17 Şubat 2016, Çarşamba 14:03:47

Milli savaş uçağında merkez belli oldu

Milli Muharip Uçak Projesi'nin yönetim üssü, ODTÜ Teknokent'teki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Ar-Ge Merkezi olacak.
  • Beyler bayanlar gülersek vatan haini sayıp içeri atarlar mı acaba? Yav gidin koyunları kandırın ne uçağından bahsediyorsunuz ya? :)
  • ArkAdaslar 2029 yilinda Allahin iziniyle ilk ucagimiz olan ISLAM-1 gorucuye cikicak Arge bolumumuz 2019 sonunda Uretim hattimiz 2023 yilinda Prototip uretimi 2025 te Seri uretim 2027 de Ve test ucusu ile sertifika 2029 da biticek ..calisiyoruz gece gunduz Biraz takdir edin
  • Dostlar TAI oyle aman bende ise giriyim cv yollayim denilecek bi yer degil devletin verdigi ar-ge hibesini (yaklasik 20 milyon dolar ) ne yaptin bu parayi dediklerinde iste merkez actik bina yaptik demek icin acildi. burasi o paranin nereye gittiginin ispati yersen !!! baskanlara yil sonunda 70 milyar para, yemekhane gayet yeni ve guzelken yemek hane yenilendi birin akrabasi para kazandi ordan gibi gibi paralar buralara gidiyor GENEL MUDURUN DEGISMESI GEREK ! Bu kadar net bu saltanatin bitmesi gerek
  • cv nerden yollıcaz? torpili nerden bulabilirim??
  • YILLARDIR AYNI MUHABBET DEYİP HANİ NERDE MİLLİ UÇAK YERLİ OTO DİYENLER MÜHENDİSLİKTEN ŞU KADAR ANLAMIYOR BİR KERE BİŞEYİ SIFIRDAN YAPMAK ÖYLE KOLAY DEĞİL DÜNYADAKİ HİÇBİR ÜLKEDE SİZE BU İŞİN MÜHENDİSLİĞİNİ ÖĞRETMEZ YANİ KENDİNİZ SIFIRDAN YAPACAKSINIZ YADA İTHAL ETMEYE DEVAM EDECEKSİNİZ Aİrbus a380 airbus yılalrdır uçak yapmayı bildiği halde geniş gövde olan bir a380 ni planlanandan 5-6 yıl sonra anca teslim edebilmiştir gecikme zarfında a380 nin proje müdürü istifa etmiştir bu işler öyle kolay olmaz çok biliyorsanız geçin projenin başına siz yapın öyle pc başında (yaw heehhe haha höö) yazmakla bu iş olmuyor sadece çamur atmayı bilin başka bi işe yaramayın zaten, bişey yapmıyorsanız bari yapanı engelemeyin
  • Yav hee heeee yıllardır aynı masal adama yedirirler o milli uçağı hatırlıyormusunuz F-16 ların yazılımını çözenlere ne olduğunu.....
  • benim gibi bir havacilik dehasi, uzmani ,kahramani, gurusu bu projeye cok sey katar. Acilen benimle temasa gecmeliler. muharip ucagimiz tek motorlumu ,iki motorlumu ,uc motorlumu olmali gelip sorsunlar.
  • Bizlerin havacılıktaki bilgi ve tecrübelerinden yararlanılmaması bu zorlu yolda büyük bir kayıptır, umarım en kısa sürede bu hatadan dönülür.

Milli Muharip Uçak Projesi'nin yönetim üssü, ODTÜ Teknokent'teki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Ar-Ge Merkezi olacak.

Milli Muharip Uçak Projesi'nde nihai tasarıma ilişkin karar ve sözleşmenin imzalanması beklenirken TUSAŞ, projeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, projenin yönetim merkezi olarak ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren TUSAŞ Ar-Ge Merkezi seçildi.

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye için önemli bir proje olan TUSAŞ’ın Milli Muharip Uçak Projesi'nin ODTÜ Teknokent çatısı altında gerçekleşmesinden onur duyduklarını söyledi. Kızıltaş, projenin ve TUSAŞ’ın, ODTÜ Teknokent bünyesinde yer alan savunma firmalarına güç ve motivasyon vereceğini vurguladı.

Teknokent olarak bugüne kadar firmaların katma değerli tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına her türlü desteği sağladıklarını dile getiren Kızıltaş, teknokentte yer alan savunma sanayi firmalarının bugüne kadar Türkiye için kritik öneme sahip birçok projede önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerine işaret etti. Kızıltaş, çok yakında bu başarıların daha da artacağını kaydetti.

Sözleşme bekleniyor

Türk Hava Kuvvetlerinin savaş uçağı ihtiyacını karşılamak için yürütülen arayışlarda TUSAŞ, uçağa yönelik harekat ihtiyaçlarının belirlenmesi, gereksinim analizi çalışmaları, hava aracı ve sistem/alt-sitemlerinin kavram tanımlaması, milli imkan ve kabiliyetler ile yapılabilirliğin araştırılması, uluslararası işbirliği modelleri konularında çalışma yapmakla görevlendirildi.

