14 Aralık 2019, Cumartesi 10:35:43

'Milli Muharip Uçak' için uçuş tarihi verildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can "Milli Muharip Uçak'ta şu anda ön tasarım safhasındayız. İnşallah 2022'de ön tasarımı bitireceğiz" dedi.
  • 2023te iktidar partisi değişir. Belkide daha erken Bu proje yalan olur.
  • Seneler önce bir bakan T-Taşl yolcu uçağını yeni teknoloji yolcu uçağı gibi gösterip bizim aklımızla dalga geçmişti. Yaw tv ye çıkmadan önce anladık mühendislere sormuyorsunuz bari google dan araştırın.
  • Hangi sanayide yapıldı? Bizim Rüstem usta böyle yapar
  • Kim Tutar bizi ...Red Bull ....içtiler herhalde her secim de uçuyoruz......ago ...to fly ...
  • Şaka gibisiniz gerçekten,savaş uçagı yapımı drone ile karıştırıyorlar sanırım,Koymuşlar oraya boş kaportadan uçak maketini insanları uyutuyorlar,Yahu uçagı degil uçagın jet motorunu yapın önce ellerinizden öpiyim.Bir motorun yapımı dahi,yıllarca süren tasarım test aşamalarından oluşuyor,ve bilmem kaç adet güvenlik aşamasından geçtikten sonra üretimi yapılabiliyor,onaylanıyor,ortada daha jet motorunun,yani ucak motorunun tasarımı bile yok 2026 ya tarih veriyorlar
  • ATAK icin imza 2005 yilinda İtalya ile imzalandi ve 2014 yilinda bitti. Hiç olmayan bir ucak icin 7 -8 yıl hedefi koymak gerçekci degil.
  • İnşaallah 6. Nesil uçak olur. Görünmezlik gibi gelişmiş Elektronik harp sistemi şart...
  • Arkadaş siz neyi beğeniyorsunuz tam olarak? Türkiye'nin geçmişte sağlam bir sanayisi mi olmuş? Cumhuriyet'in ilk yıllarında 4 şeker fabrikası bir kiremit fabrikası vardı. 1950'de uçak fabrikası, ABD'nin maaliyetinden düşük uçak satma vaadiyle kapatıldı. En azından bir yerden başlamak gerekiyor. Evet, belki 2026'da uçmayacak, belki 2036'ya kadar bile uçmayacak ancak bu alanda çalışmak da mühendislerimizin bilgisini ve tecrübesini artıracak. İlk icat edilen telefonla şimdiki aynı mı? İlk uçakla şimdi ki aynı mı? Hepsi deneme yanılma ile geliştirildi. Edison, 7 bininci denemesini yaptığında yardımcısının "7 bin defa hata yaptık" demesi üzerine Edison "Olsun en azından yapmamamız gereken 7 bin şey öğrendik" şeklinde çok manidar bir mukabelede bulunmuştu. Boş boş oturup sürekli hazıra alışmaktan iyidir. Ayrıca füzeler ve helikopter ile tank gerçekten güzel sonuçlar verdi. Üzerinde çalışarak daha iyi sonuçlar da elde edilebilir. Önemli olan bir yerden başlamak. Bir de her şeyi siyasete bağlayan yok mu? Daha Türkçeyi bile doğru düzgün konuşamıyorlar, devlete ne faydaları olmuş bugüne kadar? Yazık
  • Yalanın önde gideni tabii ki de, helikopter İtalyan agusta çakması, ucak zaten yok piyasada, senin bi halttan haberin yok
  • İyi ki internet var bu heriflerin geçmişte söyledikleri ortada şimdi elin desteğiyle yaptıkları da. Biri de 250 tonluk uçak motoru yaptık diyordu. Bunlar da 2026'da uçak göklerde olacak hem de seyrüseferli diyor. Patentli en basit şeyleri yapamıyoruz ama uçak yapıyoruz,yersen. Sen bunlardan nemalananlardan,iş,güç sahibi olanlardan olduğun için burada avukatlıklarını yapıyorsun. Senin için normal bir durum. Onların bahçesindeki kulübende besleniyorsun zira.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can "Milli Muharip Uçak'ta şu anda ön tasarım safhasındayız. İnşallah 2022'de ön tasarımı bitireceğiz. Bu ön tasarım devam ederken belirli bir süre sonra uçağın ilk sacını kesmeye başlayacağız. 2023'de belki ilk prototipin şeklini görmeye başlarız. 2026 sonu, 2027 başlarında milli muharip uçağının ilk uçuşunu yapmayı arzu ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, Milli Muharip Uçağın ilk uçuşunu 2026-2027'de yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Can, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Savunma ve Yüksek Teknolojiler Kulübünce (SAYTEK) Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen, "Türk Savunma Sanayii - Milli Muharip Uçak (MMU) Konuşmaları 1" toplantısında, öğrencilere ve katılımcılara başkanlıklarının hazırladığı videoyu izletti.

