26 Temmuz 2021, Pazartesi 15:03:37

Otonom uçaklar için tarihi anlaşma

Otonom uçaklar için Merlin Labs ve Dynamic Aviation arasında önemli bir anlaşma imzalandı. Anlaşma ile birlikte daha geniş kapsamlı testlere başlanacak.
  • Böyle degerli haberlerin altinda hep bir tayfa varki degisen dunyayi kabul etmeyen , dalga gectigini sanan ve kafayi kuma gömünce bunlarin olmayacagini dusunen.Altinda yatan sebepin isini kaybetme korkusu oldugunu anliyorum tabiki ama dogrusunu bilsinlerki ona gore aksiyon alsinlar.Otonom projelerde amac tek pilota indirgemek + yerden kontrol.Yani kabaca cok buyuk is yukunu pilotlara assist edip almak.Kargo ile test denemeleri basliyor.Hedef kokpiti %50 azaltmak + daha az yetenek gerektiren personel ile (tren makinisti ornegi) daha hizli yetistirmek vs..Tamamen pilotsuz diye birsey yok yakin gelecekte , sonuc cost saving..Airbus attol merak edenler bakabilir arabaya gore oldukca basit ucaklarin otonomu.
  • Elde kalan dünya standartlarındaki pilotlar çekip gidince doya doya uçarsınız, yüreğiniz yerse binin de görelim.
  • Bir uçağın tamamen otonom şekilde gate-to-gate uçması ve sektöre entegre edilmesi için en az çeyrek asır var. Örnek olarak ILS'in tarihini inceleyebilirsiniz. Ama bir yerden başlanılması gerekiyor tabii...
  • Hava şartları ile nasıl baş edecek acaba. Bilmeyenler öğrensin bir A321 Neo 10knot Crosswind ile ancak inebilirken örneğin çağımızın en başarılı meydanı İstanbul meydanına bu otonom uçal nasıl inecek acaba.
  • Daha otonom karada yolcu taşıyamazken havada yolcu taşıyacak:) tabi taşır ama sanki 2 yıl sonra başlıcakmış gibi haber yapmıyormuyuz:) Daha en az 20-30 yılı var bu işin.
  • Çok mantıklı. Kargo uçuşları için hem otonom hem de elektrikli uçuş başarılırsa.. kargo havacılığı için bu pandemiyle beliren ayrışma genel havacılıktan tamamen ayrı bir hikayeye dönüşür.
  • Robot kokpit ve robot kabin ekibi, robot dispatch'in çıkardığı planlarla uçak başı yapacak. Robot yakıtçı gelip uçağı şarj edecek, robot handling ve robot harekatçı uçağı hazırlayacak, robot yolcu hizmetleri boardingi başlatacak ve insanlar uçacak. Hadi hayırlısı bakalım.

Otonom uçaklar için Merlin Labs ve Dynamic Aviation arasında önemli bir anlaşma imzalandı. Anlaşma ile birlikte daha geniş kapsamlı testlere başlanacak.

esla gibi pek çok şirket tarafından geliştirilen otonom araç teknolojileri uçak sürüşleri için test edilmeye başlanıyor. Otonom uçuş girişimi olarak bilinen Merlin Labs tarafından yapılan açıklamalara göre otonom kargo ve yolcu taşımacılığının yapılması adına Dynamic Aviation ile ortaklık kurulduğu belirtildi.

Anlaşmaya göre şirket, 46 King Air çift turbo pervaneli uçağı kullanacak ve ilk olarak kargo taşımacılığı yaparak otonom sürüşleri test edecek. Projenin bir sonraki aşamasında ise hedef yolcu taşımacılığı yapmak.

HaberTekno'da yer alan bilgilere göre; 2018 yılından beri mevcut projeler üzerinde çalışmalar yapan ve Google Ventures gibi şirketlerden 25 milyon dolarlık finansman alarak dünya genelinde dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Merlin Labs, özel teknolojisiyle oldukça iddialı ve bugüne kadar yapılan tüm test sürüşleri başarışı bir şekilde gerçekleştirildi.

Otonom uçaklar için tarihi anlaşma

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Teknolojiyi Kabullenemeyenler - Airbus Attol ~ 3 yıl önce
Böyle degerli haberlerin altinda hep bir tayfa varki degisen dunyayi kabul etmeyen , dalga gectigini sanan ve kafayi kuma gömünce bunlarin olmayacagini dusunen.Altinda yatan sebepin isini kaybetme korkusu oldugunu anliyorum tabiki ama dogrusunu bilsinlerki ona gore aksiyon alsinlar.Otonom projelerde amac tek pilota indirgemek + yerden kontrol.Yani kabaca cok buyuk is yukunu pilotlara assist edip almak.Kargo ile test denemeleri basliyor.Hedef kokpiti %50 azaltmak + daha az yetenek gerektiren personel ile (tren makinisti ornegi) daha hizli yetistirmek vs..Tamamen pilotsuz diye birsey yok yakin gelecekte , sonuc cost saving..Airbus attol merak edenler bakabilir arabaya gore oldukca basit ucaklarin otonomu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 3 yıl önce
Elde kalan dünya standartlarındaki pilotlar çekip gidince doya doya uçarsınız, yüreğiniz yerse binin de görelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 3 yıl önce
Bir uçağın tamamen otonom şekilde gate-to-gate uçması ve sektöre entegre edilmesi için en az çeyrek asır var. Örnek olarak ILS'in tarihini inceleyebilirsiniz. Ama bir yerden başlanılması gerekiyor tabii...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wind & Adverse weather ~ 3 yıl önce
Hava şartları ile nasıl baş edecek acaba. Bilmeyenler öğrensin bir A321 Neo 10knot Crosswind ile ancak inebilirken örneğin çağımızın en başarılı meydanı İstanbul meydanına bu otonom uçal nasıl inecek acaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bi bitmediniz:) ~ 3 yıl önce
Daha otonom karada yolcu taşıyamazken havada yolcu taşıyacak:) tabi taşır ama sanki 2 yıl sonra başlıcakmış gibi haber yapmıyormuyuz:) Daha en az 20-30 yılı var bu işin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava vs Kara ? ~ 3 yıl önce
Daha karada derken kara havanin 100 kati komplex oldugunu bilmeden yorum yapmissin.Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak kotu.
Kargo ~ 3 yıl önce
Çok mantıklı. Kargo uçuşları için hem otonom hem de elektrikli uçuş başarılırsa.. kargo havacılığı için bu pandemiyle beliren ayrışma genel havacılıktan tamamen ayrı bir hikayeye dönüşür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Füçır ~ 3 yıl önce
Robot kokpit ve robot kabin ekibi, robot dispatch'in çıkardığı planlarla uçak başı yapacak. Robot yakıtçı gelip uçağı şarj edecek, robot handling ve robot harekatçı uçağı hazırlayacak, robot yolcu hizmetleri boardingi başlatacak ve insanlar uçacak. Hadi hayırlısı bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
216 ~ 3 yıl önce
Ölümlü kaza olduğunda da robot avukatlar robot üreticileri savunup mağdurlara robot paralar ödeyecek. Dünyada havacılık çalışanlarına yapılan gibi başka hiçbir meslek grubuna düşmanlık yapılmıyor.
Robot pilot ~ 3 yıl önce
Bankaya olan borçlarımızı da robotlar ödeyiversin artık.
Robot yolcu ~ 3 yıl önce
İnsanoğlu para kazanamayınca, yolcular da robot olur artık.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000