05 Temmuz 2009, Pazar 08:10:14

Onların oyuncakları uçaklar!

Rengarenk yarış arabaları, uçaklar, tekneler hatta iş makineleri... Her biri birbirinden eğlenceli olan bu oyuncaklar küçükler değil büyükler oynasın diye tasarlanmış.

Rengarenk yarış arabaları, uçaklar, tekneler hatta iş makineleri... Her biri birbirinden eğlenceli olan bu oyuncaklar küçükler değil büyükler oynasın diye tasarlanmış. Öyle ki bu modellerin tutkunları aralarında yarışlar yapıyor ve hepsi de bu pahalı ve eğlenceli oyuncaklarını çocuklarından bile sakınıyor

İster ‘Çocukluklarını yaşayamamışlar’ deyin, ister ‘Bu koca adamların oyuncaklarla ne işi var’ deyin büyükler için üretilen model araçların tutkunları var. Kimi avukat kimi doktor kimi ise bilgisayar uzmanı. İşlerinden fırsat bulur bulmaz oyuncaklarını kucaklayıp soluğu boş arazilerde alıyorlar. Üstelik sadece keyif için de yapmıyorlar bu işi. Kendi aralarında turnuvalar düzenliyor, kıyasıya yarışıyorlar.

Özel bir şirkette finans sorumlusu olarak çalışan 32 yaşındaki Şükrü Balcı büyük oyuncakların ya da onların tabiriyle ‘modellerin’ tutkunlarından. Balcı’nın dört arabası, iki helikopteri var. Tutkusunu biraz erkekliğine biraz da arabalara meraklı olmasına bağlayan Balcı şunları anlatıyor: ‘Çocukluğumda küçük arabalarla oynarken 15 yıl önce büyük bir araba aldım kendime. Ardından bu hobimi geliştirerek helikoptere de ilgi duymaya başladım. Benim gibi insanlar olabilir düşüncesiyle 30 bin üyesi olan www.hobbyrc.com adresli web sitesini kurdum.’ Tüm araçlarını evindeki büfede saklayan Balcı, eşiyle de evlenmeden önce anlaştığını anlatıyor: ‘Evimizin dekorasyonunu yaparken modellerimi nereye koyacağımı tasarlayarak eşyalarımı aldım. Eşim evlenmeden önce de bu hobimi bildiği için anlayışla yaklaşıyor.’

‘BİR ÇİZİK OLSA İÇİM YANAR’

Büyük oyuncakların yarışmaları hatta turnuvaları da düzenleniyor. Şükrü Balcı bu yarışlara katılmasa da ya organizatörü ya da hakemi oluyor. ‘Gerçek araba da kullanmak İstanbul trafiğinde hiç çekilmiyor. Ama modeller o kadar eğlenceli ki elimden düşüremiyorum’ şeklinde konuşan Balcı ’Araçlarımı kullanmasam bile dolaptan indirip temizliyorum. Gerçek bir araca nasıl bakıyorsam modellerime de öyle bakıyorum. Araçların fiyatı 300-4000 TL arasında. Dolayısıyla bir çizik olsa içim yanıyor’ diye ekliyor.

İlgi alanı iş makineleri

Modellerle ilgilenen bir başka hekim ise 35 yaşındaki Ali Kılınç. Özel ilgi alanının iş makineleri olduğunu belirten ve yaklaşık 20 iş makinesi olan Kılınç bu özel ilgisini şöyle açıklıyor: ‘Gerçek bir iş makinesi nasıl çalışıyorsa benim makinem da aynı şekilde çalışıyor. İş makinesini seviyorum çünkü hızdan hoşlanmıyorum. Bunlar çok güçlü araçlar. 30 kiloluk bir yükü rahatlıkla itebilirler.’ Bazı modellerini çocuklarına hatıra olması için sakladığını da belirten Kılınç şimdiye kadar modelleri için yaklaşık 20 bin euro harcamış.

20 bin dolar harcadı

39 yaşındaki Mehmet Demiröz 17 yıldır model tekne tutkunu. Yıllar önce oyuncak araba ve uçaklardan bozarak ufak modeller yapmaya çalışan Demiröz’ün iki teknesi, bir uçağı ve üç arabası var. ‘İşyerimde bu oyuncaklarım için kendime ait bir yer yaptım. Dolayısıyla evdekilerle sorun yaşamamak için hobiyle uğraşım mesai saatlerim içinde oluyor’ diyen Demiröz elindeki modeller için şimdiye kadar yaklaşık 20 bin dolar harcamış. Yıllar önce katıldığı bir turnuvada üçüncü olan Demiröz güce hakim olmanın modellerle uğraşmakta en can alıcı nokta olduğunu söylüyor.

Uçaktutkunu doktor

47 yaşındaki Sümer Yamaner İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde görev yapan bir doktor. Onun ilgi alanı ise uçaklar. Uçaklarla büyüyen ve jet modeller satın alarak bunu bir tutku haline getiren Yamaner’in altı uçağı bulunuyor.

Uçakların gözün görmediği kadar yükseğe uçtuğunu ve bunun da kendisine büyük keyif verdiğini belirten Yamaner, şöyle konuşuyor: ‘Uçak uçururken her şey gerçek havacılıktaki temel kurallara göre yapılıyor. Dolayısıyla yaralanma ve ölüm riski bile var. Bu zorluğun üstesinden geldikten sonra kendinizi mutlu hissediyorsunuz.’

Muayenehanesinde modellerine oda ayırdığını söyleyen Yamaner ‘Ailemle ilgilenmediğimde birtakım gerginlikler yaşanabiliyor. Mesela uçaklara ne kadar para verdiğimi söylersem eşim beni öldürür.’ Gerçek uçak lisansı da olan ve model uçakları uçurmanın daha zor olduğunu söyleyen Yamaner ‘Bazı doktor arkadaşlarım ‘Senin çocukluğunda hiç oyuncağın olmadı mı’ diye dalga geçebiliyorlar. Oysa bu bir hobi’ diye konuşuyor.

Kimse el süremez

Güneş Aydın Işık Üniversitesi makine mühendisliği öğrencisi. İki buçuk yıldır model helikopterlerle ilgilenen Aydın’ın üç helikopteri, iki uçağı bulunuyor. ‘Helikopterlerle oynamayı seviyorum çünkü çok eğlenceli. Ters uçuşlar, akrobasi hareketleri yapabiliyorsunuz. Bu insana güzel bir haz veriyor’ diyen Aydın, modeller için ayrı bir vakit ayırmanın şart olduğunu anlatıyor: ‘Genellikle hafta sonları vaktimi modellere ayırıyorum. Bir kız arkadaşım yok. Bu gidişle de olmaz çünkü modellere çok vakit ayırıyorum. Evde de odamın yarısını bu iş için ayırdım ve bu yüzden annem modellerime zarar verir diye odama girmeye cesaret edemiyor. Zaten modellerime benden başka kimsenin el sürmesine izin vermem.’

Star

 

Onların oyuncakları uçaklar!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000