30 Temmuz 2021, Cuma 11:08:44

O uçakların 'yeterliliği' aylar önce gündeme gelmişti

Türkiye'nin 21 ilinde 63 ayrı noktada çıkan yangınlar sonrasında havadan gerekli müdahalenin yapılamadığı gerekçiyle tartışmalar devam ediyor. "Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir" dedirten durumu AirportHaber yazarları aylar öncesinden gündeme getirmişti.
  • AŞAĞIDA YORUMLAR YAZAN BAZI KİŞİLERİN AMACI KAYYUMU VE İKTİDARI YIPRATMAKTIR. İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR , ART NİYETLİDİR.. ŞU ANDA BU YAZIYI YAZAN YANGIN PİLOTLARI KAYYUM ÖNCESİNDE YATARAK ÇOK YÜKSEK PİLOT MAAŞI ALDILAR: HALKIMIZI YANLIŞ BİLGİ VEREREK KANDIRMASINLAR. ESKİ TUA ÇALIŞANI..
  • Konuyla alakan olmadığı çok belli. Eğer ilgin olsaydı bunun bir yazım hatası olduğunu paragrafın devamından anlardın. THY değil THK olacak elbette. THY 'nin elinde yangın söndürme uçağı yok. Ama senin gibilerden hangi uçağa binerse binsin para almak lazım. Ülke yanıyor ama sen onun bşile farkında değilsin.
  • Devlet göz göre göre her yanlışı yapsın, af çıkarsın teröristi,mafyayı serbest bıraksın,siyasetteki fetöcüleri araştırın diyen muhalefetin önergelerini red edenlerin biz arkasında toplanalım öyle mi? Herkesi kendin gibi sorgulamaz,sormaz,kula kul olmayı marifet sanan ahmak mı sanıyorsun?
  • Öncelikle bu tip yangınla için bir risk değerlendirilmesi ve buna uygun olarak yapılacak olan işlemlerin planlanması ve gerekli uçakların buna uygun olarak alınması/kiralanması gerekirdi. Şu an için her türlü uçağa kapasitesi performansı ne olursa olsun ihtiyaç var. THy uçakları uçurmak mümkündü ancak bu yapılmadı. Büyükölçekli yangınlara müdahale için ise, B747, IL 76 veya DC10 dan dönüştürülen uçaklar mevcut. Bu uçaklarla daha etkin mücadele etmem mümkün. Örneğin kullanılmış bir B747, A300 veya geniş gövdeli bir uçak alınıp bunu yangın söndürme uçağına dönüştürmek mğmkün ve maliyeti de 10-15 milyon usd civarıdır.Bunun için bir maliyet fayda analizi yapılıp bu proje hayata geçirilebilir.
  • Orman bakani olsam kendine ait filo kurararim, 10 tane Cl515 alirim yada Tsk ile isbirligi yapar atil Nakliye ucaklarinin yanginlarda kullanilmasini saglarim, en optimum cozum iki sikkida ayni anda yapmam
  • Dünyada en geniş cumhurbaşkanlığı ucak filolarindan birine sahip olan bir ülkenin nasıl yangın söndürme uçağı olmaz anlayamıyorum...
  • Lütfen yorumlarınızda yıkıcı olmayalım yapıcı olalım. Belliki bu yangınlar terör saldırısı pkk pyd fötö bağlantıları çıkıcaktır elbet. Devletimiz elinden geleni yapıyor. Bize düşen devletimizin arkasında toplanmaktır birlik olmaktır.
  • Düne kadar gayet yeterli görülen uçaklar bugün neden yetersiz ve kullanılamaz görülüyor bunu bir zahmet akepe yalakaları düşünsün..! Geçmiş ihalelerde 4900 lt taşıma gücü yeterli iken neden son ihalede ilk defa 5000 lt şartı getiriliyor ve ihaleyi rus uçakları alarak thk nın uçakları çürümeye terk ediliyor..! Bu açık bir hainlik değise nedir...!? Yanan ormanların sorumluları yakanlar kadar bu zihniyet değil midir..!? Müteahhitlere sonuna kadar açılan hazinenin kapıları neden iş doğaya çevreye insanlığa eğitime sağlığa gelince bir türlü açılmıyor..!?
  • Yetersiz olanlar memleketi 20 yıldır yönetiyor uçaklar yetersiz olmuş çok mu?
  • Bu ülkeyi yönetenler şaşaa,gösteriş,hava,kendi konforlarına,yandaşlarına,elin adamına,bilmem neye para buluyor da her daim yangın felaketlerine müsait bir ülkede yaşamamıza rağmen yangın söndürme uçaklarına para bulamıyor öyle mi? Asıl suçlu bunlar değil bunlara oy verenlerde gerisi masal...

