29 Haziran 2020, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Thy'ye ,aidiyet duygusunun çoğunu kaybetmiş olan personelinin gönlünü acilen almasını tavsiye ediyorum. Çünkü ancak ve ancak bu personeliyle hayatiyetini devam ettirebilir,büyüyebilir , gelişebilir; özellikle de uçucu personelle.Kurt kişi geçirir, ama yediği ayazı asla unutmaz .
  • kendilerinden başka kimsey, düşünmeyeni biz de düşünemeyiz!benim aldığım maaş bana yetiyor gitsin taksicilik yapsınlar:)
  • Çok güzel, son derece objektif bir makale yazmışsınız. Ben de bir çalışan olarak birkaç değerlendirme yapacağım, Kaptanlara yapılan ara zamlar onların kara kaşı kara gözü için yapılmadı. Olay sadece para da değildi. O dönemde pilotlar yaptığı işin karşılığı olan maaş ve diğer şartları daha iyi olan şirketlere hızlıca gitmeye başlayınca bunu biraz olsun engellemek için yapıldı. Bu arttırım olmasaydı şirketin hedeflediği filo büyümesi sağlanabilir miydi? Şu an şirket ne kadar gelir elde ediyor? Maaşallah kargo uçakları ve kargo taşıyan yolcu uçaklarımız vızır vızır. Maaşlarda bu acımasız indirim önerilene kadar hangi kalemlerden ne kadar tasarruf yaptınız Veya yapacaksınız? Hala ne kadar açık var? Sendika ve birim yöneticileri bundan haberdar mı? Personele maaşını keseceğim demek yerine senden biraz daha verİmli çalışmanı istiyorum gibi bir öneri olamaz mıydı? Maaşı kesme verimliliği arttırmaya çalış. Pilotunun motivasyonunu muhafaza ederse nelerden ne kadar tasarruf edebileceğini hiç bilmez mi bu yönetici? Çalışanlarından bir grup olan Pilotların maaşlarını bu kadar dile düşürmek kar mı getirir zarar mı? Ben pilota bu maaşı veriiyorum da diğer şirketler ne veriyor insanlar bu mukayeseyi yapmaz mı diye hiç mi düşünmez bu yöneticiler? Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz!
  • İlk alım yapan şirkete cv yollayacak kpt kardeş, Bayrak taşıyıcı şirkette üstelik Sendikalı !!!!! çalışmanın verdiği rahatlıkla bugüne kadar ülke gerçeklerinden bihaber olduğunu anlayabilirim ancak ne yazık ki pandemi kaynaklı dünya ölçeğindeki sıkıntıları anlayamamışsın. Sıkıntı büyük. En kısa zamanda cv yollayacak bir yer bulmanı dilerim.
  • Sxs bile derken? Sxs'in elediği-almadığı adamların olduğu yeri Sxs'den kıymetli yapan nedir acaba?
  • eyy 330 kaptanlari ( ozellikle) kurumunuz bu kadar sponsorluk yaparken tv izlerken ne koltugunuza kurulurdunuz , ne boburlenirdiniz reklamlarda simdi ne oldu- simdimi thy kotu oldu, ayda ikramiye dahil 100000 tl alirken thy nin gozunun yagini yiyeyim derken simdimi kotu oldu bi anlatin yaw, hersey parami diye etrafta gezerken simdi gariban magdur modumu ? otopilot disangage artik, bilekli pilot olup vfr zamani
