18 Ekim 2015, Pazar 09:25:31

Open Gate uygulamasına onay çıktı

Havalimanı terminal girişlerinde kolaylık sağlanması amacıyla İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda x-ray cihazlarının kaldırılmasıyla süre önce başlatılan yeni güvenlik uygulaması, yığılmaları önleyerek büyük kolaylık sağladı.
  • 30 seneden beri havacılık yapıyorum,polis ve özel güvenlik her giriş çıkışta personeli arıyor.ancak kendileri muaf.psikolojik testten geçseler kendileri riskli çıkar.
  • Iyide, eylul ayi icinde Izmirden uctugumda kapida arama vardi, pasaporttan sonra bir daha vardi. Yani kalkamdi o aramalar Ikincisi, kistas ne "rastgele" icin? Bir yorumcunun dedigi gibi, kendisine benzemeyenler midir rastgele aranacak olan? Illa badem biyikli, kareli ceketli felanmı olmaz lazım aranmamak için? Önce arayanlar medeni olsun, işini çağdaş yaşam gerçeklerine göre yapsın, sonra bizden saygı beklesin.
  • İnsanları neye göre ayırıyorsunuz, neye göre şüpheli olduğuna karar veriyorsunuz, bir söyleseniz de anlasak. Ya herkes aranır, ya kimse aranmaz. Aradan seçerek ararsanız, olayı kişiselleştirmiş olursunuz. İnsanlarımız medeni değil diyen yorumcu, sizce arama yetkisi olan kişi medeni mi? Yaşım 58, arkadan bağlı uzun beyaz saçlarım var. Her Metro girişinde oradaki güvenlik, sırt çantamı açmamı istiyor. Her itiraz ettiğimde, insanları rastgele seçtiğini söylüyor. Ama, nedense hep bana rastgeliyor. Bazen bekleyip bakıyorum. Oradaki görevlinin tek kıstası, benim gibi değişik görünümlü olanları aramak; ellerinde kocaman bavul olsa da kendine benzeyen kimseyi aramıyor. İnsanların farklı düşünce ve tarzda olmaları bir zenginliktir. Eğer sadece dış görünüşüne bakarak ararsanız aldanırsınız. Teröristler bunu çok iyi kullanırlar. Havaalanlarına ben de aranmadan girmek isterim, ancak önce görevlilerin medeni olması gerekir. Saygılar.
  • bombacı ilk kapıya gelene kadar aranmıyor zaten ha kapıda patlatmış ha 3 metre ileride patlatmış bir şey farketmez ilk kapıdaki cihazlar masraftan başka bir şey değil gereksiz olmasa daha iyidir.
  • Türk insanının kültürsüzlük ve görgüsüzlük seviyesi bu tür, ancak medeni ülkelerde görülen bir güvenlik sistemine izin vermemektedir. Kendi sağlık ve güvenlikleri için yaparsınız; bu seferde " Neden beni arıyorsun " olur. En iyisi yorumcunun dediği gibi bırakın kuyruklar uzasın, herkes tek tek aransın. Böylece asla sıkıntı olmaz, kimse de itiraz edemez. Uçağını kaçırmak istemeyen yolcular da 2 saat önceden gelsinler.
  • Bizde Olmamalı diyen şahısı her gün en yoğun saatte uçuracaksın. Dünyanın en sorunlu bir çok havaalanına gittim, İsrail, Irak, İran, vunların hiç birisinde terminal girişi arama yok. Terminal girişinde arama olan tek ülke Türkiye, tamam güvenlik ama bu kadar paranoya da fazla. Bombayı kalabalık yerlerde patlatacak zihniyet sadece havaalanı aramaz, kafasına estiği her yerde patlatır. Madem öyle apartmanların girişine de koysunlar tarayıcı, güvenlik vs.
  • Insanlarimiz medeni degil. Bu yuzden birakin kuyruklar olussun. Birakin ucaklari kacsin.
  • Bu bize uygun degil kaldırılmamalı canlıbomba kapıdan gecip içeri dalsa gerisini düşünün.Bizde xray sayısını arttırmaları lazım aksine azaltmaları yanlış uygulama.Biz ingiltere amerika değiliz ankaranın göbeğinde bombaların patladığı bir ülkeyiz..