Tamamen özgün olarak geliştirilen Milli Muharip Uçak Projesi'nde onlarca çalışma sonunda nihai tasarım için 3 alternatif oluşturuldu. Uçağın motor sayısının kararlaştırılması tasarım aşaması için belirleyici olacak. Uçağımızın tasarımı ve içerisinde kullanılan alt sistemler için olabildiğince milli çözümlere yer verilecek.

Milli savaş uçağına ilişkin sözleşme görüşmelerinin yılın ilk yarısında tamamlanması ve bu dönemde uçağın tasarımına ilişkin belirleyici kriterlere yönelik çalışmaların da Türk Hava Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sonlandırılması bekleniyor.

Savunma sanayisi için 400 Ar-Ge projesi

ODTÜ Teknokentte yüzde 60'tan fazlası teknokentte kurulmuş 320'den fazla şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerde yüzde 90'ı üniversite mezunu, doktora veya yüksek lisans mezunu 5 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Teknokentte Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğü 125 bin metrekarelik alanda birçok yenilikçi fikre imza atıldı.

Teknokentte aktif olarak Ar-Ge yapan 80'den fazla savunma sanayisi şirketi kümelenerek 2010'da Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) oluşturuldu. Bölgede savunma alanında faaliyet gösteren diğer teknokent firmalarının katılımıyla sayıları 95'i aşan bu şirketler, birbirini tamamlayıcı ve kabiliyetlerine katma değer ekleyen, savunma ve güvenlik alanı için yeni ürün ve hizmetler geliştiren dikey uzmanlıklara sahip.

TSSK bünyesinde insanlı ve insansız araç, ileri malzeme, koruyucu araç ve malzeme teknolojileri, insan-makine arayüzü, kriptografi, kodlama ve şifreleme, elektronik zeka sistemleri, modelleme ve simülasyon, simülasyon sistemleri, sensörler ve elektronik sistemler, dataLink teknolojileri ile birlikte test, kalibrasyon, modelleme ve bakım gibi çok çeşitli mühendislik hizmetlerini sağlayan ana yükleniciler ile küçük ve orta ölçekli şirketler yer alıyor. Bölgede halen savunma sanayisine yönelik yaklaşık 400 Ar-Ge projesi yürütülüyor.

TUSAŞ, ODTÜ Teknokent'te "Ar-Ge" ve "yazılım" faaliyetlerine Mart 2003'te başladı. Teknokentin Savunma Sanayi Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Alt Bölgesi'nde yaklaşık 4 bin metrekarelik bir alana kurulu olan TUSAŞ Ar-Ge binaları (Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş) Kasım 2004'te hizmete girdi. Her iki binada faaliyetler yaklaşık 250 kişilik kadroyla yürütülüyor.

