01 Ekim 2019, Salı 11:25:44

Oktay Erdağı İstanbul Havalimanı'nı yorumladı!

Sivil Havacılık Genel Müdür eski Yardımcısı Oktay Erdağı, İstanbul Havalimanı'na geçiş sonrası başta Türk Hava Yolları olmak üzere şirketlere ilave mali yük geldiğini ve bu konunun üzerinde durulması gerektiğinde dikkat çekti. Erdağı, "Safsataları bırakıp gerçeklerle yüzleşmek gerek" dedi.
  • Point Merge kullanarak, 6 mil aralığın altına (tercihan 4-4.5 mil) düşmenin sakıncaları varsa nelermiş; biraz da bundan bahsedelim... Tamam bu Point Merge sistemi şu anda o kadar da (iddia edildiği gibi) "deneme aşamasında değilmiş", o kadarını anladık. Ancak, şu anda nedden hiçbir ABD havalimanı bumnu kullanmayı seçmemiş???
  • Pilot arkadaş size sesleniyorum, bu suskunluğunuz neden? "Point Merge" sisteminden memnunmusunuz? Bu sistem hayatınızı kolaylaştırdımı? Uçuş emniyetinizi artırdı mı? En önemlisi de uçuş sürelerinizi kısalttı mı?
  • Pilot arkadaşlar neden konuşmuyorsunuz? Allah korusun olabilecek bir felaketten sonra mahkemelerde çakma bilir kişilik veya yalancı şahitlik yapmayı mı bekliyorsunuz?
  • Ihl çalışanlara büyük eziyettir.yolcuya eziyettir.10 dk asansör bekliyoruz yemekhanesine inmek için yemek hakkım boşa gidiyor.gate bölgesine yürümeyi saymıyorum bile.Bizim şirketin müdürleri bile araba ile gitmiyorlar artık benzin parası ve yorgun araç kullanma riskine karşı personel servisi kullanıyorlar.en kötüsü de servisçi arkadaşların durumu.Ödediğim vergiyi de helal edecem kapatın şu havalimanını.Lüzumsuzu geçti ZARARLI oldu.
  • Madem İstanbul Hava sahası yeniden düzenlendi madem ülkemiz için yepyeni bir sistem olan ve henüz deneme ve test aşamasında olan "point merge" sistemi uygulanıyor, şimdi soruyorum THY'nin kaç pilotu bu sistemle ilgili olarak eğitildi ve simülatör eğitiminden geçirildi. Aynı şekilde DHMİ'nin kaç hava trafik kontrolörü bu sistemle ilgili eğitimden geçirildi, en önemlisi de SHGM tüm bu olup bitenlerin neresindeymiş? Hadi cevapları görelim...
  • İstanbul Havalimanına iniş kalkış yapan pilotlar, Bu havalimanındaki trafik kontrolörlük hizmetini veren kontrolörler elinizi vicdanınıza koyun ve buyurun siz konuşun halinizden memnun musunuz?
  • Point merge sistemini kullanarak bir atco olarak diyebilirimki, eski havalimanına göre bekleme olmuyor bile denilebilir. Ayrıca söylendiği gibi birkaç küçük havaalanında değil, birçok yerde kullanılıyor. Norveç, kore vs. gibi. İşte ülkenin en büyük problemi bu. İnsanların bilgisi olmadığı konularda fikri olması ve bu şekilde kamuoyunu aldatmaya çalışması. THY nin eskiye göre havada geçirdiği zaman ve uçtuğu mesafe azaldı. Bilmesek bizi de kandıracaksınız. Ayıptır.
  • Yıllar önce Pendik'te formula pisti yapıldı şimdi otopark oldu milyonlar harcandı üzülüyor insan ,neden böyle oluyor
  • Ekipler tecrübelendikçe(atc, pilot) Uzak pistten 25 dk, yakınından 15 dkya düştü taksi süreleri. Mesafe aynı mesafe yine dünya yakıt yakmaya devam. Geçen yolculuk yaptım, lanet olsun yapacağınız işe dedim. Boyner mağazası var arkadaş ya! Yürü babam yürü bitmiyor! Zaten kapılara doğru düzgün yönlendirme de yok. Benden bitmeden Avmler biterse bir yerlerde bekleme salonu var. Ömür tüketen uzaklıkta...
  • Görevde iken Bunları Dile Getirseydin Hoş Olurd. Şimdi Anılarını Yazıyorsun.. Bilmem Anlatabildimmi

Sivil Havacılık Genel Müdür eski Yardımcısı Oktay Erdağı, İstanbul Havalimanı'na geçiş sonrası başta Türk Hava Yolları olmak üzere şirketlere ilave mali yük geldiğini ve bu konunun üzerinde durulması gerektiğinde dikkat çekti. Erdağı, "Safsataları bırakıp gerçeklerle yüzleşmek gerek" dedi.

