03 Haziran 2008, Salı 08:08:34

OLAYLI YOLCULUK!

Radikal Gazetesi yazarlarından Namık Kemal Zeybek, son günlerde gündemden düşmeyen uçaklarda "haremlik" uygulamasını bizzat yaşayarak köşesine taşımış...
  • Goreceksiniz bu tur sorunlar otobuslerde de cikacak. Sonra ozel otobuslerde, minibuslerde baslayacak. 'Oyle sey yok' diyecekler ama yine de olacak.. Ataturk'un Turkiye'si Mekke Medine'den gelen dolarlarla daha da karanliga gomuluyor..
  • Yıllardır böyle birşey yokken sanırım bu yeni bir moda oldu insanlarda. Şimdiye kadar akılları nerdeydi...Ben gene söylüyüm asla kalkmazdım o zaman kendilerine özel uçak tutsunlar..Artı ayıptır yani. Git gide geriye giden bir toplum olduk.. O zaman buj tip insanlar hayattan kendilerini affaroz etsinler...Saygımız varken artık saygımzda kalamdı böylelerine.. ATATÜRK Çocuklarıyız biz Şeriat Çocukları DEĞİLL!!!!
  • Cok yazik. Toplumu kendi içinde birbirine dusurenler utansin; onlara destek olup "erkek-bayan, haremlik-selamlik" yapanlar da utansin.Bu siralar ardi ardina gerçeklesen ayni olaylar kesinlikle bilinçli bir sekilde yapiliyor.Bir ulke yobazlikla ilerleyemez.
  • Yıllardır kaşıya kaşıya insanları birbirine düşürdü din baronları.Belirli saatlerde belediye otobüslerine grup halinde çarşaflı kadınlar bindiriliyor.Ataköy'de çarşaflılar yürüyüş görüntüsü altında ortalıkta dolaştırılıyor. Belli tarikat ve cemaatlerin maaşlı elemanları bunlar.Amaç açıkları (!) alıştırmakmış.
  • Kurallar ve yasalar varken uygulanmaz. Dünyada nerede bir insan oturduğu yerden yanında bir bayan oturuyor diye kaldırılır? Yanına erkek düşecek diye oturmak istemiyen bayan binmesin uçağa. Ayrıca böyle bir gerkesinme varsa 21 yüzyılın Türkıye'sinde, duyursunlar da THY haremlikli selamlıklı uçaklarla uçurtsunlar böyle yolcularını..
  • YAZARIN YORUMLARINA SATIRI SATIRINA KATILIYORUM ÖRÜMCEK KAFALI DEDİĞİNİZ İNSALARIN DİĞERLERİNDEN FARKI ONU ANLAYAMADIM TÜRKMEN BEY
  • Yazarı iyi bir çözümleme yapmasından dolayı tebrik etmek isterim. Sonuç olarak insanların birbirini kazanması ancak hoşgörü ile olmaktadır. Daha önce yorum yazan okur gibi, karşındaki insanı hakir görerek, aşağılık görerek, kendi fikrimden olmayan cahil sayarım diyerek değil. Bu anlayış insanları daha da kutuplaşmaya iter. Her iki tarafında anlayışlı ve sabırlı olması gerek!... Sonuçta hepimiz aynı gemide yaşıyoruz ve bu insanlar yeryüzünde yeniden türemedi !.. Lütfen birbirimize saygı duyup, birbirimizi kazanalım...
  • Malesef genci ihtiyarı,cahili okumuşu farketmiyor artık zihin aynı olunca aynı gericiliklere seyirci oluyoruz.

