06 Nisan 2017, Perşembe 11:19:56

Oktay Erdağı'dan 'kule' açıklaması

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü esk yardımcısı Oktay Erdağı, bugün Hürriyet'te yayınlanan haberle ilgili açıklama yaptı.
  • ANNEX 10 Mania kriterleri için o kadar uzağa gitmeye gerek yok önce THY hangarları ve 35 L yada 17 R pistlerinden başlayın
  • VFR Uçuş sırasında pilotun uygulayacağı kriterler bellidir. Şehir (insan toplulukları) üzerindeki uçuşlar yerden en az 1000 feet yükseklite yapılır. Uçuş herşeyi geçtim sadece bu kurala uygun yapılmış olsa 450-500 feet yükseklikteki kuleye çarpmayacaklardı. İkinci olarak hava koridorları ve usullerin koruma sahaları vardır , bu koruma sahalarının içinde hiçbir mania olmayacağı anlamına gelmez, tam tersi bu koruma sahalarında çok sayıda mania bulunur ve bu manialarla çarpışmayı önleme sorumluluğu ister vfr ister ıfr uçuş yapılsın pilottadır. vfr uçuluyor ise pilot tarafından belirlenen yanal / dikey mesafelerden, ıfr uçuluyorsa otorite tarafından belirlenen yanal / dikey mesafelerden uçularak manialarla çarpışma önlenir. Vfr uçuşlarda bu sebeple belirli görüş şartlarında yapılabilmektedir, bulutlardan yatay ve dikeyde olunacak mesafeler, uçuş rüyeti hep belirlenmiştir. Olayı çarpıtmak kimsenin işine yaramaz. Kurallar uygulanmak içindir. İstisnasız bütün vfr uçuş kurallarının açıkça ihlal edildiği bir kazada, oraya kuleyi dikenleri ya da devleti suçlamak gerçekten acı bir durum. Güneş balçıkla sıvanmaz. Neredeyse helikoptere motor koymuşlar, motor olmasaydı uçamazlardı ve bu kaza olmazdı diye üreticiyi de suçlayaksınız. Yazık.
  • Bu konu çok irdelendi. Ama asıl sorun ve kazanın asıl sebebi vfr koridorda vfr şartlarda yani görerek uçması gereken pilotların şu veya bu sebeple veya kaygıyla veya baskıyla kuralları hiçe sayarak ve risk alarak o koridorda ıfr uçmalarıdır. Gerisi teferruattır.kurallara uyup vfr uçuş yapsalardı (ki o gün o havada mümkün değil ve geri dönmeleri veya uygun bir yere inmeleri veya atc ile temas kurup ıfr uçuşa geçip emniyetli irtifaya tırmanmaları gerekirdi) o kuleyi mutlaka görürler ve bu kaza olmazdı. Evet vfr rota yanlış yerden geçirilmiş,engel haritalara ve gps veritabanına işlenmemiş vs bunlar doğrudur ama teferruattır.kule koridora çok yakın,niye yıllardır oralarda uçan bir Allahın kulu helikopter pilotu bunu yetkililere iletmedi??çünkü vfr uçuyorsan sorun yaratmıyor.ama iş ıfr a gelince iş değişiyor. mesele suçlu aramak olmamalı kazalardan ders çıkarılmalı zihniyeti değiştirmeli.
  • Birisi çıkıp onayın hangi kritere dayanılarak verildiğini söylesin de, işi bilip bilmediğini anlayalım. Neye uygun? Referandumdaki gibi Anayasanın 5 inci maddesi değişti der gibi bir açıklama. İyi de kardeşim o maddede ne iptal edildi, değiştirildi onu söyleyin. Hileyi şerre getirmeye çalışıyorlar. Kaza günü bunlardan birisi çıkıp, "helikopter kuleye çarpmadı" diye demeç vermişti değil mi?
  • VFR/VMC uçuşta binaya çarpılmıştır. IFR/IMC olsa bu konuşulanlar haklı diyebiliriz. Ancak GÖREREK yapılan uçuşta, alçaktan uçulup, civardaki diğer yüksek binaları ıskalayıp, KULEYİ GÖRMEDEN çarpmak suretiyle kaza olmuştur. Haritada daha bir çok mania da yoktur. Merak ediyorum, şu an 200 metreyi geçen Çamlıca Kulesi, 3ncü köprü, Osman Gazi Köprüsü, her tepeye dikilen rüzgar jeneratörleri, yeni yapılan gökdelen siteler.... Hangileri bilgi sisteminde var, yüzde kaçı SHGM'ye rapor ediliyor? Pistin uzantısına yapılan binalar? ESB 03 yaklaşmasında tepeye yapılan 2 ucube bina. Trabzon 11 kalkış istikametindeki çok katlı beyaz bina. Adana Şakirpaşa'nın 23 inişinin önüne dikilen 9 katlı Emniyet Müdürlüğü? Tokat inişindeki kavak ağaçları? Daha yazayım mı? Bu tür binaları işini iyi bilen insanlar, tahmin edemeyeceğiniz kadar yüksek mevkilerden destek alıyorlar, kitabına uydurup yapıyorlar. Asıl tehlikeler buralarda.
  • Allah aşkına kendisi SHGM müdür iken taşı taşın üstüne koymuş mu? Bir mevzuat oluşturulmuş mu? Türkiye de sivil havacılığın önünü kapamak için ellerinden gelen bürokrasiyi kullandılar
  • O gun de demistim bugun de diyorum bu sorularin cevabi net. Cok acik. Kule asker kokenliymis.
  • Büyükçekmece belediyesinden anca bu beklenir zaten chp demek zayıf basiretsiz yönetim demek
  • Tipik polemik. Bir kurul oluşturup problem çözmektense, "ben yapmadım o yaptı".VFR uçuş ta ve VMC şartlarda şehir üzerinde uçulurken 600m radius içirisindeki en yüksek yapıdan 1000ft daha yüksekte olmalısın.bunun için VFR chaftlar her 6 ayda bir güncellenir ve shgm tarafından onaylanır. 2008 yılında yapılmış 112m yüksekliğindeki bir kulenin VFR charta eklenmemiş olmasında SHGM hiçbir şekilde başka birisini suçlayamaz. Değil 9 yıl her 6 ayda bir VFR haritalar yenilenir ve shgm onayından geçer. Şimdide belediye suçlanıyor, çok ironik bir durum. EASA ya taşeronluk yapıp, kurallar kopyala yapıştırla düzenlenirse, ne uyguladığımızı bilmeyiz. SHGM çözüm istiyor ise VFR haritalarda koridor rota oluşturmalıdır. Koridor rotalar da Manisa ya uygun çizilir ve büyük şehirler üzerinde bir VFR rota oluşur. Sanırım başka çözüm de yok.
  • Bu konuda bilen bilmeyen konuşuyor . OKtay bey yollarını havacılığa vermiş deneyimli bir bürokrat...Basına özür dileyerek demek isterim ki kulaktan dolma değil bilenlere sorun...