İşte Erdağı'nın İstanbul Havalimanı hakkındaki yorumu:

"Açıldığı günden beri tartışılmaya devam edilen İstanbul Havalimanı’ndaki inişlerde havada en az 15 dakika, takside ise inişte 30 kalkışta 30 dakika olmak üzere yaklaşık 1 saat 15 dakika rötarın ve yolcuların uçağa binebilmek için terminal içerisinde en az 30 dakika yürümesinin yolcu konforu üzerindeki olumsuz etkileri ve THY’ye getirdiği ilave mali yük, üzerinde dikkatle durulması gereken bir konudur. Bu durum, anılan havalimanını en çok kullanan ve işletme giderleri diğer özel havayollarına göre çok yüksek olan THY’ye her seferinde yaklaşık 10 bin dolar ek maliyet getirmeye devam ediyor. Nitekim THY’nin açıkladığı son mali raporlar bunu çok açık olarak ortaya koymaktadır. THY’nin 2018 yılı AHL toplam uçak trafiği 277 bin olduğuna göre yıllık zararının 1 milyar 385 milyon dolar olacağı değerlendirilmektedir.

Havadaki rötarlara kısaca bakacak olursak, rötarların Fransa’nın yoğun talebi ve baskısı sonucunda EUROCONTROL tarafından DHMİ’ye önerilen “Point Merge” programından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Fransa tarafından geliştirilen bu program şimdilik Fransa’da ve Almanya’da birkaç küçük havaalanında sadece deneme ve test amaçlı olarak kullanılmaktadır. Şayet başarılı olursa diğer EUROCONTROL üyesi ülkeler tarafından da kullanılmaya başlanacaktır. Durum böyleyken adama sormazlar mı “Bu hangi aklın ürünüdür ki dünyanın hiçbir ülkesi tarafından henüz kullanılmayan ve henüz test aşamasında olan bu programı dünyanın en büyük havalimanı olduğunu iddia ettiğiniz havalimanında kullanıyorsunuz?” Eserinizin, başta THY olmak üzere, havayolu işletmelerine verdiği mali zarar bir yana, olabilecek emniyetsizliğin sorumlusu kim olacaktır? Hatta kullanılan bu program nedeniyle İstanbul Havalimanı’nın uçak trafik sayısı azalmasın diye Atatürk Havalimanı’nın saatteki 60 uçak trafiği 5 uçak trafiğine düşürüldüğü bilinmektedir. Başta Paris, Londra ve Brüksel olmak üzere Avrupa’nın bir çok şehrinde, aralarında en fazla 20-30 km mesafe olan birden çok havalimanı bulunmaktadır. Nasıl oluyor da bu havalimanlarının tamamı en rantabl şekilde kullanılıyor da biz Atatürk Havalimanı’nı ya en verimsiz şekilde kullanabiliyoruz ya da kapatmak zorunda kalıyoruz? Bu ne biçim hava sahası düzenlemesidir ki emniyetsizlik yaratıyor. Bu ne biçim bir “Merge Point” programıdır ki hava sahamızı geliştireceğine kısıtlama getiriyor. Bir havalimanın kapasitesi nasıl diğer havalimanının kapasitesini etkiliyor? Bu programı kullanmanın bir nedeni de Atatürk Havalimanı’nı kapatmak olabilir mi? Yani bu programın bilinçli bir şekilde seçilmediğinden emin misiniz?

Uçakların yerdeki uzun taksi sürelerinin pistlerin yanlış konumlandırılmasından ve özellikle de terminalle pistler arasındaki mesafenin uzun olmasından kaynaklandığı defalarca ortaya kondu. Dünyadaki birçok büyük havalimanında yerdeki taksi sürelerinin benzer şekilde uzun olduğu bilinmektedir. Ancak bu tür havalimanlarından yapılan 5 saat ve üzeri uçuşlarda bu tür uzun taksiler çok dikkat çekmemekle beraber normal de karşılanmaktadır. Bizim sorunumuz örneğin iç hatlarda 35 dakikalık İstanbul/ Çanakkale veya 45 dakikalık İstanbul/Ankara vb uçuşlarda yolcunun 30 dakikada terminalde yürümesi veya uçağın yerde içinde yolcu varken 30 dakika daha fazla taksi yapmasından kaynaklanmaktadır. Tabi insanın aklına şu soru da geliyor: Bu havalimanı yapılırken İGA ile THY ve DHMİ arasında hiçbir koordinasyon sağlanmadı mı? Sağlanmadıysa her gün basına verilen o boy boy pozlar da neyin nesiydi? Sağlandıysa konunun uzmanı olmayan yöneticilerin körler ile sağırlar birbirlerini ağırlar seremonisini mi izliyorduk.

