26 Aralık 2019, Perşembe 09:52:06

Pilot ve kabin memurlarının stres sorunu

Uçuş Psikoloğu İlknur Konak, uçucu personelin binlerce metre yükseklikte birçok stres faktörüne maruz kaldığını belirtti.
  • Çok güzel bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık. Sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümünde okuyan bir öğrenci olarak gerçekten stres altında hissediyorum kendimi daha bölümdeyken başlayan işe alınma telaşesi içerisinde derslerimize ve finallerimize çalışırken bir yandan yabancı dili geliştirmeye çalışmak bizi çok yoruyor bir an önce iş hayatına atılmak isterken bizi orada bekleyen bu gerçekler bir tık gözümüzü korkutmuyor değil.. Hayırlısıyla bölümlerimizi bir an önce bitirip işimizin başına geçseydik umarım bu günleri görebilirim.
  • İlknur hanıma bu önemli konuyu gündeme taşıdığı için teşekkür ederim. Uçuşlar sadece kokpitten yapılmıyor; bunun kabini, kulesi ve hangarı da var. Kabin ekiplerinin stresleri konusuna keşke TASSA da el atsa.
  • Arkadaslar dogrudur,ve hic fark etmiyor ister havayollarinda uc ister genel havacilkda pilot ol daima stress.
  • Bizim sitresden konuşan yok yine ..
  • Bence bu stres sorunu bir gün büyük uçak kazalarına sebep olabilir.Bu THK ve THY içinde geçerli acil çözüm gerek
  • Ama bu stresin aynısını hava trafik kontrolörleri de yaşıyor.
  • Performans hergün birçok kanin ekibinin çagırıp savunma alıyor Stres burada başlıyor
  • Ben daha stresliyim
  • Eğitim alıp bir kaç uçuş yaptıktan sonra Pilotluk hevesimden vazgeçerek doğru bir karar aldığımı tekrar anladım. Aslında ben gerçekten özgürce uçmayı seviyormuşum kapalı bir kutu içinde gün boyu uçup insta fotoları atıp ego tatmini değil. Sağlık bir taraftan gidiyor keza. Aslında bu iş zaten parası için yapılıyor kimsenin uçma hevesinden değil. Kapalı bir kutu içerisinde ne kadar uçtuğunuzu düşünebilirsiniz ki. Diğer pilot olmak isteyen arkadaşlara tavsiyem gerçekten iyi düşünmeleri, benim gibi uçma hevesiniz varsa yamaç paraşütü yapmanızı tavsiye ederim. Son olarak bir yamaçparaşütü pilotu sözünü sizlerle paylaşıyorum.” Gemiye binince yüzülmüyorsa , uçağa binince uçulmuyor”. Uçmak istiyorsan yamaçparaşütü yap özgürce!
  • Ucusta en büyük stres kaynağı ekip içi uyuşmazlık ve baskı. Yolcu her durumda bir şekilde memnun edilebiliyor ancak ekip arasinda bir sıkıntı varsa yok yerden problem çıkıyor. Haksız mıyım?

Uçuş Psikoloğu İlknur Konak, uçucu personelin binlerce metre yükseklikte birçok stres faktörüne maruz kaldığını belirtti.

Aynı zamanda eski bir kabin memuru olan Konak, “Benzersiz bir meslek kalıbı ve yaşam biçimi olması nedeniyle uçuculuk kişilerin sosyal yaşantısında da birçok stres faktörüyle karşılaşmalarının önünü açıyor” dedi.

İşte Psikolog İlknur Konak tarafından uçucu personelin stres sorununu ele aldığı o değerlendirme:
        
"Pilotlar ve uçuştayken her türlü soruna gülümseyerek cevap bulma mecburiyeti olan kabin memurları yerden binlerce metre yükseklikte görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Ömürlerinin çoğu havada geçen kabin memurları ve pilotlar görevlerini yerine getirirken birçok stres faktörüne maruz kalmaktadırlar.
   
Kabin memurları ve pilotların meslekleri gereği sürekli hava değişimine uğramaları, fizyolojik yorgunluk, sürekli değişkenlik gösteren mesai saatleri, uyku düzenindeki sürekli değişiklikler ve uykusuzluk, gece mesaileri, kabin memurlarının uçaktaki fiziksel iş yükleri, sirkadiyen ritim sorunları, dinlenme sürelerinin yetersizliği, bilişsel yorgunluk, ağır iş yükünün getirmiş olduğu sorumluluklar, zaman baskısı, uyku problemleri, endişe, ekip içi anlaşmazlıklar, kurum içi prosedürler, adaletsiz performans değerlendirmeleri, örgütsel iletişim sorunları, yolcu şikayeti alma endişesi, işten atılma endişesi, rol çatışması gibi bir çok nedeni stres kaynağı olarak sıralayabiliriz. Bununla birlikte benzersiz bir meslek kalıbı ve yaşam biçimi olması nedeniyle uçuculuk kişilerin sosyal yaşantısında da birçok stres faktörüyle karşılaşmalarının önünü açmaktadır örneğin doğumdan dönen uçucu annelerin karşılaştıkları ayrılık anksiyetesi başta olmak üzere bireyin sosyal hayatta karşılaştığı bir çok stres faktörünü de burada sıralayabiliriz. Stresin fizyolojik etkileri çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceği gibi psikolojik etkileri ise bireyde tedirgin yaratabilir, konsantrasyon, dikkat eksikliği, karar verememe, çözüme gidememe, olumsuz duygularda artış, kaygı, unutkanlık, uyku bozuklukları, öfke kontrolünü sağlayamama gibi durumlar yaratabilir. Stres tüm bilişsel faaliyetleri olumsuz yönde etkileyebilir bu durumda bireyin iş performansında düşüşe bu nedenle ekip arkadaşlarına bu durum iş yükü olarak dönebileceği gibi emniyeti etkileyebilecek ekip içi iletişim sorunlarını da doğurabilir ve bu durum bireysel yaşantılarına da olumsuz olarak yansıyabilir.

