17 Mayıs 2022, Salı 09:01:28

Pilotluk hayalini kendi yaptığı maket uçaklarla giderdi

Aksaray'da çocukluğunda pilotluk hayali kuran 65 yaşındaki Rahim Ceylan, odun ve geri dönüşüm malzemelerinden yaptığı iki uçak maketini evinin bahçesinde sergiliyor.
  • Dayıcım keşke havacılıkta senin yaptığın uçaklar gibi siyah yada beyaz gibi net olsa
  • Yaşa be dayı. Pilotluk, bazılarının tabiriyle teyyarecilik senin kalbinde.
  • Boşver dayı. Ben de pilotluğu çok merak ediyordum. Dünya kadar para harcayıp lisans aldım. Mühendislik fakültesi mezunuyum. Ana dilim gibi İngilizce biliyorum. Ama ana kriterler tip parasının olup olmadığı veya tanıdığının olup olmadığı oldu. Yıllarca sınav, mülakat adı altındaki sonucu önceden belli müsamerelere katılmak için defalarca İstanbul'a gittim geldim ki şimdi onlar bile yok artık. Sonra şans eseri bir yerde işe girdim. Oradan da ayrıldım. Şimdi gene çıkmaz ayın çarşambasında uçma imkanı olur diye bekliyorum. Pilotluk bazılarına kısmet olur, bazılarına kısmet olmaz. O kadar. Olursa zaten olur, olmazsa da ne yapsan olmaz. Keşke ben de sadece evimin bodrumunda maket yapsaymışım.

Aksaray'da çocukluğunda pilotluk hayali kuran 65 yaşındaki Rahim Ceylan, odun ve geri dönüşüm malzemelerinden yaptığı iki uçak maketini evinin bahçesinde sergiliyor.

Kurtuluş Mahallesi'ndeki müstakil evinde eşiyle yaşayan Ceylan, 20 yıl önce emekli oldu. Evinin bir bölümünü atölyeye dönüştüren Ceylan, burada aylarca çalışarak kavak ağacından maket uçak gövdesi yaptı.

Yaptığı iki makete pervane takan Ceylan, "Görevli olmayan personelin girmesi yasaktır", "Ölüm tehlikesi", "Yasak bölge" yazılı tabelalar asıp kendince temsili "pist" yaptığı bahçeye uçak maketlerini yerleştirdi.

Uçak maketlerine gözü gibi bakan Ceylan, çocukluk döneminde pilot olmak istediğini ancak koyun, kuzu ve inek otlattığı için okuyamadığını söyledi.

İlkokul mezunu olduğunu belirten Ceylan, şöyle konuştu:

"Birçok işte çalıştım, 20 yıl önce emekli oldum. İlk başta uçağın gövdesini kavak ağacından yaptım. Üzerinde çok uğraştım, kestim, zımparaladım, yapıştırdım ve gövdeyi meydana çıkardım. Ardından uçağın kanatlarını yaptım. En son pervanelerle motor kısmını yaptım. Böylelikle uçağımız meydana çıktı. Defalarca uğraştım maketlere. Tek seferde olmadı. Arka kısmına da tek sevdalısı olduğum Türk bayrağını işledim."

Ceylan, uçağın birine gözlük taktığını, burayı "kokpit" olarak değerlendirdiğini ifade ederek, "Ben pilotluğu çok merak ediyordum, uçakları çok kullanmak istemiştim ancak imkanım olmadı. Bunları yaparak o içimdeki hevesi bir nebze olsun gidermeye çalışıyorum." dedi.

"Otururken bile camdan bunları seyrediyorum"

Ceylan, uçak maketlerinin her birinin yapım aşamasının 2-3 ay sürdüğünü, çok emek harcadığını dile getirdi.

Evde boş boş duramadığını, sürekli bir şeylerle uğraştığını anlatan Ceylan, "Böyle şeylerle uğraşmak bana çok iyi geliyor. Evin içerisinde otururken bile camdan bunları seyrediyorum. Çocukluk hevesim geçiyor, zevk alıyorum ve mutlu oluyorum. Yoldan geçen vatandaşlar bunların fotoğraflarını çekiyor. Şimdilik hayatımız el verdiği müddetçe bunlarla uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Pilotluk hayalini kendi yaptığı maket uçaklarla giderdi

Yorumlar

Mutti ~ 2 yıl önce
Dayıcım keşke havacılıkta senin yaptığın uçaklar gibi siyah yada beyaz gibi net olsa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçakçı ~ 2 yıl önce
Yaşa be dayı. Pilotluk, bazılarının tabiriyle teyyarecilik senin kalbinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşsiz FO ~ 2 yıl önce
Boşver dayı. Ben de pilotluğu çok merak ediyordum. Dünya kadar para harcayıp lisans aldım. Mühendislik fakültesi mezunuyum. Ana dilim gibi İngilizce biliyorum. Ama ana kriterler tip parasının olup olmadığı veya tanıdığının olup olmadığı oldu. Yıllarca sınav, mülakat adı altındaki sonucu önceden belli müsamerelere katılmak için defalarca İstanbul'a gittim geldim ki şimdi onlar bile yok artık. Sonra şans eseri bir yerde işe girdim. Oradan da ayrıldım. Şimdi gene çıkmaz ayın çarşambasında uçma imkanı olur diye bekliyorum. Pilotluk bazılarına kısmet olur, bazılarına kısmet olmaz. O kadar. Olursa zaten olur, olmazsa da ne yapsan olmaz. Keşke ben de sadece evimin bodrumunda maket yapsaymışım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçan FO ~ 2 yıl önce
Şirketler genel olarak akademilerine sıfırdan alıp yetiştirme ve uçurma methodunu uyguluyor. Daha kârlı olduğu için tabi ki. Amma ve lakin uçuş okullarından kendi imkanlarıyla mezun olmuş pilot adaylarını görmezden gelerek onlara ciddi haksızlık yapılıyor. Ama ben umutluyum, yakın zamanda şirketler pilot ihtiyaçlarını karşılamak için ilanlar vermeye başlıcaktır. Sektör toparlanmış gibi görünüyor. Böyle giderse yaz sonu ilanlar açılır. Pilotluk mesleğine gönül ve emek veren kardeşlerimin bir an önce mesleğe başlamaları dileğiyle

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000