01 Ağustos 2009, Cumartesi 12:17:29

OKUYUCU NOKTAYI KOYDU!

Üretimi yılan hikayesine dönen iki uçak modeli alay konusu oldu. Yabancı bir havacılık sitesi Dreamliner ve A400M projesindeki gecikmelerle ilgili ilginç bir anket yaptı. Ortaya çıkan sonuç ise hem güldürdü hem düşündürdü.
  • ben tesekkur ederim, eger alay etmiyorsaniz zira yorumlarin durumu pek ic acici degil herkes bir birine satasiyor.
  • çok demokratiksiniz tebrik ederim...
  • gunumuz teknolojisindenden tamamen farkli olarak kompozitten tasarlanmis bir ucagin ve ona ait yeni motorun ilk ucusunu yapacakken bir cok engelle karsilasmasi normal bence. Simdi kompozitten dolayi kanatlarda bir prolemler yasamislar, kanatlar govdeye baglanti noktasindan kirilmis bir test sirasinda. Daha dogrusu hasar gormus ve bu sirada kanatlara uzerinde ki yuk; dayanacagi ongorulen yukten de azmis. Bu ucagin guvenlik testlerini gecip ucmasi gercekten uzun surecek ama basardiginda, cok ekonomik bir ucak olmasi beklentilerini yerine getirirse, havacilikta yeni bir donem baslayacak. Ve boeing 737 ve 747lerin next generationlarini kompozitten uretecekmis bu durumda o serilerinde adi degisecek yani 737 ve 747ler tamamen degisime ugrayacak.
  • ya develer ?
  • Rus uçakları bu devirde uçuyorsa Driamliner takla atarak uçar...
  • Domuz karşılaştırması, bu karşılaştırmayı yapanın kişisel düşüncesidir bence. Bir uçak, tasarımlandıktan sonra uçamasına dek kadar ne kadar zaman gerekiyorsa o zamanı kullanmalıdır. Uçmaya başladıklarında bu uçakların domuz değil, insan taşımasında kullanılacak.

Boeing’in geleceğin uçağı diye adlandırdığı Boeing 787 Dreamliner’ın sürekli ertelenen ilk uçuşu geçen Haziran başında belirsiz bir ileri tarihe ertelenmişti.

Kimine gore gecikmenin sebebi küresel krizin etkilerinin geçmesi için zaman kazanmak, kimine gore Boeing’de geçen yıl yaşanan 52 günlük grev kimine gore ise gerçekten üretimde yaşanan maddi hatalar…Ancak sebebi her ne olursa olsun Boeing 787 Dreamliner’ın ilk uçuş tarihinin sürekli ertelenmesi artık kabak tadı verdi.

Üretimi yılan hikayesine dönen bir başka proje de Türkiye’nin de dahil olduğu Airbus 400M uçakları. 2003 yılında ilk imzaların atılmasından sonra ilk uçuş için 2008 tarihi belirlenmiş ancak o tarih daha sonra 2009 yılına ötelenmişti. Geçtiğimiz günlerde proje ortağı ülkelerin Savunma Bakanları’nın bir araya geldiği toplantıda, A400M projesine güven tazelendi ve devam kararı alındı. Ancak ilk uçuşun belirlenen tarihten 3-4 yıl sarkmasının kaçınılmaz olduğu kaydedildi.

Bir tarafta Boeing, diğer tarafta Airbus’ın yürüttüğü iki dev projede yaşanan sıkıntılar yabancı bir havacılık sitesinde adeta alay konusu edildi.

İlk uçuş tarihlerinin sürekli ertelenmesine gönderme yapılan ankette, ‘ Aşağıdakilerden hangisi ilk uçuşunu once yapar’ sorusunda cevap şıkları olarak, Boeing 787 Dreamliner, A400M ve  Domuzlar verildi.

İlginçtir ki şu ana kadar ankette yüzde 44 oyla domuzlar şıkkı önde gidiyor.

Yani okuyuculara göre, domuzlar bile uçar ancak Dreamliner ve A400M uçamaz…

©AirportHaber.com

OKUYUCU NOKTAYI KOYDU!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 15 yıl önce
ben tesekkur ederim, eger alay etmiyorsaniz zira yorumlarin durumu pek ic acici degil herkes bir birine satasiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
çok demokratiksiniz tebrik ederim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
gunumuz teknolojisindenden tamamen farkli olarak kompozitten tasarlanmis bir ucagin ve ona ait yeni motorun ilk ucusunu yapacakken bir cok engelle karsilasmasi normal bence. Simdi kompozitten dolayi kanatlarda bir prolemler yasamislar, kanatlar govdeye baglanti noktasindan kirilmis bir test sirasinda. Daha dogrusu hasar gormus ve bu sirada kanatlara uzerinde ki yuk; dayanacagi ongorulen yukten de azmis. Bu ucagin guvenlik testlerini gecip ucmasi gercekten uzun surecek ama basardiginda, cok ekonomik bir ucak olmasi beklentilerini yerine getirirse, havacilikta yeni bir donem baslayacak. Ve boeing 737 ve 747lerin next generationlarini kompozitten uretecekmis bu durumda o serilerinde adi degisecek yani 737 ve 747ler tamamen degisime ugrayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ya develer ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Rus uçakları bu devirde uçuyorsa Driamliner takla atarak uçar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Domuz karşılaştırması, bu karşılaştırmayı yapanın kişisel düşüncesidir bence. Bir uçak, tasarımlandıktan sonra uçamasına dek kadar ne kadar zaman gerekiyorsa o zamanı kullanmalıdır. Uçmaya başladıklarında bu uçakların domuz değil, insan taşımasında kullanılacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000