Stres altındaki insanlar, genel olarak daha kolay sinirlenirler ve oldukça önemsiz olaylara bile çok sert tepki gösterebilirler. Bu insanların uyku düzenleri değişir, alkol ve sigara tüketimleri artar, gittikçe daha yorgun ve huzursuz olurlar. Devamlı olarak kuşku duyarlar, kendi işlerini olduğu kadar başkalarının işlerini de kontrol etmeye kalkarlar. Gerginlik yükseldikçe, tansiyonları yükselir, hafızaları zayıflar ve konsantrasyonları bozulur. Bununla birlikte uçuşlara gitmeden önce mide bulantısı, çarpıntı, tansiyon yükselmesi/düşmesi gibi psikosomatik semptomlarla da karşılaşabilirler.

Bildiğimiz üzere uçucuların meslekleri nedeniyle çoğu ilacı kullanmaları yasak olmakla birlikte maalesef genel olarak iş kaybı korkusu ve mesleğin getirdiği hassasiyet nedeniyle çoğu uçucu şirket psikoloğuna gitmeyi tercih etmemektedirler ve yaşadıkları psikolojik problemleri meslektaşlarıyla dahi paylaşmaktan çekinmektedirler."

©AirportHaber.com

Pilot ve kabin memurlarının stres sorunu

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

Emre can cerit ~ 4 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık. Sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümünde okuyan bir öğrenci olarak gerçekten stres altında hissediyorum kendimi daha bölümdeyken başlayan işe alınma telaşesi içerisinde derslerimize ve finallerimize çalışırken bir yandan yabancı dili geliştirmeye çalışmak bizi çok yoruyor bir an önce iş hayatına atılmak isterken bizi orada bekleyen bu gerçekler bir tık gözümüzü korkutmuyor değil.. Hayırlısıyla bölümlerimizi bir an önce bitirip işimizin başına geçseydik umarım bu günleri görebilirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dr. M. Çetingüç ~ 4 yıl önce
İlknur hanıma bu önemli konuyu gündeme taşıdığı için teşekkür ederim. Uçuşlar sadece kokpitten yapılmıyor; bunun kabini, kulesi ve hangarı da var. Kabin ekiplerinin stresleri konusuna keşke TASSA da el atsa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Parajumppilot ~ 4 yıl önce
Arkadaslar dogrudur,ve hic fark etmiyor ister havayollarinda uc ister genel havacilkda pilot ol daima stress.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Bizim sitresden konuşan yok yine ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yusuf akkaya ~ 4 yıl önce
Bence bu stres sorunu bir gün büyük uçak kazalarına sebep olabilir.Bu THK ve THY içinde geçerli acil çözüm gerek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kusura bakmayın ~ 4 yıl önce
Ama bu stresin aynısını hava trafik kontrolörleri de yaşıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mavi ~ 4 yıl önce
Performans hergün birçok kanin ekibinin çagırıp savunma alıyor Stres burada başlıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Ben daha stresliyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot olmaktan vazgeçtim benim açımdan doğru karar! ~ 4 yıl önce
Eğitim alıp bir kaç uçuş yaptıktan sonra Pilotluk hevesimden vazgeçerek doğru bir karar aldığımı tekrar anladım. Aslında ben gerçekten özgürce uçmayı seviyormuşum kapalı bir kutu içinde gün boyu uçup insta fotoları atıp ego tatmini değil. Sağlık bir taraftan gidiyor keza. Aslında bu iş zaten parası için yapılıyor kimsenin uçma hevesinden değil. Kapalı bir kutu içerisinde ne kadar uçtuğunuzu düşünebilirsiniz ki. Diğer pilot olmak isteyen arkadaşlara tavsiyem gerçekten iyi düşünmeleri, benim gibi uçma hevesiniz varsa yamaç paraşütü yapmanızı tavsiye ederim. Son olarak bir yamaçparaşütü pilotu sözünü sizlerle paylaşıyorum.” Gemiye binince yüzülmüyorsa , uçağa binince uçulmuyor”. Uçmak istiyorsan yamaçparaşütü yap özgürce!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorgun km ~ 4 yıl önce
Ucusta en büyük stres kaynağı ekip içi uyuşmazlık ve baskı. Yolcu her durumda bir şekilde memnun edilebiliyor ancak ekip arasinda bir sıkıntı varsa yok yerden problem çıkıyor. Haksız mıyım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000