12 Haziran 2011, Pazar 17:20:10

MİLYONLARIN GURURU SOLO TÜRK!

İzmir 3. Ana Jet Üssü’nde 248 bin kişiyi gözyaşlarına boğan Türk Hava Kuvvetleri’nin 37 yaşındaki F-16 pilotu Murat Keleş ve Solo Türk ekibinin diğer fertleri yaptıkları şovu anlattılar...
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Askerde savaş pilotlarımızın aldığı maaşın düşüklüğü onları erken emekli olup sivil havacılıkda uçmaya itiyor. Hepsi için geçerli değil elbet ama aklın yoluda birdir.
  • Keleş, Ahbap, Batmaz ve tüm diğerleri. Ellerinize yüreğinize sağlık. K280
  • kartal bakışlı şahin nasıl oluyor yahu..doğan görünümlü şahin gibi bişey mi?insan övgü beklerken ne dediğini bilir.
  • solo fasofiso :))
  • İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üssüdür 3. değil
  • Hava Kuvvetlerimizle ve Tüm Askerlerimizle gurur duyuyoruz. Başarılarınız hep daim olsun. Cumhuriyetimizin bekçileri..
  • Yerine bu yorumu yapan havacilardan bir tim olusturun...biz de gurur duyalim. Hadi bakalim basarilar.
  • Gururumuzsunuz. . .
  • Ben TURK yıldızlarının basarısızlıgıyla gurur duyacak kadar kor bır havacı degılım bırakın bu mılıtarıst dusunce tarzınıda objektıf olun..Emeklıye ayırsınlar su TUrk yıldızlarını hepsın zerre kadar bırbırlerıyle uyumu yok arkadas...
Habertürk'ten Nazenin Tokuşoğlu'nun ropörtaj yaptığı Murat Keleş ve ekibi o an yaşadıklarını ve halkın coşkusunu anlattılar...
 
İzmir’de dünyanın en büyük hava gösterisinde 248 bin kişi yerden heyecanla size bakıyor, bir kısmı ağlıyordu. Peki, havada durumlar nasıldı?
Fikir olarak alışkındım ama İzmir çok başkaydı. Özellikle kalkış için ruleye başladığımda kalabalığın sevgisini gördüm. Gösteri esnasında insanlara çok bakamadım tabii ama arkadaşlar sürekli aktardı. İndikten sonra seyircinin bu kez coştuğunu gördüm, “Galiba iyi bir şey yapmışım” dedim.
 
İnişte kokpitte bayrak açtınız, bir de “Bu halka canım feda olsun” diye telsizden anons yaptınız, adınıza internette sayfalar açıldı. Doğaçlama mıydı?
Tam uçuşa giderken aklımıza geldi bayrak... Hatta standın üstündekini söktük, inerken açarız diye... O planlıydı. Sonra “Telsizden sana bağlanacağız” dediler. Ne diyeceğimi bilemedim. İnerken o laf çıktı ağzımdan. Böylesine bir coşkuyu tahmin etmedim.
 
Bisiklete binmiyorsunuz neticede, her seferinde aynı korkuyla mı uçuyorsunuz?
Korku yok! İşim bu. Tabii normalde 5-10 göz oluyor üzerimizde, İzmir’de biraz heyecan yaşadım. Bir de gurur var tabii. Onu kelimelerle anlatamam.
 
Savaş pilotu her zaman hayati risk mi taşır?
Sonuçta o uçak bir şekilde inecek. Hangi uçuşta ne olabilir, oturup değerlendiriyoruz ve kendi aramızda sürekli konuşuyoruz. Çözümlenmemiş tek bir riskle bile uçuş 
 
‘UÇARKEN KİLO KAYBEDİYORUZ’
 
Yön kavramı yok, ters düz oluyorsunuz. İndiğinizde başınız deli gibi dönmüyor mu?
Şöyle düşün, uçak dönüp dursa da ben içinde sabit oturuyorum. Uçağın içinde dönmüyorum. Dolayısıyla çok etkilenmiyorum. Bir de bu benim işim.
 
