27 Ekim 2014, Pazartesi 10:39:49

PİLOTAJ EĞİTİMİNDE YENİ BİR SOLUK

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu (OMÜ), pilotaj eğitimlerine başladı. Eğitimler nerede verilecek, fiyatları ne olacak?
  • özel veya ticari pilotluk eğ. almak istiyorum.lisans mezunuyum
  • Şüphelenmekte haklısın ama o uçak vergi vs olayın üniversiteyle veya uçuş okuluyla hiç bir alakası yok. Belki 15 yıl önce Kayseri'de yapılmış,satılmış sahibinin vergi proplemiyle alakalı bir durum. Yani aslında burada işlenen konuyla yakından uzaktan bir alakası yok. Fazla kafa yormayın konuşmaya değmez...
  • Ekip süper her pilot adayına kısmet olmaz aile ortamında eğitim almak kaliteli ve profesyonel bir ekip görünüyor "yiğidi öldür hakkını yeme"demişler.
  • Etkilenmedik diyecek değiliz. Proje de, haber de, fotoğraflar da ( özellikle bina mimarisinin çift motorlu uçağın önden profiline benzer tarzda yapılması) çok etkileyici. Dikkat çekici bir proje. Yürekten başarılar dileriz. Bunca bina, pist, otel, tesis yapabilecek imkan var iken, "Üretilen uçağa 100 bin lira vergi borcu çıkarılması nedeniyle" üretimden vaz geçmek biraz ilginç geldi. Bu işin aslını açık açık anlatsın birileri. Her ne kadar Türkiye' deki en ucuz fiyatlar ile lisans verme mottosu ile yola çıkıyorsanız da bu durumdan dolayı insanda şüphe uyanması kaçınılmaz. Yoksa ucuz etin yahnisi yenmez atasözünü aklımızın bir köşesinde tutalım mı? 21 öğrenci hepsi CPL alsa, geri dönüş 2 milyon TL civarı. Maaşlar, yakıt, bakım vs. vs. gider çok. Uçağı da vergisi nedeniyle üretemeyecek isen vay ki ne vay. Banka dekontsuz iş yapmayan BÜTÇESİZ SHGM her şekilde ensede boza pişirecektir. Sırtın sağlam değilse iş zor görünüyor. Yoksa göremediğimiz başka bir şey mi var?
  • BİNAYA BAYILDIM :)
  • opsiyon cogaliyor. bu okullar parali ozel egitim veriyor. o sebeple elestiren gitmesin, bir zorlama yok.
  • Diğer ekibi tanımıyorum ama Hamdi Yılmaz Hocanın olduğu yerde kötü, yanlış bir iş olmaz. Herkese emniyetli uçuşlar dilerim.
  • Ben ayjetteyim kalite ve tecrubeli egitim aliyorum af yok ya calisicaksin yada parani iade edip yooluyorlar ver parayi al lisansi yok en onemli sey tecrubeli ogretmen bakimi yapilmis ucak bize guncel ogretmen kaptanlar ucus egitim ve derslerini veriyorlar bence en iyisi de bu tabi samsunj bilemem ama basarilar
  • Vergi muafiyeti olan bir yatırımdır. Muhasebeciyi uyarmak lazım. OG
  • Siz oraya kuru sıkı m.kockar i gonderip bir FTO yu daha batirmak niyetisindesiniz anlasilan...!!

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu (OMÜ)Engiz Havaalanı’nda pilotaj eğitimlerine başladı. Filosunda 2 adet Cessna 172, 3 Socata ve 2 de Evector tipi eğitim uçağı bulunan okulun halen 21 öğrencisi pilotaj eğitimleri alıyor.

Çek yapımı Evector tipi uçakların uçuşa elverişlilik işlemlerini gecikmeli de olsa halleden 19 Mayıs Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu, bu uçaklarla PIC ( yalnız uçuş) eğitimleri veriyor.  3 Eylül 2013’de PPL ( özel pilot lisansı) eğitim yetkisini, ondan tam bir yıl sonra da CPL- IR yetkisini alarak uçuş eğitimlerine başlayan üniversite, çok motor eğitim yetkisini almak için de çalışmalarını sürdürüyor.

