26 Nisan 2022, Salı 21:32:38

Otkum'un annesinden şoke eden ifadeler: "Uçaklar sürekli arıza yapıyordu"

Bursa'da sokak ortasına düşen uçakta hayatını kaybeden eğitmen pilot Furkan Otkum'un annesi, oğlunun sigortasız çalıştırıldığını ve uçağın arızasının olduğunu ifade ederek, "Bana, ‘Bir şey diyeni işten çıkarıyorlar’ demişti. Dava açacağım. Başka canlar yanmasın" diye konuştu.
  • Yeter artık paketleyip gönder yabancıları bu ülkede yunan italyan ispanyol beslenirken döviz ülkeden çıkarılırken bizim vatandaşlarımız böyle sürünüyor bizlerin alınmasını destekle !!!
  • Daha once bu meydanda uzun bir sure safety/observer ucmus cpl sahibi biriyim. Evet pic ucuslar yalniz yapilmali ama inanin bana oraya yeni gelen ogrenciye ucagi tek basina verirseniz ne facialar gorurdunuz. Diyeceksiniz ki tek basina ucamayan adamin neden lisansi var, ona ben bir sey diyemem. O lisansi veren organizasyonun bir sorunu. Bu olay cok canimi yakti, cok uzgunum. Umuyorum bu son olur ve SHGM genel havaciliga cok zarar vermeden buna bir yonetmelik ve denetim getirir.Yazacak cook sey var
  • tehlikeli, aerodinamiği araştırın, alttan kanat uçaklar eğitim için uygun değildir. Rahmetli kardeşimiz dönüşte stall la birlikte kanadı kaptırmış sanırım. Pİstin bittiği yerde mahallenin başlaması da ayrı bir mesele. Tırmanışta motor arızası olursa hücüm açısı yüksek olduğundan sürat hızla düşer. Burnu hemen ezip dönüşün sonra başlaması lazım. 1000 i almadan geri dönmeye çalışmayın beyler bir gün sizin başınıza da gelir, havacılık bu. Bir meydandan kalkış yapıyorsanız emergency planınınız olsun, 500 feet de motor arızasıyla piste geri dönmek mucizedir. Havacılık kumar değildir. Arızalı uçakla uçmayın.
  • Gözetmen pilot olarak görev yapan arkadaşları uçuş saatlerinden ziyade,yeterlilikleri bilgileri çok önemli. Pozitif kumanda devri hakkında hem öğrenicinin hemde OBS uçan arkadaşın mutabık olması lazım. Fakat örneğine şahit olduğum bir okulda gözetmen pilot 11 saatten fazla uçuş yapıyordu.Maddi getiri için veya şirket baskısından dolayı emniyetsiz havalarda uçuş yapıyorlardı.Bilgilerine gelecek olursak,Uçtukları Cessna 172 veya Tecnam uçağının limitlerini dahi bilmiyorlardı. Örnek verecek olursak Tecnam ile uçarken Cessna 172 limitasyonlarını uyguluyorlardı,Kendilerine oturup AFM okuma zahmeti vermiyorlardı. 2 Tecrübesiz pilotun aynı kokpitte uçması çokta bana mantıklı gelmiyor. Şirket baskısı zaten bambaşka bir hikaye. Adam işini kaybetmesin diye her türlü havada,Her türlü arıza durumunda uçuşa çıkıyorlar.SHGM ne yazıkki bu durumu hiç ama hiç denetlemiyor. Bu arkadaşı taımam etmem onun hakkında değildir kesinlikle yorumlarım.Allah rahmet eylesin..Ailelerine sabır diliyorum
  • PIC ucan bir pilotun cebinde Ucus ekibi lisansı var ögrenci pilot lisansı degil.pic ucusta safety diye bir olay yok uydurma birsey.uydurma olduğu icin prosedürde yok.Ne demeye getiriyorum,Furkan kagit üstünde o uçakta yolcu olarak bulunuyordu.is yargı boyutunda bu sekilde degerlendirilecek maalesef.yaptıkları herseyi kitabına uyduruyorlar.O şirkette ucan ne kadar safety varsa biraz vicdan sahibi iseler tüm gercekleri anlatmaya davet ediyorum.Furkana Allahtan rahmet tüm sevdiklerine sabırlar,bas saglıgı dilerim.
