15 Ağustos 2015, Cumartesi 09:30:57

Pilotların 'drone' şikayetlerinde ciddi artış!

ABD Ulaştırma Bakanlığına bağlı Federal Havacılık Kurulu’nun (FAA – Federal Aviation Administration) açıklamalarına göre pilotlar drone'ları artık çok daha yüksek irtifalarda bile görebiliyor ve bu her geçen gün daha büyük bir problem haline geliyor.

FAA’nın yayınladığı son rapora göre uçaklarla drone’ların yakınlaşmasındaki istatistikler geçtiğimiz yıla kıyasla katlanarak artmış durumda. Önceki yıl raporlanmış 238 vaka görülürken, 9 Ağustos 2015 itibariyle vaka sayısı şimdiden 650’ye ulaşmış durumda.

Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SGHM) hazırladığı Türk Hava Sahasında kullanılacak drone’ları da içeren sivil İnsansız Hava Aracı taslak talimatında belirtilen uyarılara benzer şekilde FAA’ın kanunlaşmış talimatları var. Türkiye’deki taslak talimatnameye göre havalimanlarının 15 km yarıçapında drone kullanmak yasak.

FAA kurallarına göre 400 ft. üzerinde uçuş yasak olduğu halde raporda pilotlar 10,000 ft’te 200’den fazla kere drone ile karşılaşmış. FAA durumu oldukça ciddiye alıyor çünkü vakalar dikkate alınmayacak gibi değil. Örneğin orman yangınlarını gökyüzünden çekmeye çalışanları söndürme çalışmalarını engelleyeceğinden dolayı 75,000 dolar cezaya çarptıracağı açıklaması durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Yasaklar her ne kadar bu oyuncaklar için keyifsiz bir durum oluştursa da tehlikeyi oluşturan drone’ların fiyatları her geçen gün düşüyor ve daha cazip hale geliyor.

Havacılık kurumlarının tehlike çanları çalan açıklamalarına rağmen Chris Manno adlı pilotun drone’larla ilgili blog’unda yaptığı açıklama da enteresan. Uçuşlarda yüzlerce kuşla karşılaşılabildiğini ve göçmen kuşların drone’larla karşılaştırıldığında çok daha ağır olduklarını belirtiyor. 

Pilotların 'drone' şikayetlerinde ciddi artış!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000