09 Mart 2022, Çarşamba 09:44:54

Milli Muharip Uçak projesinde Rolls Royce detayı

Türkiye’nin milli muharip uçak projesinde daha önce teklifi reddedilen İngiliz Rolls Royce şirketinin projeye katılmasının yeniden gündemde olduğu belirtildi.
  • En önemli parçasını-yani motoru- milli ve yerli imkanlarla yapmadıktan sonra, o uçağa milli ve yerli diyemezsiniz, sonra sonuç, Pakistan'a ABD'nin vetosu nedeni ile motor tedariki sağlayamadığınız için satamadığınız atak helikopterleri gibi olur
  • Allah aşkına yapmayın yapmayın şu ingilizlerin yakasından düşün artıkın bizim en büyük düşmanımızdan tek bir çivata bile alınmaz. Hatırlayan var mı yıllar önçe Türkiye karar verdiginde savaş uçagı yapmaya ingiliz kadın dışişler bakanı Trumın yanından direk Türkiyeye geldi ve göya destek çıkaçak mış böyle projeye

Türkiye’nin milli muharip uçak projesinde daha önce teklifi reddedilen İngiliz Rolls Royce şirketinin projeye katılmasının yeniden gündemde olduğu belirtildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) İngiliz BAE Systems şirketiyle 2017’de imzaladığı işbirliği anlaşmasıylabaşlattığı milli muharip uçak (MMU) projesi sürerken 2023’te hangardan çıkması hedeflenen uçağın en kritik parçalarından motor temini konusu halen netlik kazanmadı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, hafta sonu katıldığı bir televizyon programında ilk aşamada F-16 savaş uçaklarında kullanılan motorla prototipinin üretilmesi üzerinde çalışılan MMU’nun motoruyla ilgili, “Motorda öğrenilmiş derslerle alternatifli gitme gibi bir yol haritamız var. İlk aşamada F-16 motorları kullanılacak. F-16 motoru kullandığımızda bizim nihai hedef olarak belirlediğimiz beşinci nesil motorun bir tık altında kalacağız” dedi.

"İYİ BİR NOKTAYA GELİNDİ"

Türkiye’nin, MMU’nun yurtdışından ismini açıklamadığı üçüncü bir ülkeden hazır alımı için bir seçeneğinin de olduğunu belirten Demir, “Yerli (motor) tasarım çalışmamız da devam ediyor. Diğer yandan Rolls Royce şirketinin uzun zamandır bize teklif ettiği işbirliği modeli var. Bu modelle ilgili belli endişelerimiz vardı, o endişelerimizi giderecek görüşmeler yaptık. Belirli bir aşamaya geldik, onlarla da bir çalışmamız devam ediyor yerli motor yapmak üzere. İyi bir noktada değildik, bizim tatmin olacağımız bir model yoktu masada, bunu konuşarak bir aşamaya getirdik, şu anda kabul edilebilir bir noktadayız” ifadelerini kullandı.

DÖRT YILDIR GÜNDEMDE

MMU’nun motoru için 2017 yılında Rolls Royce, Türkiye’de Kale grubu ile bir ortaklık kurmuş ve bu ortaklık, MMU motorunun üretimi konusunda Savunma Sanayii Başkanlığı’na 2018’de bir teklif sunmuştu. Buna karşın SSB’nin MMU motoru için yüzde 49 hissesi Türk-Katar ortaklığındaki BMC’ye ait olan TRMotor’la imzaladığı sözleşme sonrası bu teklif ortada kalmıştı. Kale grubu, geçen yılın başında da MMU motorunun Rolls Royce’la ortak üretimi için SSB’ye yeni bir teklif sunulduğunu açıklamıştı. Daha önce BMC ortaklı TRMotor’a destek vermesi için ikna edilemeyen Rolls Royce-Kale grubu ortaklığının MMU’nun motor üreticisi olarak belirlenmesi durumunda TRMotor’un projeye dahil olması beklenmiyor.

Konuyla ilgili Cumhuriyet’in ulaştığı İngiliz diplomatik kaynaklar, Rolls Royce şirketinin MMU programına katılması konusunda “olumlu gelişmeler” yaşanmasını beklediklerini bildirdi, ancak daha fazla bir ayrıntı paylaşmadı. MMU programı kapsamında üretilecek TF-X isimli savaş uçağının 2023’te hangardan çıkması, 2025’te ilk uçuşunu yapması, 2029 yılında ise seri üretimi yapılacak ilk uçağın Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girmesi hedefleniyor. (Cumhuriyet)