Kurumlarının 1985'te kurulduğunu belirten Can, uygulamaya koydukları ve gelecekte yapacakları projelere ilişkin bilgi verdi.

Can, Türkiye'nin ürettiği İHA'lar hakkında da bilgi vererek, ülkenin bugüne kadar havacılık alanında kaydettiği ilerlemeden bahsetti.

F-35 projesinde 5 Türk firmasının yer aldığını belirten Can, "Şu anda 1 milyar doların üzerinde yerli firmalarımızın F-35 projesinde yaptığı ihracat rakamı var. Halen de F-35 için parça üretmeye devam ediyorlar." diye konuştu.

Can, milli muharip uçak projesine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Milli muharip uçak, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının bir projesi. Bizim alt yüklenicimiz TUSAŞ. TUSAŞ bu projede bir İngiliz firmadan danışmanlık alıyor. Şu anda 90'a yakın İngiliz mühendis bizim projemize destek veriyor. TUSAŞ'ın da yaklaşık 400 personeli var, bunların büyük kısmı mühendis. Milli Muharip Uçak'ta, şu anda ön tasarım safhasındayız. İnşallah 2022'de ön tasarımı bitireceğiz. Bu ön tasarım devam ederken, belirli bir süre sonra uçağın ilk sacını kesmeye başlayacağız. 2023'de belki ilk prototipin şeklini görmeye başlarız. 2026 sonu, 2027 başlarında milli muharip uçağın ilk uçuşunu yapmayı arzu ediyoruz."

Türkiye'nin savunma sanayisindeki ilerleyişine işaret eden Can, "Savunma sanayisine baktığınızda ilk 100'de şu anda 5 şirketimiz var. Platform ihracatlarımız belli bir seviyeye geldikçe o listedeki şirketlerimizin sayısı da artacak. Dünyada savunma sanayisinde ihracat yapan birinci lige doğru ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.

"SÜPERSEYİR" KABİLİYETİNE SAHİP OLACAK

Milli Muharip Uçak Genel Müdür Yardımcısı ve Proje Baş Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Cavcar da uçağın teknik ve fiziki özelliklerine ilişkin bilgi verdi.

Milli Muharip Uçağın 5. nesil ve "süperseyir" kabiliyetine sahip olacağını aktaran Cavcar, uçakta dahili silah yuvası bulunacağını da ifade etti.

TUSAŞ kıdemli sistem mühendisi Özen Ersoy da yer aldığı projelerdeki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
Konuşmaların ardından katılımcılar, öğrencilerin sorularını yanıtladı. (Hürriyet)