  • Kendisi yakın bir arkadaşımdı hatta ben de pic uçuşlarını onla yapacaktım. Uçağın arızalanıp Edremit'e mecburi iniş yaptığını yaklaşık bir ay önce söylemişti.Kendisinin çok yoğun uçtuğunu biliyordum.Allah rahmet eylesin. Bu işin bence en etkili çözümü Cessna uçağı dışında eğitime izin verilmemesi. Birçok kazaya baktığımda çoğu Cessna dışındaki uçaklarda oluyor. Bu alınabilecek en etkili çözüm olur bence.Hatta ben de pic uçuşlarımı bu kazadan sonra Cessna ile yapmaya karar verdim. Nur içinde yat güler yüzlü arkadaşım.
  • Shgm de özellikle ucus ile ilgili birimlerde çalışanların çok uzun süre kalmaları da sakıncalı,ayrıca gerçekten konu ile ilgili eğitimlerinin de iyi olduğu tartisilir,özellikle kaza kırım şimdiye kadar hiç bir eğitim uçuşu kazalarını açıklamadı ,ders alma konusunda yararlı olabilir,inanmiyorum maalesef çok üzücü, tanıdık ve yandaslarla dolu ortalık.bizden adam olmaz.
  • FI (öğretmen Pilot) yetkisi olmayan kişinin pic uçan öğrencinin yanında uçması uygun değildir.shgm bu konuyu daha önceden ciddiye almalıydı,buna benzer örnek ölümlü kazalar var.Ders çıkaramayan bir otorite yüzünden bu kazalar olmaktadır.SMS konusunda shgm , ucus okulu ya da buna benzer işletmeler maalesef çok zayıf bilgisiz ve uygulamada tembeller.Birilerinin, yandaşlığı bırakıp liyakatla görevini yapmasi gerekiyor.herkes işini düzgün yapsin.
  • Kaç saat çalıştıkları,kaç saat uctuklarida belli degil,çünki sorgulayan yok,sigortaları da yapılmıyor olabilir.gozetmen pilotların shgm boyutunda bir ciddi yönetmeliği yok.Kac saat ucutuklari da araştırılıyor,cunki resmi kayidi yok,10 12 saat uçan gözetmen pilot biliyorum.bu durum shgm tarafından incelenmeli ve bir kurallar çerçevesine konulmaliydi. Artık şimdi ciddiye alırlar.ciddiye almaları için bu olayların olması mı gerekiyordu?iş yap biraz shgm boşlukta geziyorsun.
  • Bildiğim kadarıyla ybs bir ucus okulu değil,pic uçuşları için ucak kiralayan bir havacilik sirketi.Bu şirkette pic ucan öğrencilerin yanında öğretmen Pilot değil gözetmen yani safety pilot olarak ucan ucus saati biraz daha fazla uçan kişiler var.Tabi ki bu gözetmen pilotlarin da nasıl bir durumda çalıştığı tartisilir.Bu uçuşlara eşlik eden gözetmen pilotlar pic uçan öğrencinin yanında icra ettiği uçuşu loguna yani ucus defterine yazamıyor.

Bursa Osmangazi'de sokak ortasına dün tek motorlu eğitim uçağı düşmüştü. Kazada eğitmen pilot Furkan Otkum ile pilot Murat Avşar hayatını kaybetmişti. Furkan Otkum bugün son yolculuğuna uğurlandı. Otkum'un Ramazan Bayramı sonrası nişanlanacağı öğrenilirken oğlunun sigortasız çalıştırıldığını ve uçağın arızasının olduğunu ifade eden acılı anne Sevgi Otkum, "Bana, ‘Bir şey diyeni işten çıkarıyorlar’ demişti. Dava açacağım. Başka canlar yanmasın" diye konuştu.

