04 Aralık 2018, Salı 12:35:33

Pilot kalkış öncesinde uyardı: "Kalkış anında sorun olabilir"

İstanbul'dan havalanmaya hazırlanan yolcu uçağının pilotu, 'Pist üzerinde kuş sürüsü var. Bayağı büyük bir sürü yerde. Kalkış anında sorun olabilir arkadaşlara. Yayılmış durumdalar şu anda' anonsu yaptı.
  • Önemli olan iletişim ve anlaşmak olsa da. Bahsettiğiniz yeşil alan çayır çimen değil terim olarak karşılığı var "Şerit saha".
  • Normalde uyarmayiz bile insaf ettik söyledik!
  • Garaşta milyon dolarlık araçğereç var. Elbette bunlarla uğraşmak vakit yok. Eğer görev verirlerse kacirtiriz,
  • ne yapacaksiniz ? kuslar varsa baska havalimanina mi ineceksiniz ? tango kubek yazan tarzan arkadas hangi ormandasin ?
  • Hojam hangi hava yollari? Türk Hava Yollarıysa bi OM-A tekrar gozden gecirin callsign TURKISH der
  • Anca pilot kuleci konusmalari. Neden arff pilot konusmalarini yayinlamiyosunuz? O ucaklarin arff mudahalesiylen kalktigini soylemekten korkuyor musunuz?
  • Anca pilot kontrolor konusmalarini yayinlayin. Hani pilot arff konusmalari? Arff nin mudahalesi sayesinde o ucaklarin kalkmasini neden yazmiyorsunuz?
  • Hangi havalimanı ?
  • Anneleri babalari tum arkadaslari “pilot sevgili/koca buldun mu” diye hosteslere soruyorlar oysa bilmiyorlar ki pilotlar yuz vermiyor o yuzden anca host sevgili es yapabiliyorlar. Ne umdular ne buldular, yani bulamadilar. Anneler babalar dostlar, artik hostes kizlariniza arkadaslariniza kankalariniza pilot sevgili bulabildin mi diye sormayin

İstanbul'dan havalanmaya hazırlanan yolcu uçağının pilotu, 'Pist üzerinde kuş sürüsü var. Bayağı büyük bir sürü yerde. Kalkış anında sorun olabilir arkadaşlara. Yayılmış durumdalar şu anda' anonsu yaptı.

Pilotlar gördükleri kuş sürüleri ile ilgili kule görevlilerini sürekli bilgilendiriyor. Hava Trafik Kontrol Merkezi görevlileri de kuş sürülerini gören pilotların bilgilendirmeleri üzerine diğer pilotları da kalkışta olası bir tehlike ile karşılaşmaması adına uyarıyor. Son olarak Anadolujet'e ait İstanbul(SAW)-Elazığ uçuşunu yapacak olan TK7218 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pilotu, kalkış için son hazırlıkları yaptığı sırada gördüğü kuş sürüleri ile ilgili,Hava Trafik Kontrol Merkezi'ni bilgilendirdi.

PİLOT İLE KONTROLÖR ARASINDAKİ KONUŞMA

Pilot: "Kuleye bildirebilir misiniz şu an T(Tango) girişte pist üzerinde kuş sürüsü var yerde. Bayağı büyük bir sürü yerde. Kalkış anında sorun olabilir arkadaşlara"

Hava Trafik Kontrolörü: "Anlaşıldı efendim yeşillik alanda mı?"

Pilot: "Hayır efendim tam pist üzerindeler, yeşillik alanda orada yayılmış durumdalar şu anda"

Kontrolör: "Pist üzerinde anlaşıldı"

EN ÇOK LEYLEK VE MARTILAR ÇARPIYOR

Kuş sürüleri alınan tüm önlemlere rağmen Türkiye'de de zaman zaman tehlikelere neden olabiliyor. Uçaklara kuş çarpması ve kuşlardan dolayı pas geçme olayları zaman zaman yaşanabiliyor. Kuşlardan dolayı uçakların iniş ve kalkış rotalarında da değişiklik yapılıyor. Kuşlarla mücadele havalimanlarında özel donanımlı araçlarla sesle korkutulup kaçırılması şeklinde sürdürülüyor. En çok uçaklara çarpan kuş türlerinin başında martı ve leylekler geliyor.

