03 Ekim 2013, Perşembe 07:55:41

ÖĞRENCİLER UÇUŞLAR İÇİN RİSK HARİTASI ÇIKARACAK

Yaşarlı öğrenciler İzmir’den gerçekleştirilen uçuşlar için risk haritası çıkarıyor...

013’de Ağustos ayı sonuna kadar toplam 51 bin 492 uçuşun gerçekleştirildiği Adnan Menderes Havalimanı’nın uçuş güvenliği için Yaşarlı öğrenciler Google’a yazılım hazırlıyor.

Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin Google Earth için geliştirecekleri projeyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan gerçekleştirilecek uçuşlar artık daha güvenli olacak. Pilotlara büyük kolaylık sağlayacak projeye göre İzmir’in uçuş için risk yaratan binalar tespit edilecek ve havalimanında iletişimin beyni sayılan fiber optik kablolarının güzergahları görüntülenebilecek. Proje ilk olmasıyla da Türkiye’deki diğer havalimanlarına örnek olacak.

ADNAN MENDERES’E GÜVENLİ UÇUŞ KOLAYLIĞI

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Selin Köymen ve Penbe Aslan Google Earth’ün Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri Veri Sağlayıcısı Başarsoft için İzmir’e özel bir yazılım projesi geliştiriyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan hareket eden uçaklar için geliştirilmeye başlayan projeye göre havalimanları için önemli olan kablo, yol güzergahlarını ve binaların yükseklik sınırını haritada gösteren bir web uygulaması hayata geçecek. Haziran 2014’de bitirilmesi planlanan proje hakkında bilgi veren Yaşarlı öğrencilerden Penbe Aslan, “Projemizde tipik bir ‘Havaalanı Coğrafi Bilgi Sistemi Yazılımı Geliştirilmesi’ konusunu ele aldık. Bugün Türkiye’deki havaalanlarındaki en büyük sorun iletişimin beyni sayılan fiber optik kablolarının nereden geçtiklerinin kayıt edilmemesidir. Biz de bu projeyle havalimanları için önemli olan kablo, yol güzergahlarını gösteren ve binaların yükseklik sınırını azdan çoğa doğru sıralayan bir web uygulaması geliştiriyoruz. Haziran ayında tamamlamayı planladığımız web uygulaması ile pilotlar uçuş öncesi hangi binaların yükseklik sınırını geçtiğini rahatça görebilecek. Aynı zamanda alt yapı çalışmalarında olası risklere karşı fiber optik kablo güzergahının kayıt altına alınmasıyla da havalimanlarında yaşanabilecek iletişim kesintilerinin önüne geçilmiş olacak” dedi.

HARİTADA TEHLİKELİ BÖLGELER RENKLENDİRİLECEK

Web uygulamasında yalnızca havalimanı çalışanları için uçuş ve personel bilgilerinin de yer alacağını ifade eden Selin Köymen ise; “Projemizle uçuş güvenliği haritasında yükseklik sınırını aşan binalar kırmızıyla renklendirilecek, tehlike arz eden binalar aynı zamanda yerel yönetimlere bildirilecek.”

2013 yılı Ağustos sonu rakamlarına göre İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan iç hatlarda 39 bin 107; dış hatlarda ise 12 bin 385 olmak üzere toplam 51 bin 492 uçak iniş ve kalkış yaptı. Yine aynı dönemde 5 milyon 150 bin 442 kişi iç hatlarda yolculuk yaparken; 1 milyon 688 bin 94 kişi ise dış hatlarda olmak üzere toplam 6 milyon 838 bin 536 kişi yolculuk için Adnan Menderes Havalimanı’nı kullandı.

GOOGLE EARTH NEDİR?

Google Earth sanal bir yerküre üzerinde uydu görüntülerinin, arazilerin, 3D binaların ve diğer pek çok özelliğin görüntülenmesine olanak sağlayan bilişim uygulamasıdır.

ÖĞRENCİLER UÇUŞLAR İÇİN RİSK HARİTASI ÇIKARACAK

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000