'Milli Muharip Uçak' için uçuş tarihi verildi

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Gerçekleşmez ~ 4 yıl önce
2023te iktidar partisi değişir. Belkide daha erken Bu proje yalan olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T-Tail yolcu uçağı nerede:) ~ 4 yıl önce
Seneler önce bir bakan T-Taşl yolcu uçağını yeni teknoloji yolcu uçağı gibi gösterip bizim aklımızla dalga geçmişti. Yaw tv ye çıkmadan önce anladık mühendislere sormuyorsunuz bari google dan araştırın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ETT ~ 4 yıl önce
yıllar önce uçak yapıyorduk 2019 da götlerde olan. Araba yapıyorduk. Yerli ve milli diye diye ithalata doyduk. Yeni yalanlar yeni tarihler.
Kaporta ~ 4 yıl önce
Hangi sanayide yapıldı? Bizim Rüstem usta böyle yapar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim tutar ~ 4 yıl önce
Kim Tutar bizi ...Red Bull ....içtiler herhalde her secim de uçuyoruz......ago ...to fly ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekçi Olun ~ 4 yıl önce
Şaka gibisiniz gerçekten,savaş uçagı yapımı drone ile karıştırıyorlar sanırım,Koymuşlar oraya boş kaportadan uçak maketini insanları uyutuyorlar,Yahu uçagı degil uçagın jet motorunu yapın önce ellerinizden öpiyim.Bir motorun yapımı dahi,yıllarca süren tasarım test aşamalarından oluşuyor,ve bilmem kaç adet güvenlik aşamasından geçtikten sonra üretimi yapılabiliyor,onaylanıyor,ortada daha jet motorunun,yani ucak motorunun tasarımı bile yok 2026 ya tarih veriyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atak ~ 4 yıl önce
ATAK icin imza 2005 yilinda İtalya ile imzalandi ve 2014 yilinda bitti. Hiç olmayan bir ucak icin 7 -8 yıl hedefi koymak gerçekci degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trabzon ~ 4 yıl önce
İnşaallah 6. Nesil uçak olur. Görünmezlik gibi gelişmiş Elektronik harp sistemi şart...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alay edenlere... ~ 4 yıl önce
Arkadaş siz neyi beğeniyorsunuz tam olarak? Türkiye'nin geçmişte sağlam bir sanayisi mi olmuş? Cumhuriyet'in ilk yıllarında 4 şeker fabrikası bir kiremit fabrikası vardı. 1950'de uçak fabrikası, ABD'nin maaliyetinden düşük uçak satma vaadiyle kapatıldı. En azından bir yerden başlamak gerekiyor. Evet, belki 2026'da uçmayacak, belki 2036'ya kadar bile uçmayacak ancak bu alanda çalışmak da mühendislerimizin bilgisini ve tecrübesini artıracak. İlk icat edilen telefonla şimdiki aynı mı? İlk uçakla şimdi ki aynı mı? Hepsi deneme yanılma ile geliştirildi. Edison, 7 bininci denemesini yaptığında yardımcısının "7 bin defa hata yaptık" demesi üzerine Edison "Olsun en azından yapmamamız gereken 7 bin şey öğrendik" şeklinde çok manidar bir mukabelede bulunmuştu. Boş boş oturup sürekli hazıra alışmaktan iyidir. Ayrıca füzeler ve helikopter ile tank gerçekten güzel sonuçlar verdi. Üzerinde çalışarak daha iyi sonuçlar da elde edilebilir. Önemli olan bir yerden başlamak. Bir de her şeyi siyasete bağlayan yok mu? Daha Türkçeyi bile doğru düzgün konuşamıyorlar, devlete ne faydaları olmuş bugüne kadar? Yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Afgan ~ 4 yıl önce
Yalanın önde gideni tabii ki de, helikopter İtalyan agusta çakması, ucak zaten yok piyasada, senin bi halttan haberin yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boş otursunlar demi ~ 4 yıl önce
Hiç proje yapılmasınmı yayalım boşver diyosun
berhudar efendi ~ 4 yıl önce
İyi ki internet var bu heriflerin geçmişte söyledikleri ortada şimdi elin desteğiyle yaptıkları da. Biri de 250 tonluk uçak motoru yaptık diyordu. Bunlar da 2026'da uçak göklerde olacak hem de seyrüseferli diyor. Patentli en basit şeyleri yapamıyoruz ama uçak yapıyoruz,yersen. Sen bunlardan nemalananlardan,iş,güç sahibi olanlardan olduğun için burada avukatlıklarını yapıyorsun. Senin için normal bir durum. Onların bahçesindeki kulübende besleniyorsun zira.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000