13 Mayıs 2015, Çarşamba 08:45:27

ONUR AIR SATIŞINDA NELER YAŞANDI?

Onur Air’i 250 milyon dolara satan Bagana, daha makul fiyata geri aldı
  • Milletin derdi bizi germedi aga
  • resmi sitede filo 22 yazıyor ama haberde 32 uçak sayısı nasıl oluyor anlamak güç
  • F/O maaşı 750 euro mu ? Yav he he :)))
  • Dönerci kaptan tam sırası yumul... geri satış varmış...senin sevdiğin sular bunlar...Hiç olmazsa 1-2 yıllık gideri karşılarsın....Koş abilerine
  • 250 milyon dolara sat sonra 105 milyon dolara geri al. 145 milyon dolar kazanc, kar. Bu planlanmis bir VURGUN olmasin :) Birde bu rakamlar sadece kagit uzerinde gozuken rakamlar.Babek Zencani'nin basina birsey gelecegi zaten belliydi. Iran'a olan yaptirimlari deliyordu ve ABD'nin hedefindeydi. Iran kendi adamini iceri atip geri cekti. Daha uzun yazarsam roman olur bu kadar yeter :)
  • Teknige cocpite zirt pirt zam yapar kabine gelince hicbisey yok.10 senedir ic yati harcirahi 35 tl olurmu yaziktir utaninn be
  • Şirket şimdi rahatladı ve atılım ve yenilenmeye başlamak zorunda.Bunun içinde elinden kaçırdığı yetişmiş elemanların yerine aynı yetişmişleri bulmak.Yani Pilot,işi bilen hostes,operasyon ve en zoru olan yetişmiş yetkili teknisyen bulması.(Büyük olasılıkla şu an en kolayı olan şeyi TK dan kapacak.
  • Uçakları çok eski ve uçak içleri bakımsız görünüyor,filonun yenilenmesi önemli.Ayrıca uçuş konforunu artıracak yenilikler düşünülmeli.
  • Maaşlar düşük, kabin 1500 tl, pilotlar 750 eur alıyor. Her an kapıya konma riski ile uçuluyor.
  • anlamadığım şey 32 uçağı nasıl 250 milyon dolara sattı.birtek uçağın fiyatı bu kadar eder biliyorum.

Onur Air’i 250 milyon dolara satan Bagana, daha makul fiyata geri aldı

2013’te satılan Onur Air eski sahibine döndü. Üstelik şirketi 250 milyon dolara satan Cankut Bagana, yeni ortakların düştüğü durumdan dolayı sattığı fiyatın çok altında fiyata şirketi aldı.

2013 yılının Mayıs ayında uzun süredir satış tezgahında bulunan Onur Air’in yeni sahibini bulduğu ve hisse devrinin gerçekleştiği duyurulmuştu.

Açıklamaya göre Onur Air, 250 milyon dolara Kudret Tuncel ile Dubai’de yaşayan İngiliz vatandaşı görünen işadamı Mehdi Shams’a satıldı. Ancak İran asıllı işadamı Mehdi Shams’ın arkasında başka bağlantılar olduğu yazıldı çizildi. Babek Zencani’ye ait Qeshm Airlines’ın gerçek alıcı olduğu iddia edildi. Bu iddia her iki tarafca da yalanlandı. Onur Air tarafından yapılan kurum açıklamasında Babek Zencani’nin şirketin ortakları arasında yer almadığı belirtildi. Gerçekten de ortaklık yapısına bakıldığında Zencani’ye ait bir iz bulunması mümkün değildi. Dolayısıyla bu açıklama son derece makul görünüyordu.

İran’da sıkıntılı günler

Ancak ne garip tesadüf ki Babek Zencani İran’da sıkıntılı günler geçirip ardından da hapise girince, Onur Air için de zor günler başladı. İran’ın TMSF’si sayılabilecek kurum, Babek Zencani’nin tüm mallarına tedbir amaçlı olarak el koydu. Onur Air de bu gelişmelerden sonra tüm nakit dengesini kaybetti ve ödemelerini yapamaz hale düştü.

