30 Haziran 2013, Pazar 08:11:24

OTEL VAR UÇAK YOK!

Vatan Gazetesi yazarlarından Ercan İnan, KKTC'de uçak sıkıntısını yaşandığını iddia etti. İnan, 20 binden fazla oda kapasitesi olan otellere ulaşım sorunları nedeniyle günlük ortalama olarak 2 bin kişinin gelebildiğini ifade ediyor. İşte Ercan İnan'ın o yazısı...
  • KTHY'I COK OZLUYORUZ
  • Merit otelleri adada en son kalınacak otel kategorisinde. Uçak olsa turist zaten oraya gitmez ayrıca yeteri kadar da sefer var. Bir atr kiralaladı diye uçak yok mu oldu şimdi. Corendonu freebird'ü örnek alın
  • sn.yön.kur.bşk.Reha Arar bey söylemiş olduğunuz şeyler de doğruluk payı var.Ancak otellere gelen misafirlere ne şekilde davranıldığından haberiniz var mı acaba?ben yıllarca otel müdürlüğü yaptıktan sonra bu işten ayrılıp amerikaya gidip eğitim alarak pilot oldum.eşim ve kızımla 5* yıldızlı bir otelde tatil için kıbrısa geldim.reseps.görevlisi olan kişinin gayretiyle güzel bir odaaldım.(daha önceden tel.ile rezerv. yaptırmış idim.)fakat akşam yemeğindeki rezaleti unutamam.yemekte bile su parası istenildiğini orada gördüm.bu nedir dediğim zaman rest.müd.olduğunu söyleyen badyguard kılıklı bir kişi ile yumruk yumruğa müşterilerin önünde kavga ettik.sabah ise otel sahibi olan kişi ile durumu konuştuğum zaman'' burası böyle istemiyorsanız gidersiniz.''dıye bir cevap aldım.hadi bakalım sn.reha bey müdüründen otel sahibine varana kadar saygısızca davranan bu oteller oldukça sizler daha çok misafir beklersiniz.ama sizin bşk.lığınız altında kurulacak olan bir komite bunları kontrol altına alır.
  • Bunu eğer batmasaydi!! Kıbrıs Türk Hava Yolları'yla yapmak mümkün olabilirdi. En iyi zamanlarında 4 adet B737-800 ve 3 adet A321-200'ü vardı. İyi bir planlamayla yakin cevreden çok ciddi turist taşınabilirdi.

Geçtiğimiz hafta bir yayın organında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) beşinci otelini hizmete sokan Net Holding’e bağlı Merit oteller zincirinin, izolasyonu aşmak için özel uçak kiraladığını ve Beyrut’tan turist getirdiğini okudum, içim cız etti.

Bir turizm cenneti olan Kuzey Kıbrıs’ın taşıma su ile turizmini ayaklandırması mümkün olabilir mi?

Ada’nın Türk tarafına milyonlarca dolarlık harika tesisler yapıldı ancak ulaşım sorunu aşılamadığı için bu tesislerde doluluk oranı ne yazık ki istenen seviyede değil.

Geçen hafta Girne’nin en popüler otellerinden biri olan Cratos’un yatırımcısının da iflas erteleme başvurusu yaptığını okudum. Bu zora girmede otelin payı var mı yok mu henüz bilmiyorum ancak KKTC’de otellerin ortalama doluluk oranının ne yazık ki yüzde 42’lerde kaldığını biliyorum.

Malumunuz maalesef KKTC tüm dünya tarafından ciddi anlamda bir ekonomik ambargo ile karşı karşıya. Türkiye’nin dışında başka hiç bir ülkeden buraya uçak gelip gidemiyor.

Hal böyle olunca mesela hemen yanıbaşındaki Beyrut’tan ya da Tel Aviv’den kalkan bir uçağın önce Türkiye’de bir havalimanına inmesi, ardından o yolcuların bir başka tarifeli seferle KKTC’ye ulaşmaları gerekiyor. Normalde 1 saat mesafedeki bir noktaya ulaşımın indi bindiyle 5-6 saate çıkması üstelik maliyetinin de katlanması haliyle turisti caydırıyor. Merit Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar ile arada buluşur sohbet ederiz. Gezi olaylarının durulduğu bir günde Atiye Sokak’ta House Cafe’de buluştuk. Söz yine Ada’ya ulaşımın zorluklarından açıldı, Reha Bey anlatmaya başladı:

-KKTC’de turizmin iyi bir noktaya gelmesi için en az 5 destinasyonu buraya bağlamak lazım. Hemen yanıbaşımızdaki Tel Aviv, Amman, Bakü, Tahran ve Beyrut’tan touchdown seferler yapılsa otellerin doluluk oranı ciddi şekilde artar.