  • Teşekkür ederiz. Lütfen bu konuyu gücunüzün yettiği kadar gündemde tutun. Çok güzel bir yazı yazmışsınız. 18 yıldır TK dayım. Büyüme dediler, koca seneyi 4 gün izinle geçirdim. Şirket zorda dediler, zam olmasın dedim. Kar oldu, fırtına oldu, ekiplerin mesai sıkıntısından boş günde çağırdılar, ekmek yediğimiz yere sadakat dedim, düşünmeden göreve geldim. Bugüne kadar da hiç hatırlamadık yaptıklarımızı. Ocak ve Şubatta Çin'deydim. Salgın çoktan başlamıştı. O zaman tedbir almayı akıllarindan bile geçirmeyenler Mart sonunda ilk tedbir olarak bizi askiya aldılar. Gerekçe; OML sin. İyi ama şirkete girerken sağlamdım. Yukarıda yazdığım gibi, eşşek gibi çalışırken bir tarafım bozulmuş. Beni bununla mı vuracaksın? Hatam bu mu? SHGM'nin yetki verdiği hastane bana uçabilirsin demiş. Siz hangi deneyimle benim görevimi yerine getiremeyeceğime karar veriyorsunuz? 32 yıllık tecrübemle Türkiye'nin bu branşta yetişmiş sayılı insanlarından birisiyim. Hem şirkete, hem millete, hem de bana karşı sorumlulugunuz var. Akp il başkanının kardeşi bu şirkete benden daha mı çok lazım? Okçular vakfının fetih şenliklerine sponsor olacak paranız var da, Thy'yi canıyla yücelten insanların hak ettikleri ücret mi yük size? Daha kötü konuşmadan sonlandırayım. Lütfen vefa borcunuzu unutmayın, sayın yöneticilerim. Göreve geldiğinizde dev gibi hazır sirket buldunuz. Bu kendi kendine olmadı. Önceki yöneticilerin basireti ve bizim alın terimizle oldu. Sizden şu aşamada ücret değil, birlik olmanızı ve bizim gecmişte gösterdiğimiz sadakati göstermenizi istiyoruz.
  • Pilot camiası işsizlikten kırılıyor. Bundan sonra da toparlayacağını zannetmiyorum. Çok uzak olmayan bir gelecekte de zaten otonom uçaklarla uçacağız. Şu an eğitim alanlara ve mezun olmuş işsizlere geçmiş olsun. Hayatta başa gelebilecek en büyük şanssızlıklardan biri. 500 bin lira artı birkaç senelik emekleri çöp oldu. OML li kaptanlara gelince, zaten senelerdir işin kaymağını yediniz, hadi canım yediğiniz kaymaklara şükredin, utanmazlık yüzsüzlük yapmayın.
  • Hiç sözünüzü boşa tüketmeyin. Birilerinin arka bahçesi olmuşsa bir şirket, sonuna kadar vazgeçmezler. İşleri de kendi çıkarları doğrultusunda yönetirler. Pilotta kimmiş buluruz der çıkarlar işin içinden . Ama kim gelir mevcut şartlarla ? Bunu düşünseler işi çözerler. Birlik olma vaktidir!
  • istisnaları hariç tutuyorum ancak tis zamanı geldiği zaman en büyük satıcılar kokpitten oluştu grev kıranlarda kokpitten oldu onlara yapılacak zam oranı ile yer personeline yapılan zam oranı aynı olmasına rağmen maaş farkı nedeniyle aradaki uçurum tuzları kuru olduğu için umurlarında olmadı bakınız lufthansa kokpit de greve gitti tuzu kuru olunca tis filan hak getire oldu şimdi bir kısmı vay anam yandım anam bugün bize yarın size