Onur Air’i satan ve turizmin başka kollarında büyümeyi seçen Cankut Bagana’nın satıştan sonra da Onur Air ile bağı tam kopmamıştı. Satış sonrasına sarkan ve şahsi kefaleti bulunan ödemeler olduğu için şirketin durumu ile yakından ilgilenmeye başladı. Maddi sıkıntılar baş gösterince de şirkete tekrar talip olmanın en mantıklı yol olacağını düşündü. Her ne kadar Onur Air, Dubai’de bir yatırımcıya satılmış görünse de ve satıştan sonra da Babek Zencani bağlantıları reddedilse de Cankut Bagana da geri alım için doğru adresin Tahran olduğunu biliyordu.

Tahran’a giderek İranlı yetkililerle temasa geçti. Onur Air’in kendisine geri verilmesini, havacılık sektöründe zaman kaybının para kaybı anlamına geldiğini vurguladı. Bir süre daha beklenmesi halinde uçaklar duracak, uçmadığı için eskimeye başlayacak, slot denilen alınmış izinleri ortadan kalkacak ve şirketin de ticari olarak değeri kalmayacaktı. İran’ın TMSF’si sayılabilecek bir kurumun kontrolündeki Onur Air’in yeniden eski sahibine satılması konusunda anlaşıldı.

Ancak bir farkla

Onur Air’i 250 milyon dolara satan Cankut Bagana aradan geçen yaklaşık 2 yılın sonunda şirketi bu fiyatın yarısından da ucuz bir fiyata geri almayı başardı. Piyasada konuşulanlara göre geri alım fiyatı 105 milyon dolar civarında oldu. Yani Cankut Bagana 250 milyon dolara sattığı şirketi 105 milyon dolara geri aldı. İstanbul ticaret Odası’nda sicil kayıtlarına girildiğinde bu alışverişin gerçekleştiği görülebiliyor. Şirketin eski ortakları olarak Kudret Tuncel ve Mehdi Shams’ın adı yer alırken, yeni yönetim kurulunda Fatih Bardakçı, Hamit Cankut Bagana ve Hayrettin Hasançebi isimleri dikkati çekiyor.

32 uçakla faaliyette

Onur Air’i alan isimlerden Kudret Tuncel, 1985’te kozmetik sanayi sektöründe aerosol, parfüm dolum ve kapatma işine başladıktan sonra 1996’da Enes Makine Sanayii’ni kurdu. Mehdi Shams ise ABD, İngiltere, Almanya, Dubai, Çin ve İran’da ofisi bulunan Home Persian şirketinin sahibi. Havacılık sektörüne 1992’de adım atan Onur Air, bugün bin 600 çalışanı ve 32 uçağı ile yurtiçinde 14, yurtdışında 5 tarifeli uçuş gerçekleştiriyor. İzmir, Antalya, Bodrum, Dalaman ve KKTC Ercan’dan charter (tarifesiz) seferler de düzenleyen şirket yeni yönetimi ile yeni atılımlara ve yeni uçuş noktalarına hazırlanıyor.

Ambargoyu delen adam

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı “Son haftalarda hakkında yapılan yolsuzluk şikayetleri üzerine Babek Zencani gözaltına alınmıştır” haberini duyurmuştu. IRNA Haber Ajansı da Zencani’nin Tahran’daki Evin Cezaevi’ne götürüldüğünü duyurmuştu. İran’daki 70’e yakın şirkette hisseleri bulunan Zencani’nin satılan petrolün parasını İran Merkez Bankası’na vermediği belirtiliyor. Zencani, nükleer programı yüzünden Batı’nın ve BM’nin ağır yaptırımları altında ezilen İran ekonomisinin kilit isimlerinden biri olarak biliniyor. İş adamının sahibi olduğu Tacikistan’daki bir banka ile Malezya’daki İlk İslam Bankası, İran petrollerinin satışından elde edilen geliri İran Merkez Bankası’na aktarıyordu. Bu bankalar sayesinde İran Merkez Bankası’na uygulanan yaptırımlar by-pass edilebiliyordu. Zencani’nin petrol gelirlerini altın olarak İran’a soktuğu da iddia edilirken, New York Times, Zencani için “Yaptırımları altına çeviren adam” tabirini kullanmıştı.