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde sokak ortasına düşen tek motorlu eğitim uçağında bulunan Furkan Otkum ile pilot Murat Avşar hayatını kaybetmişti. Furkan Otkum’un cenaze namazı ikindi namazına müteakip Pendik Mevlana Camii’nde kılındı. Cenazeye Otkum’un ailesi, sözlüsü, yakınları katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından Furkan Otkum'un cenazesi, Kurtköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

"BİR İNSAN 15 SAAT ÇALIŞAMAZ"
Pilot Furkan Otkum'un ihmaller nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen anne Sevgi Otkum, "Bir insan 15 saat çalışamaz. Yavrumun ayaklarının altı nasır olmuştu. Sabah 05.00’te başlayıp akşam 22.00’de iş bırakılır mı? Sigortasını bile yapmamışlar. Allah’ım uçağın arızası çok fazlaydı. 'Anne bir yerde motoru durdu, uçağı indirdim' dedi. Bu sefer beceremedi yavrum. Uçak durmadan arıza yapıyordu" şeklinde konuştu.

"BİR ŞEY DİYENİ İŞTEN ÇIKARIYORLAR"
Ramazan Bayramı sonrası kız arkadaşı Aslı Yüce ile nişan yapmaya hazırlandığını söyleyen anne Sevgi Otkum, "Ben 5 sene çalıştım, okuttum yavrumu. Daha 26 yaşında. İhmali olanların Allah belasını versin. Oğlumu sigortasız çalıştığı için uyarmıştım. Bana, ‘Bir şey diyeni işten çıkarıyorlar’ demişti. Dava açacağım. Başka canlar yanmasın. Başka analar benim gibi parçalanmasın. Ben çok emek verdim. Yavrum damatlığını almıştı, damatlığını gönderdi, haftaya nişanı vardı" diye konuştu.

Otkum'un annesinden şoke eden ifadeler: "Uçaklar sürekli arıza yapıyordu"

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Shgm’ye ~ 2 yıl önce
Yeter artık paketleyip gönder yabancıları bu ülkede yunan italyan ispanyol beslenirken döviz ülkeden çıkarılırken bizim vatandaşlarımız böyle sürünüyor bizlerin alınmasını destekle !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Observer ~ 2 yıl önce
Daha once bu meydanda uzun bir sure safety/observer ucmus cpl sahibi biriyim. Evet pic ucuslar yalniz yapilmali ama inanin bana oraya yeni gelen ogrenciye ucagi tek basina verirseniz ne facialar gorurdunuz. Diyeceksiniz ki tek basina ucamayan adamin neden lisansi var, ona ben bir sey diyemem. O lisansi veren organizasyonun bir sorunu. Bu olay cok canimi yakti, cok uzgunum. Umuyorum bu son olur ve SHGM genel havaciliga cok zarar vermeden buna bir yonetmelik ve denetim getirir.Yazacak cook sey var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alttan kanat ~ 2 yıl önce
tehlikeli, aerodinamiği araştırın, alttan kanat uçaklar eğitim için uygun değildir. Rahmetli kardeşimiz dönüşte stall la birlikte kanadı kaptırmış sanırım. Pİstin bittiği yerde mahallenin başlaması da ayrı bir mesele. Tırmanışta motor arızası olursa hücüm açısı yüksek olduğundan sürat hızla düşer. Burnu hemen ezip dönüşün sonra başlaması lazım. 1000 i almadan geri dönmeye çalışmayın beyler bir gün sizin başınıza da gelir, havacılık bu. Bir meydandan kalkış yapıyorsanız emergency planınınız olsun, 500 feet de motor arızasıyla piste geri dönmek mucizedir. Havacılık kumar değildir. Arızalı uçakla uçmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 2 yıl önce
dediğinize katılmıyorum,eğitim uçaklarında en az kaza ve ölüm oranına sahip diamond 40 serisi. üsten kanatlı uçak olan cessna alttan kanatlı olan diamond 40 serisinden daha fazla ölüm ve kaza raporu var. sorun üstten kanatlı veya alttan kanatlı olması değil. en büyük sorun ucuz yapılan bakımlarda.