Dünyanın en büyük havalimanını işletiyoruz veya dünyanın en konforlu ve en büyük CIP salonun işletiyoruz safsatalarını bırakıp gerçeklerle yüzleşmek gerekiyor."

Oktay Erdağı İstanbul Havalimanı'nı yorumladı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (68)

mafaky ~ 5 yıl önce
Point Merge kullanarak, 6 mil aralığın altına (tercihan 4-4.5 mil) düşmenin sakıncaları varsa nelermiş; biraz da bundan bahsedelim... Tamam bu Point Merge sistemi şu anda o kadar da (iddia edildiği gibi) "deneme aşamasında değilmiş", o kadarını anladık. Ancak, şu anda nedden hiçbir ABD havalimanı bumnu kullanmayı seçmemiş???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot arkadaş ~ 5 yıl önce
Pilot arkadaş size sesleniyorum, bu suskunluğunuz neden? "Point Merge" sisteminden memnunmusunuz? Bu sistem hayatınızı kolaylaştırdımı? Uçuş emniyetinizi artırdı mı? En önemlisi de uçuş sürelerinizi kısalttı mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mr.B ~ 5 yıl önce
Bizim memnun olup olmamamız neyi değiştiricek sanıyorsunuz? Bizim görüşlerimiz havayolları ve yer işletmecileri bakımından önemli değil, havayolları ve işletmeciler iki şeyden anlar kaar ve zarardan
Pilot ~ 5 yıl önce
Aşağıda bol bol yaptım ben kendi adıma
Allah Korusun ~ 5 yıl önce
Pilot arkadaşlar neden konuşmuyorsunuz? Allah korusun olabilecek bir felaketten sonra mahkemelerde çakma bilir kişilik veya yalancı şahitlik yapmayı mı bekliyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kara-cahill ~ 5 yıl önce
Ihl çalışanlara büyük eziyettir.yolcuya eziyettir.10 dk asansör bekliyoruz yemekhanesine inmek için yemek hakkım boşa gidiyor.gate bölgesine yürümeyi saymıyorum bile.Bizim şirketin müdürleri bile araba ile gitmiyorlar artık benzin parası ve yorgun araç kullanma riskine karşı personel servisi kullanıyorlar.en kötüsü de servisçi arkadaşların durumu.Ödediğim vergiyi de helal edecem kapatın şu havalimanını.Lüzumsuzu geçti ZARARLI oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SORU ~ 5 yıl önce
Madem İstanbul Hava sahası yeniden düzenlendi madem ülkemiz için yepyeni bir sistem olan ve henüz deneme ve test aşamasında olan "point merge" sistemi uygulanıyor, şimdi soruyorum THY'nin kaç pilotu bu sistemle ilgili olarak eğitildi ve simülatör eğitiminden geçirildi. Aynı şekilde DHMİ'nin kaç hava trafik kontrolörü bu sistemle ilgili eğitimden geçirildi, en önemlisi de SHGM tüm bu olup bitenlerin neresindeymiş? Hadi cevapları görelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atco ~ 5 yıl önce
belki inanmıyacaksın ama atco ların istisnasız tamamı
İnandım ~ 5 yıl önce
Bak ATCO'cu kardeşim sen şimdi hatta parasını da Eurocontrol ödedi diyeceksin de sen git onu cahil cühalaya anlat. Euroconral siz de dahil hiç kimseye babasının cebinden para ödemez o para DHMİ'nin folayısıylada Türk hazinesinin parasıdır. Benim eğitimden neyi kast ettiğimi senin anladığını düşünmüyorum bile. Sen turistik geziyle eğitimi karıştırıyorsun.
Pilotlar ~ 5 yıl önce
İstanbul Havalimanına iniş kalkış yapan pilotlar, Bu havalimanındaki trafik kontrolörlük hizmetini veren kontrolörler elinizi vicdanınıza koyun ve buyurun siz konuşun halinizden memnun musunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atco ~ 5 yıl önce
Point merge sistemini kullanarak bir atco olarak diyebilirimki, eski havalimanına göre bekleme olmuyor bile denilebilir. Ayrıca söylendiği gibi birkaç küçük havaalanında değil, birçok yerde kullanılıyor. Norveç, kore vs. gibi. İşte ülkenin en büyük problemi bu. İnsanların bilgisi olmadığı konularda fikri olması ve bu şekilde kamuoyunu aldatmaya çalışması. THY nin eskiye göre havada geçirdiği zaman ve uçtuğu mesafe azaldı. Bilmesek bizi de kandıracaksınız. Ayıptır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru tespit benim rumuz yani yoksa sizin yorumunuz değil ~ 5 yıl önce