Ercan İnan / Gazetevatan

ONUR AIR SATIŞINDA NELER YAŞANDI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Milletin derdi bizi germedi aga

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
resmi sitede filo 22 yazıyor ama haberde 32 uçak sayısı nasıl oluyor anlamak güç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 9 yıl önce
kazanın doğurduğuna inanıyorsunda öldüğüne neden inanmıyorsun?
2005 ~ 9 yıl önce
2005 te 32 uçak vardı, şimdi 22 uçak var, yıl olmuş 2015 halla eski filo sayısını yazıyorlar, küçüldü şirket bunu vatandaştan saklamanın ne gereği var, en büyük özel havayolu değil artık, kendilerini dev aynasında sanıyorlar yazık
(: ~ 9 yıl önce
F/O maaşı 750 euro mu ? Yav he he :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tam sırası ~ 9 yıl önce
Dönerci kaptan tam sırası yumul... geri satış varmış...senin sevdiğin sular bunlar...Hiç olmazsa 1-2 yıllık gideri karşılarsın....Koş abilerine

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vurgun ~ 9 yıl önce
250 milyon dolara sat sonra 105 milyon dolara geri al. 145 milyon dolar kazanc, kar. Bu planlanmis bir VURGUN olmasin :) Birde bu rakamlar sadece kagit uzerinde gozuken rakamlar.Babek Zencani'nin basina birsey gelecegi zaten belliydi. Iran'a olan yaptirimlari deliyordu ve ABD'nin hedefindeydi. Iran kendi adamini iceri atip geri cekti. Daha uzun yazarsam roman olur bu kadar yeter :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cicci ~ 9 yıl önce
Teknige cocpite zirt pirt zam yapar kabine gelince hicbisey yok.10 senedir ic yati harcirahi 35 tl olurmu yaziktir utaninn be

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok ~ 9 yıl önce
yok apla kimseye zam olmadı.
haklsın ~ 9 yıl önce
biz ayda 110 saat uçalım zam desek kapıyı gösteririler ayıptır ayıppp!! o yüzden iş bulunca hemen ayrılacam!
Hayırlı ama zor ~ 9 yıl önce
Şirket şimdi rahatladı ve atılım ve yenilenmeye başlamak zorunda.Bunun içinde elinden kaçırdığı yetişmiş elemanların yerine aynı yetişmişleri bulmak.Yani Pilot,işi bilen hostes,operasyon ve en zoru olan yetişmiş yetkili teknisyen bulması.(Büyük olasılıkla şu an en kolayı olan şeyi TK dan kapacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YENİLENME ŞART ~ 9 yıl önce
Uçakları çok eski ve uçak içleri bakımsız görünüyor,filonun yenilenmesi önemli.Ayrıca uçuş konforunu artıracak yenilikler düşünülmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maaş ~ 9 yıl önce
Maaşlar düşük, kabin 1500 tl, pilotlar 750 eur alıyor. Her an kapıya konma riski ile uçuluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
At ~ 9 yıl önce
(Pilotlar için) atlasa, pgs ye geçin. Dedikodulara kanmayın herkes uçtugu kadar maaş alıyor ve hatta işe alınmama-atılma riski ile uçmuyor. Bknz, atlasta herkes sözleşmeye alındı. Pgs de, meslektaş degeri görüyor egitimdeki f/o. Mobbing in kralı onur da.
samsun55 ~ 9 yıl önce
anlamadığım şey 32 uçağı nasıl 250 milyon dolara sattı.birtek uçağın fiyatı bu kadar eder biliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000