X ~ 2 yıl önce
Konuştu yine bilirkişi en az 10 acil inişiniz de vardır sizin
Sayın Pilot yazan arkadaş ~ 2 yıl önce
Diamond 40 , 1997 yılından beri uçuyor , Cessna 1956. Neyi neyle kıyasladığına bak. Üstelik kanat konusuna gelecek olursak bende katılmıyorum arkadaşa, ha alttan olmuş ha üstten, Pilot işini bildikten sonra. Yıllardır bu uçaklarla uçuyorum, Evet Cessna nın dayanıklılığı, Eğitim uçuşunda hataları daha fazla tolere ettiği belli birşeydir. Bu DA40 kötü demek değildir, oda gayet başarılı uçak… Sallamayalım , öğrenip konuşalım
Gözetmen Pilot3 ~ 2 yıl önce
Gözetmen pilot olarak görev yapan arkadaşları uçuş saatlerinden ziyade,yeterlilikleri bilgileri çok önemli. Pozitif kumanda devri hakkında hem öğrenicinin hemde OBS uçan arkadaşın mutabık olması lazım. Fakat örneğine şahit olduğum bir okulda gözetmen pilot 11 saatten fazla uçuş yapıyordu.Maddi getiri için veya şirket baskısından dolayı emniyetsiz havalarda uçuş yapıyorlardı.Bilgilerine gelecek olursak,Uçtukları Cessna 172 veya Tecnam uçağının limitlerini dahi bilmiyorlardı. Örnek verecek olursak Tecnam ile uçarken Cessna 172 limitasyonlarını uyguluyorlardı,Kendilerine oturup AFM okuma zahmeti vermiyorlardı. 2 Tecrübesiz pilotun aynı kokpitte uçması çokta bana mantıklı gelmiyor. Şirket baskısı zaten bambaşka bir hikaye. Adam işini kaybetmesin diye her türlü havada,Her türlü arıza durumunda uçuşa çıkıyorlar.SHGM ne yazıkki bu durumu hiç ama hiç denetlemiyor. Bu arkadaşı taımam etmem onun hakkında değildir kesinlikle yorumlarım.Allah rahmet eylesin..Ailelerine sabır diliyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Shgm mi ~ 2 yıl önce
Airline denetlemiyor daha. Nasıl uctuğumuz ortada. Limitlerdeyiz surekli . Ha bu limitler insanüstü limitlerdir. Havayolu çok kazansın diye her gun minimum 12 saat duty çok yıpratıcı. Gece uçuşları surekli yarasa gibi. Az kaldı hepsi gidecekler. Bizleri limit üstü ucyrmak neymiş herkes dava acacak zamanı geldiğinde!
Shgm ~ 2 yıl önce
Evet haklısınız.Daha da üzücü olan şey, SHGM herhangi bir durumda pilotlara , Alırım lisansını, keserim Uçuşunu deyip kendince görevini yerine getirdiğini düşünmesi. Hiç bir KÖK neden analizi, ve Durum araştırması yok. SHGM ye raporlanan olayların sonucunu söyleyeyim size, bizzat konuya dahiliz, Okula uyarı gitti, sadece tek bir yazı.Hiç birşey değişmedi. Otorite denildiği zaman kanun uygulayan kurum istiyoruz, İçinde sıradan bir memurun bile herkese ters davranan bir yapı değil.Gidin bi SHGM ye bakın bakalım nasıl davranacaklar size.
