot olma hayaliyle yanıp tutuşan yaklaşık 45 genç 2008 ve 2009 yılları arasındaki farklı öğrenci gruplarında MET Air pilot eğitim akademisine 40 ile 60 bin dolar para ödeyerek eğitime başladı. Bu gençler bu büyük paraları kredi çekerek ya da ev satarak buldu. Ancak eğitimlerini tamamlanmadan şirket 2009 yılında mali ve ekonomik krizi neden göstererek eğitimi durdurdu. Pilot olma hayaliyle bin bir zorluğa görüş gererek eğitime başlayabilen gençler lisanslarını alamayarak pilot olamadıkları gibi zar zor buldukları paraları da geri alamadı.

Yeterli uçuş yapamadıkları için diploma alamayan gençlerden 16 genç savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan şirketin kurucuları Tayfun süer, Tufan Süer ve genel müdür yardımcısı Çetin AKyol "ekonomik sıkıntılardan dolayı dar boğazlardan geçtiklerini, parasını ödedikleri halde kursiyerlerin eğitimlerini bu yüzden tamamlayamadıklarını, paraların kendilerine ait diğer firmalara aktarılma olayının doğru olmadığını iddia etti.

Sivil Havacılık üç kez uyardı
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 2009 yılında firmaya yaptığı denetlemelerde eksiklik ve aksakları rapor ederek firmaya üç kez uyarı verdi. Denetleme raporuna göre kursiyerlere gerekli eğitim ve uçuşusun verilemediği, bu durumun kursiyer sayısının uçak sayısına oranla fazla olması ve ekonomik sıkıntıların neden olduğu açıklandı. Dördüncü denetlemede de sorunlar giderilmediği için firmanın yetkileri sivil havacılık tarafından askıya alındı.

"Eğitim verilemeyeceği başta belliymiş"
Soruşturma savcısı hazırladığı iddianamede Met Air şirketinin elindeki teknik imkanlar ile uçak ve simülatör sayısından fazla bir şekilde öğrenci kabul ettiği, bu öğrencilerden kurs parasının peşinen alındığı ifade edildi. İddianamenin devamında öğrencilerin pilot olmak için gerekli olan uçuş eğitimini alamayacaklarının ilk baştan belli olduğu, buna rağmen firmanın çok yüksek miktardaki ve dolar bazındaki kursiyer ücretlerini öğrencilerden aldığı ancak faaliyetler askıya alındığında paraların iade edilmediği anlatıldı.

Şüphelilerin kastının organize bir şekilde ilk baştan itibaren kursiyer öğrencileri dolandırmak olduğu vurgulanan iddianamede ekonomik krizin bahane edildiği belirtilerek şüpheliler Met Air kurucusu Tayfun Süer, ortağı Tufan Süer, şirketin Genel Müdür yardımcısı emekli hava pilot tümgeneral Çetin Akyol ile ortaklarda Ercan Beyazıt hakkında dolandırıcılık suçundan 80 yıla kadar hapis cezası istendi.

Davanın Pendik Adliyesi'nde görülen ilk duruşmasına 11 davacı genç katıldı. Sanıkların katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz verilen müştekilerden Yavuz K. Met Air'a 50 bin dolar ödediğini belirterek uçakların yaşlı ve çabuk bozukduklarını anlattı. Yavuz K. okul yetkililerinin yakıt ve öğretmen bulunamadığını söylerek aldıkları eğitimin yarıda kesildiğini söyledi.

Müşteki Atakan D. ise kursa 54.200 dolar ödediğini pilotluk lisansını alamadığnı ve kendileri şirket yetkilileri tarafından sürekli 'arkamızda hava kuvvetleri var, met holding va, valiler var" diyerek güvence verildiğini de söyledi.

Diğer bir müşteki Erol Ö. okula 25.400 dolar yatırdığını söyleyerek "Para ödeme zamanlarında sürekli arayıp parayı çeşitli hesaplara, başka kişilerin hesaplarına yatırılmasını istiyorlardı. Bundan huylandığım için elden yatırıyordum." dedi.

