26 Temmuz 2010, Pazartesi 08:49:28

Onno Tunç'un uçağı olmaması gereken yerde miydi?

1996 yılında İstanbul'dan Bursa'ya 6 küçük özel uçak kalktı. Akşam üzeri bu uçaklar İstanbul'a geri dönecekti. Biri gelmedi...
  • Kaptan pilotlar kazayla alay eder gibi değerlendirmişler! Ben kızı olarak çok rahatsız oldum,bu video gerçekleri yansıtmıyor. Mahkeme çok önce sonuçlandı. Kuleyle ilgili durumdan hiç bahsetmemişler! Ayrıca,ne babam ne de Hasan abi uçmayı bukadat hafife almadı! Babam ve hocası son derece titiz ve özenliydi. Eğitiminde eksik yoktu. Buluta ilk defa girmiyorlardı,250 saat uçuşları vardı. Aletli uçuşa geçtiler diye saçmasapan denemeler yapacak insanlar da değillerdi. Oyuncak mı bu! Tanımadan konuşuyorlar! Hocasına sorsunlar babamın kapasitesini! Herkes uzman! 2900 ft'e kadar tırmanmışlar zaten! Hataları 4000'e çıkmadan kule'den yön istemeleri. Kule'deki asistan'dan,esas o anda olması gereken yerde olmayan hocasından neden bahsetmiyorlar? Bakmadan yön veren asistan artık görevine devam edemiyor,haberleri yok uzmanların! Bu video'yu kaldırmanızı rica ediyorum.
  • İnan bana yazını okumak için okadar gayret ettim ki; cümlelerin nerede başladığı nerede bittiği belli değil. Virgülsüz/yanlış virgüllü ve noktasız devrik cümleler ile anlamak istediğim için 3 kere baştan okudum yorumu. Eğer yazıda devrik cümle kullanılacaksa noktalama işaretlerine mutlaka dikkat ediniz yoksa kimse bir şey anlamaz yazdıklarınızdan. Yararlı açıklamalar da olsa oldukça yorucu bir yazıydı. Sözüm dostça ;)
  • Yorumlar ve açıklamalar çok saçma bizde havacılık bari bu kadar basite indirgenmesin. Daldan dala atlamalar alakasız saçma konuşmalar biri buzlanma diyor alakasız yerde biri dönüşe girersen baş döner diyor. Pilotlar hemde kaptan pilotlar bu olayları böyle yorumluyor. Biri ILS hattı dşyor diğeri o hattın adı neydi diyor. Gülüyorum. İlginç.
  • Zorlama bir haber teorik ama eksik açıklamalar, saat akşam üzeri, hava kapayıp açıyor alçak tavan,lokal bulutlanmalar var,1500 feet üzeri ATC izinsiz uçulamaz gecikmeli olarak radar vektörü istemişler dağları dikkate alarak ve almışlar tırmanırken IMC olmuşlar ve tepeyi aşamadıkları için CFIT kazası diger uçaklar kazasız dönmüşler aynı anda uçan.ATC ekranda görmemişsse irtifadan dolayı yapılacak bişiy yok. denize yakın armutlu üzerine yakın uçulsa idi kaza olmıyacaktı
  • Turkiye'de genel havacilik yok, daha da sogutuyorsunuz insanlari.. 'Kucuk ucaklarla IFR a girilmez' ne demek? Egitimde bile gercek IFR ucuslari yapiyoruz biz burada.. Binlerce pilot hata mi yapiyor Amerika'da? Ondan sonra pilotlar iyi yetismiyor diyorsunuz. IFR ucma, ILS e girme, kucuk ucakla ucma, bu pilotlar nasil yetisecek?
  • Bunca önemli büyük yolcu uçak kazalarının yakın tarihlerde yaşanmış ve yaşanıyor olmasına rağmen neden özel bir ismi yıllar sonra bu şekilde ireliyorlar anlamadım... neyse ki ulusal bir kanalda falan yayınlanmıyor... Bunca seveni yakını olup, arkasında acılı kalpler bırakan bu denli hassas bir ismi konu etmenin alemi nedir? Ölülerin ünlüsünden bile faydalanmakdan vazgeçelim artık.. Saygılar...
  • Bu haber beni yakinen ilgilendiriyor cunku 14.01.1996 gunu o grubuma aittim ve halen dahilim. Ates dustugu yeri yakarmis ve bu haber uzerinden rating yapmaya calismasin kimse ! Kazanin neden oldugu belli ve bunu tartismanin kimseye faydasi yok.
  • Bu videoda çogu açıklama çok yerinde ve mantıklı ancak açıklamada bulunan pilot arkadaşa sorarım. Buluta fark etmeden girmek nasıl bir seydir? Bulut virajı dönerken amiden araba gibi önünüze çıkan bir sey midir ? VFR nedir =? VFR = visiul Flight rules yani bulutlara girmeden uçaksın demektir. O günkü ucan ucakların sahibi özel bir şirkettir.Uçanlar ise amötördür.Uçuş öncesi brifingi aralarında oldugunu bildigim profesyonel bir pilot tarafından niçin verilmemiştir ?
  • Amatörce konuşmalar,görerek uçuşta iken buluta girilmez girilecekse o rotadaki asgari irtifanın altında uçulmaz uçarsanı dağa çarparsınız,bulut içinde dönüş yapamıyorsanız vertigo oluyorsanız uçağın yanına bile yaklaşmayın hemen bir doktora gidip kontrol olun.Pilotluk ciddi bir iştir.Turgut Özalın oğlu F-16 pilotu eski ulaştırma bakanı kendini pilot sanan ülkede olacağı budur.

