16 Nisan 2021, Cuma 08:10:32

NASA Mars'taki aracını beklemeye aldı

NASA, Mars hakkında gelişmeleri takip etmek amacıyla pek çok aracı gezegene gönderiyor.
  • Inşallah bizde marsa gideriz bir gun,çok gurur veriçi olur
  • Bu dünya neyinize yetmiyor,hala keşfedilmemiş çorak topraklar varken.cok bu dünyadan hayir gördük bide ordan görecez
  • Marsta hayat var ordan ucuza arazi kapatmak lazim katarlilar ususmeden

NASA, Mars hakkında gelişmeleri takip etmek amacıyla pek çok aracı gezegene gönderiyor. En son Perseverance aracı hakkındaki gelişmeler merakla takip ediliyorken, bir diğer yandan yıllardır görevde olan InSight Lander aracı için gelişmeler geldi.

Bussiness Insider tarafına yer alan habere göre InSight Lander aracı Mars'ın yoğun hava koşullarında oldukça zarar gördü. Ölmek üzere olarak kayıtlara geçen aracın, tamamen devre dışı kalmaması adına 'bekleme modu'na geçirildiği söyleniyor.

NASA tarafından duyurulan karar sonrası aracın enerjisini toplayana kadar bekleme modunda olacağı aktarıldı. Mars'ın yüzeyi bilindiği üzere çok çetin hava koşullarına sahip. Aracın 2018 yılında göreve başladığı biliniyor ve şimdiye kadar 500’e yakın Mars depremini bildirdi.

Araç yıllardır görevini yerine getiriyordu ancak Dünya’dan farklı olarak çok daha zorlu bir iklimi bulunan Kızıl Gezegen’in koşullarına ancak 3 yıl dayanabilen araç, kritik araştırmaları bilim insanlarına bildiriyordu.

NASA aracın tamamen kapanmasını önlemek adına, InSight'ın enerje akışını kademeli olarak kapattı ve aracı hazırda bekletme moduna aldı. Ajans başaracağından emin görünüyor ancak ne kadar ‘bekleme modunda’ kalacağı şu an için kestirilemiyor.

InSight Lander şu anda hazırda bekletme modunda. NASA mühendisleri uzay aracının hayatından geriye kalanları kurtarmaya çalışıyor. Mars’a karşı hayatta kalabileceği belirtilen aracın pilleri yeniden şarj edilebilir.

NASA’nın yeni Perseverance gezgininden çok daha güçsüz ve dayanıksız olan araç, panellerinde biriken tozları temizledikten sonra eski haline dönebilir. Güneş enerjisi ile şarj olan araç panellerinin toz ile dolması sebebiyle güneş ışınlarını alamıyor.

NASA’nın yeni Perseverance gezgininden çok daha güçsüz ve dayanıksız olan araç, panellerinde biriken tozları temizledikten sonra eski haline dönebilir. Güneş enerjisi ile şarj olan araç panellerinin toz ile dolması sebebiyle güneş ışınlarını alamıyor.

Önümüzdeki hava koşullarına göre aracın tekrar aktif çalışır moda alınabileceği belirtiliyor. InSight şu anda çalışır durumda görünse de potansiyel olarak ölmesi halen bir seçenek. Eğer aracın pilleri tamamen çalışamaz duruma gelirse ‘Mars’ta ölümü’ gerçekleşmiş olacak.

UÇUŞ ERTELENMİŞTİ
NASA, Mars helikopteri Ingenuity‘nin uçunu ikinci kez ertelediğini duyurdu. Normalde bugün ilk tarihi uçuşu gerçekleştirmesi beklenen ve milyonlarca kişiyi heyecanlandıran gelişme maalesef bazı teknik aksaklıklardan dolayı ertelendi.

Direkt resmi kaynaklar üzerinden yapılan açıklamada aracın son testi planlanandan daha erken bittikten sonra Mars helikopterinin ilk uçuşunu erteledi. Yapılan açıklamada en azından çarşamba gününe kadar uçuşun gerçekleşmeyeceği belirtildi.