Ocak ayında bünyesine katacağı simulatörle eğitim kalitesini artırmayı amaçlayan okul, eğitimler için Çarşamba Havalimanı’nı ve kendisine ait Engiz Havaalanı’nı kullanıyor. 980 metre uzunluğunda piste sahip olan Engiz Havaalanı’nda toplam 80 bin metrekare alana sahip 65 adet hangara da sahip olan okul, bir dönem Yaprak Tütün İşletmeleri tarafından tütün deposu olarak kullanılan sözkonusu hangarları çok amaçlı olarak kullanacak. SHY-145 bakım yetkisini almak için çabalarını sürdüren okul, bu hangarlarda hem uçak bakımlarını yapacak hem de uçak üretim projelerini yürütecek.



Kuruluş sürecini tamamlamak üzere olan okulda halen 4 uçuş öğretmeni ve 8 yer dersi öğretmeni görev yapıyor. Samsun dışından gelecek pilotaj adayları için 5 yıldızlı otel konforu sunan 500 yatak kapasiteli yurda sahip olan okul, yüksek lisans pilotaj eğitimlerine de başlayacak. Aynı zamanda 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’nde kalp Cerrahı olan Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, lisans, yüksek lisans ve pilotaj eğitimlerinde önceliklerinin kalite olduğunu vurgulayarak yurtdışından Türkiye’ye pilotaj eğitimi almak için gelen adayların üniversite eğitimi aldıkları için vize konusunda sıkıntı yaşamayacak olmasının kendileri için büyük avantaj olduğunu vurguladı.

PPL VE CPL FİYATLARI NE KADAR?

Çarşamba ve Bafra ovalarını uçuş eğitimleri için çalışma sahası olarak kullandıklarını kaydeden Kolbakır, Karadeniz’in sert kışlarının aksine bölgede hava koşullarının eğitimler için engel teşkil etmediğini ve yılda sadece hava durumu dolayısıyla 10-15 gün eğitimlerin aksayabildiğini kaydetti. Pilotaj eğitim fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Kolbakır, hususi pilot lisansı için adayların 24 bin TL, ticari pilot lisansı için ise yaklaşık 99 bin TL fiyat belirlediklerini ve bu fiyatların şu anda Türkiye’de en uygun fiyat olduğunun altını çizdi.

HANGARDA İKİ KİŞİLİK ‘DOĞAN’ ÜRETİLECEK

Halen birkaç hangarı kullanan okul bünyesindeki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM), hangarlardan birinde araştırma geliştirme projelerini yürütecek. Projenin başındaki öğretim görevlisi Cevat Sunol, döner sermaye ile çalışmalarını yürüttükleri atölyede TEI için bir insansız hava aracı tasarlayarak sattıklarını kaydetti. 180 kilogram ağırlığında ve kanat açıklığı 6 metre olan insansız hava aracının 38 beygir gücünde olrduğunu belirten Sunol, “ TEİ pilotları ile test uçuşlarını yaptık ve teslim ettik. Hava aracının iniş takımlarını ve jantlarını dahi kendimiz yaptık. Şu anda bir başka proje üzerinde çalışıyoruz. İki kişilik genel havacılık uçağı tasarlıyoruz.  ‘Doğan’ adı verdiğimiz uçak 800 kilogram kalkış ağırlığına sahip olacak. Alttan kanatlı uçak 150 knot hız ve 1500 km menzile ulaşacak. Başarılı olursak kit olarak üretip satacağız. Uçağımız hem PPL lisansı eğitimlerinde hem de sportif havacılıkta kullanılabilecek. Motor ve pervane hariç tamamını biz üreteceğiz” dedi.

500 bin TL’lik yatırım maliyetiyle işe başladıklarını kaydeden Nurol, projenin iki yıl içinde bitirileceğini söyledi. Daha önce Kayseri’de ‘Cozy’ isimli Mark 3 model üç kişilik eğitim uçağını üreten Sunol, 800 kilogramlık kalkış ağırlığına sahip 200 knot hıza erişebilen 160 beygir gücündeki ürettiği uçağın 100 bin TL’lik vergi borcu çıkarılması yüzünden üretimini gerçekleştiremediğini hatırlattı. 

