19 Nisan 2020, Pazar 15:18:31

Normalleşme sürecinde havacılık sektörünü neler bekliyor?

Covid-19 pandemisi sebebiyle birçok sektör olumsuz etkilenirken, havacılık sektörü adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Peki, pandemi sonrası sivil havacılık sektörünü neler bekliyor?
  • Easy Jet, uçuşlar başladığında orta koltuğu boş bırakacağını söyledi. Bu dar gövdeli uçakta koltuk kapasitenin 1/3 oranında düşmesi anlamına geliyor. Diğer bir deyişle %100 kapasiteyi %67 ye düşürmek anlamına geliyor. Maximum %67 korona vürüs öncesi başa baş karlılık anlamına geliyordu. Korona sonrası iki opsiyon var. Ortalama Bilet fiyatı yeterince talep varsa bilet fiyatları %35 yukarı, eğer talep yok ise herşey eskisi gibi olana kadar zarar. Aşama aşama filoların yeniden havalanacağı bekleniyor. Havayolları buna kaç ay dayanır. Koştuk araları dar, zarar çok geniş!
  • Dolmuş sisteminden cıkıp havacılık gerçekten uygulanır umarım.
  • Feryat, bir calisan olarak kolelik sartlarinda calismaktansa calismam arkadas, boyle calismak bana iyilik degil, Bu FIRSATCILIK
  • Avrupada Pandeminın mayıs sonunu bulması hatta haziran sonuna dek uzaması öngörülüyor,Bu çerçevede TC için konuşuyorum ,Avrupalı Turıst in bu yıl yurt içi turızm yapma kararının alınmasıyla ( ki bu alındı)beraber küçük çaptaki şirketlerin iflasına ,TK gibi büyük çaptaki şirketlerin küçülerek pılot ve yer personeli çıkararak ancak ayakta kalabileceğini düşünmekteyim.
  • Riskten dolayı pilot sayısında bir azalma olacak. Ülkeler zorunlu ihtiyacını kendi bünyesinden karşılama gayreti içine girecek. Uluslararası uçuşlara risk belirdiğinde büyük kısıtlamalar gelecek, uçuşlar bir anda kesilecek. Halk, pandemi sonrası gerekli tedbirleri yeterince almayıp ölümlere sebep olan liderleri tarih sayfasından silecek. Ümre ve hac gibi toplu faaliyetler risk belirdiği anda tamamen iptal edilecek. Pandemi sonrası ülkeler ekonomilerinde bu tür gelişmelere karşı finansman ayıracak ama bizimkiler bu kadar ölüme rağmen halen yönetimde kalırlarsa bunu yaparlar mı bilmiyorum, çünkü çok tuhaflar! Havayolu şirketleri alacakları tedbirler sonrası maliyeden dolayı bilet fiyatlarını artıracaklar. Siz airport haber bunları haber yaparak kazanmaya devam edeceksiniz. Bu durum sizi menfi olarak etkilemeyecek. Ama sizlerin de kalemi daha sağlam insanlar bulmanız gerekecek.
  • Kabinde ve kokpitte personel fazlası olacağı İçin, bu sefer şirketler düşük ücretli personel çalıştıracak. Arz talep dengesi bozuldu. Fazla personel demek maaşların düşmesi demek.
  • ilk baslarda biraz tedirginlik olsada , pozitif etkilenecegini dusunuyorum havaciligin tekrardan. Maaslarda dolar oraninda oldugu icin dunya standartlarinda , kur artisindan dolayi maas ve ikramiyelerinde ayni oranda yukselecegini dusunuyorum.
  • Virüsten önce temizlik konusunda sınıfta kalan işletme ins yönetimini paydaşlarını tekrar gözden geçirir..arkadaş olarak degil gerçekten yolcular için çalışacak firmalara döner diye düşünüyoruz..havalimanlarının en riskli yerler olduğu ortaya çıktı onun için her yönetici personel ve taşeron Özenle seçilmeli..daha düne kadar araba yıkayamayan firmalardan kaçınılmalı

Covid-19 pandemisi sebebiyle birçok sektör olumsuz etkilenirken, havacılık sektörü adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Pandemi süresinin belirsizliği havayolu şirketlerinin artarda sefer iptalleri açıklamasına sebep olurken, birçok havayolu şirketi de hükümetlerinden yardım talep ediyor. Ancak bu yardımlara ulaşabilen şirket sayısı çok az olduğu gibi yardıma ulaşanların da ne kadar süre yardım alabileceği merak ediliyor.