Bu olaylı yolculuk yeni oldu. 28 Mayıs sabah 08 uçağında... İstanbul’dan Ankara’ya...
THY uçağında yerlerimizi aldık yolcuların tamamlanmasını bekliyorduk. Kadınlı erkekli on-onbeş yurttaşımız ellerinde torbalarıyla arka arkaya uçağa girmeğe başladıklarında birine sordum: “Mekke’den mi geliyorsunuz?” “Evet” diye karşılık verdi içlerinden birisi “Umreden geliyoruz”.
“Allah kabul etsin”
Erkekler sakallı, kadınlar örtülü idi. Daha çok köy veya kasaba insanlarına benziyorlardı. Ya da şehirlerin kenarlarından...
En önde oturuyor ve yanımdaki yolcuyla söyleşiyordum. Arkadan önce alçak sesle, sonra gittikçe sertleşen ve yükselen bir tartışma ile irkildik. Arkada tatsız bir şeyler oluyordu.
Ve olan oldu...
Biraz önceki umre yolcularımız hışımla inmeye başladılar. “Bu uçakla gitmeyeceklerdi...”
Sebebi hemen anlaşıldı. İçlerinden bir hanımı yolculardan bir erkeğin yanına oturtmuşlardı. Hanımın eşinin isteğini erkek yolcu kabul etmemiş ve yerinden kalkmamıştı. Uçak görevlileri de sıkıntıyı giderememişler; düğümü çözememişlerdi.
Kurtlar Vadisinin “içindeki insan sevgisine lanet edip duran” ilginç teröristi Mıro’nun dediği gibi “şimdi çözümleyelim bakalım bu olayı.”
Öncelikle uzun ve yorucu bir yoldan gelen umre yolcularımızın sinirlerinin de yorulmuş olduğunu hatırlayalım.
Sonra yerinden kalkıp başka yere geçerek düğümü kolayca çözebilecek erkek yolcumuzun inadının sebebini çözümleyelim.
“Yer benim yerim niye vereyim?” İnadı mı? Yerinden kalkıp, başka yere gitmeğe üşenmesi mi?” Yoksa, son zamanlarda gittikçe artan “başörtülü muhafazakarlara duyulan tepki” nin bir sonucu mu?
Bilmiyorum...
Ama, ön taraftaki kimi yolcuların yorumuna bakarsak sonuncu çözümleme daha gerçeğe yakın görünüyor.
Öte yandan:
Değerli umre yolcumuz, hanımının bir başka erkeğin yanında oturmasından, uçağı terk edecek kadar niye rahatsız oldu acaba? Nasıl olsa kendisi de yakındaydı...
Beri yandan... Haca gidenler bilirler ki, o ibadet sırasında kadınlar ve erkekler ayrılmaz. Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelerek yapılan “say” da ve Kabe’nin çevresinde dönerek gerçekleştirilen “tavaf”da kadınlar ve erkekler karmakarışık olurlar... İstanbul’un Belediye otobüslerinden bile daha sıkışık durumlar olur. Namaz vakti de yine öyle kılınır...Yanınızda veya önünüzde tanımadığınız bir karşı cins olabilir... Kimse de bunu yadırgamaz.
Kimse de bu yüzden ne suudilere ne de yetkililere bir şey demeye ve haccı terk etmeğe kalkışmaz.
Bu arada küçük bir ayrıntı: Arka arkaya uçağı terk eden yurttaşlarımız içinde bir hanım arkasından gelen erkeğe diyordu ki: “Onlar inerse insin, biz niye devam etmiyoruz?”  Erkek ise bu öneriye yüz vermedi.
Değerli okuyucum gözümüzün önünde olan biten bu işten,elbette çok yönlü üzüntü duyduk.
Ama asıl “çözümlemeyi” derinleştirdiğimiz zaman içimize bir hüzün çöktü.
Evet bu bir örnek olaydı ve toplumumuzda derinleşen bir yaranın belirtisiydi.
Birkaç yıl öncesine kadar “kapalı açık” çelişkisi ve çekişmesi çok az insanın tartışma alanıydı. Biliyorum ki kapalı veya açık denilen insanlarımız ve yakınlarımız birbirine karşı hoşgörüyle doluydu. Üniversitelerimizde otuz-kırk yıldan bu yana başörtülü öğrencilerimizde vardı... Ve hiçbir zaman başı açık-başı kapalı zıtlaşması olmamıştı.
Şimdilerde oluyor... Toplum geriliyor ve gerginleşiyor.
Bu işlerin sorumlusu da insanların bireylik seçimleri olarak kalması gereken konuları siyasi ve fikri tartışma alanına taşıyanlar...
Gidiş iyi değil... Çözüm hoşgörü kültürümüzün diriltilmesinde...