Türkiye'nin 21 ilinde 63 ayrı noktada çıkan yangınlar sonrasında havadan gerekli müdahalenin yapılamadığı gerekçiyle tartışmalar devam ediyor. "Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir" dedirten durumu AirportHaber yazarları aylar öncesinden gündeme getirmişti.

"THK İLE SORUNUMUZ YOK"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, devam eden yangınlara ilişkin açıklama yaptı. Pakdemirli," Bizim Türk Hava Kurumu ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok. İhaleye çıkıyoruz." diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, "Tüm yangınlara 3 uçak, 9 İHA, 1 insansız helikopter, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personel ile mücadelelerimize devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bekir Pakdemirli'nin THK uçakları hakkında yaptığı açıklamalara rağmen tartışmalar son bulmazken, AirportHaber yazarlarından Serdar Başağaoğlu 19 Nisan 2021'de kaleme aldığı "İnsan" başlıklı yazıyla bu günlerin yaşanabileceğine dikkat çekmişti.

Başağaoğlu, "YANGINLARA HAZIR MIYIZ?" başlığı altında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin uçağı geçtiğimiz hafta içinde Malatya’ya acil iniş yapmıştı. Resimlere bakarken Cessna 650 Citation VI  tipi uçakta bakanlığa ait logoyu görünce aklıma takıldı... 2021 yılında alınması planlanan 5 amfibik uçak ve 30 helikopter acaba 2021 sezonuna hazır mı?

Aynı hataları yapıp farklı sonuçlar beklemeyin!"

YAZIYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

O uçakların 'yeterliliği' aylar önce gündeme gelmişti

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

DOĞRU BİLGİ… ~ 3 yıl önce
AŞAĞIDA YORUMLAR YAZAN BAZI KİŞİLERİN AMACI KAYYUMU VE İKTİDARI YIPRATMAKTIR. İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR , ART NİYETLİDİR.. ŞU ANDA BU YAZIYI YAZAN YANGIN PİLOTLARI KAYYUM ÖNCESİNDE YATARAK ÇOK YÜKSEK PİLOT MAAŞI ALDILAR: HALKIMIZI YANLIŞ BİLGİ VEREREK KANDIRMASINLAR. ESKİ TUA ÇALIŞANI..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski tua calisani'na ~ 3 yıl önce
Naapsin adamlar yangin yokken yerleri mi silsin senin gibi...camasir suyundan beynin de erimis...o adamlarin maliyeti 25 milyon ise suan ulkenin kaybi min 500 milyon ve dahasi yerine konamilayacak bir suru can...bu adamlar normal pilot da degil canlarini riske atip zir manevralari defalarca yapiyorlar ama bunu sen anlamazsin...senin icin de yazmiyorum.. Tek dilegim bu kotulukler senin de basina gelsin.o zaman yatuyir diye doktor da bulundurmayalim polis de ;)
Doktor ve polislerimiz gece gunduz calisiyor.. ~ 3 yıl önce
Doktor ve polislerimiz 7-24 gorevde.. Nobetleri çok ve agir mesaileri ve maaslarida siz YANGIN PILOTLARININ YANINDA KUŞ GİBİ.. YEĞENİM DOKTOR SIK SIk GECE NİÖBETİNDE.. SENENİN ÇOĞUNDA YATMIYORLAR TATİL YAPMIYORLAR..RAKI VİSKİ İÇMİYOR ÇOĞU ZEVKTEN. 5 YILDIZLI TATİL YERLERİNDE GEZMİYORLAR.. F16 pilotları bile 7 /24 ÇALIŞIYOR VE F16 pilotu bir ALBAYIN MAAŞI BİLE GÖREVDEKİ SİİZİNKİNİN YARISI.. AMA ADAMLAR HER GÜN MESAİDE EĞİTİMDE , TATBİKATTA. YANGN PİLOTLARI UÇMADIĞI ZAMAN MAAŞ ALMAMALI. UÇTUKÇA YÜKSEK MAAŞ ALMALI . TÜRK HAVA YOLLARI VE PEGASUSTA BİLE PİLOTLAR UÇMASSA SENENİN YARISI ÜCRETSİZ İZNE GİDİYORLAR.. ESKİ TUA ÇALIŞANI EMEKLİ ASTSB. ( HKK DEN EMEKLİ)
RIFAT' a ~ 3 yıl önce
Konuyla alakan olmadığı çok belli. Eğer ilgin olsaydı bunun bir yazım hatası olduğunu paragrafın devamından anlardın. THY değil THK olacak elbette. THY 'nin elinde yangın söndürme uçağı yok. Ama senin gibilerden hangi uçağa binerse binsin para almak lazım. Ülke yanıyor ama sen onun bşile farkında değilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zaman birlik cvp ~ 3 yıl önce
Devlet göz göre göre her yanlışı yapsın, af çıkarsın teröristi,mafyayı serbest bıraksın,siyasetteki fetöcüleri araştırın diyen muhalefetin önergelerini red edenlerin biz arkasında toplanalım öyle mi? Herkesi kendin gibi sorgulamaz,sormaz,kula kul olmayı marifet sanan ahmak mı sanıyorsun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AIRMAN ~ 3 yıl önce
Öncelikle bu tip yangınla için bir risk değerlendirilmesi ve buna uygun olarak yapılacak olan işlemlerin planlanması ve gerekli uçakların buna uygun olarak alınması/kiralanması gerekirdi. Şu an için her türlü uçağa kapasitesi performansı ne olursa olsun ihtiyaç var. THy uçakları uçurmak mümkündü ancak bu yapılmadı. Büyükölçekli yangınlara müdahale için ise, B747, IL 76 veya DC10 dan dönüştürülen uçaklar mevcut. Bu uçaklarla daha etkin mücadele etmem mümkün. Örneğin kullanılmış bir B747, A300 veya geniş gövdeli bir uçak alınıp bunu yangın söndürme uçağına dönüştürmek mğmkün ve maliyeti de 10-15 milyon usd civarıdır.Bunun için bir maliyet fayda analizi yapılıp bu proje hayata geçirilebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rıfat ~ 3 yıl önce
THY uçaklarını uçurmak mümkün olsaydı bilet de kesilecek miyd?
Kendine alsin ~ 3 yıl önce
Orman bakani olsam kendine ait filo kurararim, 10 tane Cl515 alirim yada Tsk ile isbirligi yapar atil Nakliye ucaklarinin yanginlarda kullanilmasini saglarim, en optimum cozum iki sikkida ayni anda yapmam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 3 yıl önce
Dünyada en geniş cumhurbaşkanlığı ucak filolarindan birine sahip olan bir ülkenin nasıl yangın söndürme uçağı olmaz anlayamıyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaman birlik zamanı ~ 3 yıl önce
Lütfen yorumlarınızda yıkıcı olmayalım yapıcı olalım. Belliki bu yangınlar terör saldırısı pkk pyd fötö bağlantıları çıkıcaktır elbet. Devletimiz elinden geleni yapıyor. Bize düşen devletimizin arkasında toplanmaktır birlik olmaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 3 yıl önce
iklim şartlarından dolayı dünya yanıyor , onlarda da mı pkk fetö vs var ? akdeniz kıyısında her ülkenin 8 - 10 yangın söndürme uçağı var , bizde yok . akdeniz kıyısında her ülkenin 1 -2 başkanlık uçağı var , bizde 8 tane !!
... ~ 3 yıl önce
Düne kadar gayet yeterli görülen uçaklar bugün neden yetersiz ve kullanılamaz görülüyor bunu bir zahmet akepe yalakaları düşünsün..! Geçmiş ihalelerde 4900 lt taşıma gücü yeterli iken neden son ihalede ilk defa 5000 lt şartı getiriliyor ve ihaleyi rus uçakları alarak thk nın uçakları çürümeye terk ediliyor..! Bu açık bir hainlik değise nedir...!? Yanan ormanların sorumluları yakanlar kadar bu zihniyet değil midir..!? Müteahhitlere sonuna kadar açılan hazinenin kapıları neden iş doğaya çevreye insanlığa eğitime sağlığa gelince bir türlü açılmıyor..!?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 3 yıl önce
thk zaten modernize etmediği için çürümüş ucaklar :)
... ~ 3 yıl önce
Yunanistanda bile 38 adet yangın söndürme uçağı varken biz hem elimizdekileri terkedip üzerine sadece 3 uçak ruslardan temin ediyorsak bu ihanet değil de nedir..! Bakımsızlıktan çürümüşse sebebi kimdir? Ayrıca yapılan açıklamalar da çalışır durumda olduğunu belirtiyor ! Peki bu durumda sen ve senin gibiler yalakalık yapmaktan başka bir şey düşünüyor musunuz? Vereceğiniz bir oyun bile kul hakkı olduğunu düşünürseniz burada açıkça söylerim ki sen ve senin gibilere en ufak bir hakkımı bile helal etmiyorum...!!! Tabi inancınız varsa ya da gelir ve konum kaygınız inancınızın önüde değilse anlayabilirsiniz..!
yeterlilik ~ 3 yıl önce
Yetersiz olanlar memleketi 20 yıldır yönetiyor uçaklar yetersiz olmuş çok mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
He ~ 3 yıl önce
Sade Camileri aydinlattilar
yangın ~ 3 yıl önce
Bu ülkeyi yönetenler şaşaa,gösteriş,hava,kendi konforlarına,yandaşlarına,elin adamına,bilmem neye para buluyor da her daim yangın felaketlerine müsait bir ülkede yaşamamıza rağmen yangın söndürme uçaklarına para bulamıyor öyle mi? Asıl suçlu bunlar değil bunlara oy verenlerde gerisi masal...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000