Uzmanlar, birçok havayolu şirketiyle havalimanı işletmecisinin zor durumda kalarak personel çıkarmasını bekliyor. Ayrıca yine değerlendirmeler ve şirketlerin nakit problemleri sebebiyle çok sayıda havayolu şirketinin iflas edebileceğini işaret ediyor. Pandemi salgının yavaşlaması ve normalleşme sürecinde de hayatta kalabilecek şirket sayısı çok az olabilir.

HİJYEN ÖN PLANA ÇIKACAK

Milyonlarca kişinin seyahatlerinde havacılık sektörünü kullandığı yıllarda yaşanan virüs salgını elbette yolcuları da etkileyecek ve seyahatlerinde yalın seyahat yöntemleri gerçekleştirmeye çalışacak. Havayolu şirketleri de bunun önüne geçebilmek adına gerek testleri, gerekse hijyeni ön planda tutarak yolcularını kazanma arayışına geçecek.

Tek kullanımlık bardak, battaniye, servis takımlarının yanısıra oturma düzenlerinde bile değişiklikler söz konusu olabilecek. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı belki de uçaklarda artık doktor bulundurma zorunluluğu bile getirilebilir.

Tüm bu gelişmelere ve yaşananlara rağmen havacılık sektöründeki düşüşün önümüzdeki yıllarda yükselişe geçmesi bekleniyor.

