25 Şubat 2017, Cumartesi 12:35:59

PIA'nın skandal uçuşu!

Pakistan Havayolları'na ait bir yolcu uçağında 7 yolcunun koridorda oturarak seyahat ettiği ve uçuş kartlarının da elle yazıldığı ortaya çıktı.
  • Yahu istanbul havayolları Trabzon dan yapılan iç hat uçuşlarında kokpit jumpseat leri bile satıyordu,Türkiye de bu yapıldıktan sonra Pakistan da ayakta yolcu taşınmasının lafı bile edilmez.
  • 1990'ların sonunda eski SSCB ülkelerinden birinde (ülkeyi ve hava yolu şirketini hatırlamıyorum) 48 kişilik bir Antanov-24 düşmüştü de içinden 70 civarı ceset çıkmıştı.
  • Buna benzer birkaç olay geçmişte de yaşanmış; ağırlıklı olarak Rus uçaklarının uçuşlarında. Ama bir keresinde komşumuzun müteveffa Olympic Airways’inin bir 734’ü de böyle 7 “ekstra” yolcuyla havalanmış iddiası da var... Ancak bu konuda rekor, “dünyanın en güvenli havayolu” sayılan Qantas’a ait: 1974’de bu havayoluna ait bir B747-238B, Darwin’de meydana gelen bir kasırga öncesindeki tahliye sırasında tamı tamamına 673 yolcu taşımış (uçuş ekibi hariç...). Bu uçağın kabin konfigürasyonunu bulamadım ama B747-200 serisi için geneldeki 3 sınıflı konfigürasyon 366 kişiliktir (koltukludur). Ancak bu uçuşta kimse öyle ayakta falan uçmamış. Yolcuların büyük çoğunluğu bayanlar imiş ve hemen hepsinin kucağında bir bebekle (bu tür yolcuya “infant” deniliyor...) uçurulmuşlar. Bu uçuşta olan bir kişi “muazzam bir uçuştu, kabin personeli de tek kelimeyle muhteşemdi...” diye anılarını ifade etmiş!...
  • bu olaya güney amerika ülkelerindeki iç hat uçuşlarında çok rastlanır. koridorda 3 keçi ve 20 tavuk ile uçtuğumuz uçuşlar vardı.
  • KTHY bir zamanlar youğun günlerde 5-6 bıyıklı infant ile uçardı. KTHY personeli ne yapar eder yer hizmetleri personelini tufaya getirir çaktırmadan bindirirdi o bıyklı infantları uçağa...
  • Ezbere, yabancı basın haberleri tercümanlığı yaptığınız için işin aslını atlamışsınız... Adamlar (PIA) %105.85 dolulukla uçak kaldırmışlar. Zira söz konusu uçağın (B777-340ER) PIA'deki normal koltuk kapasitesi zaten 393 (=35C54W304Y). Bunun üzerine uçaktaki 16 jump seat'i (kabin ekibi koltuklarını) de satmışlar. Bu ne derece kurallara uygun bilemiyorum. Üzerine, elle yazılan biniş kartlarıyla "ayakta" 7 (YEDİ) yolcu daha almışlar. Anlayacağınız kalkışta ve inişte o seferdeki kabin ekibi kaç kişiyse ve artı 7 "ayakta yolcu" resmen ayaktayken kalkmış ve iniş yapmış o uçak. Kaptan'ın savunması daha da entresan: "Bana o 7 kişinin varlığını kabin ekibi kalkıştan sonra haber verdi. Dönüp Karachi'ye iniş yapabilirdim ama onun için havada çok yakıt boşaltmam gerekecekti. Şirketi zarar sokmak istemedim..." Şİmdi bu geri zekalının uçuş lisanı iptal edilse ya da dahi iyisi PIA'in Havacılık İşletim Sertifikası Uluslararası Otoriteşlerce askıya alınsa (ya da daha kötüsü) iptal edilse n'olacak?
  • Trene kamyonete asılarak giden trafik ışığının icadindan haberi olmayan bir mlletten soz ediyoruz. Uçak haberine neden bu kadar şaşırıldı onu anlayamadım.
  • 500 t sefer sayılı uçak
  • Sende uygulasana bu sistemi.
  • Kisacasi 3 kisilik asansore 5 kisi binmisler

Pakistan Havayolları'na ait bir yolcu uçağında 7 yolcunun koridorda oturarak seyahat ettiği ve uçuş kartlarının da elle yazıldığı ortaya çıktı.

Pakistan-Suudi Arabistan seferini yapan uçak, 20 Ocak'ta havalandığında içinde fazladan yedi yolcu vardı.

Pakistan medyasının sayfalarına taşıdığı haber, ülkenin gündemini belirledi. Bugüne kadar dünyada eşine rastlanmayan olayın gerçekleştiği uçak, Pakistan Uluslararası Havayolları'na ait.

Tüm koltukların dolu olduğu uçakta, fazladan yedi yolcunun koridorda oturarak Karaçi'den Medine'ye uçtuğu bildiriliyor. 409 koltuk kapasitesine sahip Boeing 777 tipi uçakta, 416 yolcu vardı.

Milliyet'te yer alan habere göre; Pakistanlı yetkililer, geniş çaplı bir soruşturmaya tuttuğu olayda yedi yolcunun biniş kartlarının havayolu çalışanları tarafından elle yazıldığı ortaya çıktı.