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü esk yardımcısı Oktay Erdağı, bugün Hürriyet'te yayınlanan haberle ilgili açıklama yaptı.

İstanbul Beylikdüzü’nde meydana gelen helikopter kazasına neden olduğu belirtilen TV kulesinin, havalimanı mania planı dışında kalmasıyla ilgili kararı savunan Erdağı, 'bugün sorulsa aynı cevap verilirdi' dedi.

Erdağı'nın açıklaması:

Havaalanları çevresindeki yapılaşma kriterleri ülkemizin üyesi bulunduğu Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının (ICAO) yayımladığı standartlar ve tavsiye edilen uygulamalar çerçevesinde 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 47nci maddesi hükümleri kapsamında Ulaştırma Denizcİlik ve Haberleşme Bakanlığı (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenmektedir. Bu kapsamda hazırlanan havaalanı mânia planları Bakanlık/SHGM tarafından yayımlanarak imar planı yapmaktan sorumlu tüm kurum ve kuruluşlar ile ilgili Valiliklere gönderilmektedir. 1997 yılında bu konuda ilgili Belediyeler  ve inşaatı yüklenen firma tarafından Ulaştırma Bakanlığına/SHGM  yapılaşma kriteri sorulmuş, verilen cevabi görüşte ise söz konusu kulenin havaalanı mânia planı kriterleri kapsamında kalmadığı ifade edilmiştir. Bugünkü mevcut durumda da söz konusu kule havaalanı mânia planı kriterleri  kapsamı dışında kalmaktadır. 

