17 Nisan 2022, Pazar 08:31:03

NASA'dan fırlatma rampası projesi

NASA, göreve çıkacak olan astronotlarını fırlatma rampasına taşıyacak yeni ve sıra dışı minibüsler için düğmeye bastı.

NASA, göreve çıkacak olan astronotlarını fırlatma rampasına taşıyacak yeni ve sıra dışı minibüsler için düğmeye bastı. 

NASA'nın astronotlarını mürettebat merkezinden Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki fırlatma rampasına kadar olan yaklaşık 15 kilometrelik yolda taşıyacağı ulaşım araçları değişiyor.

NASA'nın, devasa bir roketten yeni ay gezicileri ve ay uzay giysilerine kadar, yaklaşan Artemis görevleri için pek çok etkileyici donanım planladığı biliniyor. Uzay ajansı, incelenmeyen hiçbir nokta bırakmamak için, Neil Armstrong Operasyon ve Çıkış Binasından astronotları Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Rampası 39B'ye taşıdığı araçları da değiştirmeye hazırlanıyor.

Üzerinde çalışılmakta olan diğer pek çok proje gibi, NASA bu projede de bir çözüm geliştirmek için özel bir ortakla bağlantı kurdu. Bu proje için NASA, Arkansas merkezli bir EV girişimi olan Canoo Technologies'i seçti. Şirket şimdi üç özel minibüs veya uzay ajansının verdiği isimle Mürettebat Taşıma Araçları (CTV'ler) tasarlayacak ve üretecek. Canoo'nun filoyu Haziran 2023'te testler için hazırlaması gerekiyor. İlk mürettebatlı Artemis uçuşlarının ise 2024 yılından önce gerçekleşmesi planlanmıyor.

Canoo CEO'su Tony Aquila yaptığı bir basın açıklamasında, "Artemis ekibini 50 yıldan uzun bir süredir ilk insanlı Ay inişi için fırlatma alanına taşımaktan onur duyuyoruz" dedi. Şirket, fabrikasının yeri olarak Pryor, Oklahoma'yı seçerek ilk elektrikli minibüslerini bu yıl içinde sahneye sürmeyi planlıyor. Kapsüle benzeyen Artemis minibüsleri, şirketin tamamen elektrikli ticari modellerini temel alacak.

NASA için üretilecek üç minibüs, toplamda dört uçuşa hazır astronotu, uçuş destek personeli ve ilgili ekipmanı fırlatma rampasına taşıyacak. Ayrıca Canoo'nun, araçların eğitim ve fırlatma geri sayım testleri gibi fırlatma öncesi işlemleri destekleyebilmesini sağlaması gerekiyor. Canoo, elektrikli minibüslerinin çevre dostu olduğunu ve kullanım ömrü sonunda kolayca geri dönüştürülebileceğini, ayrıca modüler ve yükseltilebilir olduklarını belirtiyor.

Canoo'nun CTV'lerinin kullanılmaya başlaması, NASA'nın 1983 yılına kadar uzanan ve artık yaşlanan Astrovan filosu için yolun sonuna geldiğimize işaret ediyor.

NASA'dan fırlatma rampası projesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000