11 Kasım 2019, Pazartesi 08:38:16

NASA'nın yeni elektrikli uçağı görücüye çıktı

NASA, tamamen elektrikli olan ve mürettebat da taşıyabilen yeni uçağını test etmeye başladı. Maxwell X-57 adlı araç, NASA’nın Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi’nde görüntülendi.
  • Bu havacılık sektörü ayrı bir ilginç. Bir yandan yolcu bagajlarındaki lityum bataryalara kafayı takıyorlar, diğer yandan lityum bataryalı uçak üretiyorlar:P

Elektrikli araç denildiği zaman herkesin aklına elektrikli otomobiller geliyor ancak hemen her türlü taşıtın elektrikli modeli yapılabiliyor. Bunlardan biri de NASA’nın yıllardır kullandığı X serisi uçakların yeni modeli X-57 Maxwell.

Maxwell, geçtiğimiz ekim ayında NASA’ya teslim edilmişti. Özünde İtalyan yapımı P2006T modeli bir uçak olan X-57, daha sonra modifiye edildi ve tamamen elektrikli hale getirildi. Bu modelde geleneksel içten yanmalı motor bulunmuyor. Mod II ya da Modifikasyon II adıyla anılan araç, NASA’nın sipariş ettiği toplam 3 konfigürasyondan ikincisi.

NASA daha önce simülasyonlarda yeni uçak hakkında bilgiler paylaşmıştı. Bu yeni araç, geleneksel modellere göre daha sessiz ve daha efektif çalışıyor.

Gelecekte bu uçağın yeni modelleri de yapılacak. Model III’ün ardından da Model IV gelecek. NASA bu aşamalar için şu anda testleri devam ettiriyor. Özellikle de aracın yapısını bozmayacak şekilde yük artış ve azalışını test eden NASA, gelecekte bu uçakları kargo ve mürettebat taşımakta kullanmayı planlıyor.

Şimdilik uçakta 14 adet elektrikli motor bulunuyor ve bu motorlara gereken güç de lityum iyon bataryalarla saklanıyor. NASA’dan proje yöneticisi Brent Cobleigh, yaptığı açıklamada amaçlarının tek bir şirkete değil bütün sektöre fayda sağlamak olduğunu söyledi. NASA’nın hedeflerinden biri de bu teknolojinin ticari işletmeler tarafından kullanılması.

Son yıllarda elektrikli uçaklar konusunda çalışma yapan tek kurum NASA değil. Daha önce de elektrikli, hatta aynı anda hem elektrikli hem de otonom olan ve belli noktalar arasında hareket eden uçaklar yapmayı planlayan firmalar olmuştu. Bu organizasyonlar hava taksiciliğini başlatmayı planlıyor.

Gelecekte elektrikli uçaklar muhtemelen oldukça popüler olacak. Bu alanda yeni gelişmeler yaşandıkça sizleri haberdar edeceğiz. (Webtekno)

 

NASA'nın yeni elektrikli uçağı görücüye çıktı

Yorumlar

Lityum ~ 4 yıl önce
Bu havacılık sektörü ayrı bir ilginç. Bir yandan yolcu bagajlarındaki lityum bataryalara kafayı takıyorlar, diğer yandan lityum bataryalı uçak üretiyorlar:P

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000