Havalimanı terminal girişlerinde kolaylık sağlanması amacıyla İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda x-ray cihazlarının kaldırılmasıyla süre önce başlatılan yeni güvenlik uygulaması, yığılmaları önleyerek büyük kolaylık sağladı. Ancak, deneme amaçlı başlatılan uygulamayla ilgili güvenlik zafiyetinin yaşanmaması için gerçekleştirilen ‘risk analizi’ kontrolleri ise görevlilerle yolcuları karşı karşıya getirdi. Uygulama sonrası, her 10 yolcudan rast gele seçilen 2 veya 3’ünün yanı sıra şüpheli kişilere yönelik gerçekleştirilen kontrollerde, “Onu değil de beni neden arıyorsun?” şeklinde tartışma yaşanmaya başladı. Yolcuların ‘kaprisine anlam veremediklerini’ ve çok zor durumda kaldıklarını dile getiren yetkililer ise tartışmayı hakarete dönüştürenler hakkında bundan sonra yasal işlem yapılacağı uyarısında bulunuyor.

Terminal girişlerindeki güvenlik uygulaması nedeniyle uzayan kuyruklar, hiç şüphesiz moral bozmakla kalmıyor, uçuş keyfini de kaçırıyor. Bu yüzden, ABD ve Avrupa havalimanlarında uygulanmayan terminal girişindeki x ray cihazlarıyla gerçekleştirilen güvenlik kontrolleri, yolculardan gelen tepkiler nedeniyle hiç gündemden düşmedi. Yaşanan terör olayları ise kaldırılması planlanan uygulamayı devamlı erteledi. Neyse ki, Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’nun bir süre önce gerçekleştirdiği toplantıda aldığı kararla, denetimlerde sistem değişikliğine gidilmiş ve 1 Temmuz’dan itibaren ilk etapta İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali giriş kapılarındaki x-ray güvenlik noktalarının kaldırılmasını kararlaştırılmıştı. Uygulama başladı ve bugüne kadar da güvenlik zafiyeti konusunda herhangi bir sorunla karşılaşılmadı. Ancak risk analizine tabi tutulan yolcuların güvenlik aramalarında gösterdiği aşırı alınganlık ise ciddi sıkıntı yaşattı.

SEÇİLEN YOLCULAR AYRI ARANIYOR

Terminal girişindeki x-ray cihazlarının kaldırılmasıyla her kapıda ‘risk analizatörü’ görevlendirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), 1 ay süren özel eğitiminden geçen ve sayıları 20’yi bulan bu görevliler, giriş kapılarında bekleyerek yolcuları risk analizine göre denetliyor. Risk analizatörlerinin tespit ettiği şüpheli ya da rast gele seçilen yolcular ise ayrı bölgede, detaylı aramadan geçiriliyor.

KÖPEKLER DE İŞBAŞINDA!

Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali giriş kapılarındaki x-ray cihazlarının kaldırılması sonrası terminalde herhangi bir güvenlik zafiyetinin yaşanıp yaşanmayacağı çok merak ediliyordu. Ancak artırılan tedbirler bu konudaki endişeleri de ortadan kaldırdı. 24 saat kamerayla izlenen terminaldeki güvenlik personeli sayısı artırılırken, şüpheli paket veya valizler ise ‘patlayıcı koklama köpekleri’ tarafından kontrol edildi. Sayıları 10’u bulan özel eğitimli köpekler sayesinde, sahipsiz valizlerin fünye ile patlatılması sorunu da ortadan kalkmış oldu. Bu arada Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’nun görevlendirdiği ekipler tarafından yapılan denetimlerde, uygulamayla ilgili olumlu rapor hazırlandığı öğrenildi. Bu yüzden, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ndeki giriş kapılarındaki x-ray cihazlı güvenlik denetimlerinin de gelecek ay kaldırılacağı belirtiliyor. Daha sonra da uygulamanın diğer havalimanlarında yaygınlaştırılması planlanıyor. (Mustafa Gün)

Open Gate uygulamasına onay çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