Uçağın düşmesiyle birlike fırtına ve kar bölgenin üzerine adeta çöktü. Kurtarma çalışmaları başladı ancak bölgeye kimse giremiyordu. Onno Tunç ve arkadaşının sağ olup olmadığı kesin değildi. Çift pervaneli polis helikopterinin pilotu bile kurtarma kalkışını reddetmişti. Sadece Kanal D'nin Sancak Air'den kiraladığı 2 küçük helikopter "emergency" uçuşu izni alarak fırtınalı havada kalktı.

1. Helikopterde Kaptan Pilot Süha Göçmen ve dönemin Kanal D Haber Yurt Haber Md. Orhan Can, 2 helikopterde Kaptan Pilot Muzaffer Atıcı ve dönemin Kanal D editörü Celal Pir ve Kameraman Eyüp Karasakal vardı. Sancak Air'in 2 kahraman pilotu şiddetli rüzgar ve yoğun kar yağışında belki yaşıyorlar diye havalandılar. Ekip düşenlerin yerini belirledi. Karadan giden 2 dağcı genç de donarak öldü.

İşte, Kaptan Pilotlar Süha Göçmen ve Muzaffer Atıcı'nın ağzından öldüren hata...

Onno Tunç'un uçağı olmaması gereken yerde miydi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Kaptan pilotlar kazayla alay eder gibi değerlendirmişler! Ben kızı olarak çok rahatsız oldum,bu video gerçekleri yansıtmıyor. Mahkeme çok önce sonuçlandı. Kuleyle ilgili durumdan hiç bahsetmemişler! Ayrıca,ne babam ne de Hasan abi uçmayı bukadat hafife almadı! Babam ve hocası son derece titiz ve özenliydi. Eğitiminde eksik yoktu. Buluta ilk defa girmiyorlardı,250 saat uçuşları vardı. Aletli uçuşa geçtiler diye saçmasapan denemeler yapacak insanlar da değillerdi. Oyuncak mı bu! Tanımadan konuşuyorlar! Hocasına sorsunlar babamın kapasitesini! Herkes uzman! 2900 ft'e kadar tırmanmışlar zaten! Hataları 4000'e çıkmadan kule'den yön istemeleri. Kule'deki asistan'dan,esas o anda olması gereken yerde olmayan hocasından neden bahsetmiyorlar? Bakmadan yön veren asistan artık görevine devam edemiyor,haberleri yok uzmanların! Bu video'yu kaldırmanızı rica ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İnan bana yazını okumak için okadar gayret ettim ki; cümlelerin nerede başladığı nerede bittiği belli değil. Virgülsüz/yanlış virgüllü ve noktasız devrik cümleler ile anlamak istediğim için 3 kere baştan okudum yorumu. Eğer yazıda devrik cümle kullanılacaksa noktalama işaretlerine mutlaka dikkat ediniz yoksa kimse bir şey anlamaz yazdıklarınızdan. Yararlı açıklamalar da olsa oldukça yorucu bir yazıydı. Sözüm dostça ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumlar ve açıklamalar çok saçma bizde havacılık bari bu kadar basite indirgenmesin. Daldan dala atlamalar alakasız saçma konuşmalar biri buzlanma diyor alakasız yerde biri dönüşe girersen baş döner diyor. Pilotlar hemde kaptan pilotlar bu olayları böyle yorumluyor. Biri ILS hattı dşyor diğeri o hattın adı neydi