PİLOTAJ EĞİTİMİNDE YENİ BİR SOLUK

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

dilara karadeniz ~ 6 yıl önce
özel veya ticari pilotluk eğ. almak istiyorum.lisans mezunuyum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ucuz et'e ~ 9 yıl önce
Şüphelenmekte haklısın ama o uçak vergi vs olayın üniversiteyle veya uçuş okuluyla hiç bir alakası yok. Belki 15 yıl önce Kayseri'de yapılmış,satılmış sahibinin vergi proplemiyle alakalı bir durum. Yani aslında burada işlenen konuyla yakından uzaktan bir alakası yok. Fazla kafa yormayın konuşmaya değmez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ekip süper her pilot adayına kısmet olmaz aile ortamında eğitim almak kaliteli ve profesyonel bir ekip görünüyor "yiğidi öldür hakkını yeme"demişler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucuz Et ~ 9 yıl önce
Etkilenmedik diyecek değiliz. Proje de, haber de, fotoğraflar da ( özellikle bina mimarisinin çift motorlu uçağın önden profiline benzer tarzda yapılması) çok etkileyici. Dikkat çekici bir proje. Yürekten başarılar dileriz. Bunca bina, pist, otel, tesis yapabilecek imkan var iken, "Üretilen uçağa 100 bin lira vergi borcu çıkarılması nedeniyle" üretimden vaz geçmek biraz ilginç geldi. Bu işin aslını açık açık anlatsın birileri. Her ne kadar Türkiye' deki en ucuz fiyatlar ile lisans verme mottosu ile yola çıkıyorsanız da bu durumdan dolayı insanda şüphe uyanması kaçınılmaz. Yoksa ucuz etin yahnisi yenmez atasözünü aklımızın bir köşesinde tutalım mı? 21 öğrenci hepsi CPL alsa, geri dönüş 2 milyon TL civarı. Maaşlar, yakıt, bakım vs. vs. gider çok. Uçağı da vergisi nedeniyle üretemeyecek isen vay ki ne vay. Banka dekontsuz iş yapmayan BÜTÇESİZ SHGM her şekilde ensede boza pişirecektir. Sırtın sağlam değilse iş zor görünüyor. Yoksa göremediğimiz başka bir şey mi var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
BİNAYA BAYILDIM :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
guzel ~ 9 yıl önce
opsiyon cogaliyor. bu okullar parali ozel egitim veriyor. o sebeple elestiren gitmesin, bir zorlama yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Selamlar ~ 9 yıl önce
Diğer ekibi tanımıyorum ama Hamdi Yılmaz Hocanın olduğu yerde kötü, yanlış bir iş olmaz. Herkese emniyetli uçuşlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ben ayjetteyim kalite ve tecrubeli egitim aliyorum af yok ya calisicaksin yada parani iade edip yooluyorlar ver parayi al lisansi yok en onemli sey tecrubeli ogretmen bakimi yapilmis ucak bize guncel ogretmen kaptanlar ucus egitim ve derslerini veriyorlar bence en iyisi de bu tabi samsunj bilemem ama basarilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Reklam ~ 9 yıl önce
Bir ayjet reklamını daha sunmuş arkadaş.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Vergi muafiyeti olan bir yatırımdır. Muhasebeciyi uyarmak lazım. OG

Yanıtla

Kalan karakter 1000
abdurrahman ~ 9 yıl önce
Haksızlık etmeyin. Ne bilmediğini bilmiyor sadece. Havacılığı kendi bildiklerinden ibaret olduğunu zannediyor. Belli bir yaştan sonra çenesine vurmuş. Sıkıyo da sıkıyo.
vecihi ye cevap!!! ~ 9 yıl önce
Siz oraya kuru sıkı m.kockar i gonderip bir FTO yu daha batirmak niyetisindesiniz anlasilan...!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
abdurrahman ~ 9 yıl önce
Haksızlık etmeyin. Ne bilmediğini bilmiyor sadece. Havacılığı kendi bildiklerinden ibaret olduğunu zannediyor. Belli bir yaştan sonra çenesine vurmuş. Sıkıyo da sıkıyo.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000