26 Mart 2022, Cumartesi 17:33:46

MMU gücünü yerli motordan alacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçağın (MMU) neredeyse tüm parçalarının tasarımının bittiğini, uçağı yerli motorla teslim etmeyi hedeflediklerini ifade etti.
  • Necmettin Erbakan üniversitesi'nden mezunlarla mı, yoksa yönetimin kuklası olmuş ne derse biat eden, sorgulamaya bir gram cesareti olmayan z kuşağı ile mi, yoksa patronlarına ve kötücül yöntemlerine ilah gibi tapan, organik inorganik ilişkileri ne olduğu belli olmayan tiplerle mi yapacaksınız? Buraya yazıyorum, bu motor işi olsa bile artık buradan hayır gelmez. Bu hikaye bitmiştir. Biraz katkısı olan son insanlar da en nihayetinde ayrılacak ve burası Teksas'ın terkedilmiş çöllerine dönecek.
  • Yerli ama milli mi peki? Bu çok önemli bir kriter
  • Yav he he...bence o motoru flan birakin temel kotile ituye girmesi icin sorulari hangi tarikat verdi arastirin...sonra zaten o motorun yerli olamayacagini anlarsınız...
  • Terminale terlikle giden adam. seni ve yaptığın kötülükleri unutmadık. THY' de halen izleri var.
  • Ortalama bir muhalif yorumcu kitlesi; Siha'lar maket.. Saman ithal.. Peynir kaç tl... Togg da zaten italyan... Heykel açılışında ise dünyanın en büyük buluşu niteliğinde bir saygı ve alkış tufanı. MMU bitmeden bir yalan bulun beyler işiniz zor sizin de, güne hangi yalan ve yaftayla başlasak diye kudurmaca sürekli.
  • Korkuyorum bu milli üretim olacak uçağın sonu devrim otomobile benzemesin.Nuri DEMİRAĞ uçağına benzemesin, çünkü fazla uzamaya başladı....
  • Ucagi arkadan iterler, diger yapacagimiz heykel de pilot olur
  • Adam yerli uçak diyor yerli motor diyor millet saydırıyor bu nasıl iş. Burası Türkiye değilmi ki?
  • Önce motor bulunamıyordu. R.R. motorları çare olacaktı. Şimdi de yerli motor gündeme geldi. Yakında asrın doğalgaz kuyusu da bulunur. Sonra da inanılmaz boyutlarda petrol çıkartılır. Ama sonuç kocaman bir " sıfır " olur. Ayrıca Temel Kotil'in gözlerine bakın..ne kadar parlıyor ( ! ) değil mi? Bu çok yakında, mesela 2935 senesinde yerli uçağın yapılacağının müjdesini vermektir.
  • " Hep laf " ..evet ..senin yazdığın da aynı öyle olmuş. Keşke göndermeden önce okusaydın.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçağın (MMU) neredeyse tüm parçalarının tasarımının bittiğini, uçağı yerli motorla teslim etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Temel Kotil, SAHA İstanbul tarafından savunma, havacılık ve uzay sektöründe faaliyet gösteren firmalara özel hazırlanan Yöneticilik Gelişim Programı'nda (SAHA MBA) havacılık endüstrisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bir savaş uçağının 50-100 milyon dolar arasında fiyatla satıldığına işaret eden Kotil, uçak yapmanın zorluğunun ise her şeyin çok iyi yapılması gerekliliğinden kaynaklandığını söyledi.

"Milli Muharip Uçağın neredeyse bütün parçalarının tasarımı bitti." diyen Kotil, yaklaşık 1300 mühendisin çalışmaları sürdürdüğünü bildirdi. Kotil, MMU için yerde ve havada çalışacak yazılımlar için de 25 milyon satır kod yazılacağını ifade etti.

Teknolojik gelişmeler ve sahip olunan altyapılarla geçmişte uzun yıllar alan çalışmaların çok daha kısa sürede yapılabildiğini, bunun havacılık endüstrisi için de geçerli olduğunu vurgulayan Kotil, "Artık yapmak istiyorsanız yaparsınız. 18 Mart 2023'te MMU'yu hangardan çıkarıyoruz, Hürjet'i, Atak-2'yi uçuruyoruz." dedi.

Motor konusunda Kale Arge ve TEI'nin geliştirdiği motorlar bulunduğuna değinen Kotil, TEI'nin 1600 beygir turboşaft motoru 1 yıl içinde kendilerine teslim etmeye başlayacağını belirtti.

DefenceTurk'te yer alan haber göre; Motor yapmada en büyük zorluğun sıcak bölge, türbin tarafında kaynaklandığını anlatan Kotil, 10 yıl içinde seramik türbin kanatlarının ortaya çıkacağını ve bu alanda çalışan herkes için fırsat doğacağını söyledi. Kotil, "Bu, tribün kanadı üretiminde devrim yapacak. Bugünkü yüksek performanslı motorları yakalamak mümkün olacak. Gelecek 10 yıl motorda çok orijinal şeylere gebe." diye konuştu.

