05 Kasım 2021, Cuma 13:53:56

Pilotların Akademi Borçları Gündem Oldu

AirportHaber yazarlarından Serdar Başağaoğlu'nun dün kaleme aldığı "Mum Işığı" başlıklı yazısından sonra, akademi borçları gündem oldu.
  • Thy: seni almam için dlr a girip geçmen gerekiyo Pilot olmak isyeten microsoft flight simci: o kadar önemseme o testi yeaaa Thy: ha taam canım o zaman yarın gel başla boeing de ( yanındaki ik cıya döner : bak gerek yokmuş olm niye koydunuz bu testi buraya! ik cı mavi ekran ) Hahahhh!
  • Siz gercekten kendinizi cok akilli mi sandiniz..thy ye dlr 2 de tum sessiz sakinleri secti ki gun gelir seve e seve ucusa gitsinler diye...sizde gideceksiniz....
  • Arkadaslar madem cok akillisiniz ..bir zahmet 3.5 ile sonra da 5 ile su anda da 11 ile 140 bin euroyu tlye cevirmeyi hesap edecektiniz...aglamayin bosuna
  • Odtü makine mezunu , aselsandan ayrilarak akademiye giren bir pilot olarak sunu soylemek istiyorum. Evet bize kimse zorla bu sozlesmeyi imzalatmadi. Ben girdigimde euro 3₺ iken su an euro 11.20₺. Ulkede devaluasyon olacagini ongoremedim evet. Bence koskoca thy de ongoremedi ki her bilanco kambiyo zarari yaziyor. Bunu ongorememek benim sucum olmamali. Kiskanc ve fesat arkadaslar yakin gelecekte o akademilileri cok arayacaklar…
  • DLR'ı geçmeyi önemli bir zeka belirtisi olarak görüp imzaladığınız sözleşmeye sonradan ağlıyorsunuz. Biraz durumu olan, aklını kullanan zaten gitti kendi pilot oldu, cadet programına başvuru bile yapmadı. Ne oldu 30k maaş hayaliniz suya mı düştü de, insanların risk alıp kendi birikimiyle ödediği eğitim masraflarına ne hakla baba parası diyerek el uzatabiliyorsunuz? Bitmeyen borcunuzla ve DLR sonucunuzla hayatta başarılar. Ağlamak yok, ödeyeceksiniz :)
  • kapasiteniz yetmeyip sınavları kazanamıyorsunuz. Babanızın parasıyla pilot oluyorsunuz veya olamayip burda kokpite sallıyorsunuz. Gerçekten komik görünüyorsunuz. ( Elbet devran değişecek pilot ihtiyacı artınca.)
  • Alayınızda odeyecek! Begenmiyorsan eject butonu orada, pardon kapi kolu. Thy yine insafli, ayrilinan gunku doviz kurundan TL olarak rica ediyor parayi. Istifayi basin sallaya bildiginiz kadar sallayin davalar ile yok ben o maddeyi anlamadan imzalamistimda, yok bana ilac icirmislerdide, yok gozlugum yoktuda, yok ben cok harikaydim ekstra ucus kitlemisler 100000 borcun 500 eurosu haksiz falan filan. 10 sene sallayin odemeleri zaten kur artar euro 10 iken 100 tl olur sizde bedavaya getirirsiniz.
  • kendilerine karsi her elestiride brainless kokpitci&kabincilerin ortak cevabini bu aglayanlara hatirlatalim: siz de pilot olmasaydiniz , imzalamasaydiniz...
  • Bedavaya pilot çalıştırıyor. Kur niye önemli, enflasyon ne, hepsi burada
  • DLR’dan kalmayip sen de pilot olsaydin biz ne yapalim

AirportHaber yazarlarından Serdar Başağaoğlu'nun dün kaleme aldığı "Mum Işığı" başlıklı yazısından sonra, akademi borçları gündem oldu.

Sözcü Gazetesi’nden Yusuf Demir de bugün konuyla ilgili bir haber hazırladı. Demir'e konuşan HAVA-SEN Genel Başkanı Seçkin Koçak, "THY yönetimi toplu ödemeyi de kabul etmiyor. Tuzak gibi bir şeyin içine girdik çıkamıyoruz" dedi.

İşte o haber; 

Döviz kurlarındaki artış THY Akademi'den mezun pilotları fena vurdu. 2 yıllık eğitim karşılığı 140 bin Euro borca imza atan pilotlar, her ay maaşlarının önemli bir bölümünü yatırmalarına rağmen borç azalacağına katlanıyor. HAVA-SEN Başkanı Koçak, "THY yönetimi toplu ödemeyi de kabul etmiyor. Tuzak gibi bir şeyin içine girdik çıkamıyoruz" dedi.

Pandemi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır ciddi sıkıntılar yaşayan havacılık sektöründe tüm çalışanlar ağır bedeller ödüyor.

Türk Hava Yolları, 2021 yılının ilk 9 ayında 6,2 milyar TL net dönem kârı elde ettiğini açıkladı ama hem kokpit, hem kabin hem tüm yer birimlerdeki diğer çalışanların ciddi şikayetleri var.

