11 Şubat 2011, Cuma 08:11:07

ÖZEL JETLER SESSİZ KALMALARINI SAĞLADI

Fransa hükümetinin önemli isimlerinin, Tunus ve Mısır'daki otoriter liderlerle kurduğu yakın ilişkiler, ülkede tartışma konusu oldu. Hükümetin, Mısır ve Tunus liderleriyle yakın ilişkileri sebebiyle bu ülkelerdeki halk ayaklanmasına sessiz kaldığı iddia ediliyor.
Ortaya çıkardığı skandallarla tanınan Le Canard Enchainé adlı gazetenin iddiasına göre, Fillon 26 Aralık-2 Ocak tarihleri arasında tatil için Mısır'a yaptığı gezide Mısırlı yetkililer tarafından ağırlandı. Fillon, Mısır'a gittiği iddialarını doğrularken, bu ülkeye davet üzerine gittiğini dile getirdi. Tunus'a ilişkin açıklamalarıyla eleştirilerin odağındaki Alliot-Marie de, aynı bakanlıkta çalışan hayat arkadaşı Patrick Ollier'yle Tunuslu işadamı Aziz Miled'in özel jetini kullanarak, bu ülkeye geçen yıl sonunda iki kez yolculuk yapmakla suçlanıyor. Bin Ali'ye yakınlığıyla bilinen Miled'in bazı ülkelerdeki hesapları Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesinin ardından dondurulmuştu.

Hükümet üyelerinin Kuzey Afrika'daki Mübarek ve Zeynel Abidin bin Ali gibi otoriter liderlerle yakın ilişkileri ülkede tartışmalara neden oldu. Muhalefetteki Sosyalist Parti, hükümet üyelerinin devlet bütçesiyle özel tatillere gitmesini eleştirirken, iktidarın Bin Ali ve Mübarek gibi otoriter liderlerle yakın ilişkileri dikkat çekiyor. Alliot-Marie, Tunus'taki isyanlar sırasında Bin Ali'ye yardım teklifinde bulunmuş, halk ayaklanmasının bastırılması için emniyet güçlerini ülkeye gönderebileceklerini açıklamıştı. Sömürgecilik geçmişi nedeniyle Kuzey Afrika ülkeleriyle yakın ilişkileri bulunan Fransa'nın Tunus ve Mısır'daki olaylara karşı sessizliği dikkat çekmişti. İnsan haklarının beşiği Fransa'da sağ iktidarın otoriter rejimlerin liderleriyle yakın kişisel ilişkileri nedeniyle halk ayaklanmalarına karşı sessiz olduğu kaydediliyor.

Fransa'da son yıllarda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve iktidar partisi mensuplarının işadamlarının veya yabancı liderlerin özel jetleriyle kişisel gezilere çıkması dikkat çekiyor. Sarkozy'nin geçen sene sipariş ettiği cumhurbaşkanlığı uçağı da tartışmaları alevlendirmişti. Fransız basını tarafından 'Air Sarko One' ismi verilen lüks uçak, 176 milyon Euro'ya mal olmuştu.
ÖZEL JETLER SESSİZ KALMALARINI SAĞLADI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000