18 Haziran 2015, Perşembe 09:10:09

Özgün helikopterde CTS800 motoru kullanılacak

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen ve ana yüklenicisinin Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) olduğu Özgün Helikopter Projesi kapsamında geliştirilen hafif sınıf helikopterlerde Rolls-Royce ve Honeywell ortaklığıyla geliştirilen Light Helicopter Turbine Engine Company (LHTEC) CTS800 motorları kullanılacak.
  • önce bir motosiklet yapta sonra bakarız yerli uçak helikoptere, sallamada üstümüze yok hani
  • Ne yaparsan yap bu halk istemiyo hizmet. Boşuna yorma kendini. Israrla az gelişmiş olmak abd eu malı kullanmak istiyorlar bırak kullansınlar zenginlik istemiyorlar
  • Ne şekilde (ister %100 yerli isterse yerli payı mümkün olduğunca yüksek) yapılırsa yapılsın esasen elzem nokta hem Türkiye'de hem de, ki daha mühimi bu ortaya çıkacak hava aracı için, dünyada satış ve pazarlaması olabilsin ve tatminkar rakamlara ulaşabilsin.
  • Yine gereksiz, 20 yıl para harcanıp 3-5 tane prototipten fazla üretilmeyecek bir proje. Önce 300 tane doktoralı eleman dolgun maaşla işe alınır, 10 sene sonra göstermelik bir helikopter ithal parçalarla yapılır (bu daha örnek, gerçek üretimde yerli olacak denir), hadi aselsan kamerası takalım, bir de roketsan füzesi entegre edelim, şu özelliğini de geliştirelim derken 20 sene geçer, sözde 100 adet yapılacak helikopterler bir türlü teslim alınmaz, bu sırada ihtiyacı karşılamak için yine Sikorsky alınır. Yani klasik hikâye, hiç bir işe yaramayan, istendiği zaman bir türlü hazır olmayan, zorla kabul edilip depolarda yatan adı-var-kendi-yok yerli silahlar ve arka planda mecburen alınan ithal silahlar.. Biz bu hamaset duygularını ve hayali projelere para dökmeyi bırakıp olabilecek şeylere uğraşalım. Mesela adam gibi bir piyade tüfeği yapalım (onu da mke'ye verirsen böyle 15 sene tüfek beklersin), memurlardan, devlet ve yarı-devlet kurumlarından ar-ge beklemeyelim, daha küçük ve dinamik şirketleri destekleyelim.
  • İnsanlar bir garip olmuş bilmeyende zannederki her kes uçak yapmayı annesinin karnında öğrendi sanki airbus motor yapıyor Boeing motor yapıyor dünya da hangi firma %100 ünü kendi yapıyor mutlaka yan sanayi firmaları ile çalışıyor bu insanlar teşvik edecek şekilde tenkit etseler eyvallah adamlar en azından yapmaya çalışıyor iyi yada kötü belki beceremeyecekler amma en azından uğraşıyor bir şey yapmaya çalışıyor bazıları da 1923 den beri sadece tenkit ediyor sadece konuşuyor maalesef sadece konuşuyor
  • milli helikopter, salla dur! bari ramazanda ara verseydiniz sallmaya

LHTEC'in açıklamasına göre TUSAŞ, Özgün Helikopter Projesi kapsamında üretilecek helikopterlere motor sağlamak üzere Rolls-Royce ve Honeywell International Inc.'in yüzde 50-50 ortaklığıyla kurulan LHTEC'i seçti.

TUSAŞ ve LHTEC yetkilileri Paris Havacılık Fuarı'nda mutabakat anlaşması imzaladı. Buna göre söz konusu kuruluşlar, helikopterlerde kullanılacak CTS800 motorlarına yönelik anlaşma için görüşmelere başladı.

Proje kapsamında geliştirilecek 5 ton ağırlığındaki çift motorlu özgün helikopterler, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'nın sertifikasyonundan geçerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullanımına sunulacak.