OLAYLI YOLCULUK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Seattle ~ 16 yıl önce
Goreceksiniz bu tur sorunlar otobuslerde de cikacak. Sonra ozel otobuslerde, minibuslerde baslayacak. 'Oyle sey yok' diyecekler ama yine de olacak.. Ataturk'un Turkiye'si Mekke Medine'den gelen dolarlarla daha da karanliga gomuluyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Yıllardır böyle birşey yokken sanırım bu yeni bir moda oldu insanlarda. Şimdiye kadar akılları nerdeydi...Ben gene söylüyüm asla kalkmazdım o zaman kendilerine özel uçak tutsunlar..Artı ayıptır yani. Git gide geriye giden bir toplum olduk.. O zaman buj tip insanlar hayattan kendilerini affaroz etsinler...Saygımız varken artık saygımzda kalamdı böylelerine.. ATATÜRK Çocuklarıyız biz Şeriat Çocukları DEĞİLL!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Cok yazik. Toplumu kendi içinde birbirine dusurenler utansin; onlara destek olup "erkek-bayan, haremlik-selamlik" yapanlar da utansin.Bu siralar ardi ardina gerçeklesen ayni olaylar kesinlikle bilinçli bir sekilde yapiliyor.Bir ulke yobazlikla ilerleyemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kabin kokpit ~ 16 yıl önce
Yıllardır kaşıya kaşıya insanları birbirine düşürdü din baronları.Belirli saatlerde belediye otobüslerine grup halinde çarşaflı kadınlar bindiriliyor.Ataköy'de çarşaflılar yürüyüş görüntüsü altında ortalıkta dolaştırılıyor. Belli tarikat ve cemaatlerin maaşlı elemanları bunlar.Amaç açıkları (!) alıştırmakmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çağdaş ~ 16 yıl önce
Kurallar ve yasalar varken uygulanmaz. Dünyada nerede bir insan oturduğu yerden yanında bir bayan oturuyor diye kaldırılır? Yanına erkek düşecek diye oturmak istemiyen bayan binmesin uçağa. Ayrıca böyle bir gerkesinme varsa 21 yüzyılın Türkıye'sinde, duyursunlar da THY haremlikli selamlıklı uçaklarla uçurtsunlar böyle yolcularını..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YAZAR ~ 16 yıl önce
YAZARIN YORUMLARINA SATIRI SATIRINA KATILIYORUM ÖRÜMCEK KAFALI DEDİĞİNİZ İNSALARIN DİĞERLERİNDEN FARKI ONU ANLAYAMADIM TÜRKMEN BEY

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlayış ~ 16 yıl önce
Yazarı iyi bir çözümleme yapmasından dolayı tebrik etmek isterim. Sonuç olarak insanların birbirini kazanması ancak hoşgörü ile olmaktadır. Daha önce yorum yazan okur gibi, karşındaki insanı hakir görerek, aşağılık görerek, kendi fikrimden olmayan cahil sayarım diyerek değil. Bu anlayış insanları daha da kutuplaşmaya iter. Her iki tarafında anlayışlı ve sabırlı olması gerek!... Sonuçta hepimiz aynı gemide yaşıyoruz ve bu insanlar yeryüzünde yeniden türemedi !.. Lütfen birbirimize saygı duyup, birbirimizi kazanalım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkmen ~ 16 yıl önce
Malesef genci ihtiyarı,cahili okumuşu farketmiyor artık zihin aynı olunca aynı gericiliklere seyirci oluyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000