05 Şubat 2022, Cumartesi 13:41:01

O kazayla ilgili soruşmada sona doğru

2 yıl önce İzmir-İstanbul seferini yapan bir yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıktı. 3 kişi hayatını kaybetti, 180 kişi de yaralandı. Kaza ile ilgili incelemeler tamamlandı.
  • Kaptanların üzerindeki pas geçmeme baskısını azaltmak hatta sıfırlamak başarılabilirse bu tip kazlar önlenebilir
  • Bu kazanın sebebi o dönem şirketi yönetenlerdir. Tecrübenin önemini hala anlayamamış zihniyettir. Pilotlara Extra yakıt vermeyen bundan Kar elde ettiğini sana zavallı zihniyettir. Bu kazanın kök sebebi şirketin sahibidir.
  • Eee görüyorsunuz pgt 737 leri işletemeyince bütün filoyu 320 ile değiştirme yoluna gitti.
  • Eski bir çalışan olarak konuşuyorum canımızı çıkarır nefes aldırmazlardı. Az adamla çok iş yapmayı kar sayıyor Pegasus gidin herkese sorun.
  • Tarla gibi piste uçak indirip kaldıran, ikinci pisti bir türlü bitirmeyen SAW işletmesinin hiç suçu yok mu acaba? Ülkemizde otorite patron veya liyakatsizler olduğu sürece, ilime ve bilime saygı duyulmadığı sürece bu kazalar olmaya devam edecektir...
  • Pgs ticaret kafasindan cikip...bakkal kafasindan kurtulmazsa bu son olayi olmaz...insanlar bazen az ucmaktan bazen cok ucmaktan paslaniyor...pegasus bu isi bilmiyor...pegasus havacilik disinda herhangi bir sektorde olsaydi cok basarili olurdu...ama bu ticaret zihniyeti cok yanlis...pegasusta ne dogru duzgun pilot kalir ne de kabin memuru...
  • İkinci pilotun maaşından %25 kesintiyle maaşını yatırın. Eğitim ücretini her halükarda almayı unutmayın ve acımayın…ya sev ya terket…
  • Bakaalim asıl suçlu n zaman bulunacak.. Mesela diger havalimaninin inis kalkis yonu Sabihayi etkiliyor veya pistte ki lastik izleri daha sık aralıkla temizlenmeliydi…
  • Havacılıkla meslek olarak alakam yok, amamtör olarak çok yakın takip ederim. Bu ve benzeri olaylarda yoğun çalışma temposu, acele ettirilme baskısı gibi klasik özel sektör faktörünün de önemli olduğunu düşünüyorum. İşinde çok iyi ola biri bile yorgunluktan, dakik olma amacından dolayı basit prosedürleri sağlam kafa ile değerlendiremiyor belki de.

2 yıl önce İzmir-İstanbul seferini yapan bir yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıktı. 3 kişi hayatını kaybetti, 180 kişi de yaralandı. Kaza ile ilgili incelemeler tamamlandı.

5 Şubat 2020 akşamı İzmir'den kalkan Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmeye çalışıyordu ama megakentte şiddetli rüzgar etkiliydi.

İniş sert gerçekleşince uçak pistte tutunamadı. Kazada 180 yolcu yaralandı, 3 kişi de hayatını kaybetti.

"Sanki bu iş yaşanacakmış gibiydi"

Hayatını kaybedenlerden biri Alev Gençoğlu'ydu. Ağabeyi Hakan Gençoğlu, ölümün kız kardeşinin talihsiz bir şekilde bulduğunu söyledi:

"Geldiğimiz noktada geriye dönüp baktığınız zaman sanki bu iş yaşanacakmış gibi hatta biliniyormuş gibi hava esiyor.

Akşam 20 uçağı yerine yapacak bir iş yok eve erken geleyim diyor. Saat 17 uçağına biletini değiştiriyor. İnternet üzerinden yerini alıyor. Havaalanında gidip koltuğu değiştiriyor ve maalesef işte gece saat 11'de kazadan sonra 23.30 sıralarında da cenazesini bulduk."

İlk rapor hazırlandı

Kaza'nın hemen ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı.
Kaptan Pilot M.A. "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla tutuklandı.

Hollandalı yardımcı pilot hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Her iki pilot hakkında karar daha sonra adli kontrol şartıyla kaldırıldı.

Dosya bilirkişiye gönderildi. Hazırlanan raporda, havalimanı otoritesi, kaptan pilot ve 2 hava trafik kontrolörü asli kusurlu bulundu. İkinci pilot F.P. ise ikinci derece kusurlu görüldü.