Bunlar arasında çok ağır sınavlardan ve testlerden geçerek THY Akademi’den mezun olan yeni pilotların durumu dikkat çekici…

Yaklaşık iki yıl THY Akademi’de eğitim alan pilotların eğitim borçları ödedikçe azalacağına artıyor.

140 BİN EURO BORÇLANDILAR

Örnek olarak,  Kasım 2018’de eğitime başlayan bir pilot adayı 5.50 Euro/TL kuru ile 140 bin Euro karşılığı yaklaşık 770 bin TL’ye imza attı.

Bu pilot adayının Kasım 2020’de uçuşlara başladığı gün 9.25’e yükselen Euro/TL kuru ile eğitim borcu yaklaşık 1.3 milyon TL oldu.

Pilot, Kasım 2021’de eğitim borcunun 12 bin Euro’sunu ödemiş dahi olsa, bugün itibariyle şirkete olan borcu 11.22’ye yükselen kur ile 1.35 milyona yükseldi.

Pilot bu eğitim borcu her ay geri ödeme yapmasına rağmen her geçen yıl azalacağına her geçen gün daha da artıyor.
THY’nin kendi akademisinde son 10 yılda yetiştirdiği ne kadar pilot varsa bu durumda. Rakamın 800 ile 1200 arasında olduğu tahmin ediliyor.

HAVA-SEN BAŞKANI KOÇAK: BU BİR TUZAK GİBİ

Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN) Genel Başkanı Kaptan Pilot Seçkin Koçak, “Bu bir tuzak gibi bir şeyin içine girdik çıkamıyoruz”  diyerek konuyu şöyle değerlendirdi:

“THY Akademi’den mezun olup pilot koltuğuna oturan arkadaşlarımız TL ile maaş alıyor ama THY Euro ile borçlandırmış durumda. Hem de yasalara aykırı şekilde maliyetinin iki katına borçlandırıyor.

Arkadaşlarımız bu parayı 7-8 hatta 10 yıla kadar ödemeyi taahhüt etti. Eğitim bedeli  60-70 bin Euro’lardan başladı şimdi 160 bin Euro’lardan bahsediliyor. Ama kur nedeniyle ödedikçe biteceğine borç katlanıyor.

Bazı arkadaşlar evlerini, arabalarını satarak, kredi çekerek bu borcu kapatmak istedi, çok uğraştılar ama THY yönetimi bunu da kabul etmedi. Niye kabul etmedi çünkü bunu bilançosunda kâr olarak gösteriyor.

THY, “Pandemi döneminde maaş almıyorsunuz, tamam bu borcu kesmeyeceğiz erteliyoruz” dedi ama daha kötü oldu. Euro fırladı, borç katlandı.

Pandemiden sonra daha vahim bir tablo oluştu. Yurtdışına giden pilotlar oldu. THY borcu tahsil edemedi. Mahkemelik oldular. İki mahkeme kararı çıktı, “Eğitim verdiğin tarihteki euro kuru üzerinden bir rakam belirleyip ona göre borcu tahsil etmen gerekiyor. Borcu bu şekilde tahsil edemezsin” şeklinde. Yurtdışına gidenler çoğalırsa THY ciddi bir sıkıntı yaşayabilir.”

“YASALARA AYKIRI”

HAVA-SEN kurucularından Avukat Hakan Tokay ise konunun dikkat çeken diğer yönlerini şöyle özetledi:

  • Yargıtay kararlarında, işverenin ancak varlığını ispat ettiği eğitim giderlerini isteyebileceği hususunda içtihat oluşturulmuş ise de THY peşinen belirlediği eğitim ücretini ve giderlerini talep ediyor.
  •  
  • Borçlandırmayı Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkındaki Kanun’a aykırı olarak sözleşmeleri yabancı para türleri üzerinden düzenliyor.
  •  
  • Bu durumda eğitim borcu düzenli ödenmesine karşın oluşan kur farkı nedeni ile borç tutarı azalmak yerine artış gösteriyor ve borç kimi zaman ödeme yapılmasına karşın iki katına çıkıyor. Burada da Borçlar Kanunu’nun ilgili 138. maddesi uyarınca borçlunun öngörülemeyen sebepler dolayısı ile sözleşmenin yeniden uyarlanmasını isteme hakkı var fakat THY bu hakkı da tanımıyor.

AirportHaber yazarlarından Serdar Başağaoğlu'nun kaleme aldığı yazıda konuyla ilgili kısım şu şekilde:

“Kur arttıkça 140.000 Euro’yu bulan eğitim borcu da artıyor. 2015’te 360.000TL, 2018’de 750.000 lira olan eğitim borcu şu anda 1.500.000 TL’ye dayandı. Öde öde yine de artan bir borç. Buna kim dayanabilir? Akıl var mantık var. THY eğitim verdiği sürece aday için bir masrafa katlanıyor. Aday sonradan kokpite geçip uçuşunu icra ediyor. Bu dönemde zaten artık pilot olmuş adaya ne gibi bir masraf yapılıyor ki dövizle birlikte borçlarında katlanmasına seyirci kalınıyor?