Kredi için bankayı sıkıştırdılar
Mağdur Hamdi D. ise yaşadıklarını şöyle anlatt: "2007 sonunda kursa gittim. Gökçen beyle ve Çetin Akyol'la üç kez görüştüm. Bize en iyi pilotlarla eğitim vereceklerini ve iyi uçaklarla eğitim verecklerini gösterdiler. Büroşürleri gösterişliydi. Bankadan kredi çekerek 55 bin dolar ödedim. hatta okul yetkilileri bankaya kredi çıkması için sıkıştırdılar. Ayrıca İstanbulda olması gereken eğitimleri bizi edremitte verdiler. ve hiç bir şekilde yol ve kalma masrafımızı karşılamayarakbizi mağdur ettiler. Ayrıca sivil havacılık kurumunun denetimi sonrasında okulun işleyemeyecekşekilde yetersiz olduğuna ilişkin raporu mevcut olmasına rağmen bizden sonra da bir grup öğrenci kabul ettiler."

Duruşma savcısı şirket adına hareket eden kişilere isnat edilen suçun şirketin faaliyetikapsamında işledikleri için eylemin nitelikli dolandırıcılık suçuna girdiği ve bu görevin ağı ceza mahkemesine ait olduğunu belirterek mahkemenin dosyaya görevsizlik vererek göndermesini talep etti.

Sanık avukatları savcının mütalasına katılmadıklarını belirterek yazılı süre istedi. Mahkeme avukatlara süre vererek duruşmayı erteledi.

Eşiyle boşananlar oldu
Duruşma çıkışı yaşadıkları isyan eden ve eğitimine bulduğu borç harç parayla başka bir yerden devam eden Hamdi D. "Geleceğimizi çaldılar. Bu okul sayesinde bizlerden yaklaşık olarak 2 milyon dolar kazandılar. Biz bu paraları kredi alarak, ev satarak, ev ipotek ettirerek ödedik. Ödeyemedikleri için evine haciz gelen, eşiyle boşanan, intiharın eşiğine gelen arkadaşlar var içimizde. Tek istediğimiz pilot olmaktı. Kimimiz yılmadı yeniden borçla harçla başka bir yerde eğitime deva ediyorum..Kimimiz para bulamadı ayakkabıcı oldu, başka işlere çalışmaya girdi. Bu adamlar bizim geleceğimizi çaldılar ve ellerini kollarını sallaya sallaya devam ediyorlar hayatlarına."

"Pilot hocamız üzüntüden vefat etti"
Hamdi D. "Bizden kazandıkları sıcak paraları başka şirketlerine aktarmışlar ya da çocuklarını okul taksitlerine..Met Air'in için boşalttılar. Bu şirket zaten bu yüzden kurulmuş..paravan yani. Bu adamlar 'biz battık. Adam başı 20 bin dolar katın şirkete ortak olun' diye bize teklifte bile bulundular"16 aylık eğitimde 720 saat teorik eğitim ve 210 saat uçuş eğitimi alarak ticari pilot lisansı alacaktık ve alamadık. Kimse pilot olamadı. Hatta maaşını alamayan pilot hocamız Semih Merey manevi olarak çok yıpratıldı. Dava açtı bunlara. Ancak üzüntüden kanser olup vefat etti 7 ocakta."

Eve gidebilmek için arkadaştan borç aldım
Mağdur Nazım İ. ise "Ailemin Yalova'da çiftçilik yapıyor. Küçükken annemin tarlada bamya toplamasına yardım ederken hep askeri uçaklar geçerdi. Onlara çok imrenirdim. ve sonra pilot olmak hayalim oldu. Ama bunu elimden aldılar. Şimdi de yine borç harçla 30 bin dolar daha bulalarak eğitimime başka yerde devam ediyorum. Şu an cebimde param yok ve arkadaştan 3 lira borç alarak evime döneceğim. Umarım bir gün pilot olacağım."