Ancak, daha sonra ilgili kurum veya kuruluşlar tarafından  VFR uçuş güzergahları ile ilgili yapılan çalışmalar  esnasında bu kula  hava araçları için tehlike arz ettiği tespit edilmiş ise ilgili VFR Chartlarda gösterilmesi ve dijital haritalara işlenmesi gerekirdi. Bu kazada göstermiştir ki ülkemizdeki rüzgar santralleri, fabrika bacaları, gökdelenler, bu veya benzeri kuleler  bunlara izin ve ruhsat veren kuruluşlar tarafından ilgili kurum veya kuruluşlara bildirilmesi ve bunlar için bir uçuşa engel veri tabanı oluşturularak takip edilmesi ve bu engellerin mutlaka Chartlarda ve dijital haritalarda  gösterilmesi şarttır.

İlgili belediyenin sorumluluğunu örtbas etmek için bu yazıyı basına sızdırmış olması  onun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. SHGM'ye sorulan soruya verilen cevap doğrudur. Aynı soru bugün de sorulsa aynı cevap verilirdi. Söz konusu kule Havalimanı mani planı kriterleri içerisinde yer almamaktadır.

Oktay Erdağı'dan 'kule' açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Annex 10 ~ 7 yıl önce
ANNEX 10 Mania kriterleri için o kadar uzağa gitmeye gerek yok önce THY hangarları ve 35 L yada 17 R pistlerinden başlayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İroni ~ 7 yıl önce
VFR Uçuş sırasında pilotun uygulayacağı kriterler bellidir. Şehir (insan toplulukları) üzerindeki uçuşlar yerden en az 1000 feet yükseklite yapılır. Uçuş herşeyi geçtim sadece bu kurala uygun yapılmış olsa 450-500 feet yükseklikteki kuleye çarpmayacaklardı. İkinci olarak hava koridorları ve usullerin koruma sahaları vardır , bu koruma sahalarının içinde hiçbir mania olmayacağı anlamına gelmez, tam tersi bu koruma sahalarında çok sayıda mania bulunur ve bu manialarla çarpışmayı önleme sorumluluğu ister vfr ister ıfr uçuş yapılsın pilottadır. vfr uçuluyor ise pilot tarafından belirlenen yanal / dikey mesafelerden, ıfr uçuluyorsa otorite tarafından belirlenen yanal / dikey mesafelerden uçularak manialarla çarpışma önlenir. Vfr uçuşlarda bu sebeple belirli görüş şartlarında yapılabilmektedir, bulutlardan yatay ve dikeyde olunacak mesafeler, uçuş rüyeti hep belirlenmiştir. Olayı çarpıtmak kimsenin işine yaramaz. Kurallar uygulanmak içindir. İstisnasız bütün vfr uçuş kurallarının açıkça ihlal edildiği bir kazada, oraya kuleyi dikenleri ya da devleti suçlamak gerçekten acı bir durum. Güneş balçıkla sıvanmaz. Neredeyse helikoptere motor koymuşlar, motor olmasaydı uçamazlardı ve bu kaza olmazdı diye üreticiyi de suçlayaksınız. Yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam haklı ~ 7 yıl önce
Bu konu çok irdelendi. Ama asıl sorun ve kazanın asıl sebebi vfr koridorda vfr şartlarda yani görerek uçması gereken pilotların şu veya bu sebeple veya kaygıyla veya baskıyla kuralları hiçe sayarak ve risk alarak o koridorda ıfr uçmalarıdır. Gerisi teferruattır.kurallara uyup vfr uçuş yapsalardı (ki o gün o havada mümkün değil ve geri dönmeleri veya uygun bir yere inmeleri veya atc ile temas kurup ıfr uçuşa geçip emniyetli irtifaya tırmanmaları gerekirdi) o kuleyi mutlaka görürler ve bu kaza olmazdı. Evet vfr rota yanlış yerden geçirilmiş,engel haritalara ve gps veritabanına işlenmemiş vs bunlar doğrudur ama teferruattır.kule koridora çok yakın,niye yıllardır oralarda uçan bir Allahın kulu helikopter pilotu bunu yetkililere iletmedi??çünkü vfr uçuyorsan sorun yaratmıyor.ama iş ıfr a gelince iş değişiyor. mesele suçlu aramak olmamalı kazalardan ders çıkarılmalı zihniyeti değiştirmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Deşelim ~ 7 yıl önce