isimsiz kaptan ~ 2 yıl önce
PIC ucan bir pilotun cebinde Ucus ekibi lisansı var ögrenci pilot lisansı degil.pic ucusta safety diye bir olay yok uydurma birsey.uydurma olduğu icin prosedürde yok.Ne demeye getiriyorum,Furkan kagit üstünde o uçakta yolcu olarak bulunuyordu.is yargı boyutunda bu sekilde degerlendirilecek maalesef.yaptıkları herseyi kitabına uyduruyorlar.O şirkette ucan ne kadar safety varsa biraz vicdan sahibi iseler tüm gercekleri anlatmaya davet ediyorum.Furkana Allahtan rahmet tüm sevdiklerine sabırlar,bas saglıgı dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evren ~ 2 yıl önce
Kendisi yakın bir arkadaşımdı hatta ben de pic uçuşlarını onla yapacaktım. Uçağın arızalanıp Edremit'e mecburi iniş yaptığını yaklaşık bir ay önce söylemişti.Kendisinin çok yoğun uçtuğunu biliyordum.Allah rahmet eylesin. Bu işin bence en etkili çözümü Cessna uçağı dışında eğitime izin verilmemesi. Birçok kazaya baktığımda çoğu Cessna dışındaki uçaklarda oluyor. Bu alınabilecek en etkili çözüm olur bence.Hatta ben de pic uçuşlarımı bu kazadan sonra Cessna ile yapmaya karar verdim. Nur içinde yat güler yüzlü arkadaşım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cessna? ~ 2 yıl önce
1 yıl önce aynı meydanda Cessna uçak ile yanlış yakıt kullanımından kaza yaşanmıştı. Uçak bu kazada suçlanabilecek en son şey. Bakımını zamanında, olması gerektiği gibi yapıp, limitlerinde uçtuğun sürece hiçbir uçakta sorun yaşamazsınız.
cessna??? ~ 2 yıl önce
bu konuda sana katılmıyorum, kayıtlara göre cessna diamond serisinden daha fazla kaza ve ölüm oranına sahip. ana sorun cessna veya alttan kanatlı uçak olması değil, bakımını ucuza getirmek için çoğu şeyden kısıyorlar.1 saatlik pic ücreti 105-120 euro aralarında geziyor. kim bilir nelerden kısıyorlar :)
isimsiz kaptan ~ 2 yıl önce
Bakım teorik bilgi tecrübe bakım meteoroloji bakımı saymistim demi ?
Gorev ~ 2 yıl önce
Shgm de özellikle ucus ile ilgili birimlerde çalışanların çok uzun süre kalmaları da sakıncalı,ayrıca gerçekten konu ile ilgili eğitimlerinin de iyi olduğu tartisilir,özellikle kaza kırım şimdiye kadar hiç bir eğitim uçuşu kazalarını açıklamadı ,ders alma konusunda yararlı olabilir,inanmiyorum maalesef çok üzücü, tanıdık ve yandaslarla dolu ortalık.bizden adam olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gözetmen 3 ~ 2 yıl önce
FI (öğretmen Pilot) yetkisi olmayan kişinin pic uçan öğrencinin yanında uçması uygun değildir.shgm bu konuyu daha önceden ciddiye almalıydı,buna benzer örnek ölümlü kazalar var.Ders çıkaramayan bir otorite yüzünden bu kazalar olmaktadır.SMS konusunda shgm , ucus okulu ya da buna benzer işletmeler maalesef çok zayıf bilgisiz ve uygulamada tembeller.Birilerinin, yandaşlığı bırakıp liyakatla görevini yapmasi gerekiyor.herkes işini düzgün yapsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gözetmen'e ~ 2 yıl önce
Dedikleriniz güzel ancak bu uçuş solo uçuşu olmak zorunda o yüzden de öğrenci yanında ne bir öğretmen ne de bir safety pilot bulunmamalı. Öğrenci pilot arkadaşını alıp uçurabilir, burdaki gözetmen rolündeki pilot da esasen yolda yürüyen, pilotajla hiçbir alakası olmayan biri gibi değerlendirilecektir ve hiçbir sorumluluk yüklenemez. Yanlış düşünüyorsam lütfen aydınlatın.
Avrupa ~ 2 yıl önce
Uçağı kiralayan kişiler öğrenci pilot değil zaten PPL lisansı olan kişiler yani o uçağı uçurmaya yetkisi olan kişiler. Safety pilotun resmiyette yolcudan bir farkı yok, saat kısıtlaması yapmak zor. Esas konumuza dönersek kazanın oluş şekline bakılınca, pist doğrultusunda ve piste çok yakın bir yere düştüğü görülüyor. Akla ilk gelen upwindde motor arızası yaşayıp geri dönmek için yeterli irtifasının olmaması. Olayın kök nedenine baktığında teknik bir arızadan kaynaklandığı görülüyor. Yapılması gereken 2 şey var , 1.cisi shgm teknik kontrolleri sıkışlatırmalı, uygun yakıt kullanımı kontrolleri yapmalı. 2.si pilotaj eğitim kalitesinin arttırılması. Sonrasında Avrupanın çoğu yerinde olduğu gibi Türkiyede de time building uçuşları safety pilot olmadan tek başına yapılabilecektir.