+60 -60 OML-SIC

Covid-19 pandemisiyle birlikte havacılık sektörü de adeta türbülansa maruz kaldı. Uçuş iptalleri, işten çıkarmalar, filolarda erken emeklilikler, ücretsiz izinler...

Havacılık sektörünün en önemli aktörleri hiç kuşkusuz pilotlardır. Ancak pandemi sebebiyle birçok pilotun iş akdine son verilirken, bir çoğununda zor şartlarda çalışmaları istendi.

Türk Sivil Havacılığı’nın öncüsü, milli bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları’da, çatısı altında bulunan pilotlara maaş kesintilerinin yanı sıra 60 yaş üstüne de adeta kapı gösterdi.

60 yaş üstü pilotlar, bu şirketin yükünü çekmiş, bilgi ve tecrübesiyle, gerek kokpitte ve gerekse diğer tüm ortamlarda, genç meslektaşlarına eğitici olmuşlardır.

Yaşı 60’ın altında olmasına rağmen sağlık sertifikalarında OML, SIC ve benzeri kısıtlamaları olan pilotlar da nisan ayından bu yana ücretsiz izne çıkartıldılar.

Halbuki THY yönetimi, OML-SIC kısıtlaması bulunan pilotları, Afrika’ya ve Covid-19 pandemisinin başlangıcında Çin’e göndermişti. Bunun yanı sıra OML-SIC kısıtlaması bulunan pilotlar İspanya ve İtalya gibi virüsün peak yaptığı bölgelere 1 nisana kadar tahliye uçuşlarıda gerçekleştirmişti. Ve aylardır uçamayan OML-SIC kısıtlaması bulunan pilotlar bu bağlamda haksızlığa uğramış oldular. Sonuçta kısıtlama durumları 1 nisandan önce de vardı...

Dünya genelinde vaka sayısının en yüksek olduğu noktalara, şirketin menfaatleri için gözünü kırpmadan giden pilotlara bir de kısa çalışma ödeneğine bağlı olarak ücret kesintisi uygulanıyor. THY’nin Lufthansa ile ortak iştiraki Sunexpress bile pilotlara normal maaşlarının %50'sinden fazlasını verebilmişti.

Mevcut geliri ile, ev kredisine giren var, taksit ödeyen var, borcu olan var, harcı olan var...

Tüm bunların yanında sendikalar ve TALPA'da var. Nedendir bilinmez, çalışanların yanında olması gereken sendikalar ve Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA, üyelerinin seslerini ya yeteri kadar şirket yönetimine iletemiyor ya da duyanlar duymamazlıktan geliyor.

Şirketin marka değeri ise bahse konu, bu değer, deneyimli kaptanların bilgi ve tecrübesiyle kazanılmıştır.

Krizden dolayı, şirkette görevli pilotların da zaten tam maaş beklentisi de yok. Ancak kesintiler belli bir oranda makul seviyede olmalı. Herkes elini taşın altına koyarsa en az zararla çıkılır bu süreçten.

Reklam ve Sponsorluklar...

Geçtiğimiz dönemlerde herkesin eleştirisine konu olan reklam filmleri ile güvenlik videolarına harcanan rakamlara şu anda o kadar ihtiyaç var ki... Milyonlarca dolar...

Güvenlik videolarına, reklam filmlerine, golf turnuvasına, atlı spor festivaline, buz hokeyine, Arjantin River Plate Futbol kulübüne ve hatta İrlanda Milli Kriket takımına bile sponsor olundu... Şimdi soru şu; Bunlar ne kadar gerekliydi?

Özetle, şirketin kasasında kalabilecek milyonlarca dolar, şu anda şirketin kalbi olan pilot camiasına ilaç olabilirdi. Umarım yapılan yanlışlar ileriki dönemde tekrar edilmez ve pilotlara gereken destek, TALPA’nın ve Sendikaların gayretleriyle tez zamanda gerçekleştirilir.

Saygılarımla.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

+60 -60 OML-SIC

Yorumlar Tüm Yorumlar (60)