Kazanın üzerinden tam 2 yıl geçmesinin ardından araştırma ve inceleme çalışmaları tamamlandı.

İhmal mi, sabotaj mı, hata mı?

Oluşturulan rapor taslağı üretici ülke olması sebebiyle ABD'deki Ulusal Taşımacılık Emniyet Kurulu'na görüşleri alınmak üzere yollandı.

Taslağın bir nüshası da kara kutu analizlerini yapan Almanya Federal Uçak Kaza Araştırma Bürosu'na gönderildi.

İki kurumun raporlarla ilgili görüşlerini 60 gün içinde bildirmesi istendi. Gelecek önerilerin ardından taslak rapor nihai hale gelecek. Bunun ardından savcılık soruşturmayı tamamlayacak. (TRT Haber)

O kazayla ilgili soruşmada sona doğru

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Pas geçmeme baskısı ~ 2 yıl önce
Kaptanların üzerindeki pas geçmeme baskısını azaltmak hatta sıfırlamak başarılabilirse bu tip kazlar önlenebilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir bilen ~ 2 yıl önce
Bu kazanın sebebi o dönem şirketi yönetenlerdir. Tecrübenin önemini hala anlayamamış zihniyettir. Pilotlara Extra yakıt vermeyen bundan Kar elde ettiğini sana zavallı zihniyettir. Bu kazanın kök sebebi şirketin sahibidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B737 ~ 2 yıl önce
Eee görüyorsunuz pgt 737 leri işletemeyince bütün filoyu 320 ile değiştirme yoluna gitti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski ~ 2 yıl önce
Eski bir çalışan olarak konuşuyorum canımızı çıkarır nefes aldırmazlardı. Az adamla çok iş yapmayı kar sayıyor Pegasus gidin herkese sorun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tarla ~ 2 yıl önce
Tarla gibi piste uçak indirip kaldıran, ikinci pisti bir türlü bitirmeyen SAW işletmesinin hiç suçu yok mu acaba? Ülkemizde otorite patron veya liyakatsizler olduğu sürece, ilime ve bilime saygı duyulmadığı sürece bu kazalar olmaya devam edecektir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pgs ~ 2 yıl önce
Pgs ticaret kafasindan cikip...bakkal kafasindan kurtulmazsa bu son olayi olmaz...insanlar bazen az ucmaktan bazen cok ucmaktan paslaniyor...pegasus bu isi bilmiyor...pegasus havacilik disinda herhangi bir sektorde olsaydi cok basarili olurdu...ama bu ticaret zihniyeti cok yanlis...pegasusta ne dogru duzgun pilot kalir ne de kabin memuru...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xXx ~ 2 yıl önce
İkinci pilotun maaşından %25 kesintiyle maaşını yatırın. Eğitim ücretini her halükarda almayı unutmayın ve acımayın…ya sev ya terket…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkiye ~ 2 yıl önce
Bakaalim asıl suçlu n zaman bulunacak.. Mesela diger havalimaninin inis kalkis yonu Sabihayi etkiliyor veya pistte ki lastik izleri daha sık aralıkla temizlenmeliydi…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volkan ~ 2 yıl önce
Havacılıkla meslek olarak alakam yok, amamtör olarak çok yakın takip ederim. Bu ve benzeri olaylarda yoğun çalışma temposu, acele ettirilme baskısı gibi klasik özel sektör faktörünün de önemli olduğunu düşünüyorum. İşinde çok iyi ola biri bile yorgunluktan, dakik olma amacından dolayı basit prosedürleri sağlam kafa ile değerlendiremiyor belki de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 2 yıl önce
Kardeşim burası Tr, hiçbir baskı altında kalmadan, her an hakimin karşısına çıkacakmış gibi emniyetli tarafta kalacaksın, divert yakıtına kadar bekle, limit içi olduysa şartlar in olmadıysa yallah!!!! Yoksa olayın bin tane müsebbibi var iş pilota yıkılıyor. Meydan otoritesi havalimanını uçuşa kapatamaz çünkü meydan otoritesi değil aslında, pistin yapımı maliyetten kaçmak için saçma sapan yapılmış, pist sonunda uçurum mu olur? Bu pisti bu haliyle kim onaylamış ? SHGM denetleme vazifesini gücü yettiğine mi yapar???? İşletmeci (Pgs, Thy vs) Bu ne biçim pist demiş mi??? E kolay olan ne yapıştır atc'ye yapıştır kaptana kurtul!!! Adalete bak hizaya gel, ölenlere Allah rahmet eylesin!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000