Demişsiniz 6 mil, Örneğin Londra Stansed meydanını açın flightradardan bakın tek pist, 3-4 mil aralıklarla nasıl iniş kalkış yaptırıyorlar, oraya uçan arkadaşlar da bilir, 6 mil ısrarı çok amatörce, ayırım 5.5 mile düşer kule bizi piste almaz, 4-5 uçağı bu şekilde indirir, arkamızda 9-10 trafik birikir neymiş 6 mil, bırakın 5 i, 4 mile kadar çok rahat trafik akışı sağlanabilir, arada bir iki pas geçme kabul edilebilir, bu 6 mil işi havada sırada uçaklar olunca katlamalı yansıyor, bi Amsterdam, Frankfurt yaklaşma çartlarına bakın bi zahmet, point merge olayı çok sağlıklı değil, yakılan yakıta kaybedilen zamana yazık, tamamıyla yanlış planlama ve yönetim. Çoğu yerde uzun zaman önce radar vektör ediliyoruz, o yerlerin havasahası İnan’ın bizden çok daha yoğun.
Hiç alakası yok ~ 5 yıl önce
Beklemeyi yapmadan bekleme yapmış kadar dolaşıyoruz point merge hiç sağlıklı değil, gereksiz uzun tutulmuş
Atco ~ 5 yıl önce
Dolaştığınızı düşünüyorsunuz. Point merge de meydandan uzaklaşmıyorsunuz. Yoğun saatler hariç trafikler çoğu zaman direk uçuyor. Manipüle ediyorsunuz
ATCOCU ~ 5 yıl önce
Bak ATCO'cu kardeş atıyorsun. Bir çok havaalanında bu sistem uygulanıyor diyorsun Norveç ve Koreyi örnek veriyorsun. Avrupa veya ABD'den büyük bir havaalanı örneği verebilurmisin galiba sen de DHMİ'nin son Sütcü İmam Üniversiteli trafik kintrolörü tayfasındansın senin ufkun ancak verdiğin bu örneklere yeter.
Atco ~ 5 yıl önce
Operasyonu bilmeden konuşuyorsunuz. Gökçende kimse sürekli 6 mil yapmıyor. Yapılsa emin olun bekleme hiç bitmez. Kalkış durumuna göre gerekli ayırma tesis edilir ve kalkış yoksa 4 mile düşürülür. Bazen de 6 nm kurtarmayabilir, yağış vs olur inen uçak pisti geç terk eder ve ayırma miktarı artırılır. Yani ezbere konuşulamayacak kadar çok parametre var. Başka meydanlarla kıyaslama yapmanızda doğru değil. Çünkü biz time based sep. yapmıyoruz. Öyle kafamıza göre ayırma limiti belirleyemeyiz. Havacılıktaki kuralları kafanıza göre esnetemezsiniz. Avrupa mın en büyük hava sahalarından birinden söz ediyoruz. Operasyon kabiliyetini bu kadar küçümsemek yerine, uçucuların bilgi eksikliğini sorgulayalım biraz. O beğendiğiniz ingiliz kontrolörler istanbuldaki operasyondan etkilenip takdir etmişlerdir.
ATCO -1 ~ 5 yıl önce
Uzaydan yeni mi geldin yoksa hayal mi görüyorsun vallahi anlaşılır gibi değil. Sen de Kars Havaalanında çalışıp da İstanbul Havalimanıyla ilgili yorum yapanlardan mısın?
BAK SEN ~ 5 yıl önce
ATCO yazılır ,Lütfen Istanbulda çalışmayan,sistem ile direk ilişkisi olmayan ve de Hava Trafik Kontrolörü gibi davranıp aslında olmayan şahıslar yorum yapıyormuş gibi yazmasın,çok belli oluyor. O bir yana gereksiz kafa karışıklığı yarattığını zannediyor yazanlar.
Jgfty ~ 5 yıl önce
Yıllar önce Pendik'te formula pisti yapıldı şimdi otopark oldu milyonlar harcandı üzülüyor insan ,neden böyle oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taksi ~ 5 yıl önce
Ekipler tecrübelendikçe(atc, pilot) Uzak pistten 25 dk, yakınından 15 dkya düştü taksi süreleri. Mesafe aynı mesafe yine dünya yakıt yakmaya devam. Geçen yolculuk yaptım, lanet olsun yapacağınız işe dedim. Boyner mağazası var arkadaş ya! Yürü babam yürü bitmiyor! Zaten kapılara doğru düzgün yönlendirme de yok. Benden bitmeden Avmler biterse bir yerlerde bekleme salonu var. Ömür tüketen uzaklıkta...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mahmut Emin ~ 5 yıl önce
Görevde iken Bunları Dile Getirseydin Hoş Olurd. Şimdi Anılarını Yazıyorsun.. Bilmem Anlatabildimmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boş ~ 5 yıl önce
Vallahi boş konuşuyorsun. En iyisi mi sen bir zahmet Oktay abimin anılarını oku. Emin ol ki çok şeyler öğreneceksin. En önemlisi de boş konuşmamayı...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000