BBC'ye konuşan uçuş uzmanları, fazladan yolcuların bazı acil durum sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Koridordaki yolcuların acil durumlarda ihtiyaç duydukları oksijene ulaşamayacağını belirten uzmanlara göre, türbülans anında da yerlerinde kalamayacaklar.

Soruşturulan havayolu çalışanlarının sözlerine haberinde yer veren Dawn gazetesine göre, kaptan Enver Adil uçak kalkıncaya kadar fazla yolculardan haberdar değildi. Kaptan Adil, "Çoktan havalanmıştım ve uçuş ekibi kapıları kapatmadan yedi yolcu hakkında bana bilgi vermedi" dedi.

Pakistan Havayolları'nın karıştığı son kaza, geçen yıl Aralık ayında gerçekleşmişti. İçerisinde 48 yolcu bulunan iç hatlar uçağı, ülkenin kuzeyindeki dağa çakılmış ve kurtulan olmamıştı.

PIA'nın skandal uçuşu!

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Yolcu ~ 7 yıl önce
Yahu istanbul havayolları Trabzon dan yapılan iç hat uçuşlarında kokpit jumpseat leri bile satıyordu,Türkiye de bu yapıldıktan sonra Pakistan da ayakta yolcu taşınmasının lafı bile edilmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 7 yıl önce
1990'ların sonunda eski SSCB ülkelerinden birinde (ülkeyi ve hava yolu şirketini hatırlamıyorum) 48 kişilik bir Antanov-24 düşmüştü de içinden 70 civarı ceset çıkmıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 7 yıl önce
Buna benzer birkaç olay geçmişte de yaşanmış; ağırlıklı olarak Rus uçaklarının uçuşlarında. Ama bir keresinde komşumuzun müteveffa Olympic Airways’inin bir 734’ü de böyle 7 “ekstra” yolcuyla havalanmış iddiası da var... Ancak bu konuda rekor, “dünyanın en güvenli havayolu” sayılan Qantas’a ait: 1974’de bu havayoluna ait bir B747-238B, Darwin’de meydana gelen bir kasırga öncesindeki tahliye sırasında tamı tamamına 673 yolcu taşımış (uçuş ekibi hariç...). Bu uçağın kabin konfigürasyonunu bulamadım ama B747-200 serisi için geneldeki 3 sınıflı konfigürasyon 366 kişiliktir (koltukludur). Ancak bu uçuşta kimse öyle ayakta falan uçmamış. Yolcuların büyük çoğunluğu bayanlar imiş ve hemen hepsinin kucağında bir bebekle (bu tür yolcuya “infant” deniliyor...) uçurulmuşlar. Bu uçuşta olan bir kişi “muazzam bir uçuştu, kabin personeli de tek kelimeyle muhteşemdi...” diye anılarını ifade etmiş!...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
patagonyalı ~ 7 yıl önce
bu olaya güney amerika ülkelerindeki iç hat uçuşlarında çok rastlanır. koridorda 3 keçi ve 20 tavuk ile uçtuğumuz uçuşlar vardı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hatıralar.... ~ 7 yıl önce
KTHY bir zamanlar youğun günlerde 5-6 bıyıklı infant ile uçardı. KTHY personeli ne yapar eder yer hizmetleri personelini tufaya getirir çaktırmadan bindirirdi o bıyklı infantları uçağa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KTHY hatıracısına cevap... ~ 7 yıl önce
Sallada inanacaklar ;)
Xct ~ 7 yıl önce
Kininle başka yere çamur atttt hadi yürüğğğğğğğ
mafaky ~ 7 yıl önce
Ezbere, yabancı basın haberleri tercümanlığı yaptığınız için işin aslını atlamışsınız... Adamlar (PIA) %105.85 dolulukla uçak kaldırmışlar. Zira söz konusu uçağın (B777-340ER) PIA'deki normal koltuk kapasitesi zaten 393 (=35C54W304Y). Bunun üzerine uçaktaki 16 jump seat'i (kabin ekibi koltuklarını) de satmışlar. Bu ne derece kurallara uygun bilemiyorum. Üzerine, elle yazılan biniş kartlarıyla "ayakta" 7 (YEDİ) yolcu daha almışlar. Anlayacağınız kalkışta ve inişte o seferdeki kabin ekibi kaç kişiyse ve artı 7 "ayakta yolcu" resmen ayaktayken kalkmış ve iniş yapmış o uçak. Kaptan'ın savunması daha da entresan: "Bana o 7 kişinin varlığını kabin ekibi kalkıştan sonra haber verdi. Dönüp Karachi'ye iniş yapabilirdim ama onun için havada çok yakıt boşaltmam gerekecekti. Şirketi zarar sokmak istemedim..." Şİmdi bu geri zekalının uçuş lisanı iptal edilse ya da dahi iyisi PIA'in Havacılık İşletim Sertifikası Uluslararası Otoriteşlerce askıya alınsa (ya da daha kötüsü) iptal edilse n'olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
firombayburt ~ 7 yıl önce
Trene kamyonete asılarak giden trafik ışığının icadindan haberi olmayan bir mlletten soz ediyoruz. Uçak haberine neden bu kadar şaşırıldı onu anlayamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Biz de. ~ 7 yıl önce
Biz deki trafik isiklarina uymayanlara be demeli?
iett ~ 7 yıl önce
500 t sefer sayılı uçak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cin Ali ~ 7 yıl önce
Sende uygulasana bu sistemi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yani ~ 7 yıl önce
Kisacasi 3 kisilik asansore 5 kisi binmisler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000