duayen ~ 9 yıl önce
30 seneden beri havacılık yapıyorum,polis ve özel güvenlik her giriş çıkışta personeli arıyor.ancak kendileri muaf.psikolojik testten geçseler kendileri riskli çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airbuscan ~ 9 yıl önce
Iyide, eylul ayi icinde Izmirden uctugumda kapida arama vardi, pasaporttan sonra bir daha vardi. Yani kalkamdi o aramalar Ikincisi, kistas ne "rastgele" icin? Bir yorumcunun dedigi gibi, kendisine benzemeyenler midir rastgele aranacak olan? Illa badem biyikli, kareli ceketli felanmı olmaz lazım aranmamak için? Önce arayanlar medeni olsun, işini çağdaş yaşam gerçeklerine göre yapsın, sonra bizden saygı beklesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
guvenlik ~ 9 yıl önce
Sen ilkbas uygulamanin nerde gecerli oldugunu iyi oku sonra on yargilarindan kurtul belki insanlarin ceketine gorede arama yapila bilir ama bunun perde arkasi var bu egitimler avrupa dunya bazinda veriliyor Guvenlik gorevlisi ne yapsin seni kapida ciceklerlemi karsilasin yapilan ise saygili olmak lazim havalimanina binlerce insan giriyor zorluk degil arkadaslarin isini daha iyi yapmasi icin yardimci olmak lazim
Sürücü ~ 9 yıl önce
İnsanları neye göre ayırıyorsunuz, neye göre şüpheli olduğuna karar veriyorsunuz, bir söyleseniz de anlasak. Ya herkes aranır, ya kimse aranmaz. Aradan seçerek ararsanız, olayı kişiselleştirmiş olursunuz. İnsanlarımız medeni değil diyen yorumcu, sizce arama yetkisi olan kişi medeni mi? Yaşım 58, arkadan bağlı uzun beyaz saçlarım var. Her Metro girişinde oradaki güvenlik, sırt çantamı açmamı istiyor. Her itiraz ettiğimde, insanları rastgele seçtiğini söylüyor. Ama, nedense hep bana rastgeliyor. Bazen bekleyip bakıyorum. Oradaki görevlinin tek kıstası, benim gibi değişik görünümlü olanları aramak; ellerinde kocaman bavul olsa da kendine benzeyen kimseyi aramıyor. İnsanların farklı düşünce ve tarzda olmaları bir zenginliktir. Eğer sadece dış görünüşüne bakarak ararsanız aldanırsınız. Teröristler bunu çok iyi kullanırlar. Havaalanlarına ben de aranmadan girmek isterim, ancak önce görevlilerin medeni olması gerekir. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
saçmalama ~ 9 yıl önce
LIE TO ME adlı diziyi izleyip insan ve içini dışına yansıtma olayını az çok öğrenmeni isterim
Profilleme ~ 9 yıl önce
Neye gore sorusunun cevabi..
Tip ~ 9 yıl önce
Tip kayık demek ki hocam
koçali ~ 9 yıl önce
bombacı ilk kapıya gelene kadar aranmıyor zaten ha kapıda patlatmış ha 3 metre ileride patlatmış bir şey farketmez ilk kapıdaki cihazlar masraftan başka bir şey değil gereksiz olmasa daha iyidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B-52 ~ 9 yıl önce
Türk insanının kültürsüzlük ve görgüsüzlük seviyesi bu tür, ancak medeni ülkelerde görülen bir güvenlik sistemine izin vermemektedir. Kendi sağlık ve güvenlikleri için yaparsınız; bu seferde " Neden beni arıyorsun " olur. En iyisi yorumcunun dediği gibi bırakın kuyruklar uzasın, herkes tek tek aransın. Böylece asla sıkıntı olmaz, kimse de itiraz edemez. Uçağını kaçırmak istemeyen yolcular da 2 saat önceden gelsinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmasın(!) ~ 9 yıl önce
Bizde Olmamalı diyen şahısı her gün en yoğun saatte uçuracaksın. Dünyanın en sorunlu bir çok havaalanına gittim, İsrail, Irak, İran, vunların hiç birisinde terminal girişi arama yok. Terminal girişinde arama olan tek ülke Türkiye, tamam güvenlik ama bu kadar paranoya da fazla. Bombayı kalabalık yerlerde patlatacak zihniyet sadece havaalanı aramaz, kafasına estiği her yerde patlatır. Madem öyle apartmanların girişine de koysunlar tarayıcı, güvenlik vs.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asfsdfsaf ~ 9 yıl önce
Pakistan'da da var :)
Ne gerek var! ~ 9 yıl önce
Insanlarimiz medeni degil. Bu yuzden birakin kuyruklar olussun. Birakin ucaklari kacsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KM ~ 9 yıl önce
Ben yolcuları, bodrum-izmir ve normal yolcu olarak ayırıyorum hocam..
Olmamalı ~ 9 yıl önce
Bu bize uygun degil kaldırılmamalı canlıbomba kapıdan gecip içeri dalsa gerisini düşünün.Bizde xray sayısını arttırmaları lazım aksine azaltmaları yanlış uygulama.Biz ingiltere amerika değiliz ankaranın göbeğinde bombaların patladığı bir ülkeyiz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne var yani ~ 9 yıl önce
Amerikada 11 eylül sanki olmadı Londra metrosuna sanki hiç bomba konulmadı bunlar terör Ankaradaki de Terör
~ 9 yıl önce
Arkadaş Amerika'yı dünyanın en güvenli ülkesi filan zannediyor herhalde.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000