Projede kullanılacak motorlar, Tam Donanımlı Bağımsız Dijital Motor Kontrol Ünitesi'nin (FADEC) ticari amaçla kullanılan versiyonuyla birlikte LHTEC'ın şu anda T129 ATAK helikopteri için ürettiği motorlarla aynı modelde olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen LHTEC Genel Müdürü Daryl Mastin, anlaşmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, LHTEC ortaklığının arkasındaki tecrübenin, helikopter üreticilerinin CTS800 motorlarına duyulan güveninin ve ihtiyaç duyulan her an verecekleri desteğin teminatı olduğunu bildirdi.

CTS800'in 200 binden fazla uçuş saati, gelişen global filosu ile helikopter kullanıcılarına sağladığı hafif ve güçlü motor tasarımı ve düşük yakıt kullanımı sayesinde sınıfının tercih edilen motoru olduğunu aktaran Mastin, CTS800'nin dünya genelinde askeri helikopter üreticilerine düşük riskli ve uygun maliyetli motor çözümleri sunduğunu dile getirdi.

Özgül yakıt tüketimi ve güç/ağırlık oranı alanlarında sınıfının lideri olan CTS800 motoru, ABD Ordusu, Federal Havacılık Kurulu ve Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı olmak üzere üç farklı kurum tarafından sertifikalandırıldı.

İngiltere Ordusu'nun Lynx Mk9a, Super Lynx 300 ve AW159 modellerinde kullanılmakta olan motorlar, Mk21A Lynx modelinin geliştirme programında değerlendirilmek üzere Brezilya Ordusu tarafından da tercih ediliyor.

CTS800, Japon ShinMaywa Us-2 arama ve kurtarma uçağının sınır tabaka olgularında kompresör görevini yaparak Sikorsky X2'ye güç veriyor.

Özgün helikopterde CTS800 motoru kullanılacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

