09 Mayıs 2021, Pazar 15:15:49

Milli Muharip uçakta ASELSAN detayı

Milli mühimmatların Milli Muharip Uçağı'nın entegrasyonunu gerçekleştirecek ASELSAN, Uçuş Kontrol Sistem Sensörleri ve Kaska Entegre Gösterge için göreve hazırlanıyor.
  • Eskişehir TUSAŞ motor motor tasarımı yapsa da bir de Eskişehir detayı görebilsek ama nerede
  • yeter artik 15 senedir yerli mmu savas ucagi altay tanki yolcu ucagi atak helikopter abd den izin almadan pakistana 30 adet satamadiniz ucak gemisi hangi ucagi indirceniz birakin sovu icrata gecin biliyoz hepsi 2023 secim yatirimi insanlar yutmuyor artik gercegi göruyorlar artik 128
  • anam he
  • Koltuk sallanınca yapılmadık şey kalmadı maşallah. Ne diyordu damat uzaya yol yapacağız desek ona da inanırlar. Parçaları,teknolojiyi, mühendisliği,makineleri dışardan al burada birleştir sonra da millete yerli ve milli şunu yaptık bunu yapıyoruz diye hikaye anlat. Nasılsa yiyen çok hamdolsun.

Milli mühimmatların Milli Muharip Uçağı'nın entegrasyonunu gerçekleştirecek ASELSAN, Uçuş Kontrol Sistem Sensörleri ve Kaska Entegre Gösterge için göreve hazırlanıyor.

Türk savunma sanayisinin lider şirketi ASELSAN, sahip olduğu kabiliyetler ve geliştirdiği teknolojilerle Milli Muharip Uçağı'nı (MMU) donatacak. MMU Geliştirilmesi Projesi’nde ana yüklenici konumundaki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 2030'lu yıllarda Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi amaçlanan uçakların geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

TUSAŞ bunun yanında uçağın üretim sürecinde ihtiyaç duyulan sistem ve alt sistemlerin geliştirilmesi için Türkiye'deki ekosistemden en üst seviyede yararlanacak. Türkiye'den temin edilecek sistemlerde ASELSAN çözümleri önemli bir yer tutuyor. ASELSAN, uçak için milli radar, elektronik harp ve elektro-optik sistemler geliştirecek. Yürütülecek çalışmalarla MMU için ihtiyaç duyulan kritik görev sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi ve projenin ilerleyen süreçlerinde uygun aşamalarda tam harekat yeteneği kazanacak şekilde uçağa entegre edilmesi hedefleniyor.

Uçağın hava haberleşme sistem ihtiyaçları için ASELSAN ve TUSAŞ arasından geçen yılın sonunda Milli Muharip Uçak Bütünleşik Haberleşme Seyrüsefer Tanıma-Tanıtma Projesi başlatıldı. Bu kapsamda, MMU Ön Tasarım Gözden Geçirme Aşaması'na kadarki çalışmaların teslim edilmesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra sözleşme veri istek listesi dokümanlarının çalışmalarına başlandı.

ASELSAN, MMU'nun Bütünleşik Elektro-optik Sistem Teknoloji Geliştirme Projesi mühendislik çalışmalarına devam ediyor. Bunun yanında hem MWIR hem LWIR (Uzun Dalgaboyu Kızılötesi) MCT dedektör geliştirme faaliyetleri sürdürülüyor. Elektronik harp sistemleri kapsamında MMU Bütünleşik RF Sistemi Geliştirme Projesi'yle hem kritik teknoloji geliştirme, hem de ürüne yönelik gereksinim tanımlama faaliyetleri devam ediyor.

MİLLİ MÜHİMMATLAR MMU'YA ENTEGRE EDİLECEK

ASELSAN'ın yürüttüğü çalışmalar, milli mühimmatların MMU'ya entegrasyonuna yönelik olarak devam ediyor. TUSAŞ ile imzalanan sözleşme kapsamında, Minyatür Bomba, Akıllı Çoklu Salan ve Lazer Güdümlü Bomba'nın MMU'ya entegrasyonu amaçlanıyor. ASELSAN ve TUSAŞ arasında ayrıca Uçuş Kontrol Sistem Sensörleri ve Kaska Entegre Gösterge için sözleşme görüşmeleri yürütülüyor. 2021 içinde sözleşme imzalanmasıyla bu konudaki çalışmaların da başlaması planlanıyor.

MMU Projesi ile yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yerini alacak.

Milli Muharip uçakta ASELSAN detayı

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Tei ~ 3 yıl önce
Eskişehir TUSAŞ motor motor tasarımı yapsa da bir de Eskişehir detayı görebilsek ama nerede

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motor ~ 3 yıl önce
TEİ'in GE ile ortaklığından dolayı kağıt üstünde motor işi TR MOTOR diye kurulan yeni bir şirket üzerinden gidecek.Ancak TR motor ve TEİ yine beraber çalışacak
isimsiz ~ 3 yıl önce
yeter artik 15 senedir yerli mmu savas ucagi altay tanki yolcu ucagi atak helikopter abd den izin almadan pakistana 30 adet satamadiniz ucak gemisi hangi ucagi indirceniz birakin sovu icrata gecin biliyoz hepsi 2023 secim yatirimi insanlar yutmuyor artik gercegi göruyorlar artik 128