KUŞ ÇARPMALARININ ÇOĞUNLUĞU İNİŞ VEYA KALKIŞ SIRASINDA

Veriler doğrultusunda uçaklara kuş çarpması olaylarına çoğunlukla 0-200 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Ancak çok yüksek irtifalarda uçan göçmen kuşlar da uçaklara zarar verebiliyor. Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Dünya genelinde uçaklara kuş çarpmaları nedeniyle zararın; 1 milyar dolara geçtiği dile getiriliyor. (Milliyet)

Pilot kalkış öncesinde uyardı: "Kalkış anında sorun olabilir"

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Türk Dil Kurumu ~ 5 yıl önce
Önemli olan iletişim ve anlaşmak olsa da. Bahsettiğiniz yeşil alan çayır çimen değil terim olarak karşılığı var "Şerit saha".

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Feedbacksiz gecen pilot ~ 5 yıl önce
Normalde uyarmayiz bile insaf ettik söyledik!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arrf ~ 5 yıl önce
Garaşta milyon dolarlık araçğereç var. Elbette bunlarla uğraşmak vakit yok. Eğer görev verirlerse kacirtiriz,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne olucak ~ 5 yıl önce
ne yapacaksiniz ? kuslar varsa baska havalimanina mi ineceksiniz ? tango kubek yazan tarzan arkadas hangi ormandasin ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havayollari tango kübek ~ 5 yıl önce
Hojam hangi hava yollari? Türk Hava Yollarıysa bi OM-A tekrar gozden gecirin callsign TURKISH der

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 5 yıl önce
Anca pilot kuleci konusmalari. Neden arff pilot konusmalarini yayinlamiyosunuz? O ucaklarin arff mudahalesiylen kalktigini soylemekten korkuyor musunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Svihs ~ 5 yıl önce
Atc - pilot konusmalarini yayinlayanlar iyi halt ediyorlar sanki. Arff bunlari okumuyordur bile. Okusalar, niye benim adimla yaziyosun cins misin diyecekler ! Haa, yayinlayanlardan cok daha komik konusmalar var da, paylasma meraklisi, paylasimci arkadaslar duyabilecek mesafede degilller neyse ki !
Arff ~ 5 yıl önce
Anca pilot kontrolor konusmalarini yayinlayin. Hani pilot arff konusmalari? Arff nin mudahalesi sayesinde o ucaklarin kalkmasini neden yazmiyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 5 yıl önce
Hangi havalimanı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ciddi misin? ~ 5 yıl önce
Saw-Elazig seferi diyor. Soracagina haberi okusana te Allaaaam ya.
Hkn. ~ 5 yıl önce
SAW
Saw ~ 5 yıl önce
TK'sı Sabiha-Elazığ
Saw tabiki ~ 5 yıl önce
Saw
Ayhan ~ 5 yıl önce
"Fo" yurdumun insanlarından birisisin. Soruna hiç şaşırmadım. Haberi okudun mu? Ya gözünü ya beynini değiştir.
Yolcu ~ 5 yıl önce
Hangi alan olacak tabikide Marmara Bölgesinde Kuş Sürülerinin sürekli aktif olduğu,göç güzergahı olduğu için Havalimanı yapılması son derece sakıncalı olduğu bilirkişi raporları ve çevreciler tarafından ısrarla yerinin yanlış olduğu belirtilen İstanbul Havalimanı.İşlerine gelmediği için kasten Alan adı vermiyorlar.
Yazik ~ 5 yıl önce
Anneleri babalari tum arkadaslari “pilot sevgili/koca buldun mu” diye hosteslere soruyorlar oysa bilmiyorlar ki pilotlar yuz vermiyor o yuzden anca host sevgili es yapabiliyorlar. Ne umdular ne buldular, yani bulamadilar. Anneler babalar dostlar, artik hostes kizlariniza arkadaslariniza kankalariniza pilot sevgili bulabildin mi diye sormayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
itirafetartık ~ 5 yıl önce
bıkmadın eski genel mudurluk personeli torpilli f/o bozuntusu burak seni

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000