21 Şubat 2014, Cuma 11:34:54

OMÜ'DE UÇAK ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Türkiye’de üniversiteler arasında en büyük insansız hava aracını yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), insanlı uçak üzerinde çalışıyor.
  • Samsun 19 mayıs ilçesinde,sahilde 960x30 m.pisti de var.
  • kullanılan güç ünitesi TEI-TP-1X yada başka bir model mi ?
  • kimi çıkar mro için" boy" diye kavram uydurur kimi çıkar " insanlı uçak" icat eder. omü'den başka bir yerde insanlı uçak lafını duyan-gören-okuyan var mı ?
  • Tebrik ediyorum. Güzel bir rekabet başlar ve dünyada iyi bir noktaya geliriz.
  • Buraya yönetici olarak emekli bir albay lazım 12 maaş artı ikramiye ile çalışacak şöförü ve lojmanı olacak.

OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM), Türkiye’deki üniversiteler arasında en büyük ve en yüksek kalkışa sahip insansız hava aracını(İHA) üreterek büyük bir başarıya imza attı.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde, Ballıca Yerleşkesi içerisinde bulunan UZAYTEM, 8 aylık bir çalışmayla hayata geçirdiği insansız hava aracından sonra insanlı uçak üzerinde de çalışmaya başladı.

Çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi veren UZAYTEM Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Cevat Sunol, "Yaptığımız insansız hava aracı (İHA) motor testi için geliştirilmiştir. Teknik özelliklerinden bahsedecek olursak, yaklaşık 180 kilo kadar bir kalkış ağırlığına sahiptir. Turboprop bir motor var. 30 kilo kadar da elektronik ekipman taşıyabiliyor. 8 saat havada kalma özelliğine sahip. UZAYTEM Ar-Ge Merkezi olarak hayata geçirdiğimiz ilk projelerden birisi budur. Projenin tasarımı ve imalatı tamamen kendi imalathanemizde yapıldı. Bin metrekare kapalı alanı, gelişmiş bir atölyesi olan bir alanda geliştirildi. Özellikle insanlı ve insansız uçak konusunda platformların tasarımı ve üretimi ile ilgili çalışmalarımız sürecek” dedi.

EN BÜYÜK VE EN YÜKSEK KALKIŞA SAHİP İHA

Türkiye'de üniversiteler arasında hayata geçirdikleri insansız hava aracının en büyük ve seri kalkış anlamında tek olduğunu söyleyen Cevat Sunol, "İnsansız hava aracı konusunda çok şanslıyız. Türkiye'de bu konuda iyi yerlere gelmiş birçok firma var. Üniversiteler de çalışmalarını sürdürüyor. Üniversiteler arasında en büyük ve en yüksek kalkışa sahip olan insansız hava aracını yaptık. Biz bunu Ar-Ge çalışması yaptık ama bu projenin uçak kısmını seri olarak üretip farklı projelerde çeşitli iş birlikleri yaparak kullanmayı düşünüyoruz. Kompozit atölyemizde de farklı projeler olan insanlı uçak projeleri, havacılık ve savunma sanayi parçaları üretimine de yer vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

OMÜ'de bir Sivil Havacılık Yüksek Okulu ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin bulunduğunu hatırlatan Cevat Sunol, “Bu kısımlardan da destek alıyoruz. Aynı zamanda uçuk okulumuz ve kendi pistimiz de var. Testlerimizi kendi pistimizde gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda katma değerimizi yükselterek sürdürmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 








 

OMÜ'DE UÇAK ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

SAMSONİTE ~ 10 yıl önce
Samsun 19 mayıs ilçesinde,sahilde 960x30 m.pisti de var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tebrikler ~ 10 yıl önce
kullanılan güç ünitesi TEI-TP-1X yada başka bir model mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
literatür ~ 10 yıl önce
kimi çıkar mro için" boy" diye kavram uydurur kimi çıkar " insanlı uçak" icat eder. omü'den başka bir yerde insanlı uçak lafını duyan-gören-okuyan var mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Tebrik ediyorum. Güzel bir rekabet başlar ve dünyada iyi bir noktaya geliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yönetici ~ 10 yıl önce
Buraya yönetici olarak emekli bir albay lazım 12 maaş artı ikramiye ile çalışacak şöförü ve lojmanı olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000