Aidiyet ~ 4 yıl önce
Thy'ye ,aidiyet duygusunun çoğunu kaybetmiş olan personelinin gönlünü acilen almasını tavsiye ediyorum. Çünkü ancak ve ancak bu personeliyle hayatiyetini devam ettirebilir,büyüyebilir , gelişebilir; özellikle de uçucu personelle.Kurt kişi geçirir, ama yediği ayazı asla unutmaz .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hakettiler ~ 4 yıl önce
kendilerinden başka kimsey, düşünmeyeni biz de düşünemeyiz!benim aldığım maaş bana yetiyor gitsin taksicilik yapsınlar:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan Davut ~ 4 yıl önce
Çok güzel, son derece objektif bir makale yazmışsınız. Ben de bir çalışan olarak birkaç değerlendirme yapacağım, Kaptanlara yapılan ara zamlar onların kara kaşı kara gözü için yapılmadı. Olay sadece para da değildi. O dönemde pilotlar yaptığı işin karşılığı olan maaş ve diğer şartları daha iyi olan şirketlere hızlıca gitmeye başlayınca bunu biraz olsun engellemek için yapıldı. Bu arttırım olmasaydı şirketin hedeflediği filo büyümesi sağlanabilir miydi? Şu an şirket ne kadar gelir elde ediyor? Maaşallah kargo uçakları ve kargo taşıyan yolcu uçaklarımız vızır vızır. Maaşlarda bu acımasız indirim önerilene kadar hangi kalemlerden ne kadar tasarruf yaptınız Veya yapacaksınız? Hala ne kadar açık var? Sendika ve birim yöneticileri bundan haberdar mı? Personele maaşını keseceğim demek yerine senden biraz daha verİmli çalışmanı istiyorum gibi bir öneri olamaz mıydı? Maaşı kesme verimliliği arttırmaya çalış. Pilotunun motivasyonunu muhafaza ederse nelerden ne kadar tasarruf edebileceğini hiç bilmez mi bu yönetici? Çalışanlarından bir grup olan Pilotların maaşlarını bu kadar dile düşürmek kar mı getirir zarar mı? Ben pilota bu maaşı veriiyorum da diğer şirketler ne veriyor insanlar bu mukayeseyi yapmaz mı diye hiç mi düşünmez bu yöneticiler? Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CV ler hazır ? ~ 4 yıl önce
İlk alım yapan şirkete cv yollayacak kpt kardeş, Bayrak taşıyıcı şirkette üstelik Sendikalı !!!!! çalışmanın verdiği rahatlıkla bugüne kadar ülke gerçeklerinden bihaber olduğunu anlayabilirim ancak ne yazık ki pandemi kaynaklı dünya ölçeğindeki sıkıntıları anlayamamışsın. Sıkıntı büyük. En kısa zamanda cv yollayacak bir yer bulmanı dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hazır ~ 4 yıl önce
Hazır hazır sen işine bak napcan benim cv mi. Ne thy benim kara kaşıma çalıştırıyor ne de ben thy nin güzel bir şirket ya da huzurlu olmasından dolayı çalışıyorum. Amaç para da değil sadece. Para verdi bu seferde garabet garabet uygulamalar. Herkesin bir tahammül noktası var ve bende o doldu. Bana tüm şirketlerden fazla verse yine durmam çünkü ilk fırsatta ağzımdan burnumdan getirir.
Mülakat ~ 4 yıl önce
Arkadaşlar link gönderiyorum ama yayınlamıyor editor. Uzak doğuda alımlar başladı. CPT ve fo ilanları var. Ben 8 temmuz online mülakata giriyorum. CPTbaz maaş 24 bin dolar, fo 17 bin dolar. 10 gün aylık Block off ya da 3 ayda toplu kullanabilirsin. Kira ve okul da ödeniyor.. Türk pilotlarla ilgili bir kısıt yok. https://jobs.flightglobal.com/jobs/pilot/
Sxs ~ 4 yıl önce
Sxs bile derken? Sxs'in elediği-almadığı adamların olduğu yeri Sxs'den kıymetli yapan nedir acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 4 yıl önce
Yav neymiş bu sxs, mollymawk var diye hepiniz astronotsunuz ya, sağdan bak soldan bak sxs işte
feo- atesci ~ 4 yıl önce
eyy 330 kaptanlari ( ozellikle) kurumunuz bu kadar sponsorluk yaparken tv izlerken ne koltugunuza kurulurdunuz , ne boburlenirdiniz reklamlarda simdi ne oldu- simdimi thy kotu oldu, ayda ikramiye dahil 100000 tl alirken thy nin gozunun yagini yiyeyim derken simdimi kotu oldu bi anlatin yaw, hersey parami diye etrafta gezerken simdi gariban magdur modumu ? otopilot disangage artik, bilekli pilot olup vfr zamani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OML ~ 4 yıl önce