Birisi çıkıp onayın hangi kritere dayanılarak verildiğini söylesin de, işi bilip bilmediğini anlayalım. Neye uygun? Referandumdaki gibi Anayasanın 5 inci maddesi değişti der gibi bir açıklama. İyi de kardeşim o maddede ne iptal edildi, değiştirildi onu söyleyin. Hileyi şerre getirmeye çalışıyorlar. Kaza günü bunlardan birisi çıkıp, "helikopter kuleye çarpmadı" diye demeç vermişti değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yahu ~ 7 yıl önce
VFR/VMC uçuşta binaya çarpılmıştır. IFR/IMC olsa bu konuşulanlar haklı diyebiliriz. Ancak GÖREREK yapılan uçuşta, alçaktan uçulup, civardaki diğer yüksek binaları ıskalayıp, KULEYİ GÖRMEDEN çarpmak suretiyle kaza olmuştur. Haritada daha bir çok mania da yoktur. Merak ediyorum, şu an 200 metreyi geçen Çamlıca Kulesi, 3ncü köprü, Osman Gazi Köprüsü, her tepeye dikilen rüzgar jeneratörleri, yeni yapılan gökdelen siteler.... Hangileri bilgi sisteminde var, yüzde kaçı SHGM'ye rapor ediliyor? Pistin uzantısına yapılan binalar? ESB 03 yaklaşmasında tepeye yapılan 2 ucube bina. Trabzon 11 kalkış istikametindeki çok katlı beyaz bina. Adana Şakirpaşa'nın 23 inişinin önüne dikilen 9 katlı Emniyet Müdürlüğü? Tokat inişindeki kavak ağaçları? Daha yazayım mı? Bu tür binaları işini iyi bilen insanlar, tahmin edemeyeceğiniz kadar yüksek mevkilerden destek alıyorlar, kitabına uydurup yapıyorlar. Asıl tehlikeler buralarda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güldürmeyin Oktay Bey ~ 7 yıl önce
Allah aşkına kendisi SHGM müdür iken taşı taşın üstüne koymuş mu? Bir mevzuat oluşturulmuş mu? Türkiye de sivil havacılığın önünü kapamak için ellerinden gelen bürokrasiyi kullandılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzaylı ~ 7 yıl önce
Sen uzaydan yeni mi geldin? Kimin taşın üstüne taş koyduğunu veya koymadığını nereden biliyorsun? Hangi mevzuatın oluşturulup oluşturulmadığını hangi mevzuatı kimin oluşturduğunu bilmediğin bir vakada. Bari sağına soluna bir sor, sonra konuş. Sana çok zahmet olacak ama Airporthaber de çıkan haberlerin altına boş boş yorumlar yazacağına Oktay Beye ait "Havadaahkam. blogspot.com" daki birkaç makaleyi okuma zahmetinde bulun da bari bilgin ve görgün artsın.
Iki ~ 7 yıl önce
OKTAY BEYDEN sonra sadece iki önemli mevzuat değişikliği yapildı. Atama Yönetmeliği değiştirilerek Bilal Eksi Bey SHGM ye uyduruldu. Şimdi de SHY-6A değiştirilerek SHGM'nin bir çalışanı THY"ye uyduruldu. Hepsi bu. Sen hangi mevzuattan bahs ediyorsun brader.
İnan ~ 7 yıl önce
İnanıp inanmamakta serbestsiniz. Ancak biz SHGM çalışanları olarak son 10 yıldır Oktay Bey ve arkadaşlarının hazırladığı yönetmeliklerle durumu idare ediyoruz. Yapılan tek şey sektörel temel yönetmeliklerinin bazılarında isteğe mahsusu bazı değişiklikler yaparak basta DHMİ ve THY olmak üzere bazı kurum ve kuruluşları yönetmeliğe uyduramayınca yönetmelikleri onlara uydurdular. Örnek mi istersin; SHY 14A- SHY 22, SHY 6A madem bu konularla ilgileniyorsun sen de araştırıp bak ki neler olmuş neler?