Kilo kaybı?
Terden dolayı mutlaka kayıp oluyor. Hem beden hem zihin yoruluyor. G yani merkezkaç ya da diğer bir deyişle yerçekimi kuvveti, yaptığımız hareketlerde 9 ila -3 arasında değişiyor. Şu an burada otururken üzerimizde 1G kuvveti var. Normalde 90 kiloyum, 9G’de ağırlığı 800 kilo okuyabilirsin. Ve bu, uçağı komple etkileyen bir şey.
 
Her 3 çocuktan biri pilot olmak ister herhalde, siz de onlardan mıydınız?
İnanmayacaksınız ama çocukluk hayalim dalgıç olmaktı. Pek yaklaşık bir sonuç denemez. Ama şimdi, başka bir iş yaptığımı düşünemiyorum. Jet pilotu olmak herkese nasip olacak bir şey değil. Yılda 100 pilot yetişiyor sadece. Size en zor görünen hareket bizim için en kolay olandır
 
En zor hareket, “tonolu alçalış” dedikleri, havadan 90 dereceyle hızla yere inmek mi?
Size en zor görünen, bize en kolaydır. En zor hareket, yavaş tonodur. Yani yüzeyden yavaş bir hızla dönerek yapılan uçuş. Aynı anda birden fazla eksenle kumanda verdiğimiz, ağır ağır dönerek düz çıktığımız uçuş... Yavaş yatış yaptıkça uçak irtifa kaybeder. Onu engellemek için manevralar verip 3 ekseni aynı anda kumanda ediyoruz.
 
Savaş için tasanlanmış bir uçakla halka gösteri yapmak nasıl bir duygu?
Uçak hâlâ savaş uçağı, biz ona gösteri kostümü giydirdik. İçinde bir savaşçı duruyor. Üzerinde hiç bir modifikasyon yok. Şimdi deseler, savaşa gidebilecek durumda. Biz bu gösteri timini biraz da bunu için kurduk aslında. 25 yıldır F-16 uçuruyoruz. Dünyada en fazla üretilmiş uçaklardan. 40’tan fazla ülke kullanıyor. Hava Kuvvetleri’nin sahip olduğu gücü halka göstermek amacımız.
 
Koca Hava Kuvvetleri’nden nasıl seçildiniz?
Fikir 2009’da çıktı. 100. yıl için bir şeyler yapılacaktı. Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay bu tür görsel kutlamaları önemsiyordu. Tüm filolardan istekli personel toplandı. 1000 saat F-16 uçuşu en önemli kriterdi. Bir de uçuş disiplinsizliği olmaması. Ben o zaman Konya’da görevliydim. Fatih’le Sedat Ankarada’ydı. Bizi seçtiler.
 
FATİH BATMAZ 2. gösteri pilotu
 
‘Gösteriden sonra mail yağdı’
* Pilot değil de asker olma hevesim vardı, askeri okula yazıldım. O zamanki yakın arkadaşlarımla pilot olmak için muayaneye girdik. Onlar geçemedi. Arkadaşlarımı özlediğim için seçilmek istemiyordum. Ama uçağa bindiğim gün fikrim sonsuza dek değişti. Pilotluğa gönül vermiştim.
 
* Uçmak korkutucu değil, daha doğrusu pilotların hiç biri korkmaz. Tabii her uçuşa aynı heyecanla gidiyorum ama bu, telaş değil. Yerde yağmur yağarken bulutların üstüne çıkıp güneşi görmek anlatılamaz bir duygu. Tabii asıl işimiz savaş pilotluğu, bunu unutmuyorum.
 
* Seneye ben seyirci karşısında olacağım. Keleş Binbaşı’nın gösterisini izlerken inanılmaz heyecanlandım, aşağıda olmak daha zor mu ne? Her Türk pilot bu işi yapabilir, emin olun.
 
* Anneler geldi yanımıza, “Benim oğlum, kızım pilot olmak istiyor, nereye başvuracağız” dediler. Mail yağıyor. Bilmeyenler için: [email protected]
 
SEDAT YALIN AHBAB 3. gösteri pilotu
 
‘Savaş uçağıyla akrobasi yapmak çok daha eğlenceli’
 
* Benim pilot olma hayalim ortaokulda başladı. İzmir’de askeri lisede okurken uçakları izlerdim. Bir de baktım onlardan biri olmuşum.
 