diyor. Gülüyorum. İlginç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Zorlama bir haber teorik ama eksik açıklamalar, saat akşam üzeri, hava kapayıp açıyor alçak tavan,lokal bulutlanmalar var,1500 feet üzeri ATC izinsiz uçulamaz gecikmeli olarak radar vektörü istemişler dağları dikkate alarak ve almışlar tırmanırken IMC olmuşlar ve tepeyi aşamadıkları için CFIT kazası diger uçaklar kazasız dönmüşler aynı anda uçan.ATC ekranda görmemişsse irtifadan dolayı yapılacak bişiy yok. denize yakın armutlu üzerine yakın uçulsa idi kaza olmıyacaktı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Turkiye'de genel havacilik yok, daha da sogutuyorsunuz insanlari.. 'Kucuk ucaklarla IFR a girilmez' ne demek? Egitimde bile gercek IFR ucuslari yapiyoruz biz burada.. Binlerce pilot hata mi yapiyor Amerika'da? Ondan sonra pilotlar iyi yetismiyor diyorsunuz. IFR ucma, ILS e girme, kucuk ucakla ucma, bu pilotlar nasil yetisecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bunca önemli büyük yolcu uçak kazalarının yakın tarihlerde yaşanmış ve yaşanıyor olmasına rağmen neden özel bir ismi yıllar sonra bu şekilde ireliyorlar anlamadım... neyse ki ulusal bir kanalda falan yayınlanmıyor... Bunca seveni yakını olup, arkasında acılı kalpler bırakan bu denli hassas bir ismi konu etmenin alemi nedir? Ölülerin ünlüsünden bile faydalanmakdan vazgeçelim artık.. Saygılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu haber beni yakinen ilgilendiriyor cunku 14.01.1996 gunu o grubuma aittim ve halen dahilim. Ates dustugu yeri yakarmis ve bu haber uzerinden rating yapmaya calismasin kimse ! Kazanin neden oldugu belli ve bunu tartismanin kimseye faydasi yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu videoda çogu açıklama çok yerinde ve mantıklı ancak açıklamada bulunan pilot arkadaşa sorarım. Buluta fark etmeden girmek nasıl bir seydir? Bulut virajı dönerken amiden araba gibi önünüze çıkan bir sey midir ? VFR nedir =? VFR = visiul Flight rules yani bulutlara girmeden uçaksın demektir. O günkü ucan ucakların sahibi özel bir şirkettir.Uçanlar ise amötördür.Uçuş öncesi brifingi aralarında oldugunu bildigim profesyonel bir pilot tarafından niçin verilmemiştir ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Amatörce konuşmalar,görerek uçuşta iken buluta girilmez girilecekse o rotadaki asgari irtifanın altında uçulmaz uçarsanı dağa çarparsınız,bulut içinde dönüş yapamıyorsanız vertigo oluyorsanız uçağın yanına bile yaklaşmayın hemen bir doktora gidip kontrol olun.Pilotluk ciddi bir iştir.Turgut Özalın oğlu F-16 pilotu eski ulaştırma bakanı kendini pilot sanan ülkede olacağı budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000