Maaş konusunda yeterince iade yapmayan THY yönetimi bari eğitim borçlarında kuru sabitlesin. İllaki faiz alacaksa da makul ölçülerde alsın. Bu ne böyle! Borcu erken kapatmanın da önünü kesen yönetim, hem pilotu elinde tutmanın hem de haksız kazanç sağlamanın peşinde belli ki. Sonra da ciddi ciddi aidiyet duygusundan bahsediyorlar ya… İnanın gülmekten kırılıyorum.

THY’nin pilot eğitimlerinden alacağı ücretlerde son raporda gözler önüne serildi” 



Pilotların Akademi Borçları Gündem Oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (125)

Önemseme o testi ~ 2 yıl önce
Thy: seni almam için dlr a girip geçmen gerekiyo Pilot olmak isyeten microsoft flight simci: o kadar önemseme o testi yeaaa Thy: ha taam canım o zaman yarın gel başla boeing de ( yanındaki ik cıya döner : bak gerek yokmuş olm niye koydunuz bu testi buraya! ik cı mavi ekran ) Hahahhh!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne sandiniz ~ 2 yıl önce
Siz gercekten kendinizi cok akilli mi sandiniz..thy ye dlr 2 de tum sessiz sakinleri secti ki gun gelir seve e seve ucusa gitsinler diye...sizde gideceksiniz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O zaman ~ 2 yıl önce
Arkadaslar madem cok akillisiniz ..bir zahmet 3.5 ile sonra da 5 ile su anda da 11 ile 140 bin euroyu tlye cevirmeyi hesap edecektiniz...aglamayin bosuna

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Odtü makine ~ 2 yıl önce
Odtü makine mezunu , aselsandan ayrilarak akademiye giren bir pilot olarak sunu soylemek istiyorum. Evet bize kimse zorla bu sozlesmeyi imzalatmadi. Ben girdigimde euro 3₺ iken su an euro 11.20₺. Ulkede devaluasyon olacagini ongoremedim evet. Bence koskoca thy de ongoremedi ki her bilanco kambiyo zarari yaziyor. Bunu ongorememek benim sucum olmamali. Kiskanc ve fesat arkadaslar yakin gelecekte o akademilileri cok arayacaklar…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DLR Şampiyonuna ~ 2 yıl önce
DLR'ı geçmeyi önemli bir zeka belirtisi olarak görüp imzaladığınız sözleşmeye sonradan ağlıyorsunuz. Biraz durumu olan, aklını kullanan zaten gitti kendi pilot oldu, cadet programına başvuru bile yapmadı. Ne oldu 30k maaş hayaliniz suya mı düştü de, insanların risk alıp kendi birikimiyle ödediği eğitim masraflarına ne hakla baba parası diyerek el uzatabiliyorsunuz? Bitmeyen borcunuzla ve DLR sonucunuzla hayatta başarılar. Ağlamak yok, ödeyeceksiniz :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahahah ~ 2 yıl önce
kapasiteniz yetmeyip sınavları kazanamıyorsunuz. Babanızın parasıyla pilot oluyorsunuz veya olamayip burda kokpite sallıyorsunuz. Gerçekten komik görünüyorsunuz. ( Elbet devran değişecek pilot ihtiyacı artınca.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onlar ~ 2 yıl önce
Ya kabincidir ya da babasi sirkette pilot olanlardir. Kiskanclar
Dikkat kesinlin ~ 2 yıl önce
Albert tektas racon kesiyor.
Hastasiyiz Dede ~ 2 yıl önce
Alayınızda odeyecek! Begenmiyorsan eject butonu orada, pardon kapi kolu. Thy yine insafli, ayrilinan gunku doviz kurundan TL olarak rica ediyor parayi. Istifayi basin sallaya bildiginiz kadar sallayin davalar ile yok ben o maddeyi anlamadan imzalamistimda, yok bana ilac icirmislerdide, yok gozlugum yoktuda, yok ben cok harikaydim ekstra ucus kitlemisler 100000 borcun 500 eurosu haksiz falan filan. 10 sene sallayin odemeleri zaten kur artar euro 10 iken 100 tl olur sizde bedavaya getirirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kok-bin-ci ~ 2 yıl önce
kendilerine karsi her elestiride brainless kokpitci&kabincilerin ortak cevabini bu aglayanlara hatirlatalim: siz de pilot olmasaydiniz , imzalamasaydiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sirket ~ 2 yıl önce
Bedavaya pilot çalıştırıyor. Kur niye önemli, enflasyon ne, hepsi burada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayni kisi ~ 2 yıl önce
DLR’dan kalmayip sen de pilot olsaydin biz ne yapalim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EW kaptan ~ 2 yıl önce
Bir dlr dlr diye tutturdunuz beee! Almanya’da yasiyorum ve Eurowings’te ucuyorum. Almanya’da sıradan bir test bu DLR dediğiniz. Çokta abartmayalım lütfen.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000