Cevap net ~ 7 yıl önce
O gun de demistim bugun de diyorum bu sorularin cevabi net. Cok acik. Kule asker kokenliymis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Değişik ~ 7 yıl önce
Büyükçekmece belediyesinden anca bu beklenir zaten chp demek zayıf basiretsiz yönetim demek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zihniyet ~ 7 yıl önce
Ana arterlerin yanında yapılan yapıların ve böylesine büyük bir yapının imar planlarının ilçe belediyelerinin kapsama alanı dışında olmadığını, bunların tamamına büyük şehir belediyesince imar izni verdiğini bilmemeniz gayet normal, sırf bir yerleri suçlamak adına konuşmak zihniyet meselesi!! örnek E-5 yanında yapılan ve büyük şehir belediyesinin E-5 e sıfır olarak imar izni verdiği (ki ne ortaklıklar çıktı ortaya) yapılar gibi....
VFR CHart ~ 7 yıl önce
Tipik polemik. Bir kurul oluşturup problem çözmektense, "ben yapmadım o yaptı".VFR uçuş ta ve VMC şartlarda şehir üzerinde uçulurken 600m radius içirisindeki en yüksek yapıdan 1000ft daha yüksekte olmalısın.bunun için VFR chaftlar her 6 ayda bir güncellenir ve shgm tarafından onaylanır. 2008 yılında yapılmış 112m yüksekliğindeki bir kulenin VFR charta eklenmemiş olmasında SHGM hiçbir şekilde başka birisini suçlayamaz. Değil 9 yıl her 6 ayda bir VFR haritalar yenilenir ve shgm onayından geçer. Şimdide belediye suçlanıyor, çok ironik bir durum. EASA ya taşeronluk yapıp, kurallar kopyala yapıştırla düzenlenirse, ne uyguladığımızı bilmeyiz. SHGM çözüm istiyor ise VFR haritalarda koridor rota oluşturmalıdır. Koridor rotalar da Manisa ya uygun çizilir ve büyük şehirler üzerinde bir VFR rota oluşur. Sanırım başka çözüm de yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaz be ~ 7 yıl önce
Neden 6 ay da 1 yıl değil? Bu yazdıkların nerede yazıyor? VFR Chartta işlenmediğini nereden biliyorsun? Bu işin SHGM'nin görevi olduğu nerede yazıyor? Kaleme tükürüp yazmışsın da referanslarını da yazsan da biz de öğrensek.
cevap ~ 7 yıl önce
Bir ülkenin VFR chartı otorite tarafından onaylanır. ICAO veya sivil havacılık otoritesi onaysız yayınlanamaz. Eğer bu kule VFR chartta varsa bile yerdeyken uçuş planlandığında briefing bu rotayı onaylamaz. Minimum her yıl chartlar yenilenir eğer bir değişiklik varsa da 3 ay içerisinde yenilenmelidir. Daha detaylı bilgiyi buradan yazamam Çünkü çok teferruatlı. Merakınız varsa havacılık hukuğu maddelerini EASA PART-NCO da bütün bilgileri bulabilirsiniz.
Atmayalım ~ 7 yıl önce
Atmışsın brader. Bu ülkede servis sağlayıcı olarak kanunla DHMİ belirlenmiş. Ne oldu SHGM bu ülkede devletin kurumu oldu da DHMİ üvey evlat mı oldu? VFR uçuşları ve yollarını DHMİ belirler. Muhatap belli kıvırmayalım lütfen. Üçünçü havalimanının sefasını sürenlerin dünyanın en gelişmış helikopterini dünyanın gelişmiş bir metropolu olan İstanbulun üzerinde emniyetli bir şekilde uçuramamanın becereksizliğini de kabullenmesi gerekmez mi?
Bir bilen !!! ~ 7 yıl önce
Bu konuda bilen bilmeyen konuşuyor . OKtay bey yollarını havacılığa vermiş deneyimli bir bürokrat...Basına özür dileyerek demek isterim ki kulaktan dolma değil bilenlere sorun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000