10 Ekim 2013, Perşembe 10:23:04

PİLOTLAR İSTEMESE DE DÜZENLEME KABUL EDİLDİ!

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu'nun pilotlar için daha kısa uçuş süreleri öngören planını kabul etti. Ancak pilotlar, güvenliği artırmadığı gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkıyor.

Avrupa Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas, AP Genel Kurulu'nun, Ulaştırma Komitesi'nin aksine plana destek vermesini 'sağduyunun zaferi' olarak niteledi.

Düzenleme, pilotların azami uçuş süresini 11 saat 45 dakikadan 11 saate çekiyor.

Pilot örgütleri ise azami uçuş süresinin 10 saate çekilmesini ve 22 saat olduğunu söyledikleri bekleme sürelerini de içeren görev sürelerinin kısaltılmasını istiyordu.

Avrupa Kokpit Birliği Başkanı Noor Voorbach, oylama öncesi yaptığı açıklamada 'Pilotun 22 saattir görevde olduğunu bilseydiniz o uçağa biner miydiniz?' diye sordu.

Düzenlemeye en sert şekilde karşı çıkanlar arasında, görev süreleri 14 saatle sınırlanan İngiliz pilotlar da yer aldı. İngiliz Havayolu Pilotları Birliği (BALPA) Başkanı Jim McAuslan, 'Tüm uçuşları güvenli hale getirmek istiyoruz ve bu yeni, güvensiz AB kurallarının yolcuların hayatlarını riske sokacağından derin bir endişe duyuyoruz' dedi.

BALPA'nın geçtiğimiz hafta hazırladığı bir araştırmanın sonuçları, İngiliz pilotların yüzde 56'sının kokpitte uyuya kaldığına, yüzde 29'unun ise uyandıklarında yardımcı pilotlarını da uyurken bulduklarına işaret ediyordu.

Komisyon, düzenlemeler çerçevesinde peş peşe 12 içinde azami uçuş süresi bin 300 saatten bin saate çekileceğini, haftalık dinlenme sürelerinin yarım gün artırılacağını ve azami görev sürelerinin pilotların iddiasının aksine 16 saat ile sınırlandığını açıkladı.

Avrupa Havayolları Birliği (AEA), AP'den çıkan kararı memnuniyetle karşıladı.

AEA'dan yapılan açıklamada, 'Bugünkü oy, Avrupa'da havacılık güvenliği için önemli bir mihenk taşıdır. Avrupalı parlamenterler, pilotların yorgunluklarına ilişkin yanıltıcı bilgilere rağmen ortak havacılık pazarına uyum içinde kurallar getirilmesinin yolcuların faydasına olacağını anladı' denildi. (Euractiv)

PİLOTLAR İSTEMESE DE DÜZENLEME KABUL EDİLDİ!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000