Bir savaş uçağının milli olabilmesi için kritik unsurlarının ve motorunun yerli üretilmesi gerektiğini vurgulayan Kotil, şunları kaydetti:

"Uçağın milli olması için motorunu yapmak zorundayız. TEI'nin turboşaft motoru bize Türkiye'nin tek kristal dökebildiğini gösterdi. Motor yapmanın en zor kısmı türbin kısmı. Türbin kısmında da tek kristal gerekiyor. Tek kristal olunca mukavemetler yüksek oluyor. Yüksek sıcaklıkta termal verim artıyor, güç artıyor. Türkiye tek kristalini döktü ve turboşaft motorda kullanıyor. TUSAŞ'ın hissedarı olduğu TRMotor motor tasarımı için çalışıyor. Savunma Sanayii Başkanlığının MMU motoru için yürüttüğü bir ihale süreci var. Şu anda bilgi istiyor, biz de hazırlıyoruz. TEI ve TRMotor bu konuda çalışıyorlar. Bir motor yapmak 10 yıl sürer. 2028 ve sonrasında teslim edeceğimiz uçakta yerli motor olacak. Bunun yurt dışı ayağı da var. Rolls Royce, Türkiye'de bunu yapma konusunda niyetini birçok defa belli etmişti. Bu, bir devlet kararı. Devlet karar verirse bu motoru TEI, TR Motor, Kale yapsın veya üçü bir araya gelsin, bunu yapabiliriz. Çünkü motorun alt kırılımlarında tasarım ve üretim problemimiz yok. 2030'lara kadar kendi başımıza Türkiye olarak bunu aşarız ama yurt dışında başka iş birliklerimiz de var. Seramiğe dönülürse de motor teknolojilerinde devrim olur."

MMU gücünü yerli motordan alacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (47)

Nasıl olacak? ~ 2 yıl önce
Necmettin Erbakan üniversitesi'nden mezunlarla mı, yoksa yönetimin kuklası olmuş ne derse biat eden, sorgulamaya bir gram cesareti olmayan z kuşağı ile mi, yoksa patronlarına ve kötücül yöntemlerine ilah gibi tapan, organik inorganik ilişkileri ne olduğu belli olmayan tiplerle mi yapacaksınız? Buraya yazıyorum, bu motor işi olsa bile artık buradan hayır gelmez. Bu hikaye bitmiştir. Biraz katkısı olan son insanlar da en nihayetinde ayrılacak ve burası Teksas'ın terkedilmiş çöllerine dönecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli ha ~ 2 yıl önce
Yerli ama milli mi peki? Bu çok önemli bir kriter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaaav he he ~ 2 yıl önce
Yav he he...bence o motoru flan birakin temel kotile ituye girmesi icin sorulari hangi tarikat verdi arastirin...sonra zaten o motorun yerli olamayacagini anlarsınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
unutmadık ~ 2 yıl önce
Terminale terlikle giden adam. seni ve yaptığın kötülükleri unutmadık. THY' de halen izleri var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bütün komikler toplanmış ~ 2 yıl önce
Ortalama bir muhalif yorumcu kitlesi; Siha'lar maket.. Saman ithal.. Peynir kaç tl... Togg da zaten italyan... Heykel açılışında ise dünyanın en büyük buluşu niteliğinde bir saygı ve alkış tufanı. MMU bitmeden bir yalan bulun beyler işiniz zor sizin de, güne hangi yalan ve yaftayla başlasak diye kudurmaca sürekli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bütün komikler'e ~ 2 yıl önce
Asıl komik olanlar zavallılar senin gibi ülkeyi her açıdan batıranlara ve adamlarına yalakalık yapan,sorgulamaz,sormaz,çıkarcı,şakşakçılardır.
Cevap veren vatandaşa ~ 2 yıl önce
Dedi ülkeyi 6 lı proje bazlı koalisyon ile pkk ve bilumum ne varsa ülkeyi onlara peşkeş çeken gruba oy veren komik vatandaş. 20 yıldır ülkede yapılan herşeye söven siz ama satan biz. Bu kafa çok acayip dostum ne kullanıyorsan acilen bırakmalısın yoksa kamu spotu vaziyetindesin cidden. Çoluk çocuğa ders diye anlatmak lazım sizi.
SÜTTEN AĞZI YANAN.... ~ 2 yıl önce
Korkuyorum bu milli üretim olacak uçağın sonu devrim otomobile benzemesin.Nuri DEMİRAĞ uçağına benzemesin, çünkü fazla uzamaya başladı....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli heykel yapalim ~ 2 yıl önce
Ucagi arkadan iterler, diger yapacagimiz heykel de pilot olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sero ~ 2 yıl önce
Adam yerli uçak diyor yerli motor diyor millet saydırıyor bu nasıl iş. Burası Türkiye değilmi ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalanlara doyduk ~ 2 yıl önce
Bu adam ucak yapmak icin degil gelecek secin icin bu vaadlerde bulunuyor...bunu unutmayin nedense 20 yillik iktidarda hep vaadler secinden 1 yil sonrasina tekabul ediyor...size soyliyim arkadaslar...yerli milli ucak uretecek potansiyel suan icin Turkiyede yok.
Gaz da bulundu ~ 2 yıl önce
Biri de Kardeniz Gazı deyo ama boyuna gaza zam geliyo burası da Türkiye deel mi emmi?
B-52 ~ 2 yıl önce
Önce motor bulunamıyordu. R.R. motorları çare olacaktı. Şimdi de yerli motor gündeme geldi. Yakında asrın doğalgaz kuyusu da bulunur. Sonra da inanılmaz boyutlarda petrol çıkartılır. Ama sonuç kocaman bir " sıfır " olur. Ayrıca Temel Kotil'in gözlerine bakın..ne kadar parlıyor ( ! ) değil mi? Bu çok yakında, mesela 2935 senesinde yerli uçağın yapılacağının müjdesini vermektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakko ~ 2 yıl önce
Kuzum siz nasıl insanlarsınız? Olmayan gaz için milyonlarca dolarlık gaz işleme vs ikmal limanı yapılır mı? Şuan deli gibi çalışma var liman sahasında. Biraz okuyun lütfen
B-52 ~ 2 yıl önce
" Hep laf " ..evet ..senin yazdığın da aynı öyle olmuş. Keşke göndermeden önce okusaydın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000