he he yaparız ~ 9 yıl önce
önce bir motosiklet yapta sonra bakarız yerli uçak helikoptere, sallamada üstümüze yok hani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
8-9 yıldır yerli motosiklet yapılıyor ~ 9 yıl önce
Senin için üzücü ama 8-9 yıldır yerli motosiklet yapılıyor zaten. Yerli arabada tasarım tmm test işleri başlıyor. Yerli uçakta amerikalı türk işadımının almanlardan haklarını aldığı fabrika sayesinde uçak geliştiriliyor. Yerli helikopter zaten havada, yerli gemi 2 yıl önce suya indi ve çok gelişmiş gözetleme ve silah sistemleri var, yerli tank zaten 5-6 yıl oldu. Yerli uçak gemisi ve denizaltı henüz fizibilite aşamasında, yerli araştırma gemisi bitti. Bir anda çok üstüne geldim üzülme aman sende lazımsın bize
Farketmez ~ 9 yıl önce
Ne yaparsan yap bu halk istemiyo hizmet. Boşuna yorma kendini. Israrla az gelişmiş olmak abd eu malı kullanmak istiyorlar bırak kullansınlar zenginlik istemiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pazar ~ 9 yıl önce
Ne şekilde (ister %100 yerli isterse yerli payı mümkün olduğunca yüksek) yapılırsa yapılsın esasen elzem nokta hem Türkiye'de hem de, ki daha mühimi bu ortaya çıkacak hava aracı için, dünyada satış ve pazarlaması olabilsin ve tatminkar rakamlara ulaşabilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mülayim Sert ~ 9 yıl önce
Yine gereksiz, 20 yıl para harcanıp 3-5 tane prototipten fazla üretilmeyecek bir proje. Önce 300 tane doktoralı eleman dolgun maaşla işe alınır, 10 sene sonra göstermelik bir helikopter ithal parçalarla yapılır (bu daha örnek, gerçek üretimde yerli olacak denir), hadi aselsan kamerası takalım, bir de roketsan füzesi entegre edelim, şu özelliğini de geliştirelim derken 20 sene geçer, sözde 100 adet yapılacak helikopterler bir türlü teslim alınmaz, bu sırada ihtiyacı karşılamak için yine Sikorsky alınır. Yani klasik hikâye, hiç bir işe yaramayan, istendiği zaman bir türlü hazır olmayan, zorla kabul edilip depolarda yatan adı-var-kendi-yok yerli silahlar ve arka planda mecburen alınan ithal silahlar.. Biz bu hamaset duygularını ve hayali projelere para dökmeyi bırakıp olabilecek şeylere uğraşalım. Mesela adam gibi bir piyade tüfeği yapalım (onu da mke'ye verirsen böyle 15 sene tüfek beklersin), memurlardan, devlet ve yarı-devlet kurumlarından ar-ge beklemeyelim, daha küçük ve dinamik şirketleri destekleyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaten öyle ~ 9 yıl önce
Zaten öyle yapılıyor. Arge devlet destekli, alım garantiside var üretim ise özelde oluyor. Devlet uçağı ve arabayıda böyle yaptıracak meraklanma işi çözdüler
Zaten öyle ~ 9 yıl önce
Zaten öyle yapılıyor. Arge devlet destekli, alım garantiside var üretim ise özelde oluyor. Devlet uçağı ve arabayıda böyle yaptıracak meraklanma işi çözdüler
bravo ~ 9 yıl önce
İnsanlar bir garip olmuş bilmeyende zannederki her kes uçak yapmayı annesinin karnında öğrendi sanki airbus motor yapıyor Boeing motor yapıyor dünya da hangi firma %100 ünü kendi yapıyor mutlaka yan sanayi firmaları ile çalışıyor bu insanlar teşvik edecek şekilde tenkit etseler eyvallah adamlar en azından yapmaya çalışıyor iyi yada kötü belki beceremeyecekler amma en azından uğraşıyor bir şey yapmaya çalışıyor bazıları da 1923 den beri sadece tenkit ediyor sadece konuşuyor maalesef sadece konuşuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yakışır ~ 9 yıl önce
milli helikopter, salla dur! bari ramazanda ara verseydiniz sallmaya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MAYDANOZ ~ 9 yıl önce
Önünüze helikopter yapılıp gelse bile,siz bu serap bu hayal gerçek değil, bu animasyon karakteri dersiniz.Yahu çıkın şu olumsuzluk içinden,Vatana yapılan yatırımları görün artık görün.Neden rahatsız oluyorsunuz yeni projelerden,yatırımlardan,dış ülkeler rahatsız oluyor anladık,ama siz neden rahatsız oluyorsunuz.
maydanoz ~ 9 yıl önce
maydanoz haklı motor abd den gövde avrupa dan avionikler ya avrupa ya amerika sen hala dalga geç!!! 100% yerli
Sallama gövde tasarımı Yerlidir ~ 9 yıl önce
Sallama gövde tasarımı montajı ve %90 avionic yerli. Motor ve bir kısım global iletişim avionicleri yabancı olacak. Teknoloji iş gücümüz artacak. Şu gezi zekalılar bir sussa çok işler çıkacak hızlıda
100% 'e ~ 9 yıl önce
Arkadaş zaten uçak yapım işi yan sanayi ile yapılır,motoru en büyük Firmalar bile kendisi yapmaz,her neyse işin teknik kısmını mühendislere bırakmak daha uygun olur.Özgün bir proje ile üretim yapılacak ya sen ona bak,gerisi boş lakırtı..Dalga geçilecek bir durum da yok ortada.
Çek sen ~ 9 yıl önce
Ramazandayız biz sen çek rakını dertlerin gider. Söz bak bu sene yapmayacaz bu yerli helekopteri. Ağlama sakın çek sen çek
Hak-iş ~ 9 yıl önce
Hak-iş candır disk gibi kirli iş çevirmez ülkeyi böldürmez. Chp=Disk Aman ha disk falan sakın
aynen ~ 9 yıl önce
arkadaş dalga geçmi bu kendimie özgü bir helikopter kısacası anonim:) kim yaparsa yapsın u dünyada yapılan hersey yerli malı:)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000