Anlatayim ~ 2 yıl önce
Bende 22 yıllık pilotum,dedikleriniz doğru,benim burada anlatmak istediğim böyle bir emergency durumda yanındaki gözetmen sizce kumandalara müdahale ett mi? Etmedi mi?nereden biliyorsunuz belki ucusun sahibi pic öğrencisi gozetmenden daha iyi müdahale edebiliyorsa,bunu nasıl acikliyorsunuz?21 mayis 2010 tarsus kazasini bir inceleyin bence,pic ucusunun içeriğini konuşmuyoruz burada.pic uçanın yanında bulunan kişinin yetkinligi ve uçağa müdahalesi önemli,düşünün sonra yazin
... ~ 2 yıl önce
Bilginizin olmadığı konularda fikir belirtmeyin... Yanındaki kişinin FI olması veya olmaması ile ne alakası var bu kazanın? Zaten CPL sahibi, 30-40 saatlik bir eğitim ile FI'lık da alabilir, ne değiştirecek? Bu uçuşların zaten yalnız yapılması gerekiyor. PIC uçuşları genel havacılık altında yapılır, eğitim uçuşu değildir. Yanındaki kişi FI da olsa gözlemci de olsa resmi olarak PIC (öğrenci) olanda sorumluluk. Amaç öğrenciye sorumluluk alabilme yetisi kazandırmak. Zaten kalkıştan sonra şehrin ortasında arıza yaşıyorlar, inecek yer yok, FI olsa ne yapabilecek? Laf kalabalığı bizi asıl sorulması gereken sorulardan uzaklaştırır. İddiaya göre uçak defalarca motor arızası yaşamış, neden raporlanmıyor ve nasıl hala uçuşa devam edebiliyor? Tek motorlu bir uçak kalkıştan hemen sonra nasıl şehrin ortasında olabiliyor?
Örnek ~ 2 yıl önce
Sanırım geçen yıl da aynı model ucakla bir emergency yaşanmış olup pic ucusunda öğrenciye safety ucan yetkili ogretmen müdahale edip indirmisti.
Gözetmen 2 ~ 2 yıl önce
Kaç saat çalıştıkları,kaç saat uctuklarida belli degil,çünki sorgulayan yok,sigortaları da yapılmıyor olabilir.gozetmen pilotların shgm boyutunda bir ciddi yönetmeliği yok.Kac saat ucutuklari da araştırılıyor,cunki resmi kayidi yok,10 12 saat uçan gözetmen pilot biliyorum.bu durum shgm tarafından incelenmeli ve bir kurallar çerçevesine konulmaliydi. Artık şimdi ciddiye alırlar.ciddiye almaları için bu olayların olması mı gerekiyordu?iş yap biraz shgm boşlukta geziyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gözetmen pilot ~ 2 yıl önce
Bildiğim kadarıyla ybs bir ucus okulu değil,pic uçuşları için ucak kiralayan bir havacilik sirketi.Bu şirkette pic ucan öğrencilerin yanında öğretmen Pilot değil gözetmen yani safety pilot olarak ucan ucus saati biraz daha fazla uçan kişiler var.Tabi ki bu gözetmen pilotlarin da nasıl bir durumda çalıştığı tartisilir.Bu uçuşlara eşlik eden gözetmen pilotlar pic uçan öğrencinin yanında icra ettiği uçuşu loguna yani ucus defterine yazamıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 2 yıl önce
Senden bilgi mi istedik? Bu ne ?
Ogren ~ 2 yıl önce
Artistlik yapma oku,öğren, sende hata yapma.albatros kardeş

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000