Touchdown zone’a yönelik sefer bir havacılık tabiri. Ambargo var ya Kuzey Kıbrıs’a. Şimdi Bakü’den KKTC Ercan’a gidecek yolcuyu uçağa alıyorsunuz. Mesela önce o uçak Adana’ya iniyor. Yolcu uçaktan inmiyor, uçak kısa bir süre içinde yeniden havalanıyor ve asıl hedefine yani Ercan’a iniyor. Bakü’den sonra ilk iniş yeri Adana olduğu için ambargoyu delmemiş oluyorsunuz. Hukuki anlamda uluslararası arenada başınız derde girmiyor. Ancak Bakü’den kalkan uçak en fazla 10 bilemediniz 15 dakikalık gecikme ile Ercan’a ulaşmış oluyor. Bunu yukarıda saydığımız tüm noktalardan kalkan uçaklar için uygulayabilirsiniz. İşte bu noktada iş THY’ye düşüyor.

Türkiye de önemli

Bu arada Reha Arar, ‘KKTC için hala en büyük potansiyelin Türkiye’den gelecek turist olduğunu da unutmamak lazım’ diyerek bir başka konuya dikkat çekti:

-Şu an Ercan’a, İstanbul, Ankara, İzmir’in yanısıra Trabzon, Gaziantep, Hatay, Antalya gibi illerden sefer var ancak uçulan il sayısı 10 bile değil. KKTC’ye Türkiye’nin en az 10 ilinden daha uçak seferi düzenlenmesi lazım. Türkiye’de hala Kıbrıs’ı görmemiş o kadar çok insan var ki. Bu potansiyelin de devreye girmesi lazım.

Gelen yolcu 2 bin, yatak kapasitesi 20 binden fazla

KKTC’ye her gün yaklaşık 20 uçak seferi var. Yani ortalama 3-3.500 kişi iniyor Ercan’a. Ancak bunların hepsi de turist değil tabii. İçlerinde öğrenciler var, askerler var, orada yakını olanlar, ya da yazlığı olanlar da var. İyimser bir tahminle 2 bininin otellere giden turist olduğunu varsayabiliriz.

Ada’daki otellerin yatak kapasitesi ise 20 binden fazla ve 40 bin hedefi var. Dolayısıyla bu sefer sayısıyla otellerin dolması mümkün değil zaten.

Dünyada konuşulan otel hedefi

Merit Grubu KKTC’nin en büyük turizm yatırımcısı. Bu sezona yetiştirilen Merit Royal ise grubun en iddialı turizm tesisi. Royal Merit’te yüzde 95 dolulukla çalıştıklarını söyleyen Arar “Bizde tekrar tekrar gelen ziyaretçi sayısı çok fazla. Bununla da gurur duyuyoruz. Bırakın müşterimizin hangi içkiyi sevdiğini, oluşturduğumuz sos bankasıyla etini hangi sosla yediğini bile bileceğiz. Buraya geldiğinde bir daha kendisine sormayacağız. Bu oteli özellikle restoranıyla dünyada çok konuşulan bir yer haline getirmek istiyoruz” dedi.

OTEL VAR UÇAK YOK!

Yorumlar

LONDRA ~ 11 yıl önce
KTHY'I COK OZLUYORUZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merit ~ 11 yıl önce
Merit otelleri adada en son kalınacak otel kategorisinde. Uçak olsa turist zaten oraya gitmez ayrıca yeteri kadar da sefer var. Bir atr kiralaladı diye uçak yok mu oldu şimdi. Corendonu freebird'ü örnek alın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pala ~ 11 yıl önce
sn.yön.kur.bşk.Reha Arar bey söylemiş olduğunuz şeyler de doğruluk payı var.Ancak otellere gelen misafirlere ne şekilde davranıldığından haberiniz var mı acaba?ben yıllarca otel müdürlüğü yaptıktan sonra bu işten ayrılıp amerikaya gidip eğitim alarak pilot oldum.eşim ve kızımla 5* yıldızlı bir otelde tatil için kıbrısa geldim.reseps.görevlisi olan kişinin gayretiyle güzel bir odaaldım.(daha önceden tel.ile rezerv. yaptırmış idim.)fakat akşam yemeğindeki rezaleti unutamam.yemekte bile su parası istenildiğini orada gördüm.bu nedir dediğim zaman rest.müd.olduğunu söyleyen badyguard kılıklı bir kişi ile yumruk yumruğa müşterilerin önünde kavga ettik.sabah ise otel sahibi olan kişi ile durumu konuştuğum zaman'' burası böyle istemiyorsanız gidersiniz.''dıye bir cevap aldım.hadi bakalım sn.reha bey müdüründen otel sahibine varana kadar saygısızca davranan bu oteller oldukça sizler daha çok misafir beklersiniz.ama sizin bşk.lığınız altında kurulacak olan bir komite bunları kontrol altına alır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mert ~ 11 yıl önce
Bunu eğer batmasaydi!! Kıbrıs Türk Hava Yolları'yla yapmak mümkün olabilirdi. En iyi zamanlarında 4 adet B737-800 ve 3 adet A321-200'ü vardı. İyi bir planlamayla yakin cevreden çok ciddi turist taşınabilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000