Teşekkür ederiz. Lütfen bu konuyu gücunüzün yettiği kadar gündemde tutun. Çok güzel bir yazı yazmışsınız. 18 yıldır TK dayım. Büyüme dediler, koca seneyi 4 gün izinle geçirdim. Şirket zorda dediler, zam olmasın dedim. Kar oldu, fırtına oldu, ekiplerin mesai sıkıntısından boş günde çağırdılar, ekmek yediğimiz yere sadakat dedim, düşünmeden göreve geldim. Bugüne kadar da hiç hatırlamadık yaptıklarımızı. Ocak ve Şubatta Çin'deydim. Salgın çoktan başlamıştı. O zaman tedbir almayı akıllarindan bile geçirmeyenler Mart sonunda ilk tedbir olarak bizi askiya aldılar. Gerekçe; OML sin. İyi ama şirkete girerken sağlamdım. Yukarıda yazdığım gibi, eşşek gibi çalışırken bir tarafım bozulmuş. Beni bununla mı vuracaksın? Hatam bu mu? SHGM'nin yetki verdiği hastane bana uçabilirsin demiş. Siz hangi deneyimle benim görevimi yerine getiremeyeceğime karar veriyorsunuz? 32 yıllık tecrübemle Türkiye'nin bu branşta yetişmiş sayılı insanlarından birisiyim. Hem şirkete, hem millete, hem de bana karşı sorumlulugunuz var. Akp il başkanının kardeşi bu şirkete benden daha mı çok lazım? Okçular vakfının fetih şenliklerine sponsor olacak paranız var da, Thy'yi canıyla yücelten insanların hak ettikleri ücret mi yük size? Daha kötü konuşmadan sonlandırayım. Lütfen vefa borcunuzu unutmayın, sayın yöneticilerim. Göreve geldiğinizde dev gibi hazır sirket buldunuz. Bu kendi kendine olmadı. Önceki yöneticilerin basireti ve bizim alın terimizle oldu. Sizden şu aşamada ücret değil, birlik olmanızı ve bizim gecmişte gösterdiğimiz sadakati göstermenizi istiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
non oml/sıc ~ 4 yıl önce
harika yazmışsınız kpt ım. göklerde buluşmak üzere.
GONLUNUZE SAGLIK ~ 4 yıl önce
COK GUZEL YAZMISSINIZ.... SANIRIM DURUMU ANLAYAMAYAN VE KAVRAYAMAYAN HERKES ICIN GUZEL BIR ORNEK OLUR YAZINIZ.
Yazık ~ 4 yıl önce
Şirkete büyük hizmetleri geçmiş, neredeyse meslek hayatlarının sonuna yaklaşmış bu tecrübeli pilotların el üstünde tutulması, onore edilmesi gerekirken, haketmedikleri böyle kötü muameleye maruz kalmaları çok üzücü , çok rencide edici bir durum.Inşallah yetkililer yaptıkları hatanın farkına varıp özür dileyerek gereğini yaparlar..
Hayaller ~ 4 yıl önce
Pilot camiası işsizlikten kırılıyor. Bundan sonra da toparlayacağını zannetmiyorum. Çok uzak olmayan bir gelecekte de zaten otonom uçaklarla uçacağız. Şu an eğitim alanlara ve mezun olmuş işsizlere geçmiş olsun. Hayatta başa gelebilecek en büyük şanssızlıklardan biri. 500 bin lira artı birkaç senelik emekleri çöp oldu. OML li kaptanlara gelince, zaten senelerdir işin kaymağını yediniz, hadi canım yediğiniz kaymaklara şükredin, utanmazlık yüzsüzlük yapmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ayıp ~ 4 yıl önce
her fırsatta pilotlara hakaret eden, kendisinde o kabiliyet olmadığından pilot olamamış, cesaretsiz adamlar çıkmış buradan saydırıyor. işine bak
ARKA BAHÇE ~ 4 yıl önce
Hiç sözünüzü boşa tüketmeyin. Birilerinin arka bahçesi olmuşsa bir şirket, sonuna kadar vazgeçmezler. İşleri de kendi çıkarları doğrultusunda yönetirler. Pilotta kimmiş buluruz der çıkarlar işin içinden . Ama kim gelir mevcut şartlarla ? Bunu düşünseler işi çözerler. Birlik olma vaktidir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ceco ~ 4 yıl önce
istisnaları hariç tutuyorum ancak tis zamanı geldiği zaman en büyük satıcılar kokpitten oluştu grev kıranlarda kokpitten oldu onlara yapılacak zam oranı ile yer personeline yapılan zam oranı aynı olmasına rağmen maaş farkı nedeniyle aradaki uçurum tuzları kuru olduğu için umurlarında olmadı bakınız lufthansa kokpit de greve gitti tuzu kuru olunca tis filan hak getire oldu şimdi bir kısmı vay anam yandım anam bugün bize yarın size

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000