  

 
PİLOTLUK HAYALLERİ ZEHİR OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Misafir ~ 13 yıl önce
haram zıkkım olsun aldıkları para garibanın hakkını yiyip alt larındaki arabalarla karıyla kızla hava hatan şerefsizler .o garibanların parasını yedininiz haram zıkkım olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
380 kaptanligi... lafla ucuyor arkadas..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kaç sene geçti bi çözümü yoksa verin devleti AİHM ye bakalım orda çözülüyomu çözülmüyomu bu mahkeme.zaten adamlarda bekliyo türkiye alehine karar vermek için çare bu.butür arkadaşlarda tavsiyem elimizin altında internet var girin bakın sahiplerine google dan sahtekarmı değillermi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Herkes aynı yolun yolcusu ama sektörün gercekleri insanı insanlıktan cıkarıyor şu ölümlü dünyada insanlar kime neye güvenecegini bilmez durumda fırtınaya kapılmış durumdalar.Durum bu TK yada shyo ya giremeyip durumu olanlar mecbur bu çarktan geçecek onun için iyi seçmek araştırmak lazım.Kaldıki iş mezun olduktan sonra başlıyor.Met gibi öğrenci ve çalışanlarının emeğini çalanların keyfi gün gelir biter hesabını bir şekilde çekerler bu dünyanın kuralı bu.Mağdurlara geçmiş olsun ve başka yerlerde tekrarlanmaması için yetkili kurumların işini layıkı ile yapması dileğiyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Med air'den mezun olupta Emirateste A380 pilotu olan kişiye hitaben yazıyorum. Canım kardeşim az biraz gerçekçi ol! ufak at civcivler yesin demesinler sonra. Hayır birşey yazıyorsun bari katkıda bulun, yazdığın yorum kuş misali havada tur atıyor. A380 ile holda çok girmiş olacaksın ki başın dönüyor sanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
UTAN BE ARKADAŞIM DEDİM KONUYA ÇÜNKÜ TARKİME LAF ATAN ARKADAŞIM HANGİ UÇUŞ OKULUNDA ÇALIŞIYOR TAHMİN EDEBİLİYORUM.KARŞISINDA TEK RAKİP TARKİMİ GÖRDÜĞÜ İÇİN SANIRIM BÖLE İTAFLARDA BULUNUYOR.AMA BİLMİYOR SANKİ MED AIR,DUHA VE SON OLARAK SİNDEL MAĞDURLARININ KALAN EĞİTİMLERİNİ NEREDE BİTİRİP LİSANSLARINI ALIP İŞE BAŞLADIKLARINI.YAYINLANAN RESİMDEKİ MAĞDURLARDAN KAÇ TANESİ TARKİMDE EĞİTİMİNİ ALMIŞ YADA TAMAMLAMIŞ BİR ARAŞTIR İSTERSEN.TARKİM HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ SOR İSTERSEN ÖYLE KONUŞ.BOŞ LAFA GEREK YOK ARKADAŞIM.TARKİM ŞUAN EN İYİ OKUL.MEZUNLARINA BAK,EĞİTİM KADROSUNA BAK.MEZUN OLAMAYAN,PARASINI KAPTIRAN VARMI BUGÜNE KADAR BİR ARAŞTIR ZAHMET OLMAZSA.15.YILI VE HALA AYAKTA.İLERİYUE DOĞRUDA GİDİYOR HERZAMAN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu sektör ne berbat halde. Uçuş okulu parayı kapıp kaçar havayolu keza Türk havacılık tarihinde kelebek gibi kurulmuş ne çok gelgeç şirket var. Bu sektörün sahibi kim SHGM nin olduğunu düşünmüyorum. SHGM ye gittiğinizde personelinden kurumun ne halde olduğunu görüyorsunuz. Her sektör bir noktadan devlete bağlı hiçbiri bu durumda değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
tarkimde bir ay sonra bol demedi demeyin gerci oğrenciside kalmamış da

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
emirates A380 kaptan pilotuyum..dünyada tek emırates garantılı iş okulu.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
çok üzücü bir haber gerçekten..insanların hayalleri ve ümitleriyle oynayan bu insancıklara yazıklar olsun...fakat havacılıkta bir gerçek varki oda torpilli kaptan ve asker bebelerinin bu sektörü ne hale getirdikleridir...yazıklar olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000