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isimsiz ~ 3 yıl önce
2030'larda hizmete girmesi beklenen bir uçağı 2023'seçim yatırımı ile bağdaştırmak için ne yiyip ne içiyorsunuz acaba ?
he he ~ 3 yıl önce
anam he

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aselsan ~ 3 yıl önce
Koltuk sallanınca yapılmadık şey kalmadı maşallah. Ne diyordu damat uzaya yol yapacağız desek ona da inanırlar. Parçaları,teknolojiyi, mühendisliği,makineleri dışardan al burada birleştir sonra da millete yerli ve milli şunu yaptık bunu yapıyoruz diye hikaye anlat. Nasılsa yiyen çok hamdolsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mr.troll ~ 3 yıl önce
Aselsan'ın kabiliyetlerini ve dünyadaki ilk 100 savunma şirketleri arasında olan 7 şirketimizden biri olduğunu bilmeyen troller yine damlamış :D Birde utanmadan yazmış aselsan dışardan mühendis getiriyor diye :)Not:Yetersiz olduğumuz bazı alanlarda dışardan mühendislik desteği alıyoruz.Örnek:MMU projesi ama aselsanda böyle bir şey söz konusu değil.İkincisi makineler konusunda çalışmalar var.İnşallah onlardada dışarda bağımlılığımızı bitireceğiz.Bu arada troll bey koltuk sallanınca yapılmadık şey kalmadı diyerek küçümsediğin savunma şirketleri kurulduğundan beri ülkemiz için ellerinden geleni yapıyorlar.
Mr.Troll ~ 3 yıl önce
Troll olduğunuz kadarda cahilsinizde.Bir ürünün fikri ve mülkiyet hakları bize aitse millidir.İstersen jamaikada ürettir yine bir şey olmaz.Fiat'lar bursa üretiliyor ve yerlidir ama milli değildir.
Mr Troll yazana ~ 3 yıl önce
Ürettiğin ürünü kimin icatlarıyla yapıyorsun? Yarın teknolojiyi bize vermeseler fikri ve mülkiyeti sana ait neyi yapabilirsin? Bu ülke bu şekilde 35-40 yıldır hatta daha da fazla araba,gemi,F 16,bomba,füze falan yapıyor o zaman kimse şimdikiler gibi yerli ve milli yalanlarına sarılmıyordu. Ayrıca yorumda yurtdışından mühendislik alınıyor denmiş mühendis getiriyor denmemiş,neyi,nerenle okuyup ne anlıyorsun bir de kendine bakmadan millete cahil diyorsun.
Mr.troll ~ 3 yıl önce
Mühendislik hakkında bilgin yok fikrin yok boş yapmışsın yine ya.35 yıldır falan bomba araba yaptığımız yaptığımız falan yoktu.Bari sallama Özellikle yeni mühimmatlar son yıllarda geliştirildi ve daha önce abd'den alınıyordu.Hiç mi gazete'de tv'de Tübitak ve roketsan'ın başkanlarının röportajlarını izlemedin ya.F-16 diyede baya uçmuşsun F-16'ların gövdesi burada montajlandı.
Mr.Troll ~ 3 yıl önce
Sen önce kritik alt sistemle ile teknolojinin ne olduğunu ayırt et.Haberde bahsedilen konularda işin tekniği az çok belli birisi yardımcı olmasa bile uzunda sürse herkes yapabilir.Çünkü MATEMATİk,KİMYA,FİZİK evrenseldir :D Daha F-16'nın sadece burda montaj yapıldığınu bilmeyen adama laf anlatmaya çalışıyorum :) Sonra ben cahil deyince suçlu oluyorum.
mr.troll ~ 3 yıl önce
Mühendislik alınması demek bir yabancı şirketle sözleşme imzalanıp onlardan teknik destek alınması demektir.MMU projesinde BAE systems ile yaptığımız budur.Bu projelerde dışardan mühendislik desteği söz konusu değil.İmzalanmış bir sözleşme yok.Yani yine bilmeden konuştun mr.troll
Mr.troll ~ 3 yıl önce
İşin teknolojik kısmına hakim olamazsan fikri ve mülkiyet haklarına sahip olabileceğin bir ürünede sahip olamazsın.Mr.Troll muhtemelen lise terksin sallıyorsun burda.
Mr.Troll ~ 3 yıl önce
Çok kritik teknoloji ve kritik alt sistemler konusunda zaten ambargo var bize karşı.O yüzden bir kaç yıl fazlada sürse bizimkiler o teknolojiyi ve kririk alt sistemi yerlileştirmeye çalışıyor.İkincisi savunma sanayi alanında kullanılabilecek bazı makineler konusundada yine ambargo var.Bu konulardada yerlileştirme çalışmaları var ancak zaman alacak.Örneğin CNC (Computer Numerical Control/ Bilgisayarlı Sayısal Kontrol) makineleri).SAHA istanbulda bu konuda çalışmalar var.
Mr.Troll ~ 3 yıl önce
35 senedir biz ne zaman kendi milli arabamızı yapmışız bir söylede bilelim ?Daha togg kazasız belasız gelirse ilk o zaman yapmış olacağız.İkincisi 35-40 sene önce bu savunma sanayi şirketleri daha yeni kurulmuştu zaten kardeşim o zamandan beri o dediklerini yapıyor olsaydık şimdi kendimiz F-35 ayarında uçak yapmış olurduk zaten :D.Gram araştırma yapmıyorsunuz belli ki bari daha önce yapmadığımı şimdi yapmaya başladığımı şeyler hakkında yalan söylemeyin

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000