Milli savaş uçağında merkez belli oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Ahmet ~ 8 yıl önce
Beyler bayanlar gülersek vatan haini sayıp içeri atarlar mı acaba? Yav gidin koyunları kandırın ne uçağından bahsediyorsunuz ya? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
ArkAdaslar 2029 yilinda Allahin iziniyle ilk ucagimiz olan ISLAM-1 gorucuye cikicak Arge bolumumuz 2019 sonunda Uretim hattimiz 2023 yilinda Prototip uretimi 2025 te Seri uretim 2027 de Ve test ucusu ile sertifika 2029 da biticek ..calisiyoruz gece gunduz Biraz takdir edin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cinali ~ 8 yıl önce
Herseye inanirimda adinin ISLAM -1 Olacagina kimse inandiramaz beni
TAİ ~ 8 yıl önce
Kardeşim İsmi Tai TFX dendi ne ara İslam 1 oldu bu arada gece gündüz çalışıyoruz diyorsun gerçekten Tusaşta mı çalışıyorsun?
Tusaş değil tukaş ~ 8 yıl önce
Arkadaş İslami salça işinde çalışıyor herhalde gece gündüz .. Helal kesim domates ..
Ercan ~ 8 yıl önce
Dostlar TAI oyle aman bende ise giriyim cv yollayim denilecek bi yer degil devletin verdigi ar-ge hibesini (yaklasik 20 milyon dolar ) ne yaptin bu parayi dediklerinde iste merkez actik bina yaptik demek icin acildi. burasi o paranin nereye gittiginin ispati yersen !!! baskanlara yil sonunda 70 milyar para, yemekhane gayet yeni ve guzelken yemek hane yenilendi birin akrabasi para kazandi ordan gibi gibi paralar buralara gidiyor GENEL MUDURUN DEGISMESI GEREK ! Bu kadar net bu saltanatin bitmesi gerek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cv ~ 8 yıl önce
cv nerden yollıcaz? torpili nerden bulabilirim??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAI TFX ~ 8 yıl önce
YILLARDIR AYNI MUHABBET DEYİP HANİ NERDE MİLLİ UÇAK YERLİ OTO DİYENLER MÜHENDİSLİKTEN ŞU KADAR ANLAMIYOR BİR KERE BİŞEYİ SIFIRDAN YAPMAK ÖYLE KOLAY DEĞİL DÜNYADAKİ HİÇBİR ÜLKEDE SİZE BU İŞİN MÜHENDİSLİĞİNİ ÖĞRETMEZ YANİ KENDİNİZ SIFIRDAN YAPACAKSINIZ YADA İTHAL ETMEYE DEVAM EDECEKSİNİZ Aİrbus a380 airbus yılalrdır uçak yapmayı bildiği halde geniş gövde olan bir a380 ni planlanandan 5-6 yıl sonra anca teslim edebilmiştir gecikme zarfında a380 nin proje müdürü istifa etmiştir bu işler öyle kolay olmaz çok biliyorsanız geçin projenin başına siz yapın öyle pc başında (yaw heehhe haha höö) yazmakla bu iş olmuyor sadece çamur atmayı bilin başka bi işe yaramayın zaten, bişey yapmıyorsanız bari yapanı engelemeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muhendis ~ 8 yıl önce
Bendeniz mühendisim, hatta TAI'de çalışan arkadaşlarım var. TAI bir halt yapamıyor, yapamaz. Çünkü memur arge yapamaz, doktoralı memur çiftliği işyerinde üretim yapılmaz. Anca göstermelik planın iki katı sürede emrivakiyle kabul ettirilen çöp işler yapılır..
Muhendise ~ 8 yıl önce
Thy de devletin ama CEO su özel biri olunca özelden kastım memur olmayınca her yıl hedef büyütüp Yol alırsın Tusaş kabul eskiden Akraba çöplüğüydü daha yeni yeni adam oldu adamalrın hakkını yemeyin ARGE YAPAMIYORLARDIDA ANKA YI NASIL YAPTILAR ATAK HELİKOPTERİ NASIL YAPTILAR BUNLAR BİRER BAŞARIDIR VE ÖYLE HA DİYE OLMAZ
Mühendis ~ 8 yıl önce
ANKA'yı geç yaptılar, istenen yükle istenen irtifaya çıkamayan uçağı zorla kabul ettirdiler. "Dünyanın sayılı MALE UAV üreticilerinden"iz, ama müşteri sıfır. Atak helikopteri yapılmadı, teslim edilenler EDH (İtalya üretimi) olanlar. Zaten o da ayrı bir fiyasko olmaya aday. Yıllarca koca bölgeyi 8 tane Super Cobra ile savunmaya çalıştık, boşuna şehitler verdik, şimdi gelen helikopter iş görmüyor, fasülyeden görevlere gidiyor, çatışmaya sokulmuyor.
F-16 ~ 8 yıl önce
Yav hee heeee yıllardır aynı masal adama yedirirler o milli uçağı hatırlıyormusunuz F-16 ların yazılımını çözenlere ne olduğunu.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
f16 ~ 8 yıl önce
esasında f16 da milli ama biz insanlık için abd den aldık dedik. f1903 yapacaz tüm kartallar için:)
F-16 YA ~ 8 yıl önce
Şu an Türkiyenin kullandığı F16 ların yazılımı aselsan tarafından yapılan yazılım kullanılıyor ve bu olalı yıllar oldu önceden her istediğimiz yere sıkamıyorduk şimdi ise istediğimiz yere sıkıp kaç bin teörist öldürdük bunları görün artık
Civciv ~ 8 yıl önce
Aslında F22' yi biz İstanbul' un fethinde kullanmışız da müzeden çalmışlar. Yazılımı çözmek diye birşey yoktur. Yazılım bulmaca değil ki çözesiniz. Bir weapon system vardır ve onun kontrolünü sağlayan embedded software system' i vardır ve high end device lar ile yönetilir. Bunu satan bunun sahibidir ve size modifiye hakkını verirse size dökümanını gönderir(birkaç ülke hariç vereceğini hiç sanmam). Böylece update yapabilirsiniz. Size update hakkı verilmemiş bir sistemi çözüp modifiye etmek gibi bir olay yaklaşık 20 tane boeing 737 parası ile sonuçlanır. Aselsan ya sistem üretiyor olmalı(harikulade birşey demek) ya da Türkiye sınırlı bir modifiye hakkı alıyor(günlük yaşantı için iyi). Yani yazılım yapmak tek başına hiçbirşey o makineleri üretilmediği sürece sizin başka yazılım kullanmanız bile yasaklanabiliyor. Oyun değil ki crackleyesin. O makineleri bile sıfırdan yapabilmek ultra efor ondan da zoru patent ve siyasi durumları var ki TAI TFX çok güzel anlatmış. 3 gün değil 30 yılda olur.
remzi ~ 8 yıl önce
benim gibi bir havacilik dehasi, uzmani ,kahramani, gurusu bu projeye cok sey katar. Acilen benimle temasa gecmeliler. muharip ucagimiz tek motorlumu ,iki motorlumu ,uc motorlumu olmali gelip sorsunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ~ 8 yıl önce
Bizlerin havacılıktaki bilgi ve tecrübelerinden yararlanılmaması bu zorlu yolda büyük bir kayıptır, umarım en kısa sürede bu hatadan dönülür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000