©️AirportHaber.com

Normalleşme sürecinde havacılık sektörünü neler bekliyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Dar koltuk aralığı ~ 4 yıl önce
Easy Jet, uçuşlar başladığında orta koltuğu boş bırakacağını söyledi. Bu dar gövdeli uçakta koltuk kapasitenin 1/3 oranında düşmesi anlamına geliyor. Diğer bir deyişle %100 kapasiteyi %67 ye düşürmek anlamına geliyor. Maximum %67 korona vürüs öncesi başa baş karlılık anlamına geliyordu. Korona sonrası iki opsiyon var. Ortalama Bilet fiyatı yeterince talep varsa bilet fiyatları %35 yukarı, eğer talep yok ise herşey eskisi gibi olana kadar zarar. Aşama aşama filoların yeniden havalanacağı bekleniyor. Havayolları buna kaç ay dayanır. Koştuk araları dar, zarar çok geniş!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dolmuş aş ~ 4 yıl önce
Dolmuş sisteminden cıkıp havacılık gerçekten uygulanır umarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir calisan ~ 4 yıl önce
Feryat, bir calisan olarak kolelik sartlarinda calismaktansa calismam arkadas, boyle calismak bana iyilik degil, Bu FIRSATCILIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
XX1 ~ 4 yıl önce
Avrupada Pandeminın mayıs sonunu bulması hatta haziran sonuna dek uzaması öngörülüyor,Bu çerçevede TC için konuşuyorum ,Avrupalı Turıst in bu yıl yurt içi turızm yapma kararının alınmasıyla ( ki bu alındı)beraber küçük çaptaki şirketlerin iflasına ,TK gibi büyük çaptaki şirketlerin küçülerek pılot ve yer personeli çıkararak ancak ayakta kalabileceğini düşünmekteyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 4 yıl önce
Riskten dolayı pilot sayısında bir azalma olacak. Ülkeler zorunlu ihtiyacını kendi bünyesinden karşılama gayreti içine girecek. Uluslararası uçuşlara risk belirdiğinde büyük kısıtlamalar gelecek, uçuşlar bir anda kesilecek. Halk, pandemi sonrası gerekli tedbirleri yeterince almayıp ölümlere sebep olan liderleri tarih sayfasından silecek. Ümre ve hac gibi toplu faaliyetler risk belirdiği anda tamamen iptal edilecek. Pandemi sonrası ülkeler ekonomilerinde bu tür gelişmelere karşı finansman ayıracak ama bizimkiler bu kadar ölüme rağmen halen yönetimde kalırlarsa bunu yaparlar mı bilmiyorum, çünkü çok tuhaflar! Havayolu şirketleri alacakları tedbirler sonrası maliyeden dolayı bilet fiyatlarını artıracaklar. Siz airport haber bunları haber yaparak kazanmaya devam edeceksiniz. Bu durum sizi menfi olarak etkilemeyecek. Ama sizlerin de kalemi daha sağlam insanlar bulmanız gerekecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin Kokpit ~ 4 yıl önce
Kabinde ve kokpitte personel fazlası olacağı İçin, bu sefer şirketler düşük ücretli personel çalıştıracak. Arz talep dengesi bozuldu. Fazla personel demek maaşların düşmesi demek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senior F.O ~ 4 yıl önce
ilk baslarda biraz tedirginlik olsada , pozitif etkilenecegini dusunuyorum havaciligin tekrardan. Maaslarda dolar oraninda oldugu icin dunya standartlarinda , kur artisindan dolayi maas ve ikramiyelerinde ayni oranda yukselecegini dusunuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu kadar da olumlu düşünmek ne bilem ~ 4 yıl önce
Biraz umudundan bize de göndersen
maas ve ikramiyeler artar ~ 4 yıl önce
katiliyorum , sonuçta havacilikta ozellikle kokpit rekabeti dünya genelinde.Kur artislarindaki kayibin mutlaka dusunulmesi gerekiyor kaptirmamak icin rakiplere.
Obüs ~ 4 yıl önce
Iyimserliğiniz takdire şayan. Hadi birde şu açıdan bakalım. Uçakta taşıdığınız insanlar işsiz kalıyor. Tatile gidecek yada iş seyahati yapacak durumları yok artık. Bugün,şu anda salgın bitti denilse bile eski alışkanlıklarına dönmeleri için eski maddi imkanlarına kabuşmaları lazım. Buda zaman alacak bir durum. Misal ülkemizde turizm bu sezon iptal. Kimi taşıyacaksınız? amerikada yada avrupada yaşayan adam şu anda ya işsiz yada standby modunda yaşıyor. Tatile gider mi sizce? Ya çalışan kesim, business pax? Nereye, nasıl gidecek bu adam? Çalıştığı yer şu anda kemeri sıka sıka belini kırmıştır. Çalışanına hadi x ülkede seminer var, koş der mi? Azıcık akıllı düşünün. Bu eski alışkanlıklar zamanla düzelir. Krizler 2,3 ayda aşılmaz. Yıllar alır. İnsanların harcama alışkanlığı değişecek. Artık daha çok birikim yapacak. Bu seneyi unutun. En iyi ihtimalle seneye bu zamanlar yükseliş trendine girerse belki 2 seneye eski halini alır havacılık. Oda en iyi ihtimalle. Kendinizi ona göre ayarlayın. Hayalle yaşamayın. Bir çok pilot önümüzdeki iki seneyi işsiz geçirebilir. 2 sene içinde batacak, küçülecek firmalar yüzünden pilot piyasası düşecektir. Dünya geneli diyorsunuz ama dünyaya 100 pilottan sadece 2 si yada 3 ü açılabiliyor. Kabul edin ki çoğu pilotumuz global piyasada yer alamaz. Ayaklarınızı sağlam basın, tasarruf edin. Şu anda sıfırlanmış bir piyasanın yarın eski haline geleceğini sanmak kendini kandırmaktır.
Bunu İHL CEO’sunun bilmesi gerek ~ 4 yıl önce
Virüsten önce temizlik konusunda sınıfta kalan işletme ins yönetimini paydaşlarını tekrar gözden geçirir..arkadaş olarak degil gerçekten yolcular için çalışacak firmalara döner diye düşünüyoruz..havalimanlarının en riskli yerler olduğu ortaya çıktı onun için her yönetici personel ve taşeron Özenle seçilmeli..daha düne kadar araba yıkayamayan firmalardan kaçınılmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000