* Savaş uçağı olarak yapılmış bir uçakla akrobasi çok daha eğlenceli. F-16 gibi bir uçakla gösteri yapmak her zaman avantaj, çünkü kafanızdaki hareketleri yapabileceğiniz kapasitede.
 
* Bu hareketleri normalde de kullanıyoruz. Bunda tabii görsellik fazla. G kuvvetlerinin daha sıkıştırılmış ve seri olarak insan üzerine binmiş hali.
 
* Uçağın bu yeni tasarımı çok beğenildi. Dizayna biz de katkıda bulunduk. Sanatçı kişiliğine asker yorumu ekledik. Biz çok beğeniyoruz bu yeni halini, umarım herkes beğeniyordur.
 
Eşiniz korkmuyor mu?
 
* Hepiniz evlisiniz. Pilot eşleri genelde erkek gibidir, sizinkiler nasıl?
 
Fatih Batmaz: Benim eşimde de korku, heyecan bitmez. “Ama gurur bunları bastırıyor” der.
Sedat Yalın Ahbab: Biz profesyoneliz ama onlar için bu geçerli değil.
Murat Keleş: “O uçan benim eşim” demekten korkmaya zaman kalmıyor herhalde. I
 
Sizde ölüm korkusu var mı?
 
F.B: Yok böyle bir korku. Yerde de havada da ölebiliriz
S.A: Vatan mevzu bahis olduğunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hiçbir mensubunda böyle bir korku olamaz.
M.K: “Canım feda olsun” derken ciddiydim...
 
Türk Hava Kuvvetleri dünyanın en köklü hava kuvvetlerinden biri, peki ya pilotları?
 
M.K: Bu timi kurarken hiçbir yabancı ekipten destek istemedik. Gösteriyi çocuklar da meslektaşlarımız da aynı keyfi alacak şekilde planladık.
F.B: Dünyada sayılı hava kuvvetlerinden biriyiz
S.A: Katıldığımız uluslarası tatbikatlarda öne çıkıyoruz. İlk 3’teyiz bence...
 
Amerika, Türkiye ve?
 
S.A: Yok, Türkiye, Amerika ve... Üçüncüyü bilemedim. Bu arada Türk Yıldızları da dünyada en çok sayıda supersonic jetle gösteri yapan takım. Bir de duygusallık var ki, biz bununla yoğrulduk. Hem bu milletinin ferdiyiz hem de onları koruyoruz.
 
SOLO TÜRK
 
Türk Hava Kuvvetleri tarafından kurulan Solo Türk gösteri timinin amacı, Türk pilotlarının yeteneklerini göstermek ve gençleri havacılığa teşvik etmek. Türk Yıldızları’ndan farkı, tekli gösteri olması.
 
Solo Türk üzerinde bulunan kartal başı Türk Hava Kuvvetleri’nin sembolü. Altın renkli ay yıldız, Türk milletine verilen değeri simgeliyor. Uçağın üstündeki gümüş renkli tek yıldız, 21. yüzyılın yıldızı. Kanattaki kartal ise havacılık ruhundaki özgürlük.

Habertürk
MİLYONLARIN GURURU SOLO TÜRK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Askerde savaş pilotlarımızın aldığı maaşın düşüklüğü onları erken emekli olup sivil havacılıkda uçmaya itiyor. Hepsi için geçerli değil elbet ama aklın yoluda birdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Keleş, Ahbap, Batmaz ve tüm diğerleri. Ellerinize yüreğinize sağlık. K280

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kartal bakışlı şahin nasıl oluyor yahu..doğan görünümlü şahin gibi bişey mi?insan övgü beklerken ne dediğini bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
solo fasofiso :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üssüdür 3. değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hava Kuvvetlerimizle ve Tüm Askerlerimizle gurur duyuyoruz. Başarılarınız hep daim olsun. Cumhuriyetimizin bekçileri..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yerine bu yorumu yapan havacilardan bir tim olusturun...biz de gurur duyalim. Hadi bakalim basarilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Gururumuzsunuz. . .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben TURK yıldızlarının basarısızlıgıyla gurur duyacak kadar kor bır havacı degılım bırakın bu mılıtarıst dusunce tarzınıda objektıf olun..Emeklıye ayırsınlar su TUrk yıldızlarını hepsın zerre kadar bırbırlerıyle uyumu yok arkadas...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000