Aracın uçuş öncesi testlerinde ortaya çıkan bir hatadan dolayı uçuşun ertelendiği belirtiliyor. Ingenuity 14 Nisan 2021 tarihine kadar Mars’ın yüzeyinde bir sonraki test için bekleyecek. Helikopterde yaşanan sıkıntının pervanelerinin dakikada 2.400 devir ile dönmesinden kaynaklanabileceği söyleniyor.

Yapılan resmi açıklamada, helikopter mühendislerinin ne olduğunu tam olarak anlamak için küçük helikopterden gelen verileri incelemeye devam ettiklerini, ancak ekibin başarısız testi yeniden planlamayı umduğunu da ekliyor.

Daha önce de NASA'nın Mars görevi kapsamında gezegene yerleştirdiği Perseverance ile pek çok habere ulaşmıştık. Gerek Kızıl Gezegen'in sesine gerekse yüzeyinde yer alan gizemli taşlara kadar pek çok şekilde bizleri etkileyen Mars'tan yeni renkli fotoğraf geldi.

Mars'ın Jezero Krateri'nin tabanının ve NASA'nın Perseverance Mars gezgininin iki tekerleğinin bir kısmının bu düşük çözünürlüklü görüntüsünü çekmeyi başardı. Bu görüntü 3 Nisan 2021'de NASA'nın Ingenuity Mars helikopteri tarafından çekildi. Mars yüzeyinde Ingenuity tarafından çekilen ilk renkli fotoğraf.

Bir gece geçirmesinin ardından Mars helikopteri Ingenuity, Mars’tan çektiği ilk renkli fotoğrafı da üsse gönderdi. Söz konusu fotoğraf hem internet sitesi üzerinden hem de sosyal medya hesapları üzerinden milyonlarla paylaşıldı.

Helikopterin alt tarafında yer alan kameraya takılan görüntüde Mars'ın yüzeyi görülüyor ancak fotoğraf çok da net değil. Bundan önce aracın uçuşu ertelenmişti. 11 Nisan’dan önce uçuşun gerçekleşmeyeceğini duyuran NASA’nın pazar günü gerçekleştireceği uçuş merakla bekleniyordu ancak yine ertelendi.

Mars, meteorlar için bir cennet olarak kabul ediliyor. Mars'taki uzay aracı için ise bir meteora rastlamak her zaman dikkate değer olarak kabul ediliyor. Bilim adamları, başka yerlerde görülen göktaşlarına benzeyen ve NASA'nın Perseverance gezgini tarafından tespit edilen delikli bir kayayı inceliyor.

NASA henüz kayanın ne olduğunu açıklamadı, ancak Perseverance ekibi önceki gün yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Helikopter hazırlanırken, yakındaki kayaları kontrol etmekten kendimi alamıyorum. Bu tuhaf kaya, bilim ekibimin birçok fikir alış verişi yapmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

14 Nisan 2021 tarihine ertelenen uçuş Ingenuity'nin Mars'taki 31 günlük programı boyunca gerçekleştireceği 5 uçuştan ilki olacak.

NASA nisan ayının başlarında yaptığı bir açıklama ile Mars'ta gerçekleşen depremleri gözler önüne serdi. En son 2019 yılında görülen büyük depremlere bir yenisi daha eklendi.

NASA Mars'taki aracını beklemeye aldı

Yorumlar

Uzay ~ 3 yıl önce
Inşallah bizde marsa gideriz bir gun,çok gurur veriçi olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Passenger ~ 3 yıl önce
Bu dünya neyinize yetmiyor,hala keşfedilmemiş çorak topraklar varken.cok bu dünyadan hayir gördük bide ordan görecez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 3 yıl önce
Marsta hayat var ordan ucuza arazi kapatmak lazim katarlilar ususmeden

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000