Milli Muharip Uçak projesinde Rolls Royce detayı

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Milli ~ 2 yıl önce
En önemli parçasını-yani motoru- milli ve yerli imkanlarla yapmadıktan sonra, o uçağa milli ve yerli diyemezsiniz, sonra sonuç, Pakistan'a ABD'nin vetosu nedeni ile motor tedariki sağlayamadığınız için satamadığınız atak helikopterleri gibi olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bal gibide denir. ~ 2 yıl önce
Çinlilerde zamanında rus motoru kullanıyordu kendilerininkini geliştirene kadar.İkincisi motor için rolls royce ile kale ortak şirket kuracak.Seri üretimi tei yapacak.Üçüncüsü kısa zamanda kendimizin yapma şansı olsa kendimiz yapardık zaten.
Ah ulan ah ~ 2 yıl önce
Yapsınlar kardeş 10 senede yapsınlar ama benim türk mühendisim yapsın.elin conisi yapmasın parmağını bile sürdürmesinler.yokmu böyle adamlarımız.binlerce.100 yıl bekledik 5 yıl daha bekleriz çok mu?değil.çinin atılım projeleriyle yaptıklarıyla türkiye yi kıyaslamaktan vazgeçin herkesin kendi dinamikleri stratejileri var.çin başka Türkiye başka.o rus malı kullandı diye biz kullanmalı mıyız?5 yıl daha abd ingiliz fransız malı kullanırız ama sonunda YERLİ VE MİLLİ mmu mız olur.sonra go home yanki
ah ulan ~ 2 yıl önce
İngiliz yapmayacak bizimle beraber yapacak bize uçak motoru konusunda yardımcı olacak.Dünyada abd dışında 5.nesil savaş uçağı motoruna sahip başka ülke yok.İngilizler içinde bir tecrübe olacak kendi 6.nesil savaş uçağı projelerinde.
laf soyledi bal kabagi ~ 2 yıl önce
yapsalarmis kardeş o zmn ucak motoru 80 yil boyunca senin cok sevdigin, yandaşı oldugun gelip giden cogunlugu beceriksiz - istikrarsiz - koalisyon iktidarlari akpye kadar. 1923 - 2002 = yaklasik 80 sene. Ne yapilmis 80 senede geriye bak bir bakalim. Ulan bir tufek yapamamis koca Turkiye Cumhuriyeti devleti. Hadi tufegi gectim, hain - ajan bol, engellendi diyelim... Postal yapamamisiz adam gibi askerimizin ayagina. 90li yillarda gencecik askerlerimiz sirf ayaklari islandi diye arazide sehit oldular. Kalkmis sanki bi de ulkede hersey yapilmis 80 yil boyunca akpye kadar, sanki akp gelince ucak motoru yapmayi birakmisiz gibi konusmalar yok mu? Yapacaz ulan motorunu da yapacaz sen az daha sabret. Yapilanlari gormezden gelmeye devam et. fuze motorlarini, diger ucak motorlarini, gokbey helikoptrerinin motorunu, ramjet motor calismalarini, altay tanki icin gelistirilen motoru gorme sen, isine gelmez cunku.
laf söyledi yazana ~ 2 yıl önce
İstikrarsız koalisyonlar falan diyorsun da akape'yi kuranlar daha önce hangi partilerde hangi görevlerdeydi onu öğren öyle olmayan aklınla ahkam kes. Ayrıca motoru hangi bütçenle,yetişmiş insanla,teknoloji altyapınla,eğitim kalitenle,ekonomik gücünle yapacaksın onu da anlat bilelim. Üniversite dekanı yakınlarını öğretim kadrosuna torpille alıyor, torpil,hemşehricilik,particilik,adam kayırma almış yürümüş, dış borç,ithalat,işsizlik,döviz rekorlar kırıyor,bu kafayla mı motor yapacaksın? Bugüne kadar yerli ve milli bilmem ne yapıyoruz diye yalan atanlar niye şimdi İngilizle bilmem kimle ortaklık yapıyor? Niye dansöz gibi döndüler? Altay tankı motorunu 20 yıldır yapıyorlar güya, hani o da ortada yok, Kore de vermedi. Amerika izin verince Atak helikopterini satabildiler ona da seviniyorsunuz. Bu ülke 35 sene önce de dışardan parça,teknoloji,makine,mühendislik alarak F 16,helikopter yapıyordu şimdi de aynı şekilde yapılıyor ama aradaki fark eskiden yalan söylenmiyordu,akapeliler koltuk ve çıkar için söylüyor senin gibiler de yalancıların şakşakçılığını yapıyor. Bir şeyi yerli ve milli yapıyoruz demek başka, dürüstçe dışardan destek alarak yerli ve milli yapmaya çalışıyoruz demek başka da senin gibi sahibinin seslerinde onu anlayacak zeka ve izan var mı?
Ingiliz ~ 2 yıl önce
Allah aşkına yapmayın yapmayın şu ingilizlerin yakasından düşün artıkın bizim en büyük düşmanımızdan tek bir çivata bile alınmaz. Hatırlayan var mı yıllar önçe Türkiye karar verdiginde savaş uçagı yapmaya ingiliz kadın dışişler bakanı Trumın yanından direk Türkiyeye geldi ve göya destek çıkaçak mış böyle projeye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fazla seçenek ~ 2 yıl önce
Yok.Amerikalıları yatırıp öpseler bize bu işte yardımcı olmazlar.Rusların motorlarıda uçakları gibi çöp diyebiliriz.Avrupa yine aynı abd ile.Kendimiz yapmaya kalksak ingilizler ile yapacağımızdan en az 2 kat daha uzun sürer.Çünkü bu konuda tecrübemiz pek yok.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000